Sunnuntaipäivällinen luonnonhelmassa

Sunnuntaipäivällinen luonnonhelmassa

Tämä herkullinen ruokalaji valmistuu nuotiolla pitkään padassa kypsyttämällä, ja sen vuoksi se sopii valmistettavaksi esimerkiksi viikonlopun kiireettömällä retkellä. Kyseessä on Osso Bucco, italialainen klassikko, missä paksuja siivuja naudanpotkaa luineen ja ytimineen kypsytetään pitkään, ja tarjoillaan gremolatan kera. Luuydin on myös monen herkkua!

Resepti 4 henkilölle

Valmistusaineet

  • 2 porkkanaa (n. 150 g)
  • 150 g juuriselleriä
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 0,5 dl hienoksi hakattua persiljanvartta
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 2 kg paloiteltua naudan potkaa luineen. Jos tätä ei ole saatavilla, osta viipaloitua naudan selkäpaistia
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl mustapippuria
  • 1,5 tl suolaa
  • 1 prk tomaattimurskaa (400 g)
  • 3 dl kuivaa valkoviiniä
  • 3 dl vettä
  • 2 kpl lihaliemikuutioita

Gremolata

  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 1-2 hienonnettua valkosipulinkynttä
  • 1 dl hienonnettua persiljaa

Lisukkeeksi

  • 4 dl riisiä
  • Sahramia riisin maustamiseen

Valmistus

Tee nämä valmistelut kotona, ja pakkaa juurekset ja vihannekset uudelleensuljettaviin pusseihin:

  1. Kuori porkkanat ja selleri, kuutio ne pieniksi paloiksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Hienonna persiljanvarret.

Nuotiolla

  1. Kuumenna öljy suuressa padassa ja kuullota juureksia ja vihanneksia n. 2 minuuttia.
  2. Tee 3-4 viiltoa jokaisen lihapalan pintaan, jotta lihat eivät käperry kypsennyksen aikana.
  3. Sekoita vehnäjauhot, pippuri ja suola lautasella. Kääntele lihanpaloja seoksessa ja ruskista ne öljyssä kuumalla paistinpannulla n. ½ minuuttia molemmin puolin. 
  4. Laita ruskistetut lihapalat pataan ja lisää tomaattimurska, viini, vesi ja lihaliemikuutiot. Lisää joukkoon myös aiemmin käyttämäsi jauhoseos. Anna kiehua hiljalleen kannen alla n. 1,5 tuntia.
  5. Keitä riisi ja mausta sahramilla.
  6. Gremolata: Sekoita raastettu sitruunan kuori, hienonnetut persilja ja valkosipuli.

Tarjoile Osso Bucco sahramiriisin kera ja ripottele gremolataa valmiin Osso Bucon päälle.

Anders Klint

Kommentit