Ekologista retkiruokaa

Ekologista retkiruokaa

Hyvä ruoka, parempi mieli. Näin sanotaan, ja aiheesta. Vaikka pakastekuivatuille valmisruoille on oma paikkansa pitkillä vaelluksilla tai nopeana ruokana kiireisessä arjessa, on silti nautinnollista panostaa hyvään itse valmistettuun ruokaan päivä- tai viikonloppuretkellä lähimaastossa. Tällöin voi ottaa mukaan painavampiakin raaka-aineita ja isompia ja järeämpiä keittimiä ja pannuja. Tässä lista asioista, joilla retkiruoasta saa ekologisempaa.

  • Osta luonnonmukaisesti kasvatettuja tai valmistettuja tuotteita. Voit aloittaa kolmesta perusraaka-aineesta: peruna, riisi ja vihannekset. Tämä on hyvä alku, ja sillä on merkitystä!
  • Käytä sesonkituotteita; ne ovat edullisempia ja tuoreempia.
  • Valitse luomu- tai Krav-merkittyä lihaa. Näin tiedät, että eläimiä on kohdeltu hyvin.
  • Älä osta uhanalaisia kalalajeja. Hyviä valintoja ovat esimerkiksi silli, ahven, kampela ja siika. Tarkemmin suositeltavia kalalajeja voit lukea WWF:n kalaoppaasta.
  • Käytä vihanneksia ruoanlaiton perustana, ei lihaa. Aloita illallisen suunnittelu vihannesosastolta. Mikä näyttää hyvältä? Itse ajattelen ensin mitä vihanneksia haluan ateriaani. Sen jälkeen valitsen lihan tai kalan täydentämään vihanneksia.
  • Osta laatua. Osta mieluummin yksi kallis, mutta erittäin hyvälaatuinen entrecôte-pihvi kuin neljä halpaa ja sitkeää, jotka eivät maistu hyvältä.
  • Suosi yritteliäitä ja kunnianhimoisia supermarketteja, pienviljelijöitä ja viljelijöitä. Meidän on tuettava heitä, jotka sijoittavat laatuun.
  • Laita ruokaa. Vältä puolivalmisteita, erityisesti pussikeittoja ja –kastikkeita. Ne sisältävät vain vähän oikeita raaka-aineita, mutta paljon lisäaineita. Valmista itse retkiruokasi, kuivaa itse, tai osta raaka-aineet laatuun panostavalta retkiruoan valmistajalta.
  • Ruoanlaitto kestää vain hieman puolivalmisteen lämmittämistä pidempään. Kysymyshän on priorisoimisesta. Oikean ruoan laittaminen on ehkä sen muutaman lisäminuutin arvoista.
  • Hanki laadukas retkipata. Siinä voit valmistaa keittoja tuoreista ja kuivatuista vihanneksista, juureksista ja sienistä.
  • Säästät ilmastoa hyödyntämällä ylijäävät ruoat.  Ruokaa jää vähemmän poisheitettäväksi, jos ajattelet asiaa jo ruokaostoksilla.
  • On hyvä muistaa, että myymälät on suunniteltu siten, että ostaisimme yli tarpeidemme.
  • Älä osta pullovettä.

Couscous

Ekologinen porkkana

Kommentit