Ruoanlaittoa maakuopassa

Ruoanlaittoa maakuopassa

Maakuoppa on klassinen tapa laittaa ruokaa täällä pohjolassa; ruokaa valmistettiin maakuopassa jo n. 6000 vuotta sitten. Tätä ruoanlaittotapaa on helppo testata itsekin valmistamalla kuopassa esimerkiksi itse pyydystettyä kalaa.

Vinkkejä: kaiva kuoppa mielellään hiekkaiseen maahan, pääset helpommalla. Muista tulipalon vaara!

Ruoanvalmistusaika: 1 – 4 tuntia

Välineet: lapio, kiviä, sammalta, tuohta, mahdollisesti alumiinifoliota

Ruoanvalmistus foliossa maakuopassa

Valmistus

Kaiva n. 50 cm syvä kuoppa. Irrota turvetta/sammalta kuopan peittävän palan verran.

Maakuopassa voit laittaa esimerkiksi kalaa: mausta ja suolaa kala sisä- ja ulkopuolelta. Kivikaudella mausteina käytettiin mm. koivunlehtiä, katajanmarjoja tai villiyrttejä.

Kääri kala vedessä liotettuun tuoheen, sido paketti koivunjuurilla/oksilla ja työnnä sammalta paketin molempiin päihin. Voit halutessasi vähän fuskata ja kääriä kalan alumiinifolioon tuohen sijaan.

Aseta kuopan pohjalle nyrkinkokoisia kiviä ja sytytä kunnon nuotio. Anna nuotion palaa n. 30 minuuttia, kunnes kivet ovat tulikuumia.

Nosta puolet kivistä kuopasta lapiolla tai muulla apuvälineellä, aseta kalapaketti kivien päälle ja loput kivet kalapaketin päälle. Peitä kuoppa ensin hiekalla/maalla ja sen jälkeen turpeella. Anna kalan paistua n. 20 minuuttia. Lihan kypsennys vaatii pidemmän ajan.

Nosta kala kuopasta ja tarjoile!

Kommentit