Anna ystävänpäivälahjaksi elämys

Anna ystävänpäivälahjaksi elämys

Mikä onkaan parempi tapa viettää sunnuntaita kuin päiväretki luontoon? Nappaa mukaan itse leivotut tai leipomosta ostetut pullat ja termari täynnä herkullista kuumaa kaakaota ja vietä ystävänpäivä ulkona nuotion äärellä hyvien ystävien seurassa. Reissua on mukava yhdessä muistella jälkeenpäin, ja kenties annat kipinän ystävillesi kutsua sinut vuorostaan retkelle!

Ystävänpäivän kahvitauko nuotiolla

Valitse lähiympäristöstäsi paikka, missä on tulentekomahdollisuus. Esimerkiksi laavu, kota tai keittokatos ulkoilualueella tai kansallispuistossa on loistava paikka. Päivän aluksi voi kävellä pienen lenkin nauttien luonnosta. Pidemmälle lenkille voi mukaan ottaa kuumaa vettä termarissa ja ruoaksi retkiruokia tai pienemmäksi evääksi esimeriksi Lämmin kuppi -pusseja tai vastaavia pieniä juotavia keittoja. Matkalle voi myös kehitellä pienimuotoisia ja leikkimielisiä kilpailuja tai rasteja, joissa kaikki pääsevät osallistumaan. Voitte esimeriksi tampata kuvion lumeen ja käydä sitä tarkastelemassa korkeammalta kalliolta. Jos oikein leikkimielisiksi haluatte ryhtyä, oiva apu on esimerkiksi Olli Aulion Suuri Leikkikirja.

Ystävänpäivä nuotiolla

Kävelylenkki on mukava päättää nuotiopaikalle ja tunnelmallisen nuotion lämpöön. Jokainen voi ottaa mukaan oman pienen istuinalustan, mutta parempi on ottaa yksi solumuovinen makuualusta, jonka päälle kaikki mahtuvat istumaan vierekkäin.

Kaakaota kannattaa ottaa mukaan varmuuden vuoksi enemmän kuin vähemmän. En ole kuullut, että koskaan olisi liikoja kaakaoita kannettu takaisin retkeltä. Valmiin pullan sijaan voi ottaa mukaan kotona tehdyn tikkupullataikinan ja jokainen voi itse paistaa nuotiolla oman pullansa. Tässä tapauksessa älä missään nimessä unohda hilloa, jota tikkupulla tarvitsee! Katso tikkupullaresepti alempana.

Ystävänpäivä ja kaakao

Päivän päätteeksi voit kutsua ystävät vielä kotiisi saunaan. Jos asunnossasi ei ole saunaa, tutustu lähialueen vuokrasaunoihin tai avoimiin saunoihin.

Mukaan tarvitset termospullon ja mukeja. Lusikka hilloa varten. Istuinalusta. Tulentekovälineet, puukko. Mukaan on hyvä varata myös vaihtosukat ja hanskat sekä kevyt, pieneen tilaan pakkautuva taukotakki.

Tikkupullaresepti:

2 dl nestemäärällä saadaan taikinasta n. 12 tikkupullaa. Taikinan teko on erittäin helppoa: kaikki ainekset sekaisin ja vatkaten. Jauhoja on tarpeeksi, kun taikina ei tartu sormiin. Nuotiopaikalla pyöritä taikinasta sormenpaksuisia pötköjä, jotka kieritetään puutikun ympärille. Kieritä taikina tikkuun niin, että kierteet menevät päällekkäin. Paista tikkupullia mieluiten hiilloksen päällä 10-15 cm etäisyydellä 10-15 minuutin ajan. Tikkupulla on valmis, kun se lähtee helposti tikusta irti. Kun paistunut tikkupulla vedetään pois tikusta, saa tikun jättämään reikään lisättyä hilloa. Jos yrität paistaa liian nopeasti liian kuumassa saat vain pinnalta palaneen ja sisältä raa’an tikkupullan. Maltti on valttia!

  • 2 dl maitoa (vesikin käy)
  • 3 rkl sulatettua voita tai juoksevaa voita
  • ½ tl suolaa
  • 3 rkl sokeria
  • 2,5 tl leivinjauhetta tai reilu tl kuivahiivaa
  • ½ tl kardemummaa
  • 5-6 dl vehnäjauhoja
  • Hillo paistettuun tikkupullaan

Kommentit