Kiipeily on luonnollinen ja monipuolinen laji. Kiipeilyä voi harrastaa melkein missä vain, niin sisällä kuin ulkona. Joillakin kiipeilyn tarkoituksena on valloittaa kallion tai vuoren huippu. Heille mä&aum...

Kiipeily on luonnollinen ja monipuolinen laji. Kiipeilyä voi harrastaa melkein missä vain, niin sisällä kuin ulkona. Joillakin kiipeilyn tarkoituksena on valloittaa kallion tai vuoren huippu. Heille määränpää on tärkein asia. Mutta kiipeily on hyvä liikunta- ja ulkoilumuoto vaikka ei tavoittelisikaan vuorien tai kallioiden huiputuksia. Luonnosta nauttiminen ja yhdessäolo ovat tärkeitä asioita myös kiipeillessä. Matalimmillaan kiivetään noin kolmen metrin kokoisille kiville ilman varmistuslaitteita ja köysiä. Tätä kutsutaan boulderoinniksi ja sitä voi tarvittaessa harrastaa myös yksin. Kalliokiipeilyssä käytetään köysiä ja varmistuslaitteita estämään putoaminen, ja siihen tarvitaan aina kaveri. Suomen kalliot ovat 10-40 metriä korkeita, joten ne voi kiivetä yhdellä köydenmitalla. Seinäkiipeilyksi kutsutaan yleensä sisätiloissa tapahtuvaa kiipeilyä.

Suomessa on hyvät mahdollisuudet lajin harrastamiselle. Kiipeilyhalleja on paljon ympäri Suomea, missä lajia pääsee kokeilemaan helposti ja turvallisesti myös yksin ilman omia varusteita. Sisällä on hyvä opetella ensin perustaidot ennen ulkokallioille ja -kiville siirtymistä. Esimerkiksi oikeaoppinen varmistaminen, solmujen tekeminen ja muut turvallisuustekijät oppii kätevästi kiipeilyn peruskursseilla. Kiipeilyhalleilla tapaa yleensä myös muita lajin harrastajia, joilta saa hyviä vinkkejä treenaamiseen ja kiipeilypaikkoihin liittyen.

Boulderoinnin harrastaminen vaatii normaalien liikuntavaatteiden lisäksi vain kiipeilykengät sekä mahdollisesti magnesiumia eli mankkaa estämään käsien hikoilua. Ulkona boulderoitaessa seurueella on mukanaan myös crash padeja, putoamispatjoja, suojaamassa putoavaa kiipeilijää. Seinä- ja kalliokiipeilyyn tarvitaan kenkien lisäksi kiipeilyvaljat, kiipeilyköysi sekä varmistuslaitteen ja karabiinejä. Kallioita kiivettäessä kiipeilypari tarvitsee myös jatkoja alaköydellä eli liidaten kiivettäessä sekä slingejä eli nauhalenkkejä ja sulkurenkaita mahdollisen yläköysi-/laskeutumisankkurin rakentamiseen. Myyjämme auttavat mielellään tarvittavien varusteiden valinnassa.

Blogikirjoituksia aiheesta Kiipeily Lisää blogikirjoituksia

Suosittelemme näitä tuotteita