Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        Nahka - elävä materiaali

        Nahka on materiaali, joka taipuu moneen tarpeeseen. Hyvin hoidettuna nahka kestää pitkään.

        Erilaisia Nahkatyyppejä


        Niin pitkään kuin ihminen on metsästänyt, hän on käyttänyt eläinten nahkoja vaatteina ja pitänyt niiden avulla kylmän loitolla. Nahkan lähteenä käytetyt eläimet voivat vaihdella, mutta nykyään useimmat nahkatuotteet ovat peräisin nautakarjannahoista. Erityisesti raaka-aineena käytettävää, nyljettyä nahkaa voidaan kutsua myös vuodaksi. Jos nahan pintaan jätetään karvat, nahkaa kutsutaan taljaksi. 

        Eläintennahat täytyy käsitellä, parkita, jotta niistä tulee kestäviä. Parkitseminen on kemiallinen prosessi, joka voidaan tehdä monilla tavoilla. Prosessin kesto riippuu nahan paksuudesta. 

        Ympäristön kannalta vähemmän haitallisella kasviparkilla on pitkät perinteet Pohjolassa. Usein parkitsemisessa käytetään tammen tai kuusen kaarnaa, jota keitetään vedessä, jotta siitä syntyy parkkiainetta. Teollisuudessa parkitsemisaineena taas käytetään usein kromia, jolla saadaan tasaisempi lopputulos, mutta joka on ympäristölle haitallisempaa. Partioaitta pyrkii mahdollisuuksien mukaan valitsemaan ympäristöystävällisimmät vaihtoehdot nahkaisia tuotteita hankkiessaan.

        Nahka, nupukki ja mokka


        Eläintennahoilla on kaksi puolta, pinta- ja sisäpuoli, jotka ovat ominaisuuksiltaan erilaiset. Niitä voidaan myös käsitellä eri tavoin, jolloin saadaan erinimisiä materiaaleja. Tavallinen nahka on peräisin martiosta, nahan pintapuolesta. Jos martiota hiotaan, saadaan nupukkia, joka muistuttaa mokkanahkaa, mutta sen pinta on edelleen melko karhea. Jos taas hiotaan nahan sisäpuolta, saadaan sileän pehmeä pinta, jota kutsu-taan mokkanahaksi.

        Tärkeitä ominaisuuksia


        Ulkoilutuotteiden materiaalina nahalla on monia hyviä ominaisuuksia. Se kestää kulutusta, ja sen käyttöikä on pitkä. Siksi nahka on hyvä materiaali myös ympäristön kannalta tarkasteltuna. Nahka on hengittävää ja muotoutuu hyvin esimerkiksi jalan tai käden mukaan. Kaikki nahkatuotteet, kuten vyöt, käsineet tai kengät, muuttavat väriä vuosien saatossa, mikä tekee tuotteesta monien mielestä persoonallisen. Nahkaan ei yleensä tartu pahoja hajuja, kunhan se vain puhdistetaan ja tuuletetaan huolellisesti. Nahkavyöllä voi myös antaa viimeisen silauksen veitselle sitä teroittaessa.

        Vaatii hoitoa


        Nahka on elävä materiaali, joka vaatii hoitoa. Jos sinulla on esimerkiksi nahkakengät, on syytä käyttää hieman aikaa niiden hoitamiseen, jotta niiden käyttöikä pitenisi ja toimintakyky paranisi. Nahkakenkäparia ei koskaan pidä pikakuivattaa patterilla tai tulen lähellä. Korkea kuumuus saattaa kuivattaa nahan ja tuhota osien välisen liimauksen. Anna kenkien mieluummin kuivua normaalissa huoneenlämmössä ja täytä ne sanomalehtipaperilla, joka imee hyvin kosteutta.

        Vaha vai kylläste


        Nahkatuotteet, erityisesti kengät, tulee käsitellä vuorotellen niin vahalla kuin kyllästeelläkin. Vahaa käytetään pehmentämään nahkaa, jotta se ei kuivu ja halkeile. Kylläste taas muodostaa nahan pintaan suojaavan kerroksen ja tekee siitä paremmin vettä hylkivän. Vahan levittäminen onnistuu parhaiten sormilla tai pehmeällä rätillä: levitä vaha pintaan pienillä, pyörivillä liikkeillä. Muista ensin puhdistaa kengät kostealla rätillä tai haalealla vedellä ja harjalla. Poista kengännauhat, jotta saat myös iltin käsiteltyä kunnolla. Jos aiot käyttää kenkiä seuraavana päivänä, käsittele kengät mieluiten illalla, jotta nahka ehtii kyllästyä riittävästi yön aikana. Kysy kaupasta oikeita hoitotuotteita juuri sinun kenkämallillesi.

        Nahkakäsineet


        Koska nahka mukautuu kehonmuotoihisi, se soveltuu erinomaisesti erilaisiin käsineisiin. Ajan myötä nahkahansikkaat istuvat käsiisi kuin valetut. Hansikkaisiin käytetään usein villieläinten nahkoja, kuten hirven- ja villisiannahkaa, mutta myös vuohennahkaa. Huomaa, että värjätty nahka saattaa värjätä muita vaatteita, erityisesti, jos nahka on vain pintavärjättyä eikä läpivärjättyä. 

        Nahkakäsineiden peseminen on helpointa tehdä siten, että laitat toisen käsineen käteesi ja peset sen vapaalla kädellä. Käytä tavallista saippuaa ja haaleaa vettä. Kuivata huoneenlämmössä ja anna käsineen roikkua oikein päin. Voit esimerkiksi ripustaa käsineen pyykkipojalla sormiosasta pyykkinarulle kuivumaan.

        Artikkeli on julkaistu Partioaitan 365 asiakaslehden numerossa 1/2016. Liity 365 Klubiin ja saat lehden kotiisi ilmaiseksi kolme kertaa vuodessa. Liity 365 Klubiin »

        Suosittuja nahkakäsineitä 
        Suosittuja nahkakenkiä 
        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite