Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        VAELLUSKENKIEN KYLLÄSTYS JA VAHAUS

        Vaelluskenkien sovittelu sekä sisäänajo vie usein aikaa. Niiden hankintahinta on yleensä myös arkijalkineita korkeampi, jolloin niiden toivoo ja olettaa myös kestävän aikaa. Kengänhoitoaineisiin kannattaa ehdottomasti sijoittaa, sillä ne maksavat itsensä varmasti takaisin.


        Täytyy muistaa, että huoltamattomat kengät kuluvat ja rikkoutuvat nopeammin kuin säännöllisesti hoidetut jalkineet.

        Lisäksi jalkineiden materiaali- ja valmistusvirhetakuu edellyttää, että kengistä on huolehdittu ja niitä on hoidettu tasaisin väliajoin.

        Reissusta kotiin tullessa kengät kannattaa kopistaa suuremmasta liasta tai huuhdella vesisuihkulla. Jos vesi helmeilee nätisti kengän päältä pois, voi ne laittaa kuivumaan ja odottelemaan seuraavia koitoksia. Mikäli kengän pinta selvästi imee vettä kaipaa se kyllästämistä ja vahaamista.

        Vaelluskenkien huolto tapahtuu seuraavasti

        • Pese kengät irtoliasta
        • Anna kenkien kuivua
        • Kyllästä kengät kyllästeaineella ja anna hetki imeytyä
        • Vahaa kengät
        • Parin tunnin päästä siivoa puhtaalla rätillä ylimääräinen vaha pois

        Klubilaiset vahaavat aina ilmaiseksi

        Tiesithän, että 365-klubilaisena voit vahata kenkäsi tai G-1000-vaatteesi veloituksetta myymälöidemme tuotehoitopisteillä. Tarjoamme vahaa, tarvittavat välineet ja hoitopisteen jokaisessa myymälässämme, ja henkilökuntamme neuvoo sinua mielellään.

        Jatkuva etu on vain 365-klubin jäsenille. Lue lisää!

        Vahaa vaelluskengät heti ostettuasi

        Vaelluskenkien nahkainen pinta on vahattu kevyesti valmistusvaiheessa. Kengät ovat kuitenkin usein saaneet odottaa hetken uutta omistajaansa, joten vahaus ennen käyttöönottoa kannattaa. Vaelluskengille sopii vesipohjainen vaha tai mehiläisvaha. Niitä saa sekä läpinäkyvänä että mustana. Läpinäkyvä vaha soveltuu kaiken värisille kengille, värillinen musta vaha taas mustille kengille. Vahakerros tummentaa hieman kengän pintaa. Nupukkinahka muuttuu myös kiiltävämmäksi vahauksen jälkeen.

        Nahkaisissa vaelluskengissä, kuten muissakin nahkajalkineissa vaha on kyllästysaineen kanssa yhtä tärkeässä roolissa. Vaikka vaha osin estää kosteutta pääsemästä nahkaan, ei kumpikaan korvaa toistaan tai tee toisen aineen käyttöä turhaksi. Molempia tarvitaan. Ei aina ehkä yhtä aikaa, mutta tarvitaan kuitenkin.

        Kyllästysaine estää ulkopuolisen kosteuden pääsyn nahkaan. Kosteus ei kalvokengässäkään mene vedenpitävän kalvon läpi, mutta läpeensä märkä nahka on raskas, eikä hengitä lainkaan. Nahkaan imeytynyt vesi voi myös kiertää yläkautta kenkään sisään ja kastella jalan sitä kautta.

        Vahaaminen estää nahan kuivumisesta johtuvaa lohkeilua ja vääntymistä. Vaelluskengille suunniteltu vesipohjainen vaha tai mehiläisvaha ei heikennä kalvollisten kenkien hengittävyyttä. Valjasrasvat tai vastaavat tukkivat helposti kalvon ja heikentävät näin hengittävyyttä. Ne saattavat myös pehmentää nahkaa liikaa, jolloin kengän tukevuus voi huonontua.

        Ensin vaha vai kylläste? Kenkävalmistajat itsekin suosittelevat ensin kyllästeaineen lisäämisen kenkään ennen vahaa. Näin kyllästeaine ehtii imeytyä syvemmälle nahkaan ja sen vaikutus kestää pidempään. Jos kyllästeaine lisättäisiin vahan päälle, ei kylläste pääse imeytymään syvälle nahkaan ja kuluu nopeasti pois. Toinen asiaa puoltava seikka on, että kun päällä oleva vaha kuluu pois, löytyy sen alta vielä suojaava kyllästekerros.

        Alkuvalmistelut

        Kenkien tulee olla puhtaat ennen kyllästämistä ja vahausta. Katso ohjeet vaelluskenkien pesuun ja huoltoon. Poista kengännauhat.

        Vaelluskenkien kyllästäminen (puhdistamisen jälkeen)

        Periaatteessa ennen kyllästämistä kengän pinnan täytyy olla kuiva. Reissukäytössä voi kosteata jalkinetta käsitellä vesipohjaisella kyllästysaineella, mutta mieluiten sielläkin aine levitetään kuivaan nahkaan.

        Kengän pinnan voi kyllästää suihkeilla ja töpötettävillä sekä siveltävillä aineilla. Tähän löytyy laaja valikoima kengänhoitoaineita. Erikseen on saatavilla hoitoaineiden valmistukseen erikoistuneiden tehtaiden tuotteita ja myös jalkinemerkkien omat hoitoaineet. Jälkimmäisetkin on yleensä teetetty asiaan vihkiytyneillä valmistajilla.

        Vaelluskenkien kyllästysaineessa tärkeää on tarkistaa, ettei se sisällä silikonia. Sellainen kun muodostaa kalvon ja päästessään kengän vedenpitävälle kalvolle, se estää materiaalin hengittämisen. Silikonit sopivat kumisaappaille ja siveltynä vaelluskengän kumiosiin, mutta ei muualle.

        Suihkuta tai levitä kyllästysainetta niin moneen kertaan, että se varmasti imeytyy nahkaan. Anna kyllästeelle noin 10 minuuttia aikaa imeytyä nahkaan ennen pyyhkimistä ja vahaamista. Kangaspintaisille kengille kyllästysaine on myös yhtä tarpeellista, sillä kosteuden lisäksi se estää likaa tarttumista materiaaliin.

        Vaelluskenkien vahaaminen

        Myös vaha levitetään kuivaan ja puhtaaseen nahkaan. Levitykseen kannattaa käyttää kangasta tai sitten pyyhkiä vaan sormella. Sormen lämpö hieman pehmentää ainetta ja se levittyy kengän pintaan mukavammin. Älä kuumenna vahaa liiaksi esim. hiustenkuivaajalla, sillä se imeytyy tällöin liian syvälle ja huonontaa kengän hengittävyyttä.

        Vahaa saa laittaa ihan reilusti ja levittää sitä joka puolelle. Poista nauhat ja käsittele myös hakaset ja nauhalenkit. Metallisista osista häviää pinnoite ajan kuluessa, ja vaha estää niitä hapettumasta niin helposti.

        Vahaa tarkasti myös saumat ja iltin reunat

        On tärkeää vahata myös varret ja erityisesti iltin, eli ns. kengän kielen, reunojen käänteillä oleva nahka. Sinne jää usein hiekanjyviä pyörimään, ja kun materiaali on muuta kenkää ohuempaa, voivat irtokivet hiertää nahkaan reiän. Usein näkee kenkiä, joissa vaha on levitetty vain kärkeen ja kylkiin, mutta nauhojen alta ja nilkasta nahka irvistää kuivuuttaan. Parempihan sellainen tietysti on, kun täysin hoitamaton jalkine, mutta pienellä vaivalla senkin homman olisi voinut tehdä kunnolla.

        Odota pari tuntia ja pyyhi ylimääräiset vahat pois

        Vahattu kenkä saa huilata parisen tuntia, jonka jälkeen ylimääräinen vaha pyyhitään rätillä pois. Kerrokset ja kokkareet kannattaa hangata hyvin pois saumoista ja nauhalenkkien rei’istä. Pinnasta tulee vahaamisen jälkeen alkuperäistä tummempi ja myyntipintana ollut nupukkius häviää. Se kuitenkin kuuluu asiaan ja tekee vaelluskengästä tyylikkään patinoituneen reissupatiinin. Vahattu pinta ottaa iskujakin vastaan paremmin kuin täysin hoitamaton.

        Vain vaha kelpaa - ei rasva

        Vahaakin löytyy kaupoista ja suutariliikkeistä kymmeniä erilaisia. Koostumus vaihtelee, mutta yleensä kaikki vahat soveltuvat, olkoon niissä mehiläisvahaa tai vaikka vettä pohja-aineena. Sen sijaan rasvoja ja öljyjä on syytä välttää. Liian voimakkaat rasvat, tai vaikka minkkiöljyt, voivat tukkia nahkan huokosia ja haurastuttaa liimauksia sekä lankoja.

        Vahaa myös vuori

        Jaloista haihtuva hiki ja muu kuona tukkii aikaa myötä vuorikankaan sekä kalvon pienet reiät. Kenkä ei enää hengitä, mutta sisäpuolisella puhdistuksella sekin ongelma poistuu. Halutessaan voi pestyyn kenkään laittaa raikasteita, mutta eivät ne sellaisia välttämättä tarvitse. Kangasvuoria ei juuri voi hoitaa, mutta nahkavuorilliseen kenkään kannattaa levittää ihan normaalia käsirasvaa. Se estää vuoria kovettumasta ja estää likaa tarttumasta nahkaan.

        Vaelluskenkien säilytys

        • Säilytä kenkiä kuivassa ja hyvin ilmastoidussa paikassa iltti eli ns. kengän kieli vedettynä esiin.
        • Nahkavuorelliset kengät tulee säilyttää pystyssä hyvin ilmastoidussa, kuivassa tilassa.
        • Kenkämuottia kannattaa käyttää, jotta kenkä säilyttää muotonsa.
        • Älä koskaan kuivata kenkiä auringonpaisteessa tai lämmittimen tai avotulen lähellä.

        Vaelluskenkien pohjallisten ja nauhojen vaihto

        Vaelluskenkiin on ostettavissa erikseen vaihtopohjallisia ja -nauhoja. Nauhat on helppo muistaa vaihtaa uusiin niiden rikkoutuessa, mutta pohjalliset pääsevät usein unohtumaan. Lyttyyn kävellyt pohjalliset eristävät, hengittävät, siirtävät kosteutta sekä vaimentavat iskuja huonommin, kuin uudet. Pohjallisilla on suuri merkitys kenkien käyttömukavuuden kannalta. Vaihda kuluneet pohjalliset säännöllisesti uusiin vuoden parin välein riippuen käytön määrästä.

        Vaelluskenkien korjaaminen

        Jos kengissä ilmenee vikaa, tuo ne näytille Partioaitan myymälään. Jos haluat postittaa, ole ensin yhteydessä asiakaspalvelumme verkkokauppa@partioaitta.fi. Ota mukaasi kuitti tai muu ostotosite (esim. tiliote). Kaikissa vaelluskengissämme on vähintään vuoden mittainen materiaali- ja valmistusvirhetakuu. Materiaali- ja valmistusvirhetakuu ei kata normaalia kulumista tai käyttäjän huolimattomuudesta johtuvia rikkoutumisia. Takuu edellyttää myös, että kenkiä on huollettu ja hoidettu säännöllisesti sekä oikein.

        Jos tuotteen takuu on voimassa, se korjataan tai tuote hyvitetään. Jos takuu ei ole voimassa, kengät voidaan silti mahdollisesti korjata maksua vastaan.

        Kenkien uudelleenpohjaaminen

        Kaikki Hanwag-kengät ovat uudelleenpohjattissa. Lue lisää siitä, kuinka voit uudelleenpohjata kenkäsi.

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite