Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        RINKAN VALINTA

        Minkä kokoinen rinkka? Rinkka on pitkäikäinen varuste. Se on vaellus- ja retkikumppanisi, jonka kanssa täytyy olla mahdollisimman mukavaa. Oletko suunnittelemassa rinkan hankintaa, mutta et tiedä, minkälaisen rinkan tarvitset?

        Ennen rinkan valintaa, mieti miten ja missä aiot käyttää sitä. Teetkö pitkiä vaelluksia, viikonloppuretkiä vai etsitkö hyvää matkailurinkkaa, jonka kanssa lennät? Jos aikomuksenasi on vaeltaa rinkan kanssa edes vähän, valitse rinkka ensisijaisesti istuvuuden ja kanto-ominaisuuksien perusteella. Vaellusrinkan saat mukaasi lentokoneeseen, mutta matkailurinkka ei sovi vaellukselle.


        Näihin maisemiin... vaan millä rinkalla?

        Vaellusrinkan valinnassa on kolme huomioitavaa pääkohtaa:
        tilavuus, istuvuus ja ominaisuudet.

        Rinkan tilavuus: Riippuu vaelluksen pituudesta ja siitä, kuinka paljon haluat kantaa mukavuuksia. Talvella etenkin vaatteet vievät paljon isomman tilan kuin kesällä.

        Rinkan istuvuus: Aivan kuten kenkiä sovitetaan jalkaan, myös rinkka on syytä sovittaa, jotta se sopii sinun selkääsi.

        Rinkan ominaisuudet: Rinkoissa on eroja esim. taskujen osalta ja kuinka rinkka avataan.

        Partioaitan myyjien suosikkirinkat:

        Osprey AETHER / ARIEL



        Erikin rinkka Aether on kooltaan 65 litraa.

        Tekninen, ergonominen ja säädöiltään monipuolinen moderni rinkka.

        Fjällräven KAJKA



        Kajka-rinkasta löytyy myös 55-100 litran versiot. 

        Erittäin tukeva, käytännöllinen ja luotettava klassikkorinkka. 

        Savotta JÄÄKÄRI



        Kuvan Jääkäri L on 55 litrainen unisex-rinkka.

        Kaiken kestävä rinkka, johon on kätevä kiinnittää lisäosia omien tarpeiden mukaan.

        Osprey ATMOS / AURA



        Kuvassa ilmava ja tekninen miesten Atmos AG 65.

        Innovatiivisella selkäpaneelilla varustettu toimintarinkka. Kevyempi valinta.

        Minkä kokoinen rinkka litratilavuudeltaan?

        Rinkan koon valinnassa on syytä kiinnittää huomiota siihen, millaiseen käyttöön rinkka tulee. Pienemmät 40-60-litraiset rinkat soveltuvat hyvin päiväretkeilyyn sekä matkailuun, kuten Santiago de Compostellan vaellukselle, jossa yövytään majataloissa. Pieni rinkka soveltuu hyvin myös yön yli retkeilyyn, kun käytettävät varusteet menevät pieneen tilaan (ultralight/kevytretkeily) tai liikutaan ryhmässä, jossa osa varusteista on jaettu ryhmän kesken. Tällaisia jaettavia varusteita voivat olla mm. teltta, retkikeitin ja ensiapuvälineet.

        Mikäli suunnitelmissasi on vaeltaa pidempiä vaelluksia, valitse käyttöösi riittävän iso rinkka. Nykyiset rinkat ovat niin kutsuttuja anatomisia rinkkoja, joten parhaan kantokokemuksen saavuttamiseksi, kaikki varusteet tulisi saada pakattua rinkan sisälle. Rinkan ulkopuolelle jäävät varusteet voivat vaikuttaa rinkan painopisteeseen, jolloin kantokokemuksesta voi tulla raskaampi.

        Rinkan koon valintaan vaikuttaa eniten olemassa olevien varusteiden koko. Huomioi esimerkiksi makuupussin, majoitteen sekä vaatteiden tarvitsema tila ja myös se, että talviretkeilyssä nämä varusteet vievät enemmän tilaa kuin kesäretkeilyssä.

        Myös varusteiden painolla on merkitystä. Usein rinkka on suunniteltu niin, että yli 60-litraisten rinkkojen kanto-ominaisuudet ovat paremmat kuin pienten rinkkojen. Kanto-ominaisuuksilla tarkoitetaan lantiovyötä, olkaviilekkeitä sekä näiden säätömahdollisuuksia. Tämä tarkoittaa, että rinkkaa hankittaessa pitää hahmottaa varusteiden vievän tilan lisäksi niiden kokonaispaino, jotta pystyy tekemään oikeanlaisen rinkan valinnan. 

        Toisenlainen lähestymistapa rinkan valintaan on miettiä ensin täyden rinkan kokonaispaino, jonka haluaa kantaa ja aloittaa varusteiden kerääminen tavoitteiden mukaisesti. Tämä tapa toimii varsinkin silloin, kun et omista ennestään mitään retkeilyvarusteita, vaan olet esimerkiksi vasta aloittamassa harrastusta. Voit valita kompaktin ja kevyen rinkan sekä kompaktit ja kevyet retkeilyvarusteet sen sisälle. Tässäkin tapauksessa puhutaan kokonaisuudesta.

        Esimerkiksi 50-litrainen kevytrakenteinen rinkka on optimaalinen rinkan kokonaispainon ollessa maksimissaan 10-15 kiloa.

        80-litraisen järeän rinkan kokonaispaino voi olla sen sijaan jopa 30 kiloa. Eli kevyt rinkka kevyelle kuormalle ja painavampi rinkka painavammalle kuormalle.

        vältä pakkaamista rinkan ulkopuolelle
        Rinkan ulkopuolelle pakatut tavarat huonontavat kantokokemusta, mutta joskus (usein) kaikki tavarat eivät mahdu rinkan sisään. Tällöin kevyemmät tavarat, kuten solumuovinen makuualusta, kannattaa pakata rinkan ulkopuolelle. Kuva: Teemu Suominen

        Ylipakattavuus - mitä tarkoittaa +10 rinkan koossa?


        Esimerkiksi 50 + 10 -litrainen rinkka on kokonaistilavuudeltaan 60-litraa. Rinkka on normaalisti pakattuna 50-litrainen, mutta ylipakattuna 60-litrainen. Ylipakatessa rinkan ”hattu” nostetaan ylemmäksi ja tarvittaessa rinkan ”lumilukko” nostetaan ylös. 

        Aiheeseen liittyvää:

        VIIKONLOPPURETKILLE

        1-3 päivää

        40-60-litrainen rinkka sopii kevytretkeilyyn, lyhyille retkille ja vaellusmatkailuun.

        VAELLUKSILLE

        4-7 päivää

        60-85-litrainen rinkka sopii noin viikon vaellukselle. 60-litraisen rinkan kanssa tarvitsee jo normaalia enemmän panostaa kevyisiin ja pieneen pakkautuviin varusteisiin. Useimmille 70-85 litraa on hyvä koko.

        PITKILLE VAELLUKSILLE JA TALVIVAELLUKSILLE

        Yli viikon kestävä vaellus

        80-100+ -litrainen rinkka sopii pidemmille vaelluksille, talvivaelluksille sekä muihin paljon varusteita vaativiin vaelluksiin.

        Viikonloppu vaiko viikko?

        Usein kysytään, minkä kokoinen rinkka sopii viikonloppuretkelle? Rinkkaan tulee periaatteessa kaikki samat varusteet, oletpa sitten retkellä viikonlopun tai vaeltamassa viikon, oikeastaan vain pakattavan ruoan määrä vaihtelee. Mikäli rinkka jää pakattuna vajaaksi, voi rinkan kompressiohihnat kiristämällä saada sisällön asettumaan paremmin paikoilleen ja saada ylimääräinen tila pois käytöstä. Eli ei haittaa, vaikka rinkka olisi joillakin retkillä liian iso.

        Pitkällä vaelluksella ruoan määrä voi viedä paljon tilaa rinkasta, jolloin esim. teltan joutuu pakkaamaan rinkan päälle. Kun ruoka vaelluksen aikana vähenee niin teltan saa siirrettyä rinkan sisälle. Eli ei haittaa, vaikka rinkka olisi joillakin retkillä myös aavistuksen liian pieni.

        Istuvuus

        Rinkan kokoa mietittäessä pitää huomioida myös rinkan kantajan koko ja etenkin selän pituus. Rinkoissa on erikokoisia kantojärjestelmiä, joten kaikki rinkkamallit eivät välttämättä istu kaikille yhtä hyvin. Esimerkiksi Ospreyn rinkoissa kantojärjestelmän koko vaikuttaa myös rinkan tilavuuteen. Lyhyeen selkään ei välttämättä asetu iso rinkka ja puolestaan pitkään selkään ei välttämättä istu pieni rinkka. Selän pituus mitataan olkapään ja suoliluun uloimman kärjen (koholla olevat luut lantiosi sivuilla) väli suorassa linjassa selkää pitkin. Tämä mitta kertoo, kuinka pitkä selkäpaneelin pituuden tulisi suunnilleen olla. Eli kuinka pitkä välimatka on olkaviilekkeen yläreunan ja lantiovyön keskiosan välissä.

        Olkaviilekkeiden etäisyys toisistaan on myös tärkeää. Ei ole hyvä, jos ne painavat liiaksi kaulaa vasten tai roikkuvat liian lähellä olkapäitä. Joissakin rinkoissa etäisyyttä voi säätää, joten varmista, että säätömahdollisuutta on riittävän kapealle tai leveälle. Huomaa siis myös kantajan koko ja selän pituus, kun valitset rinkkaa. Lue rinkan säätämisestä hyvin selkään istuvaksi.

        Naisten malleissa eroa on olkaviilekkeiden ja lantiovyön muotoilu ja usein selän pituus on lyhyempi. Joillekin naisille unisex- tai miesten malli voi olla istuvampi kuin naisten malli, joten kannattaa kokeilla molempia, jotta löytää omaan vartaloon parhaiten istuvan rinkan.

        Kuten kenkää ostettaessa, myös rinkkaa tulisi sovittaa oikean vaihtoehdon löytämiseksi. Rinkkaa kannattaa sovittaa painolastin kera, jolloin rinkan istuvuudesta saa paremman kuvan. Kaikissa Partioaitan myymälöissä on mahdollista kokeilla rinkkaa painojen kanssa. Hyvä rinkka sopii selkään niin, että sitä voi kuvitella kantavansa useamman tunnin päivässä. 

        Vinkki: Mikäli pelkäät pakkaavasi liikaa kaikkea mukaan, hanki sen kokoinen rinkka, jonne mahtuu vain pakolliset varusteet. Tällöin ei tule pakattua ylimääräistä mukaan ja kokonaispaino pysyy maltillisena.

        Oikean kokoinen ja kokonaispainoltaan optimaalinen rinkka on miellyttävämpi kantaa, jolloin nautit myös todennäköisesti retkestä tai vaelluksesta enemmän.

        Rinkan ominaisuudet


        Rinkoissa on eroja paitsi istuvuudessa ja koossa, myös pienissä yksityiskohdissa. Jotkut rinkat ovat esimerkiksi avattavissa kahdesta kohdasta, päältä ja edestä. Myös taskujen sijainnissa, koossa ym. on merkki- ja mallikohtaisia eroja.

        Joihinkin rinkkoihin sadesuoja tulee mukana, osaan se on ostettava erikseen. Rinkkojen kankaat eivät ole täysin vedenpitäviä, vaikka ne hyvin vettä kestävätkin. Pidemmille reissuille on suositeltavaa ottaa sadesuoja mukaan.

        Putkirinkka vai anatomic

        Putkirinkassa on alumiinikehikko, johon sekä reppuosa että selkää vasten tuleva kantolaite on kiinnitetty. Putkirinkan etuna voidaan pitää hyvää kannettavuutta raskailla kuormilla, sekä rungon suomia mahdollisuuksia esimerkiksi teltan ja makuualustan kiinnittämiseen. Putkirinkat ovat nykyisin hyvin vähän ja harvojen käytössä anatomic-rinkkojen tultua markkinoille. Partioaitan valikoimassa on yksi putkirinkka, Savotta 906.

        Alumiinijäykisteinen anatomic-rinkka mukailee kehon liikkeitä, joten sitä on mukava kantaa. Anatomic –rinkka koetaan usein myös putkirinkkaa monikäyttöisemmäksi esimerkiksi matkailtaessa. Anatomic on ylivoimaisesti suosituin rinkkatyyppi nykyisin.

        Matkailurinkka

        Vaikka matkustaminen ns. tavallisenkin rinkan kanssa sujuu oikein hyvin, myös erityisesti matkakäyttöön tehtyjä rinkkoja on tarjolla.

        Matkailurinkoissa kantolaitteen saa rinkan sisään piiloon, jolloin kantolaitteen hihnat eivät jää jumiin lentokenttien liukuhihnoilla. Matkailurinkat eivät aukea pussimaisesti ylhäältä kuten tavalliset rinkat, vaan matkalaukun tavoin edestä. Näin rinkan sisältöön on helpompi päästä käsiksi.

        Matkailurinkkaan on usein kiinnitetty myös pikkureppu, jonka saa irti esimerkiksi päiväretkillä erikseen käytettäväksi.

        Matkailurinkat eivät sovellu vaelluskäyttöön erityisen hyvin. Tämä johtuu niiden usein hieman yksinkertaistetusta kantolaitteesta, huonommista kiinnitysmahdollisuuksista (esim. makuualusta) sekä suuremmasta painosta.

        Haluatko sovittaa rinkkoja? Etsi lähin myymälä, jossa retkeilyn asiantuntija auttaa valitsemaan oikean tuotteen.

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite