Madventuresin pikatestissä retkikuntaveskat: North Face Base Camp Duffel

Madventuresin pikatestissä retkikuntaveskat: North Face Base Camp Duffel

Useimmiten Madventuresin kuvausreissuilla on vähintään piipahdettu perämetsäisissä mestoissa: viidakoissa, vuorilla tai muuten vaan skuugessa. Niissä olosuhteissa olemme tavanneet luottaa useamman tunnetun reppuvalmistajan vaellusrinkkoihin.

Mutta vaikkapa 65-litrainen kiipeilyrinkka on harvoin parhaimmillaan lyhyillä mökki- ja harrastusreissuilla – kuukausien mittaisista, pitkälti samassa kohteessa vietetyistä retriiteistä puhumattakaan.

Hyvällä kantolaitteella (tai trekkaajalle käytännöllisillä sivu- ja sisätaskuillakaan) ei tee mitään, jos edessä ei ole pitkää marssia haastavassa maastossa tai uuvuttavaa ramppausta halpaa hostellia metsästellessä.

Base Camp Duffel

Usein simppelien siirtymien reissuveskalta toivoo vain muutamaa asiaa:

1. Helppo dumpata kaikenlaista kamaa sisään
2. Tilaa on riittävästi
3. Kangas on kestävä ja mahdollisimman vesitiivis
4. Kannettavuus on silti mahdollisimman hyvä

Klassinen malli edellisten ominaisuuksien yhdistelmästä on keikka- eli retkikuntalaukku. Niitäkin on nähty aika moneen lähtöön retkikuntareissuillamme esimerkiksi Himalajalla ja Uudessa Guineassa: revenneitä vetoketjuja, puhki kuluneita pohjia. YK-joukoista monille tuttu Israelin armeijan varustelaukkukaan ei ole täydellinen
yhdistelmä.

Testiin valittiinkin meille uusi tuttavuus: North Facen Base Camp Duffel

Testimatkat sisälsivät kaksi pitkää tropiikin-reissua ja useita viikonloppuja maasto- ja venesiirtymineen kotimaassa. Havainnot pysyivät linjassa: Base Camp Duffel on simppelisti juuri sitä, mitä retkikuntalaukun pitää olla.

1. Iso avattava kansi ja yhtenäinen tila sallii rivakan pakkauksen  omituisillekin möhkäleille ja sekalaiselle kamalle (monot, kalapakit, sixpackit, työkalut, kirjat, viinitonkat, kelkkahaalarit jne)
2. Yhdelläkin laukulla selviää jos haluaa (XL-mallissa tilaa 140 litraa ja kokovalikoima XS-XL sopii eri tarpeisiin)
3. Päällys on helvetin vahvaa kuormurinkuomukamaa, hylkii skeidaa ja vettä (laskettiin huoletta rapaiseenkin tienposkeen ja roudattiin katolla, veneessä,  rankkasateessa jne)
4. Vetoketjut kestää raivokkaankin aukomisen
5. Kahvoista voi lempata kassin dösästä riksaan taikka botskin kannelle, mutta veska selässäkin voi kävellä kilometrejä
6. Bonuksena kevyt pakkauskassi, jossa veskaa pystyy säilyttämään särmästi tyhjänä himassa

Tuomio on siis harvinaisen helppo antaa: Madventures suosittelee.

Mikä jäi harmittamaan? Kannessa on yksi verkkokankainen sisätasku, mutta ehkä yhtä asiakirja- tms suojaisaa sisätaskua jäi kaipaamaan etenkin isommissa malleissa. Toisaalta käytännössä messissä on retkikuntalaukun lisäksi aina jonkinlainen päiväreppu, kameralaukku tai vastaava, joten kenties tämä menee nillityksen puolelle…

Hinta ei ole yhtä halpa kuin Khao San Roadilla, mutta eipä ole laatukaan paska. Madventures ostaa mieluummin kerralla hyvän ja arvioi käyttävänsä sitä vähintään seuraavat 10-15 vuotta. Jos on selvittävä yhdellä laukulla, koot L tai M lienevät käytännöllisimmät mallit mahdollisimman monipuoliseen käyttöön. Päätös on kuitenkin parasta tehdä paikan päällä funteeraten, minkä verran itse yleensä tilaa tarvitsee…

Joka tapauksessa: Madventuresin reissuvarustesetti on parantunut Base Camp Duffelien myötä olennaisesti.

Riku Rantala

Kommentit