Kalastuskin on ulkoilua

Kalastuskin on ulkoilua

Veneellä kalastaminen sisältää paljon istumista ja hyvin yksipuolista liikkumista. Siksi sitä on ehkä vaikea mieltää ulkoiluksi saati liikunnaksi. Jälkimmäistä se tuskin onkaan, mutta ulkoilua se on mitä suurimmassa määrin. Vai oletko koskaan kuullut kalastukseen tarkoitetusta hallista? Koska kalastaminen tapahtuu ulkona, luonnossa, voi olla hyvä miettiä, minkälaisia varusteita voisit siellä tarvita.

Varusteet ja välineet


Kalastaminen monipuolistuu ja saalisvarmuus kasvaa, kun käytössä on vene ja vesistön tunteva kippari, joka tuntee parhaat kalapaikat ja osaa väistää veden alla piilevät karikot. Moottoriveneessä on oltava pelastusliivejä yhtä paljon kuin siinä on henkilöitä.  Laki on puutteellinen siltä osin, että pelastusliivejä ei tarvitse pitää päällä. Älä myöskään unohda melaa. Polttoaine saattaa loppua tai moottori mennä rikki ja silloin eteneminen on vaikeaa ilman kunnon työkalua.  Bonusta veneessä ovat kaikuluotain ja karttaplotteri, joiden ansiosta olet enemmän tasoissa luonnon kanssa.
Kalastusvälineet tietenkin parantavat kalaonnea ja välinevalmistajat houkuttelevatkin kalastajia mitä mielikuvituksellisimmilla välineillä. Alkuun pääsee vavalla, kelalla (avo-,umpi- tai hyrrä-) sekä pakillisella erilaisia uistimia eri olosuhteisiin ja eri kalalajeille. ”Omalla” järvellä (Längelmävesi Pälkäneen ja Kangasalan välissä) toimiviksi uistimiksi olemme havainneet monet klassiset lusikkauistimet kuten Kuusamon Professor, Beten Turku ja Krokodil sekä erilaiset erikoisuistimet kuten Spinner Bait (jota kutsumme myös henkariksi). Uistelussa parasta saalista on tullut vaapuilla kuten Merimetsolla, joka on kuhastajien ikoniksi noussut kotimaisen käsityön helmi.

Kuha koukussa

Vaatteet ja kengät


Suomen oikukas kesä vaatii vaatteiltakin paljon. Unelmakelillä pelkät uikkarit riittävät kalassakin, mutta useimmiten sää vaatii vaatii enemmän tai vähemmän vaatetusta.  Loppusyksystä ja alkukeväästä käytössä on ollut todella lämmin kelluntapuku, jonka alle tarvitsee laittaa vain esim. merinovillainen aluspaita ja alushousut. Kun ollaan hieman lämpimämmässä säässä, kuoritakki ja siihen sopivat kuorihousut  toimivat oikeastaan kaikilla keleillä. Tärkeintä on, mitä laitat näiden alle. Edellä mainitut merinovilla-vaatteet sopivat erinomaisesti kuorivaatteiden kanssa käytettäväksi.

Veneessä, kun ollaan, et tarvitse kumisaappaita vaan mukavat ja hiostamattomat  kengät jalassa jalatkin voivat paremmin pitkän veneilyn jälkeen. Niinpä voin suositella esimerkiksi vaelluskenkiä tai jopa ulkoilukenkiä.  Syksyisin ja keväisin voit tarvita kunnollisia, märkiä olosuhteita kestäviä hanskoja. Täydellinen valintani on Hestran neopreenisormikas, joka soveltuu erinomaisesti kalastamiseen.

Kun varustepuoli on kunnossa, kalastaminen on miellyttävää ja hauskaa, vaikka saalista ei niin tulisikaan. Tärkeintä on hyvä seura ja raitis ulkoilma. Saalis siihen päälle on bonusta. Kireitä siimoja ”Länkylle” ja muille kalavesille!

Kommentit