Taimenta Kapeenkoskella

Taimenen kalastus on oma taiteenlajinsa, joka tuntuu olevan joka kerta samalla yhtä haastavaa kuin antoisaakin. Jokainen joki ja koski on aina erilainen, ja niillä vaikuttaa olevan oma luonteensa, jonka tunteminen vaatii usemman kuin yhden tutustumiskerran. Keski-Suomessa sijaitseva Kapeenkoski ei ole poikkeus.

Kapeenkoski sijaitsee Äänekosken ja Laukaan rajalla Kymijoen vesistössä. Kosken pituus on 1500 m, ja pudotuskorkeus 3 m. Keskivirtaama koskessa on 83 m3 /s. Aivan Kapeenkosken vieressä on Keiteleen kanava. Kapeenkoski on suojeltu koskiensuojelulailla.

 

 Kapeenkosken aktiviteetit

Kapeenkoski on monipuolinen kalastus- ja elämyskohde, jossa on paljon muutakin tekemistä kuin pelkkä kalastus. Omasta mielenkiinnosta riippuen voi esimerkiksi laskea koskea kumilautalla, SUP:lla tai jopa tukilla, harrastaa jousiammuntaa tai ohjattua drift boat –kalastusta. Alueella on hyvin majoitusvaihtoehtoja idyllisestä aittamajoituksesta Kapeen kievariin. Kapeenkoskella järjestetään myös polttareita ja tyky –päiviä, joihin toimintaa riittää vaikka koko päiväksi.

Itselläni tärkeintä on kuitenkin kalastus ja niissä merkeissä olimme koskella  tälläkin kertaa. Kapeenkosken kalastusalueella voit saada kaikkia Suomen yleisimpiä kalalajeja ahvenista haukiin, mutta myös järvitaimenta ja kuhaa. Meillä tähtäimessä oli tietenkin taimen, kun jalokalaa kerrankin olisi tarjolla.

Kapeenkoskella

Kapeenkosken yläjuoksulla.

 

Lyhyet kalajutut

Kapeenkoski on kohtalaisen vuolas ja paikoin leveäkin koskialue, mikä aiheutti kokemattomalle ”haspeli-ryhmällemme” joitakin ongelmia. Kosken ”lukeminen”, ottipaikkojen näkeminen, oli leveimmällä ja syvimmällä osuudella vaikeaa. Rannalta kalastettaessa joen toinen ranta jäi lähes kalastamatta, kun välineillä ei vain yltänyt tarpeeksi pitkälle. Koskialueen ylä- ja alaosissa joki on kapeampi ja erinomaisesti kalastettavissa myös meidän välineillä. Varsinkin alajuoksulla kosken virtaus on leppoisaa ja kalastaminen miellyttävän rauhallista. Tulva-aikaan paikka varmasti näyttää täysin toisenlaiselta.  Pintatapahtumia koskella oli yllättävän vähän eikä yhtään luotettavaa taimenhavaintoa päivän aikana silmiin osunut. Muutaman perhokalastajan kanssa juttelu vahvisti myös omat käsitykset siitä, että ajankohta oli hiljainen.

Taimenia, tai muitakaan jalokaloja, emme siis nähneet saati saaneet, mutta aikojen saatossa koskelta on saatu melkoisia täpläkylkiä. Kalajuttu tai ei, 1990-luvulla koskesta on saatu seitsemänkiloinen järvilohi. Todisteita tai dokumentteja tästä ei taida olla. Sen sijaan kymmenistä suurista taimenista on todisteet ja kuvat, joita voit katsella mm. Kapeenkosken sivuilla: kalakuvia Kapeelta.

 Kapeenkosken ahven

620 g ahven Kapeenkoskelta. C&R.

Tervetuloa uudestaan

Koskialuetta ympäröi kaunis harjumaisema (Luijanharju) suppineen ja se olisi jo sellaisenaan upea ulkoilupaikka. Virtaavan veden liplatus ja kosken humina tekevät paikasta lähes täydellisen luonto- ja elämysmatkailijalle, joka etsii puhdasta ja kaunista luontokohdetta, jossa voi kokeilla erilaisia aktviteetteja. Tämän kertainen oma reissu jäi saaliin osalta melko laihaksi. Neljään mieheen päivän aikana meillä oli muutama tärppi, useampi uistimen menetys sekä oman ahvenennätyksen rikkoutuminen. Jalokala veti tällä kertaa pidemmän korren, mutta n. 10 tunnin kalastussessio mitä hienoimmassa ympäristössä virkisti sielua ja mieltä monen viikon tarpeeksi.  Kapeenkoski piti jalokalat, mutta antoi lopulta paljon enemmän. Ja sitä ei rahalla saa.

Kommentit