Retkiruoan pakkaaminen

Eräretkelle valmistautumisen suurimpia haasteita on pakata mukaan niin paljon ruokaa, että siitä riittää ravintoa ja energiaa koko retken ajaksi. Elintarvikkeet ovat usein painavia ja vievät suhteellisen paljon tilaa, joten on tärkeää suunnitella ja pakata ateriat tarkkaan: on otettava huomioon lisääntynyt energian tarve, mutta mukaan ei kannata ottaa tarpeetonta painoa. Ole siis tarkkana reppua pakatessasi ja säädä sen sisältöä niin kauan, että paino repussa on jakautunut tasaisesti. Huolellisesti tasapainotettu ja pakattu reppu selässä on miellyttävä vaeltaa!

Repun painopiste

Pitkällä vaelluksella tai retkellä ruoka-aineet ja ruoanlaittoon tarvitsemasi varusteet painavat todennäköisesti mukana kannettavista tavaroista eniten. Pakkaa nesteet ja raskaat esineet lähelle selkää, lantion yläpuolelle ja lapaluiden väliin. Täytä jäljelle jäänyt tila vaatteilla ja muilla kevyillä tavaroilla. Säädä reppu sopivan tukevasti selkääsi repun remmeillä.

Ota mukaasi kaikki tarpeellinen

Pidemmillä vaelluksilla tai retkillä ateriat, joiden valmistamiseen kuluu paljon vettä, kuluttavat myös enemmän retkikeittimesi polttoainetta, ja tämä taas lisää reppusi painoa. Mikäli vettä ei ole saatavilla, tai ruoanlaittosi epäonnistuu, saat energiaa välipaloista ja energiapatukoista.

Suunnittele ateriat etukäteen

Suunnittele aamiainen, lounas, illallinen ja välipalat vaelluksesi jokaiselle päivälle jo kotona. Valitse elintarvikkeita, jotka ovat pienissä pakkauksissa, mutta joista saa keittämällä runsaasti syötävää, kuten riisiä, pastaa tai kauraryynejä. Nämä ruoka-aineet vievät vähän tilaa, mutta niistä saa retkellä tarvittavaa energiaa. Muita hyviä ruokia ovat keitot, levitteet, pähkinät ja juustot. Ota mukaasi myös kuivattuja papuja, kuivattua kalaa tai lihaa ja säilykelohta tai –kanaa proteiinivarastoja täydentämään.

Muista pitää tarpeeksi taukoja retkellä ja huolehtia energian saannista

Retkellä ollessasi pakkaa yhden retkipäivän aikana tarvitsemasi ruoat ja muut tarvikkeet valmiiksi repun sivu- ja päällystaskuihin, voit ottaa ne repusta retkipäivän aamuna tai jo edellisenä iltana. Näin saat tarvitsemasi raaka-aineet esille helposti ja nopeasti ja säästyt repun penkomiselta.

Poista turhat pakkaukset

Kun pakkaat retkiruokiasi, pyri minimoimaan ruoka-aineiden viemä tila repussa. Elintarvikkeiden alkuperäiset, kovat pakkaukset ovat epäkäytännöllisiä ja vievät liikaa tilaa varsinkin pidemmillä vaelluksilla, joten ne kannattaa jättää kotiin. Käytä niiden sijaan uudelleen suljettavia muovipusseja, joihin pakkaat tarvitsemasi ruoka-aineet ja säästät huomattavasti tilaa. Pakkaa mausteet, juomajauheet ja ruoka-aineet omiin pusseihinsa ja nimeä pussit selkeästi.

Valmiiksi pussitetut retkiruoat

Käytä pakkauspusseja

Käytä pakkauspusseja pitääksesi ruoat ja repun hyvässä järjestyksessä. Kerää pakkauspusseihin pienemmät muovipussit ja muut käyttämäsi ruokapakkaukset.

Mukavia retkiä hyvin pakattu reppu selässäsi!

Kommentit