Pääkallonmetsästäjät

Pääkallonmetsästäjät

Olimme vastikään saapuneet Borneon viidakkoon pitkähäntäveneillä. Asetuimme kylään keskelle sademetsää paikallisten alkuasukkaiden vieraaksi. Dayak-soturi katsoi vyötärölläni roikkuvaa viidakkoveistä myhäillen ja nyökkäsi hitaasti. Tämä oli jo kolmas Dayak-soturi ennen viidakkoon lähtöämme, joka katsoi samalla tavalla merkitsevän pitkään hankkimaani veistä.

Kysyin häneltä miksi viidakkoveitseni häntä kiinnostaa. Sehän oli ihan tavallinen veitsi, jonka olin ostanut paikalliselta rautakauppiaalta. Soturi kysyi miksi minulla on “Golo”? Samalla hän veti esille omansa ja kertoi, että kun lähdetään viidakkoon käytetään “Parangia”. Kysyin häneltä, mitä minun viidakkoveitsessäni on vikana? Hän vastasi, ettei siinä ole mitään vikaa, jos on lähdössä taisteluun katkaisemaan vihollisen päitä. Silloin käytetään ”Goloa”.

Soturi ajatteli, että me olimme tulleet viidakkoon keräämään kalloja. Vaihdoin seuraavana päivänä Golo-veitseni Parangiin.

Vahingot ovat kuin veitsiä. Ne joko palvelevat tai viiltävät, riippuen tartutko niihin terästä tai kahvasta.

Parang-viidakkoveitsi

Kuvat ja teksti: Pata Degerman

PAta Degerman

Yhteistyössä:  Fjällräven - Partioaitta -  Garmin - Kaukoretket - Kontoret - Panasonic Toughbook - HL Adventures

Kommentit