Kesämökkilomailua Norjassa

Kesämökkilomailua Norjassa

Vaatteiden ja varusteiden testausta ennen Norjaan lähtöä

Viisihenkisenä perheenä kolmen viikon pituinen mökkireissu Norjan Andoyaan vaatii perheen aikuisilta suunnitelmallisuutta. Vaikka tämä ei ole ensimmäinen reissumme lasten kanssa, ei valmisteluista kannata luistaa. Ennakointi ja suunnittelu myös vähentävät kummasti stressiä viimeiseltä viikolta ennen lähtöä.

 Perheen mökkiloma Norjassa

Perheen lapset testaavat vaatteita ja varusteita ennen lähtöä Norjaan

Mökki on omamme ja varsin persoonallinen ratkaisuiltaan vaikkakin varustetasoltaan hyvä; mökiltä löytyy sähkö, juokseva vesi, pakastinarkku, uuni, liesi, mikro yms. Lomalla voi siis keskittyä olennaiseen eli yhdessä olemiseen perheenä. Toki omalla mökillä kunnostettavaa riittää eli luppopäiviä tuskin on tiedossa tänäkään vuonna.

Aiemmin olemme ajaneet meno- ja paluumatkan mutta nyt päädyimme kokeilemaan jotakin uutta; varasin siis menomatkalle autojunan Pasilasta Kolariin. Lähtö on lauantai- iltana klo 18:30 ja perillä Kolarissa olemme aamulla 09:48. Sunnuntaille ajettavaa jää siis noin 650 kilometriä. Takapenkillä matkustavat 14- vuotias neiti Töötti, 5- vuotias Herra Patruuna ja 3- vuotias neiti Pampula. Isä istuu pääsääntöisesti ratin takana ja äiti huolehtii että kaikilla on, no, niin mukavaa kuin mahdollista.

Varusteiden ja mukaan otettavien lääkkeiden tarkistus

Itse olen vannoutunut listojen tekijä ja tällä tavalla pidän kaikki projektit ajan tasalla. Tässä vaiheessa kevättä olen käynyt läpi lääkekaapin; tarkistanut lääkkeiden päiväykset ja tehnyt apteekkiin ostoslistan puutteista. Pyrin varautumaan ihan kaikkeen mahdolliseen vaivaan ja kolotukseen. Tähän asti tämä on toiminut. Jos kaikki mahdolliset lääkkeet ovat mukana, ne palautuvat kotiin tarpeettomina. Töötillä on 1- tyypin diabetes eli mukana kulkevat niin insuliinit kuin mittaritkin. Apteekin ostoslistalle päätyi Siripirit, rasvataitokset, liimaside ja jokin yleinen allergialääke.

Lääkkeitä voi tarvita mökkilomalla

Matkalle otettavien lääkkeiden määrää kasvattaa yhden matkalaisen diabetes.

Muutoin olemme testanneet teltan kokoamista yhteisellä metsäretkellä kotimme lähimaastoon. Norjassa olemme suunnitelleet kiipeävämme vuorijärville kalaan ja leiriytyvämme sinne yöksi jolloin lapset saattaisivat jaksaa kiivetä myös ylemmille järville erillisenä päiväreissuna. Alkujähmeyden jälkeen teltta oli nopeasti pystyssä ja miehitetty. Lapset olisivat halunneet jäädä yöksi saman tien ja hakea makuupussinsa leiriytymistä varten.

Teltan pystytystä ja kokeilua

Teltta nousi pystyyn nätisti. Pystytyksen jälkeen telttaa on tietenkin kokeiltava, eikä innokkaista testaajista ollut pulaa.

Vaatteissa kannattaa varautua monenlaiseen keliin ja tilanteeseen

Yritän jo tässä vaiheessa miettiä mitä pakkaan ja mihin. Lapsille omat kassit ja lisäksi autoon kummallekin omat reput jotka saa itse pakata. Aikuisille myös omat vaatekassit ja erikseen tietenkin kaikki ne tavarat joita tarvitaan junassa. Joskus olemme olleet reissussa pelkillä vaellusvaatteilla mutta virheistä viisastuneina mukaan otetaan vaatekerta myös ”ihmisten ilmoille”. Sadejakson osuessa kohdalle voi vaikka pyörähtää virallisesti Lofoottien puolella katkarapuja hakemassa.

Ansaittu lepohetki testauksen lomassa

Pienten retkeläisten ansaittu lepo- ja välipalahetki.

Pellavavaatteet löysin viime kesänä; kuivuvat nopeasti ja antavat rypyt anteeksi. Nopea kuivuminen varsinkin on hyvä ominaisuus jos tiedossa on nyrkkipyykkiä useimmiten kosteassa meri- ilmastossa. Jokaiselle varataan vaatteita reiluksi viikoksi aina villapaidoista uikkareihin ja hellevaatteisiin. Kaksi paria kumppareita lapsille, aurinkolasit, lippikset ja aurinkorasva lähtevät myös mukaan.

Yhtälailla yllättäen perheen kuksat on kaivettu esille ja nimikkopuukot etsitty jemmoista. Myös akuuttia vaelluskenkien puhdistusta ja vahausta on havaittu. Padin selaimen sivuhistorian mukaan joku on hakenut ”Lofootit ja tuoreet katkaravut”J. Montakos viikkoa Norjan reissuun onkaan? Tasan 9.

Tervetuloa matkaan!

Matkalla Norjaan

Valmiina Norjan mökkireissulle.

Kommentit