Luomumakkaraa tikun nokkaan!

Luomumakkaraa tikun nokkaan!

Luomutuotteet ovat useimmiten maukkaampia kuin tavalliset tuotteet sen vuoksi, että esimerkiksi vihannekset, juurekset tai vaikka luomuporsaiden syömä vilja ovat saaneet kypsyä luonnonmukaisilla tavoilla eikä niiden kasvattamiseen ole käytetty keinotekoisia lannoitteita. Tai siksi, että tuotteissa ei ole käytetty tarpeettomia lisäaineita.

Tässä blogissa keskityn makkaraan.

Nuotio ja makkara

Äskettäin tehdyn sokkotestin mukaan luomumakkara sai mausta huonoimman arvosanan kun taas halvin, tavallinen makkara sai korkeimmat pisteet.

Mitä voimme päätellä tästä sokkotestistä? Sitäkö, että jos emme näe mitä syömme, emme syö luomumakkaraa? Meidän, jotka syömme myös silmillämme, täytyy valita luomumakkaraa tavanomaisen makkaran sijaan.

Ilmeisesti maut istuvat niin tiukasti mielissämme ja sielujemme syövereissä, että meillä on selvä mielipide siitä, miltä grillimakkaran täytyy maistua. Totumme lisäaineisiin ja pidämme niitä makkaran normaaliin makuun kuuluvina. Kun sitten syömmekin luonnollisia makuja, ihmettelemme, mitä syömme.

Jotkin grillimakkarat ovat kauhuesimerkkejä siitä, mitä kaikkea makkara voi sisältää, ja silti monet kirjaimellisesti rakastavat niitä.

Tässä yksi esimerkki tavallisen grillimakkaran sisällöstä: Vesi, naudanliha, sianliha, silava, naudansydän, naudankeuhko, perunajauho, kamara, suola, maitojauhe, maitoproteiini, naudan- ja sianlihan veren proteiini, perunakuitu, mausteet, dekstroosi, hapettumisenestoaine E300, säilöntäaine E250. Lihapitoisuus: 29%.

Kun taas erään suomalaisen valmistajan luomumakkaran sisältö näyttää tältä: Luomupossu, vesi, luomuperunajauho, suola 1,7 %, happamuudensäätöaine natriumsitraatti, fruktoosi, luontaiset aromit, paprika, chili, kumina, hapettumisenestoaine askorbiinihappo, säilöntäaine natriumnitriitti. Lihapitoisuus 70%.

Tilanteen korjaamiseksi kaikilla ulkoilmaihmisillä on suuri vastuu, sillä juuri he ostavat suuret määrät halpaa grillimakkaraa. Ruoan makuihin liittyvien asenteiden muuttamiseen menee aikaa, mutta jostakin meidän on aloitettava.

Makkara

Kommentit