Lohikäärmeen maa - Bhutan

Lohikäärmeen maa - Bhutan

Tammi-helmikuun taitteessa sain puhelun, jossa kysyttiin haluanko lähteä vetämään Bhutaniin trekkausmatkaa. Taas kerran tuli mieleen: ”Onpa tyhmä kysymys…” Kerran olen joutunut kieltäytymään Pohjois-Korean maratonmatkasta, mutta tässäkin taisi karma puuttua peliin, koska Pohjois-Korea puoluejohto peruutti kilpailun kokonaisuudessaan.

Pienen pieni maa on Himalajan hellässä syleilyssä, Kiinan ja Intian välissä, Nepalin itäpuolella. Shangri Laksi kutsuttu kuningaskunta on edelleen mystinen paikka. Maan rajat avattiin turisteille vasta vuonna 1974, jolloin vain hyvin vähän turisteja pääsi vuosittain käymään ihmettelemässä perinteitä vaalivan maan onnellisia ihmisiä.

Paron laakso trekin toisena päivänä. Suurin osa Länsi-Bhutania on kuin rypistettyä sanomalehteä, pientä ja terävää muotoa
Paron laakso trekin toisena päivänä. Suurin osa Länsi-Bhutania on kuin rypistettyä sanomalehteä, pientä ja terävää muotoa

Olen käynyt Himalajan länsipäässä, Intian Ladakhin maakunnassa, jossa lähestymisvaellus 6120 metriä korkean Stok Kangri- vuorelle oli välillä kuin kuun pintaa olisi katsellut. Nyt Himalajan melkein toisessa, eli itäpäässä, kolmiulotteiset vuorenpinnat olivat kaukana, mutta sadunomaiset metsät taas käsin kosketeltavissa. Pyhä-Luoston kansallispuistossa on ehkä euroopan puhtain ilma, mutta Bhutanin ilmanlaatu ei voi kauas siitä jäädä. Sammalta on todella paksut kerrokset puiden pinnalla ja naavaa roikkuu valtavia määriä.

Sadunomaisia metsiä. Naavaa, sammalta ja todella puhdasta ilmaa oli jokaiselle päivälle
Sadunomaisia metsiä. Naavaa, sammalta ja todella puhdasta ilmaa oli jokaiselle päivälle

Vaelsimme Bhutanin suosituimman reitin eli Parosta maan pääkaupunkiin Thimpuun. Viiden päivän trekillä meitä vastaan tuli yhteensä 10 ihmistä ja samaan suuntaan meidän kanssa taisi tulla kuusi turistia ja yksi kahdeksan hengen paikallinen nuorisoporukka. Reitin ”suosio” kertoo vaeltavien turistien määrästä maassa.

Buddhalaisuus on varsin näkyvillä Bhutanissa ja se huokuu lähes kaikkialla. Erilaisia rukouslippuja oli polun varressa melkein aina nähtävissä. Yksi merkitys mitä varten lippuja laitetaan yleensä korkeiden solien yli on se, että hyvä onni ja karma pääsee kulkemaan tuulen mukana tarttumaan kaikkiin eläviin lähistöllä. Vaikka normaalit vatsavaivat tarttuivat muutamaan ryhmäläiseen niin saimme silti hyvän määrän karmaa kerättyä trekiltä.

Rukouslippu ja Jomolhari I (7326m). Tiibetin, Kiinan ja Bhutanin rajalla oleva todella tyylikäs huippu.
Rukouslippu ja Jomolhari I (7326m). Tiibetin, Kiinan ja Bhutanin rajalla oleva todella tyylikäs huippu.

Bhutanilaiset ovat maailman onnellisin kansa ja sitä käytetään yleisesti myös maan markkinoinnissa. Valtion teettämän kyselyn mukaan 52% kansalaisista on onnellisia. Juuri tämä tieto sai pohtimaan omaa ja suomalaisten onnellisuutta. Vaikka bhutanilaiset eivät ole maailman vaurain kansa, niin he osaavat nauttia siitä mitä heillä on. Itse olen ymmärtänyt olla onnellinen ja nauttia omista valinnoista vasta viimeisen kolmen vuoden aikana huomattavasti enemmän kuin ”aikaisemmassa” elämässä.

Maan pääkaupungissa, Thimpussa oleva Dodrulin muistomerkki valloittaa nuorenkin.
Maan pääkaupungissa, Thimpussa oleva Dodrulin muistomerkki valloittaa nuorenkin.

Ennen mietin jokseenkin paljon omaa uraa ja rahaa, nykyään huomattavasti vähemmän. Raha ei määrittele enää juurikaan omaa onnellisuutta vaan pystyn nauttimaan elämän tuomista kokemuksista. Teen tällä hetkellä työkseni pelkästään sellaisia asioita mitä oikeasti haluan tehdä. Olen huomannut, että tästä on kehittynyt positiivinen oravanpyörä. Pääsen tekemään enemmän ja enemmän hienoja keikkoja, näkemään upeita paikkoja ja tapaamaan mielenkiintoisia ihmisiä. Välillä sataa, on kylmä eikä toiminta oikein tunnu hyvältä. Näinä aikoina mietin hetken entistä toimistotyöni, ja hyvin nopeasti suu kääntyy hymyyn. Bhutanin matka vahvisti jälleen kerran näitä ajatuksia. Kun syö aamupalaa näissä ja vastaavanlaisissa maisemissa, on todella vaikea olla hymyilemättä.

Bhutanin tunnetuin nähtävyys, Tiikerin pesä, sijaitsee 900 metrin korkeudessa lähellä Paroa.
Bhutanin tunnetuin nähtävyys, Tiikerin pesä, sijaitsee 900 metrin korkeudessa lähellä Paroa.

Kolme suosikkivarustetta tällä matkalla:

-       Osprey Hornet 46

  • Luottopeli vuodelta 2010. Reilu 500g painava ja käytettävyys edellä suunniteltu reppu oli viimeisellä matkallaan. Kenguru-tasku on edelleen tärkeimpiä yksityiskohtia kun valitsen reppua.

-       Therm-a-restin pattereilla toimiva pumppu

  • Kun ammatikseen nukkuu makuupussissa niin yli 3000 metrin korkeuksissa oppii arvostamaan pieniä asioita. Kuten esimerkiksi sitä, ettei puhalla päätään pimeäksi iltaisin.

-       Tatonka silica dry bag medium

  • Kevyt, monikäyttöinen ja pieneen tilaan pakkautuva kuivapussi. Yleisimmin käytän kameran sadesuojana. Järkkäri sujahtaa sisään isommallakin putkella ja on helppo varastoida koko paketti reppuun.

Tommi Laitervo on intohimoinen ulkoilmaihminen, jonka intohimo on vienyt työtehtäviin maailman ääriin. Lue Tommin esittely täältä.

Kommentit