Hain pyydystäminen

Hain pyydystäminen

”Sitten kun olen hypännyt hain niskaan, otat  sinä Leathermanin, ja irrotat koukun sen suusta”, sanoin vaimolleni. Vaimoni tokaisi vastaukseksi: ”NO EN VARMAAN!”

Olimme Palaun saaristossa autiolla saarella ja yhtenä aamuna rantavesi oli aivan täynnä haita. Olin oppinut muutama vuosi aikaisemmin Tahitilla miten hai pyydystetään oikeaoppisesti. Oppi-isänäni oli tuolloin paikallinen pappi, opettaja, poliisi ja hotellin omistaja, Arai Natua. Ajattelin, että kokeilen oppimaani Tahitin kikkaa siellä Palaulla.

Parin metrin pituinen hai on todella voimakas, joten siima, koukku ja peruke tulevat olla hyvin vahvaa tekoa. Siksi olinkin ottanut mukaan reissuun titaanista tehdyn perukkeen sekä erittäin vahvan koukun. Siimana käytin 5 mm nylon-köyttä, jota käytimme myös kajakkimme kiinnittämiseen palmuun yön aikana.

Hai

Edellisenä iltana olimme grillanneet kalaa, joten käytin syöttinä kalan päätä. Heivattuani koko systeemin veteen, ei mennyt kuin 30 sekuntia, niin hai oli jo koukun päässä. Varmuuden vuoksi olin kiertänyt köyden yhden kierroksen palmun ympäri saadakseni lisää vastusta. Onneksi olin tehnyt tämän, sillä hai rupesi taistelemaan kuin Rambo viidakossa. Siinä se veteli kymmenen metriä edestakaisin rantavedessä. Pikku hiljaa sain sen hinattua rannalle, jossa se rupesi pomppimaan kahden metrin korkeuteen ja hiekka lensi kuin Saharassa.

Hai rannassa

Tahitilla oppimani tekniikka oli se, että ensin sitä väsytetään ja sitten hiivitään hitaasti sitä kohti takaapäin ja viimeiseksi hypätään sen niskaan niin, että sen pyrstö jää omien jalkojen väliin. Sen jälkeen enää nopea viilto lapinleu’ulla kurkku auki ja pataan.

Noh, en sitten ehtinyt hypätä sen niskaan, koska koukku irtosi ja hai pomppasi takaisin veteen. Varmaan ihan hyvä näin, koska oikeastaan hai ei maistu kovin hyvälle johtuen sen erikoisesta aineenvaihdunnasta, jossa se virtsaa nahkansa läpi ja maistuu näin ollen kauttaaltaan ammoniakille. Sitä paitsi paikallisilla on sellainen uskomus, että kuollessasi sinusta tulee joko tähti tai hai. Huonolla tuurilla olisimme siis syöneet jonkun isoäidin.

Jos lähdette Palaulle tai Tahitille, syökää siis mieluummin Partioaitasta ostettua retkimuonaa niin hyvin menee : )

Pata Degerman

Yhteistyössä:  Fjällräven - Partioaitta -  Garmin - Kaukoretket - Kontoret - Panasonic Toughbook - HL Adventures

Kommentit