/tapahtumat//yritys/vuodesta-1928//asiakaspalvelu/yritysmyynti//yritys/sv/information-om-partioaitta/

Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Porkkalanniemi

    Päiväretki Porkkalanniemellä Kirkkonummella

    Päiväretki Porkkalanniemen Pampskatanille. Reitin pituus on omien mieltymysten mukaisesti 3-10 kilometriä ja sen varrelta löytyy useampi näköala- ja tulipaikka sekä kuivakäymälät. Maasto on helppokulkuista ja sopii hyvin kaikille, myös perheen pienimmille. Porkkalanniemi sijaitsee Kirkkonummen eteläkärjessä ja se on helposti saavuteetavissa omalla autolla tai bussilla. Matkaa Helsingistä lähtöpaikalle on noin 40 kilometriä. Myös veneellä pääsee helposti Porkkala Marinin vierasvenesatamaan, mistä on muutaman kilometrin kävelymatka Pampskatanin reiteille.

    Teemu Suominen

    Tämän oppaan on kirjoittanut Teemu Suominen, 365-klubin ja Matkatoimisto Aventuran vaellusopas:

    " Porkkalanniemi on jo pitkään ollut oma suosikkipaikkani fiilistelyretkiin kotioloissa. Merelliset maisemat ja korkeat rantakalliot lyhyen ajomatkan päässä kaupungin kuhinasta vetävät puoleensa aina, kun kevätaurinko alkaa vähänkin taivaalla pilkahtaa. "

    Kartta suunnittelun avuksi

    Klikkaa kuvaa avataksesi kartan. Huom! Kartta on tarkoitettu vain retken suunnitteluun eikä sovellu suunnistukseen. 

    Retkelle suosittelemme paperista karttaa ja/tai karttasovellusta puhelimeen. Katso suunnistusoppaastamme vinkkejä hyvistä karttasovelluksista.

    Historiallinen Porkkalanniemi

    Porkkala oli yksi Suomen ensimmäisistä 30-luvulla perustetusta kansallispuistosta ja siellä on tunnetusti ollut asutusta jo pronssikaudella. 1944, jatkosodan jälkeen, alueesta tuli kuitenkin valtio valtion sisällä, kun se vuokrattiin Moskovan välirauhan sopimuksessa Neuvostoliitolle 50 vuodeksi. Alue palautettiin Suomelle ennenaikaisesti 12 vuotta myöhemmin, mutta alkuperäistä kansallispuistostatustaan se ei enää takaisin saanut. Maisemalliset rantakalliot, runsas eläimistö, upea luonto ja merellinen tunnelma eivät kuitenkaan olleet kadonneet mihinkään ja ovat edelleen sama Porkkalan tavaramerkki, joka siitä jo 30-luvulla kansallispuiston teki. Pampskatanin kärjestä on Suomen mantereen lyhin matka Viron aluevesille. 

    Porkkalan retkeilyinfra

    Porkkalan reiteiltä löytyy nykyään kaikki olennaiset päiväretkeilyyn tarvittavat palvelut, kuten käymälät ja puilla varustetut tulipaikat. Varaudu kuitenkin pilkkomaan puut itse. Kirveet ja sahat löytyvät paikan päältä.

    Pääreitti parkkipaikalta Pampskatanin kärkeen on leveää kärrypolkua, minkä lisäksi niemenkärkeä risteilevät lukuisat pienemmät hoitamattomat kinttupolut. Lännen puolen rannoilla ei varsinaisia polkuja ole, vaan ne ovat yhtenäistä käveltävää kalliolinjaa aina niemenkärkeen asti.

    Leirintä on sallittua tulipaikkojen läheisyydessä ja uimaan pääsee matalilta rantakallioilta. Kalastaminen Porkkalassa on sallittua. Onkiminen kuuluu jokamiehenoikeuksiin, mutta kelaonginta ja viehekalastus vaativat kalastonhoitomaksun.

    • Porkkalan portti, lähtöpaikka ja parkkialue (59.976438, 24.403036)
    • Merikotkan tulipaikka (59.970787, 24.395522)
    • Pampskatanin piknik- ja näköalapaikka (59.966629, 24.393017)

    Porkkalaan ei pidä lähteä suorittamaan. Se on paikka, missä askel kannattaa pitää hitaana ja mieli auki. Itselleni se on paikka, minne lähden rauhoittumaan ja ensisijaisesti fiilistelemään, kun mieli tekee hengähtää arjen keskellä. Korkeilta rantakallioilta aukeava maisema kauas merelle ja saaristomainen tunnelma laskevat pulssia. Varsinaisia nähtävyyksiä ei muutamien pronssikautisten hautakiviröykkiöiden lisäksi ole, vaan niemi itsessään, Porkkalan luonto ja maisemat, ovat sen suurin nähtävyys.

    Lintujen muuttoaikaan Porkkalassa pääsee bongaamaan lajin jos toisenkin. Samaten niemen metsissä törmää usein peuroihin ja joskus jopa hirviin. Tämä kannattaa huomioida myös jo ajellessa Länsiväylältä Porkkalantietä kohti määränpäätä. Kyyt ja rantakäärmeet ovat tuttu näky lämpimillä kallioilla kesäpäivinä ja onpahan Porkkalassa nähty välillä hylkeitä ja pyöriäisiäkin!

    Sundsin lintutorni (59.977901, 24.392560)

    Rantakalliot (59.973192, 24.394395)

    Pampskatanin näköalapaikka (59.966629, 24.393017)

    Helppo ja kaikille saavutettava Pampskatan

    Päiväretki Porkkalanniemeen on helppo ja sopii kaikille, myös perheen pienimmille. Iso osa reiteistä on myös esteettömiä. Niemenkärkeen kulkee parkkipaikalta suora, leveähkö polku, mutta siltä kannattaa poiketa mieluummin Porkkalan länsipuolen rantakallioille, jotka nekin ovat helppokulkuiset ja tarjoavat hienommat maisemat.

    Matkaa Porkkalan portilta Pampskatanin kärkeen on vain noin 1,5 kilometriä, joten isompien vaellushaaveiden kanssa ei Kirkkonummelle kannata lähteä. Porkkalanniemi on tarkoitettu ennen kaikkea rauhalliseen nautiskeluun. Rantakallioita pitkin kulkemalla matka on hieman pidempi ja etenkin Pampskatanin päädyssä vähän myös haastavampi, mutta varsin helppo edelleen lapsillekin.

    Reittikuvaus

    Jätämme auton Tullandintielle Porkkalan portin parkkipaikalle ja lähdemme Pampskatanin polulle tien oikeasta reunasta. Lähtöpaikalla on tarvittaessa myös vessa. Leveä polku nousee hiljalleen kallioisessa kuusikossa ja jatkaa kohti niemenkärkeä. Matkalla saatamme törmätä peuraan, joka rytisee viereisessä metsikössä. Noin viidensadan metrin päästä alamme etsiskellä reitiltä oikealle lähteviä pieniä kinttupolkua, jotka vievät meidät korkeille rantakallioille niemen länsipuolella. Polkuvaihtoehtoja on lukuisia. Yhtäkkiä maisema aukenee vaivaisten saaristomäntyjen välistä aavalle merelle. Olemme perillä.

    Jatkamme pitkin auringon lämmittämiä kallioita kohti alempana sijaitsevaa piknikpaikkaa. Askeleita kannattaa hieman katsoa, koska myös kyyt tykkäävät lämmitellä rantakallioiden lämmössä. Rantakäärmeen voi nähdä pulikoivan pienissä lammissa ja lätäköissä, joita rannalle on kertynyt. Kallioiden alaosassa esittäytyy vesilintu jos toinenkin, esimerkiksi haahkat tykkäävät lillua lahden suojassa. Ja jos nostamme katseen korkeammalle, voi silmiin osua esimerkiksi merikotkapariskunta.

    Alempana rantakallioilla vastaan tulee muutama piknikpöytä. Ylempänä metsässä rannalta katsoessa voi huomata kiviröykkiön, joka on vanha pronssikautinen hautapaikka. Kallioiden kaartaessa vasemmalle löytyy niiden päältä Merikotkan tulipaikka, joka on reitin paras pysähdys ruoanlaittoon. Sen yhteydestä löytyy myös puuvarasto sekä kuivakäymälä. Tulipaikan keittokatos tarjoaa suojaa, jos sade yllättää.

    Ruoanlaittoon kannattaa kuitenkin jäädä vasta paluumatkalla, joten jatkamme kallioilla loikkien eteenpäin pienen salmen yli kohti Pampskatania. Edelleen lännen puolen rantaviivaa seuraten kalliot vievät kohti niemenkärkeä. Loppumatkasta ne hieman jyrkkenevät, joten tässä kannattaa hieman varoa jo askeleitaan. Jos pieni kiipeily tuntuu haastavalta, voi rannasta koska tahansa palata jo alkumatkasta kulkemallemme leveälle polulle, joka vie määränpäähämme.

    Pampskatan on helppo tunnistaa, koska sitä pidemmälle ei pääse. Se on niemen kärki ja tämän lähemmäs Viron aluevesiä ei Suomen mantereelta pääse. Horisontissa ennen Viroa siintää Porkkalan Majakka, jota tänä päivänä isännöi legendaarinen vuorikiipeilijä Veikka Gustafsson. Korkean kallion päällä on piknikpöytä, jolla istuessa voi koittaa bongailla hylkeitä, joita lähiluodoilla runsaasti asustelee. Yleensä ne pysyttelevät kauemmilla saarilla, mutta tekevät joskus visiittejä myös Pampskatanin kupeeseen. Olemme yhdessä eteläisen Suomen kauneimmista auringonlaskupaikoista.

    Koska meillä alkaa olla jo nälkä, lähdemme takaisin päin niemen keskellä kulkevaa polkua pitkin, joka on nopein reitti Merikotkan keittokatokselle. Siellä teemme tulet ja aloitamme letunpaiston! Vatsat ravittuina ja auringon laskettua kävelemme noin kilometrin matkan merkattua polkua pitkin takaisin parkkipaikalle. Paluumatkalla pysähdymme vielä Café Porkkalaan jäätelölle.

    Saapuminen Porkkalaan

     Autolla

    Porkkalanniemi on helpoin saavuttaa omalla autolla. Käänny Länsiväylältä Kirkkonummen kohdalta kylttejä seuraten etelään Porkkalantielle ja seuraa sitä noin 16 kilometriä loppuun asti. Varo peuroja ja hirviä, niitä on alueella paljon! Parhaimmillaan olen yhdelle päivälle laskenut 23 peuraa ja kolme hirveä auton ikkunasta. Noin 10 kilometrin kohdalla on tien vasemmalla puolella kioski, Café Porkkala, josta voi käydä tekemässä viimeiset täydennykset mukaan. Itse pysähdyn siinä yleensä vasta paluumatkalla, kun jäätelöhammasta kolottaa.

    Yleisen tien päättyessä käänny oikealle Dragetintielle ja seuraa sitä muutama kilometri Tullandintien risteykseen. Jatkamalla suoraan päädyt Porkkala Marinin vierasvenesatamaan, missä on mm. pieni kahvila. Porkkalan portille, polkujen lähtöpaikalle, puolestaan käännyt oikealle Tullandintielle. Pidä mielessä, että kapealla mutkittelevalla hiekkatiellä voi tulla autoja vastaan. Parin kilometrin jälkeen saavut Porkkalan portille, mistä polku lähtee oikealle. Jätä auto jollekin portin parkkipaikoista. Pysäköinti on sallittua 1-2 vuorokautta.

    Julkisilla

    Porkkalaan liikennöi bussi 902, jonka kyytiin voit hypätä Kirkkonummen juna-asemalta.

    Veneellä

    Omalla veneellä voi rantautua Porkkala Marinin vierasvenesatamaan, mistä kävelymatkaa Pampskatanille on noin 4 kilometriä. Reitti kulkee pitkälti yllä kuvattua autotietä pitkin. Huomioi, että itse niemeen ei kannata veneellä yrittää rantautua, kallioinen ja kivikkoinen ranta ei salli huviveneitä kovin lähelle. Kajakilla sen sijaan pääsee helposti rantaan asti.                 

    Pakkauslista Porkkalan päiväretkelle

    Teemun vinkit: Muista ainakin nämä!

     

    • Vesipullo täytettynä, Porkkalasta ei saa juomavettä tankattua mistään!
    • Kevyt takki tuulen varalle
    • Mukavat, kevyet kengät, joissa on hyvä pito
    • Kevyt istuinalusta

     

    Pakkauslista

     

    • Kevyt päiväreppu
    • Kevyt takki sateen ja tuulen varalle
    • Kevyt taukotakki
    • Mukavat ja kevyet vaellus- tai retkikengät, joissa on hyvä pito
    • Vesipullo, min 1l
    • Istuinalusta
    • Termospullo ja kahvit, tai nokipannu ja vedet mukaan kotoa
    • Eväät ja lettukestiainekset
    • Lettupannu ja paistinlasta
    • Puukko
    • Ruokailuvälineet
    • Vessapaperirulla vesitiiviisti pakattuna
    • Kosteuspyyhkeet ja käsidesi
    • Otsalamppu ja kevyt ensiapupakkaus
    Varusteita Porkkalaan 

    Lettukestit Porkkalanniemessä

    Porkkalanniemi on erinomainen piknikpaikka, missä omien eväiden kanssa voi pysähtyä lähes mihin tahansa. Ei tarvitse kuin levittää viltti kalliolle, juoda kahvit termoksesta ja nauttia maisemista. Reitin varrelta löytyy toki useampi piknik-pöytä ja tulipaikkakin, jos kunnon nokipannut haluaa keitellä. Koska kyseessä on lyhyt päiväretki, mukaan jaksaa helposti kantaa paremmatkin eväät nautittavaksi.

    Pampskatanin reitillä ei kuitenkaan ole kaivoa, eli vettä ei saa päivän aikana lisää ja sitä tulee siis lähtiessa olla riittävästi mukana! Hyvä nyrkkisääntö on ottaa vähintään litra vettä mukaan per lähtijä, iästä tai koosta riippumatta.

    Porkkalan retkellä ei oikeastaan mikään ruoka-aines ehdi pilaantumaan, joten Merikotkan tulipaikalla voi nauttia melkeinpä aterian kuin aterian. Kun lapseni oli pieni, aloitimme Porkkalaan yhteiset lättyretket, joista on sittemmin tullut jokakeväinen perinne säiden lämmetessä. Täytetyt lätyt on helppo herkku, jonka voi valmistella jo kotona ja koska matkat ovat lyhyitä, ei paistinpannukaan paljoa repussa paina.

    Oma suosikkini on savulohella, smetanalla, purjolla ja sipulilla täytetty lätty. Taikinan voi joko tehdä kotona valmiiksi pulloon, tai sitten ostaa lettujauhon, jonka sekoittaa paikan päällä veteen. Tällöin pitää muistaa pakata mukaan sekoitusastia ja vispilä! Voipaketti folioon käärittynä kestää hyvin pienen päiväkävelyn ja rasvainen savulohi ei muutaman tunnin lämmöstä säikähdä. Jos haluaa helpottaa ruoanlaittoa, sipulin ja purjon voi pilkkoa jo kotona valmiiksi purkkiin ja heittää mukaan vähän tilliä, niin paikan päällä ei juuri paistamista kummempia valmisteluja tarvitse tehdä. Pakkaa mukaan siis:

    - Lettupannu, paistinlasta, kattila ja vispilä

    • Valmis lättytaikina pulloon, tai taikinajauhopussi ja vettä
    • Voipaketti
    • Savulohta, smetanaa, pieneksi pilkottua sipulia ja purjoa, tilliä, mustapippuria
    • Ruokailuvälineet
    • Tulentekovälineet

    Pilko puut ja sytytä nuotio. Sekoita lättytaikina kulhoon. Rasvaa pannu kunnolla ja aloita lätynpaisto. Täytä valmis lätty smetanalla, savulohella, purjolla ja sipulilla oman makusi mukaan ja ripottele päälle tilliä ja mustapippuria. Lohen voi korvata myös esimerkiksi savupororouheella tai millä tahansa kasviksilla. Jos oikein haluaa herkutella, voi mukaan pakata myös hillopurkin ja kermavaahtoa, jolloin parin suolaisen lätyn jälkeen voi hyvällä omatunnolla siirtyä jälkiruoan pariin.

    double-arrows-up
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite