Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        Seitsemisen kansallispuisto

        Viikonloppuvaellus Seitsemisen kansallispuistoon

        Yhden yön ja noin 20 kilometrin vaellus Seitsemisen kansallispuistoon. Seitseminen sijaitsee Kurussa, noin 50 km Tampereelta luoteeseen.

        Viikonloppuvaellus Seitsemisiin on noin 20 kilometrin mittainen, monipuolisissa harju- suo- ja metsämaastoissa kulkeva helppokulkuinen reitti, jossa yövytään omin varustein telttailualueella reitin puolessa välissä. Vaellus sopii hyvin aloitteleville retkeilijöille, mutta kokeneillekin vaeltajille reitti tarjoaa mielenkiintoisia luontokohteita tutustuttavaksi, kuten ainutlaatuisen Multiharjun aarnionmetsän sekä Koveron perinnetilan. Matkan varrelle osuu useita nuotiopaikkoja ja kuivakäymälöitä sekä kaksi valittavissa olevaa telttailualuetta. Seitsemisen kansallispuisto sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Tampereelta luoteeseen.

        Silja Vuohensilta

        Tämän oppaan kirjoittaja Silja Vuohensilta on 365-klubin erä- ja luonto-opas.

        " Seitsemisen kansallispuisto on lapsuuteni ja nuoruuteni maisemia; metsä, johon matkustimme usein perheeni kanssa makkaranpaistoretkelle ja jossa aloittelin vaellusharrastustani hieman vanhempana. Palaan yhä mielelläni Seitsemisen vanhojen metsien katveeseen rauhoittumaan ja hakemaan hyvinvointia sekä sienestämään ja marjastamaan syksyisin.

        Työskentelen 365 -klubin vaellusoppaana järjestäen erilaisia retkeily- ja vaelluskursseja, melontaretkiä ja opastettuja vaelluksia. Asumme mieheni ja kahden koiramme kanssa Nurmijärvellä. "

        Kartta suunnittelun avuksi

        Klikkaa kuvaa avataksesi kartan. Huom! Kartta on tarkoitettu vain retken suunnitteluun eikä sovellu suunnistukseen. 

        Retkelle suosittelemme paperista karttaa ja/tai karttasovellusta puhelimeen. Katso suunnistusoppaastamme vinkkejä hyvistä karttasovelluksista.

        Rentoudu ja rauhoitu Seitsemisen vanhojen metsien katveessa

        Viikonloppuvaelluksella Seitsemisiin sukelletaan rauhallisiin metsä- ja suomaisemiin, vaelletaan havunneulaspeitteillä poluilla avarassa harjumaastossa ja yövytään kauniin erämaalammen rannalla omin varustein. Vaellus on sopiva myös aloittelijoille, sillä maasto on pääosin helppokulkuista ja päivämatkat ovat noin 10km.

        Palvelut reitillä

        Reitiltä löytyy hyvin ja tiheästi palveluja kuten kuivakäymälöitä, tulipaikkoja ja kaivoja. Yöpymiseen soveltuu kaksi telttailualuetta, joista voit valita mieluisamman. Polut on merkitty maastoon hyvin, ja risteyskohdista löytyy opasteviitat. Tämä vaellus seuraa 18,8 km punaisella mittaista merkittyä Seitakierrosta. Voit kulkea kierroksen kumpaan suuntaan tahansa.

        • Seitsemisen luontokeskus vaelluksen aloituspiste, 969599873581, 23.361080191446
        • Iso Kivijärven nuotiopaikka, 61.952399204598, 23.390095952682
        • Pitkäjärven kämppä (kaivo), 61.935017584532, 23.409963654859
        • Honkaniemen tulipaikka, 61.931411267174, 23.417100071957
        • Multiharjun parkkipaikka, kuivakäymälä, 61.905776612768, 23.408975098431
        • Koveron perinnetila, 61.913878368638, 23.383093889857
        • Koveron parkkipaikka (kaivo & käymälät), 61.91367605601, 23.38086878906
        • Koverolammen telttailualue, 61.8088691,23.3252294
        • Haukilammen telttailualue (vaihtoehtoinen yöpaikka), 61.92197394252, 23.395710128682
        • Kirkaslammen nuotiokatos ja uintipaikka, 61.923766635283, 23.37978853327

        Nähtävyydet reitillä ja hyvät syyt pysähtymiselle

        Multiharjun aarnimetsä on mielestäni yksi Suomen kauneimpia metsiä ja se on itselleni useimmiten suurin syy lähteä aina vain uudelleen retkeilemään Seitsemisiin. Vanhaa tunnelmallista metsää löytyy myös Pitkäjärven metsäkämpän ympäristöstä ja Koveron Kruununmetsätorppa tutustuttaa puolestaan 1930 luvun talonpoikaiselämään. Seitseminen henkii kaiken kaikkiaan vanhan maailman henkeä, ja siellä vaeltaessaan pääsee parhaimmillaan hyvin ajattomaan tunnelmaan!

        Pysähdy ainakin näissä:

        • Pitkäjärven kämppä
        • Multiharjun aarnimetsä
        • Koveron Kruununmetsätorppa

        Reittikuvaus

        Reitti kulkee hyvin vaihtelevissa maastoissa, mutta on pääosin helppokulkuista. Päivämatkat ovat 10 km luokkaa, joten voit kulkea aivan rauhassa ja pysähdellä usein ihailemaan luontoa ja lepäilemään tunnelmallisissa maisemissa. Tälle vaellukselle kannattaakin lähteä nauttimaan olostaan luonnossa ja unohtaa suorittaminen ja kiire!

        Ensimmäinen vaelluspäivä

        Vaellus alkaa Seitsemisen luontokeskukselta, joka on auki ollessaan kiva vierailukohde ennen tai jälkeen vaelluksen. Luontokeskukselta löytyy myös kahvila ja ravintola, joten voi käydä vaikkapa jäätelöllä ennen kuin lähdemme maastoon! Luontokeskuksen pihasta löytyy myös nuotiokatos, käymälät ja retkeilypöytiä, joissa voit syödä omia eväitä. Muista täyttää juomapullot ennen lähtöä. Luontokeskuksen seinässä on hana, josta saa puhdasta vettä. Sinulla tulisi olla lähtiessäsi ainakin 2-3 l puhdasta juomavettä. Ruuanlaittoon ja tiskaamiseen otamme veden maastosta.

        Vaelluksen voi kulkea kumpaan suuntaan tahansa, mutta tässä kuvauksessa lähdemme kulkemaan myötäpäivään. Suuntaamme parkkipaikalta aluksi kohti Iso Kivijärveä.

        Iso Kivijärvelle on matkaa 3,1 km, ja se taittuu noin tunnissa. Jos lähdemme aamupäivällä, kannattaa kenties varautua juomaan esimerkiksi aamukahvit tai -teet nuotiopaikalla. Puolen päivän aikaan lähtiessä kaipaa kenties jo lounasta Iso Kivijärven kohdalla. Joka tapauksessa nuotiolla tai rannan isoilla kivillä kannattaa istahtaa hetkeksi alas ihailemaan maisemaa! Uimatauolle Iso Kivijärvi on puolestaan vähän hankala, sillä järvi on nimensä mukaisesti kivinen, ja rannasta on vaikea päästä uimaan. Järven vettä voi käyttää ruuanlaittoon, jos keität vettä vähintään 5 minuuttia.

        Iso Kivijärveltä matka jatkuu kohti Pitkäjärveä, jonne on 2,6 km matka. Alle tunnin vaellus siis! Pitkäjärvellä on vanha kaunis tukkikämppä, joka toimii tätä nykyä vuokrakämppänä. Kämpän pihassa on yleisessä käytössä oleva kaivo, mutta rakennus ja huussit ovat vain kämpän vuokraajille. Katselethan siis kauempaa häiritsemättä kämpän asukkaita. Kaivon vesi sisältää mangaania yli viitearvojen, eikä sitä suositella lapsille tai raskaana oleville.

        Muutaman sadan metrin päässä Pitkäjärven kämpältä tulee kyltti vasemmalle: Honkaniemi. Voimme halutessamme pistäytyä siellä tauolla. Honkaniemessä on kaunis tulipaikka erämaisen Pitkäjärven rannalla, ja sieltä pääsee melko hyvin uimaankin! Honkaniemi voisi olla hyvä lounastauon paikka, mikäli lähdimme liikkeelle aamulla. Pitkäjärven vettä voi käyttää ruuanlaittoon, kunhan keität vettä vähintään 5 minuuttia.

        Pitkäjärveltä vajaan kahden kilometrin jälkeen tulemme risteykseen, jossa lähdemme vasemmalle kohti Multiharjun aarnimetsää. Siitä vain reilun kilometrin päässä alkaa Multiharjun alue, mutta oikeastaan jo Pitkäjärvelle saapuessa huomaa, kuinka metsä vanhenee; kuulemani mukaan metsurit halusivat säästää tukkikämpän alueen puiden hakkuulta, jotta kämpällä olisi tunnelmallista viettää aikaa. Voimme halutessamme oikaista vaellusreitillä jättämällä Multiharjun aivan kärkiosan väliin, mutta suosittelen kulkemaan koko kierroksen, sillä Multiharju on Seitsemisen kansallispuiston sydän. On erittäin harvinaista päästä Etelä-Suomessa kulkemaan niin vanhojen kilpikaarnaisten mäntyjen katveessa!

        Huomioithan, että Multiharjun aarnimetsässä on liikkumisrajoitus, eikä siellä saa poiketa polulta metsään ottamaan valokuvia, poimimaan mustikoita tai muuta sellaista. Pysythän siis polulla.

        Multiharjulta noin 2 km jälkeen saavumme Koveron Kruununtorpan kauniiseen pihapiiriin.

        Koverolammen nuotiopaikka ja telttailualue on aivan muutaman sadan metrin päässä Koveron perinnetilalta, Seitsemisentien toisella puolella. Se on lähellä Koveron parkkipaikkaa, joka saattaa olla sesonkiaikaan ruuhkainen. Jos haluat valita kenties rauhallisemman telttailualueen, käänny ennen Seitsemisentietä oikealle kohti Haukilampea, jonne on vain 1,2 km matka. Koveron parkkipaikalla on uudehko porakaivo, josta voimme nyt täydentää juomavetemme illaksi ja aamuksi.

        Sekä Koverolampi että Haukilampi ovat metsäisiä ja suojaisia leiriytymispaikkoja. Kovin isolle teltalle voi joutua etsimään sopivaa, tasaista paikkaa, mutta pienille ja keskikokoisille teltoille löytyy lukuisia rauhallisia soppeja. Myös riippumattoilu onnistuu oikein hyvin!

        Toinen vaelluspäivä

        Toisena vaelluspäivänä lähdön kanssa ei ole kiirettä, joten nauti rauhassa leiritunnelmasta ja hörpi aamukahvit vaikka kahteen kertaan! Mikäli olit Haukilammella yötä, vaella ensin takaisin Koverolle ja Seitsemisentien yli Koverolammelle. Jatkamme sitten matkaamme kohti pohjoista. Ennen lähtöä kannattaa pistäytyä Koveron parkkipaikan kaivolla täydentämässä juomaveden, ota taas 2-3 l päivää varten juotavaa. Jäljellä on enää kahdeksan kilometriä suoraa polkua ja pitkospuita takaisin luontokeskukselle. Noin 1,5 km jälkeen Koverolammelta oikealle osoittaa Kirkaslammen viitta. Siellä kannattaa piipahtaa esimerkiksi uintitauolla tai muuten vain! Kirkaslampi on kuvankaunis paikka!

        Jos haluat pitää lounastauon matkan varrella, varaa riittävästi vettä Koverolammelta lähtiessäsi. Matkan varrella tulee pieniä suo-ojia ja kosteikkoja, joista voi ottaa tiskivettä, mutta kenties ruuanlaittovesi kannattaa ottaa Koveron kaivosta. Noin vaellusosuuden puolessa välissä alkaa kaunis harjumaasto, josta löytyy lukuisia hyviä lounaspaikkoja polun varresta.

        Toinen vaihtoehto on vaeltaa luontokeskukselle saakka ja lounastaa siellä omin eväin tai ravintolan antimin. Toisen päivän vaellusetappi tulee rauhalliseen tahtiin vaeltaessa noin kolmessa tunnissa päätökseensä ja olemme hyvissä ajoin valmiit kotimatkalle!

        Miten saapua Seitsemisiin?

        Seitsemisen kansallispuisto sijaitsee Pohjois-Pirkanmaalla Ikaalisten ja Ylöjärven kuntien alueella, noin 50 kilometrin päässä Tampereelta luoteeseen. Seitsemisiin on helpointa matkustaa omalla autolla, sillä paikan päälle ei pääse suoraan julkisilla kulkuvälineillä. Voit kuitenkin halutessasi matkustaa ensin joko junalla Parkanoon tai bussilla Kuruun, ja taittaa loput, hieman yli 20 km kummastakin, taksilla.

        Paikalliset palvelut

        • Seitsemisen luontokeskus, Seitsemisentie 110, 34530 Länsi-Aure (61.969599873581, 23.361080191446)
        Varusteita Seitsemiseen 

        Ruokailu Seitsemisen viikonloppuvaelluksella

        Tällä leppoisalla vaelluksella aikaa jää myös ruuanlaittoon, eikä rinkassa tarvitse kantaa monen päivän ruokia, joten nyt kannattaa toteuttaa villeimmätkin eräkokkailuhaaveet! Miltä kuulostaisi vaikkapa nuotioletut tai retkikeittimellä valmistetut popparit?

        Reseptivinkkinä Seitsemisiin löydät tästä sienirisoton, jota voi höystää monenlaisilla lisukkeilla ja joka on helppo valmistaa omalla retkikeittimellä, mutta onnistuu myös nuotiokattilalla.

        • Sienirisotto (1 iso annos tai 2 pientä annosta)
        • 1 sipuli
        • kourallinen tuoreita sieniä tai hyppysellinen kuivattuja
        • 1 valkosipulinkynsi
        • 1 dl risottoriisiä
        • 2rkl öljyä/voita
        • loraus valkoviiniä tai valkoviinietikkaa
        • noin 0,3–0,5 l vettä
        • loraus kermaa
        • suolaa
        • vahvaa juustoa, esim. parmesaani

        Ohje:

        Voit halutessasi pilkkoa jo kotona sipulin ja mahdollisesti tuoreet sienet Minigrip-pussiin tai pieneen rasiaan. Voit myös lisätä jo tässä kohtaa mukaan öljyn tai voin.

        Paista retkikattilan pohjalla sipuli-sieni seosta öljyssä tai voissa, kunnes sienien kosteus on haihtunut. Lisää sitten kuiva riisi ja paista vielä hetki. Lisää sitten loraus valkoviiniä tai valkoviinietikkaa ja kun se on kiehahtanut, ryhdy lisäämään vettä pieni määrä kerrallaan koko ajan sekoitellen. Lisää vettä vain sen verran, kuin tarvitsee ja maistele riisiä arvioiden, koska se on kypsää; yleensä se kypsyy noin kymmenessä minuutissa. Kun riisi alkaa olla kypsää, lisää viimeiseksi loraus kermaa ja tarvittaessa vettä, jotta risotto jää sopivan löysäksi, ja mausta suolalla. Vuole lopuksi reiluja lastuja juustoa risoton päälle.

        Voit nauttia risoton sellaisenaan tai paistaa kenties nuotiolla samaan aikaan esimerkiksi lihapullia/kasvispullia.

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite