Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        Teijon kansallispuisto

        Päiväretki Teijon kansallispuistoon lasten kanssa

        Yhden päivän retki ja 5,5 km kävely Teijon kansallispuistossa Matildanjärven kierroksella. Teijon kansallispuisto sijaitsee Salossa n. 150 km Helsingistä ja 80 km Turusta.

        Matildanjärven kierros kulkee pitkoksilla suomaisemassa, polkuna metsissä ja Matildan kylän läpi. Reitiltä on näkymä Matildajärvelle lähes koko ajan. Monipuolisen reitin varrella on erilaisten maisemien lisäksi monta viihtyisää tuli- ja laavupaikkaa, joten lasten kanssa on helppo pysähtyä tauoille. Reitti on melko tasainen. Lapsilla riittää matkalla kiipeiltävää kallioille, kiville ja kaatuneille puunrungoille. Reitin kulkemiseen kannattaa varata isojenkin lasten kanssa kokonainen retkipäivä, 3–5 tuntia. Kiireettömyys tekee matkanteosta mukavaa, matkalla ehtii kerätä voimia, leikkiä, ihmetellä luontoa, keskustella ja pysähtyä uimaan ja syödä monet hyvät eväät.

        Mia Sinisalo

        Tämän oppaan kirjoittaja Mia Sinisalo on 365-klubin erä- ja luonto-opas.

        " Teijon kansallispuisto on lähikansallispuistoni, jossa käyn yksin ja seurassa luontoliikkumassa pyöräillen, patikoiden ja talvisin liukulumikengillä. Teijon sopii lasten kanssa liikkumiseen: Reitit ovat turvallisia. Laavuja ja uimapaikkoja on paljon. Reitille osuu monenlaisia leikkiin, sadutukseen ja luonnon tutkimiseen sopivia maisemia. "

        Kartta suunnittelun avuksi

        Klikkaa kuvaa avataksesi kartan. Huom! Kartta on tarkoitettu vain retken suunnitteluun eikä sovellu suunnistukseen. 

        Retkelle suosittelemme paperista karttaa ja/tai karttasovellusta puhelimeen. Katso suunnistusoppaastamme vinkkejä hyvistä karttasovelluksista.

        Taukopaikat ja retkeilijän palvelut reitin varrella

        Reitin varrella on viisi tulipaikkaa, joista Kariholman ja Kavanderinlahden tulipaikat ovat hormillisia. Niitä voi käyttää myös metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana. Tulipaikoilla on kuivakäymälät ja puuvajat. Reitillä on myös kaksi laavua, joissa on avotulentekopaikat ja kuivakäymälät sekä lisäksi Vicksbäckinlahden vuokrakota. Lisäksi Roosinniemessä on laavu. Teijon luontokeskus sijaitsee reitin välittömässä läheisyydessä. Luontokeskuksella on wc:t, vesipiste, varstevuokraamo ja kahvila.

        Kohteiden koordinaatit:

        • Roosinniemen laavu, 60.212483, 22.944694
        • Väliojan tulipaikka, 60.213846, 22.948624
        • Vicksbäckinlahen laavu ja tulipaikka, 60.216637, 22.933509
        • Kavanderinlahden keittokatos, 60.211517, 22.936626
        • Teijon luontokeskus, 60.210164, 22.936169
        • Matildanjärventien parkkipaikka, 60.209114, 22.938448
        • Kuivakäymälät, 60.210178, 22.935263
        • Kariholman keittokatos, 60.211652, 22.931144

        Matildanjärven kierroksen maisemat muuttuvat ja reitti tarjoaa paljon tekemistä

        Teijon kansallispuisto on olohuoneeni. Sinne voin mennä rauhoittumaan ja virkistymään kulloisenkin tarpeen mukaan. Vien sinne aikuiset vieraat ja tutut lapset vuoden ympäri. Joskus olen nukahtanut laavulle tai telttaan ja toisen kerran uinut Isoholman saaren ympäri. Teijolla on aina viihtyisää. Vaihtelevat maisemat, helppokulkuiset reitit sekä monilukuiset tulipaikat tekevät Matildanjärven kierroksesta helpon kulkea.

        Leikki- ja kouluikäisille lapsille Teijo on ihannekohde. Se innostaa kiipeilemään kallioille, juoksemaan pitkospuilla, tasapainoilemaan puunrungoilla ja rantakivillä, tutkimaan muurahaisia, ihmettelemään perhosia ja tarjoaa monta mahtavaa uimapaikkaa kesäisin. Matkalla voi pysähtyä onkimaan, syömään eväitä tai vaikka ottaa päiväunet riippumatossa.

        Koska reitillä on tuli- ja taukopaikkoja tasaisin välein, kävelymatkoja on helppo soveltaa omalle ryhmälle. Koko Matildanjärven kierros on 5,5 kilometriä, mutta siitä voi tehdä vain osan ja palata samoja jälkiä takaisin, jos joukossa on pienempiä tai helpommin väsyviä retkeläisiä mukana.

        Koska reitti kulkee koko ajan veden äärellä, on tärkeää, että lapsia valvotaan ja on viisasta pakata varakengät ja sukat mukaan. Rannat houkuttelevat kahlaamaan ja harrastamaan parkouria rantakivillä tai pitkoksilta voi livetä veteen.

        Kariholmaan pääsee sulan maan aikaan esteettömästi pyörätuolilla tai lastenvaunuilla.

        Matildanjärven kierros loikkien ja leikkien

        Matildanjärven kierroksen suositeltu kulkusuunta on vastapäivään. Vastapäivään kulkiessa reitti innostaa aluksi eteenpäin. Lopussa tarvitaan hieman kannustusta ja pitkämielisyyttä, kun reitti kulkee asfalttia ja soratietä pitkin ja retkeläisten jalkoja painaa ehkä jo väsymys. Tämä reittikuvaus on tehty vastapäivään kulkien.

        Voit kulkea reitin myös myötäpäivään. Silloin mennessä etuna on, että soratieosuuden voi alkuretkestä innostuneena vaikka juosta ja loppuetapeiksi osuu kiinnostavaa nähtävää. Myötäpäivään mennessä reitin loppuosa polveilee pitkospuilla, silloilla sekä poluilla ja innostaa kulkemaan viimeisetkin kilometrit.

        1. Parkkipaikalta Roosinniemeen, 900 m

        Parkkipaikalta lähtee leveä, kyltein ja oranssein reittimerkinnöin merkattu tie rantaan. Rannassa tie kääntyy oikealle ja muuttuu poluksi. Polku kulkee leveänä järvenrannan kallioilla. Lapsia houkuttelevat rantahiekka ja näköalapaikat sekä kaatuneet puunrungot. Tämän osan reitistä lapset kulkevat yleensä vauhdikkaasti kävellen tai juosten. Matkalla on puiset portaat. Ne voi laskeutua hyppien.

        Matildajärven itäisessä päässä reitti laskeutuu kalliolta suolle ja siirtyy pitkospuille. Pitkospuut ovat kapeat ja pienimmät lapset saattavat tarvita vielä aikuisen apua, jos tasapaino ei ole vielä kehittynyt.

        Pitkospuiden vierellä on hyvät kyltit ja kun reitti poikkeaa Roosinnimeen, on risteys selkeä ja hyvin merkitty.

        Roosinniemessä voi pysähtyä ensimmäisen kerran uimaan, syömään tai lepäämään. Täällä voi ottaa erän ulkoleikkejä, luontobingoa tai kahlata rantavedessä. Ranta syvenee loivasti ja siinä on kova, uimiseen sopiva pohja. Rantavesi lämpiää kesäaikaan nopeasti.

        Jos lapsilla ei ole vielä alkumatkasta retki-innostusta, voivat aikuiset lisätä energiaa nauru- ja juoksuleikeillä. Roosinniemi sopii perinteisiin pihaleikkeihin, kuten kirkonrottaan sekä erilaisiin hippaleikkeihin. Siellä mahtuu juoksemaan ja piilopaikkoja löytyy runsaasti.

        2. Roosinniemestä Vicksbäckinlahdelle – pitkoksia ja niemennokkia 1,6 km

        Roosinniemestä reitti jatkuu pitkospuita pitkin ja siltojen yli suolla. Matkalla on mahdollista tutkia suon kasveja. Heti pitkospuiden vieressä kasvaa voimakkaasti tuoksuvaa suopursua. Rantaheinikon seassa voi nähdä pesiviä vesilintuja, kuten merihanhia.

        Pitkospuut haarautuvat ja reitti jatkuu vasemmalle. Väliojan tulipaikka tarjoaa lepopaikan ja -tauon, jos on jo välipalanälkä. Järvelle on hieno näkymä ja rannassa on hyppelemään houkuttelevia kiviä.

        Taukopaikan jälkeen on silta ja polku muuttuu metsäiseksi. Metsässä on mahdollisuus käydä tutustumassa muurahaispesiin. Kesäaikaan ihmiset jakavatkin polun muurahaisten kanssa, joten reitti on mukavampi kiertää tukevammissa kengissä, joissa muurahaiset eivät ensimmäisenä kutittele varpaita.

        Teijon kansallispuiston nimikkolinnun – harmaapäätikan tunnusomaisen ääntelyn voi kuulla tällä osuudella varsinkin keväisin.

        Matkalla on lyhyiden pitkospuiden päässä melkein saarimainen niemi, jossa on mukava pysähtyä katselemaan maisemia, lepäämään tai leikkimään.

        Vicksbäckin lahdelle tultaessa polku siirtyy taas pitkospuille ja suhisee kaislikon läpi laavulle ja tulipaikalle, jossa on myös pöytä eväiden syömistä tai pidempää lounastaukoa varten. Rantakivillä voi leikkiä pientä merenneitoa. Eväsleivät voi napata pöydästä mukaansa ja syödä ne rannassa auringonpaisteessa.

        3. Vicksbäckinlahdelta Kariholmaan 2,6 km ja sieltä Teijon luontokeskukselle 0,4 km

        Tauon jälkeen polku nousee ja laskee metsässä ja mukavan kumpuilevilla kallioilla. Järven länsipään metsässä maasto on parista kohdasta märkää ja mutaista vuoden ympäri. Kengät saattavat kastua, mutta mutakohtien yli pääsee kiertäen ja puiden juurien päällä hypellen.

        Metsästä reitti tulee järven läntisimmässä päässä tielle, ja ylittää laskujoen siltaa pitkin ja siirtyy Matildan kylää halkovalle asfalttitielle 600 metrin ajaksi. Kulkekaa tien vasenta reunaa jonossa, pitäkää pienimpiä lapsia kädestä ja olkaa tarkkoja autojen kanssa.

        Reitti kääntyy vasemmalle Matildanjärventielle ja poikkeaa takaisin metsään Kariholman parkkipaikan kohdalta.

        Kariholmassa on keitto- ja ruokailukatos ja uimiseen sopiva hiekkaranta. Reitti tieltä rantaan on esteetön. Jos voimassa on ruohikko- tai metsäpalovaroitus, voit kokata Kariholman tai Kavanderinlahden grillillä, koska siellä on hormilliset tulipaikat.

        Kariholmasta polku jatkuu järvenrantaa pitkin. Uimarannan kohdalla on korkea ja jyrkkä kallio, ennen kuin polku kääntyy luontokeskuksen ja parkkipaikan suuntaan. Olkaapa tässä varovaisia.

        Luontokeskuksella on vesi-wc, vesihana ja kahvilasta saa lisää evästä, jos omat eväät ovat loppuneet.

        Miten kulkea Teijon kansallispuistoon?

        Autolla

        Teijon kansallispuistoon pääsee autolla pääkaupunkiseudulta (n. 150 km) tai Turun (n. 80 km) suunnalta 1–2 tunnissa joko Salon (30 km), Perniön (n. 19 km) tai Tammisaaren (n. 53 km) kautta. Parkkipaikan osoite on Mathildajärventie 84.

        Julkisilla

        Salossa on juna- ja linja-autoasema, jonne on hyvät yhteydet lähikunnista, Turusta ja pääkaupunkiseudulta. Salon Linja-autoasemalta lähtee tunnin välein linja-auto nro 3, joka pysähtyy Teijon ruukilla sekä Mathildedahlissa. Katso Salon paikallisliikenteen aikataulut.

        Pyörällä

        Mathildedahlin läpi kulkee Rannikkoreitti-pyöräreitti, jonka varrelle Matildajärvi osuu. Lue lisää Rannikkoreitistä. Pyörämatka Salon suunnalta rantaviivaa seurailevaa Merikulmantietä on noin 30 km.

        Paikalliset palvelut

        Natura Viva: vuokraa soutuvene, kajakki, läskipyörä tai SUP-lauta Teijon luontokeskukselta.

        Mathildedahlin kylässä on lukusia ravintoloita, kahviloita sekä käsityömyymälöitä.

        Pakkauslista päiväretkelle lasten kanssa

        Muista ainakin:  

        • tukevat, vedenpitävät kengät 
        • vaihtosukat ja -kengät lapsille 
        • kerrospukeutuminen: paita, huppari ja tuultapitävä takki 
        • järvellä tuulee, joten kevät- ja syysaikaan pipo ja hanskat 
        • kesällä uimapuku ja pyyhe 
        • ötökkä- ja/tai lintukirja 
        • luuppi tai suurennuslasi 

        Katso lisävinkkejä klubilaisten ja Partioaitan henkilökunnan tekemistä pakkauslistoista.

        Lasten kanssa retkellä -pakkauslistat

        Pakkauslistat päiväretkelle

        Lähiömutsin Hannen varusteet ja vinkit lasten kanssa retkeilyyn

        Varusteita teijolle 

        Hyviä vinkkejä lasten kanssa retkeillessä

        Kun kysyin, mikä lasten mielestä on parasta, oli yksimielinen vastaus maisemat. Eli lapset nauttivat luonnon kauneudesta siinä missä aikuisetkin. Sen vuoksi kiireetön retki, jossa hidastetaan ja pysähdytää, kun siltä tuntuu, on hyvä tapa liikkua.

        Huussivierailut eivät olleet kenenkään lapsen suosikkeja. Jos lasta jännittää, voi yrittää sopia joku vessastrategia jo ennen lähtöä. Oma vessapaperipussi on aina oltava mukana. Sinne kannattaa sujauttaa myös käsidesi. Nenästä voi opetella pitämään kiinni ja sopia vessakäyntien paikat etukäteen. Luontokeskuksella pääsee myös vesivessaan ja voi pestä kädet.

        Päiväkoti- ja alakouluikäiset lapset viihtyvät retkellä saadessaan juosta, kiipeillä puunrungoilla, kivillä ja kallioilla sekä heitellessään kiviä ja käpyjä veteen. Lisäohjelmaksi voi miettiä etukäteen pihaleikkejä. Moni klassikko, kuten kirkonrotta, piilosilla olo ja kymmenen tikkua laudalla sopii hyvin esimerkiksi Roosinniemeen, jossa on puita, kiviä, kantoja, rakennuksia ja notkelmia, joissa voi piileskellä. Poimi parhaat ulkoleikit mukaan retkelle. Tunnista kasveja, lintuja ja hyönteisiä.

        Lasten kanssa voi käydä läpi retkietiketin. Lapset voivat testata myös aikuisia, osaavatko nämä vastuullisen retkeilyn perusasiat.

        Lapset keksivät mielellään aikuisille tehtäviä kapteeni käskee -tyylisesti. Myös reitin seuraaminen ja retkiseurueen johtaminen onnistuu lapsilta hyvin.

        Kun ei ole ruohikko- tai metsäpalovaroitusta, voit opettaa lapsia sahaamaan ja pilkkomaan puita ja tekemään tulet. Kipinän iskeminen tuluksilla on useimmista lapsista jännittävää. Myös puukon käyttöä on luontevaa harjoitella samalla. Lapset pitävät maasta löytyneiden keppien veistelystä.

        Eväsvinkki: Värikäs ja lasten makuun sopiva bentoboxi

        Monet lapset ovat valikoivia syöjiä. Retkellä energiaa kuluu ja lapsilla voi olla sudennälkä, vaikka he arkena olisivatkin pieniruokaisia. Mukaan voi pakata, mitä tahansa lapset suostuvat syömään. Jos haluat kuitenkin panostaa terveellisiin retkieväisiin, voi lapset houkutella syömään rakentamalla iloiset, koristeelliset ja värikkäät bentoboxit. Eväslaatikoihin voi pakata mitä tahansa lapsille mieleistä syötävää, asetella ruuan eläinhahmoiksi tai muuten koristeellisesti. 

        Tällä retkellä syötiin lisäksi ton-ton-keittoa. Keittopohja on gluteeniton, maidoton ja lihaton. Mutta pöytään oli varattu erilisiin tarjoiluastioihin nakkeja, tomaatteja ja muuta lisuketta, jotka saa itse valita keittokulhoonsa.  

        Kumpikin ruoka voidaan valmistaa etukäteen ja ottaa mukaan pakattuna. Keiton voi valmistaa helposti ja nopeasti myös retkikeittimellä.


        Bentobox 

        • tummaa ja vaaleaa leipää  
        • porkkanaa 
        • retiisejä 
        • kirsikkatomaattia 
        • kurkkua 
        • pensasmustikoita 
        • vadelmia 
        • keksi 

        Tee tummista ja vaaleista neliönmallisista leivistä kerrosleipiä, jotka täytät kurkulla. Leikkaa leivät pieneksi kuutioksi ja rakenna niistä eväsrasian pohjalle shakkikuvio kääntämällä esiin vuorotelle vaalean tai tumman puolen.

        Leikkaa juustohöylällä varovasti leveitä pitkittäisiä siivuja porkkanasta tai kurkusta. Tee pienellä piparkakkumuotilla tai leikkaamalla niihin kuvioita. Leikkaa retiiseistä ympyröitä. Koristele vihanneksilla leivistä rakentamasi shakkilauta. Kerroksen päälle voi laittaa suojaksi leivinpaperia.

        Asettele mustikat ja vadelmat paperisiin muffinssivuokiin ja asettele ne keksin, tomaattien ja kurkkujen kanssa päällimmäiseksi.

        Bentoboxiin voi rakentaa eläinkuvioita käyttämällä silminä, suina ja korvina rusinoita, oliiveja, leikattuja vihanneksien ja hedelmien palasia tai kananmunia. Tukevammat eväät saat ottamalla mukaan liha-, kala- tai kasvispyöryköitä.

        Ton-ton keitto 

        • 1 l vettä
        • 1 pussi pakastettua keittojuures-perunasekoitusta
        • 2 liemikuutiota
        • pippuria
        • basilikaa tai muita mietoja yrttejä
        • erillisiin rasioihin retkeläisten makuun sopivia täytteitä pieneksi pilkottuna: kirsikkatomaatteja, nakkeja, kanaa, jauhelihaa, mozzarellapalloja yms.

        Keitto valmistuu retkikeittimellä noin 20 minuutissa.

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite