/tapahtumat//yritys/vuodesta-1928//asiakaspalvelu/yritysmyynti//yritys/sv/information-om-partioaitta/

Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        Nauti loppukesän ja syksyn sadosta

        Syksy on aika, jolloin luonto on täynnä terveellisiä herkkuja: erilaisia marjoja ja sieniä. Etenkin myöhäiskesäisten herkkujen, kuten mustikoiden, puolukoiden, seljanmarjojen ja kanttarellien ajanjakso on mitä parhainta aikaa ulkoilla.

        Ennen kuin lähdet ulos, hanki hyvä, ajankohtainen sienikirja, joka on tehty Suomen oloihin. Jos haluat oppia vielä enemmän, osallistu kurssille tai ohjatulle sienimatkalle. Henkivakuutuksena on hyvä tunnistaa vaarallisimmat myrkkysienet.

        Tältä sivulta löydät kirjat ja välineet sieni- ja marjametsälle.

        Tee onnistunut marjaretki

        Parhaat marjapaikat löytyvät kuljeskelemalla. Zen-marjastus on hidasta kävelyä ja marjamättäiden silmäilyä. Katsele mäntyvoittoisia vanhempia sekametsiä sillä silmällä, kasvaisiko siellä mustikkaa. Mustikan satokausi on pitkä. Voit kerätä mustikoita heinäkuusta syyskuulle.  

        Pukeudu marjaretkelle peittävästi. Lämpimänä ja kuivanakin päivänä pitkät housut, pitkähihainen paita, kumisaappaat, varrelliset kengät tai muut tukevat jalkineet antavat varmuutta metsässä kulkemiseen. Käytä esimerkiksi hyönteissuojattuja vaatteita. 

        Voit pitkähihaisissa ja -lahkeisissa vaatteissa huoletta rymytä hieman pahemmissakin ryteiköissä. Vadelmapensaikot voivat olla varsinaisia piikkisiä viidakoita, joten maastohousut voivat olla hyvä valinta marjastusasuksi. Pitkälahkeisissa housuissa sekä saappaissa suojaudut myös punkeilta  

        Kansallispuistojen ja virkistysalueiden reiteillä on helppo suunnistaa, mutta siellä käy paljon muitakin marjastajia ja mustikkasaalis voi jäädä laihaksi. Kun poikkeat polulta, voit löytää täysin koskemattomia marjapaikkoja. Pysy kuitenkin kartalla marjametsässä. Jos lähdet syvemmälle metsään, ota mukaan kompassi. Katso tieltä irrotessasi, missä suunnassa se on, jotta osaat palata takaisin. Lataa puhelimeen maastokarttasovellus ja lataa puhelin täyteen ennen retkelle lähtemistäsi. Kertaa suunnistusvinkit Partioaitan suunnistusoppaasta. 

        Pakkaa mukaan juotavaa ja pikkupurtavaa. Lepää ja syö eväitä marjanpoiminnan välissä. Vaikka sinulla olisikin tavoitteena kerätä tietty litramäärä marjoja, nauti samalla myös metsäretkestäsi. Poimurilla keräät noin 2–3 litraa marjoja tunnissa hyvältä marjapaikalta, käsin 1–2 litraa. Jo litrasta marjoja saa taiottua syksyksi ison määrän värikkäitä retkiherkkuja. 

        Marjaremmit, marmeladit ja viinikumit - marjaretken saaliista makeita retkieväitä syksyksi

        Nauti kesästä marjaretkellä. Taio sen jälkeen marjaretken mustikat ja -vadelmat syksyä varten makeiksi retkiherkuiksi. Jo litrasta marjoja teet pellillisen makeita marmeladeja, terveellisiä marjaremmejä tai omia viinikumeja.  

        Marjaremmejä, marmeladia ja viinikumeja on uskomattoman helppo valmistaa. Jokaisessa karkissa ja retkieväässä on varmasti tallella kesän maku marjojen vahvoissa aromeissa eikä yhtään lisäaineita. Marmeladeihin hujahtaa sokeria, mutta muuten makeutusta voi säädellä oman maun mukaan, jos kaipaat sokerittomia herkkuja itselle tai lapsille. 

        Tee herkut valmiiksi seuraavalle vaelluksellesi tai anna niitä lahjaksi retkeilevälle ystävälle tai perheenjäsenelle. Marmeladit ja viinikumit säilyvät viileässä pitkään. Marjaremmit kannattaa syödä pois muutaman viikon sisällä. Jos säilytät niitä pidempään, laita ne pakastimeen odottamaan oikeaa retkihetkeä.  

        Reseptejä marjoista

        Mustikkamarmeladit

        Mustikoista tai muista kesän marjoista syntyy uskomattoman herkullisia marmeladikarkkeja. Itse tehdyt marmeladit ovat vegaanisia ja gluteenittomia, joten ne sopivat erilaisiin ruokavalioihin. Marmeladissa on mukavasti energiaa ja hiilihydraatteja. Ne käyvät siksi vaelluskarkeiksi ja muistuttavat leppoisista kesäpäivistä syksyn retkien ylämäissä.  

        Valmistaminen on todella helppoa ja nopeaa. Karkkien hyydyttäminen ja kuivattelu vie kuitenkin pari päivää. Marmeladit säilyvät hyvin, joten voit tehdä niitä hyvissä ajoin ennen retkeä tai säästää lahjaksi annettavaksi.  

        Tarvitset:
        5 dl mustikoita tai muita marjoja
         

        3 dl sokeria 

        3,5 dl vettä 

        1 rk sitruunamehua 

        4,5 tl agar agar -jauhetta  

        Valmistusohje

        1. Keitä mustikoita, kunnes marjojen rakenne hajoaa.  
        2. Valuta mehu talteen tiiviin siivilän läpi. (Voit käyttää ylijääneen mustikkamössön marjaremmeihin tai syödä sen välipalana esim. jogurtin kanssa.) 
        3. Laita mehu kattilaan. Lisää vettä tai poista mehua niin, että määrä on 5 dl.  
        4. Lisää mehuun sokeri. Voit aloittaa pienemmällä sokerimäärällä ja lisätä tarvittaessa maun mukaan. 
        5. Keitä hetkinen, että sokeri liukenee mehuun. 
        6. Sekoita agar agar kylmään vesitilkaan ja kaada kiehuvaan mehuun. Sekoittele ja keitä hiljakseen 2 minuuttia. Älä keitä kauempaa. Agar agarin hyydyttävät ominaisuudet heikkenevät kauemmin keitettäessä.  
        7. Kaada juokseva marmeladiseos leivinpaperin päälle laakeaan vuokaan noin 1 cm kerrokseksi.  
        8. Anna hyytyä yön yli.  
        9. Leikkaa marmeladi palasiksi ja kuivata palasia vuorokauden verran huoneilmassa.  
        10. Kun palaset ovat kuivuneet, kierittele ne halutessasi sokerissa. Jos karkit ovat vieläkin mehuisia, anna kuivia pidempään.  

        Vadelmaviinikumit

        Tee itse viinikumeja kesän marjoista, kun haluat vähäsokerisia ja lisäaineettomia karkkeja! Valmistuksessa käytettävä gelatiinijauhe on eläinperäinen tuote, joten nämä karkit sopivat vain sekaruokavalioon. Itsetehdyt viinikumit kuitenkin säilyvät hyvin. Valmistamisen aikana syntyvät ylimääräisen marjamassan voi käyttää marjaremmeihin.  

        Viinikumien valmistaminen on todella helppoa ja nopeaa. Hyydyttäminen vie vain muutaman tunnin. Jo litrasta marjoja saat 200 g värikkäitä karkkeja. Viinikumit säilyvät joitakin päiviä viileässä, mutta ne kannattaa herkutella pian valmistamisen jälkeen, eikä säilyttää pitkiä aikoja.

        Tarvitset:
        1 l tuoreita vadelmia 

        vettä 

        6 rkl gelatiinijauhetta 

        0,5 dl sokeria tai 3 rkl hunajaa 

        Valmistusohje

        1. Laita marjat kattilaan ja peitä ne vedellä.
        2. Keittele hissukseen, kunnes seoksesta on haihtunut noin puolet.
        3. Keitä marjoja, kunnes seos on haihtunut puoleen.
        4. Siivilöi vadelmamehu. (Jos haluat voit ottaa ylijääneen vadelmamassan talteen ja käyttää sen marjaremmeissä.)
        5. Kaada siivilöity vadelmamehu puhtaaseen kattilaan. Lisää joukkoon gelatiinijauhe rauhallisesti sekoitellen. Lämmitä seosta miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes gelatiini on täysin sulanut joukkoon.
        6. Nosta mehu liedeltä ja makeuta sokerilla tai hunajalla. Maista seosta ja lisää makeutta halutessasi.
        7. Kaada valmis seos silikonisiin muotteihin, jääpalamuotteihin tai neliskanttiseen astiaan noin. 1 cm paksuiseksi levyksi, josta voit seoksen hyydyttyä leikata paloja veitsellä.
        8. Kun seos on jäähtynyt, voit nostaa muotit jääkaappiin hyytymään vähintään 30 minuutiksi. Maku paranee, kun annat viinikumien seistä hetken. Jääpalamuotista valmiit viinikumit voi irrottaa teelusikan varrella. Kun viinikumit ovat hyytyneet kunnolla, ne kestävät hieman roisimpaakin käsittelyä hajoamatta.

        Marjaremmit vadelmista ja mustikoista

        Marjaremmit ovat herkullinen välipala retkellä. Niistä pitävät lapset ja aikuiset. Remmejä voi valmistaa myös hedelmäsoseista, kun tuoreita marjoja ei ole saatavilla. Kesän marjoista valmistat niin herkullisia remmejä, että niitä ei kannata maistaa nälkäisenä, jos meinaat säästää ne retkelle.  

        Marjaremmejä on mutkattoman helppoa valmistaa. Kuivattaminen vie kuitenkin aikaa ja pari yritystä ja erehdystä ehkä tarvitaan, että levystä tulee sopivan ohut. Levy voi jäädä märäksi tai toisaalta kovettua liikaa. Jos säilöt marjaremmejä, säilytä niitä varmuudeksi pakastimessa kuten muitakin kuivattuja ruokia. , jotta ne eivät homehdu.

        Tarvitset:
        7 dl marjoja 

        1 banaani 

        1 rkl hunajaa tai sokeria maun mukaan 

        Valmistusohje

        1. Soseuta marjat ja banaani sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa tasaiseksi massaksi. Vadelmien kivet tekevät massasta hieman epätasaista.  
        2. Levitä tasainen marjasose ohueksi kerrokseksi pellille, silkoniselle leivinpaperille tai tuorekelmulle. Jos käytät leivinpaperia, öljyä se.  
        3. Laita uuniin matalalle lämpötilalle 50–75 asteeseen. Jätä uunin luukku raolleen. Anna kuivua 4–8 tuntia levyn paksuudesta ja uunista riippuen. Marjalevy on valmis, kun sen voi irrottaa yhtenä kappaleena alustasta, eikä siinä ole enää märkiä kohtia 
        4. Leikkaa remmeiksi ja kääri rullalle. 
        Onnistuneeseen keräilyyn 
        Sienireseptejä

        Herkkutatit ja auringonkukansiemenet

        Herkkutateista ja auringonkukansiemenistä saa loihdittua todellisen herkkuaterian. Valmistuksessa kestää hieman pidempään kaikkine ennakkovalmisteluineen, mutta se kannattaa. Katso herkkutatin resepti »

        Sienipiirakka

        6-8 palaa

        Taikina
        3 ¼ dl puolikarkeita spelttivehnäjauhoja tai 3 dl vehnäjauhoja
        125 g voita tai leivontamargariinia
        Suolaa maun mukaan
        Vettä 1–2 rkl tarvittaessa

        Täyte
        1 l tuoreita sieniä
        3 valkosipulinkynttä tai maun mukaan
        suolaa
        2 dl juustoraastetta, esim. gruyere
        Hieman voita tai öljyä sienten paistamiseen

        Munamaito
        3 dl ruokakermaa
        3 munaa
        rouhittua mustapippuria
        suolaa

        Valmistusohje

        1. Lisää jauhot, rasva ja suola kulhoon ja nypi taikina tasaiseksi. Lisää tarvittaessa vettä.
        2. Painele taikina palloksi ja anna vetäytyä kylmässä vähintään 15 minuuttia.
        3. Puhdista tuoreet sienet ja tarvittaessa viipaloi. Paista sienistä kosteus pois pannulla.
        4. Sekoita munat ruokakermaan. Lisää silputut valkosipulinkynnet, mustapippuria ja suolaa.
        5. Voitele piirakkavuoka halkaisijaltaan n. 27 cm. Painele taikina piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Tarvittaessa voit kaulita taikinan pöydällä hieman vuokaa suuremmaksi, jotta sitä riittää myös reunoille.
        6. Esipaista pohjaa 5–10 minuuttia 200-asteisen uunin keskitasolla.
        7. Kaada munamaito pohjan päälle. Ripottele tuoreet sienet pintaan ja juustoraastetta päälle. Jatka paistamista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.

        vaatteita syyssäähän 

        Suosituimmat tuotemerkit

        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite