Sienestys ja marjastus
Nauti syksyn sadosta
Syksy on aika, jolloin luonto on täynnä terveellisiä herkkuja: erilaisia marjoja ja sieniä. Etenkin myöhäiskesäisten herkkujen, kuten mustikoiden, puolukoiden, seljanmarjojen ja kanttarellien ajanjakso on mitä parhainta aikaa ulkoilla.
Ennen kuin lähdet ulos, hanki hyvä, ajankohtainen sienikirja, joka on tehty Suomen oloihin. Jos haluat oppia vielä enemmän, osallistu kurssille tai ohjatulle sienimatkalle. Henkivakuutuksena on hyvä tunnistaa vaarallisimmat myrkkysienet.
Tältä sivulta löydät kirjat ja välineet sieni- ja marjametsälle.



Sienireseptejä
Herkkutatit ja auringonkukansiemenet
Herkkutateista ja auringonkukansiemenistä saa loihdittua todellisen herkkuaterian. Valmistuksessa kestää hieman pidempään kaikkine ennakkovalmisteluineen, mutta se kannattaa. Katso herkkutatin resepti »
Sienipiirakka
Taikina
3 ¼ dl puolikarkeita spelttivehnäjauhoja tai 3 dl vehnäjauhoja
125 g voita tai leivontamargariinia
Suolaa maun mukaan
Vettä 1–2 rkl tarvittaessa
Täyte
1 l tuoreita sieniä
3 valkosipulinkynttä tai maun mukaan
suolaa
2 dl juustoraastetta, esim. gruyere
Hieman voita tai öljyä sienten paistamiseen
Munamaito
3 dl ruokakermaa
3 munaa
rouhittua mustapippuria
suolaa
Valmista näin
Lisää jauhot, rasva ja suola kulhoon ja nypi taikina tasaiseksi. Lisää tarvittaessa vettä.
Painele taikina palloksi ja anna vetäytyä kylmässä vähintään 15 minuuttia.
Puhdista tuoreet sienet ja tarvittaessa viipaloi. Paista sienistä kosteus pois pannulla.
Sekoita munat ruokakermaan. Lisää silputut valkosipulinkynnet, mustapippuria ja suolaa.
Voitele piirakkavuoka halkaisijaltaan n. 27 cm. Painele taikina piirakkavuuan pohjalle ja reunoille. Tarvittaessa voit kaulita taikinan pöydällä hieman vuokaa suuremmaksi, jotta sitä riittää myös reunoille.
Esipaista pohjaa 5–10 minuuttia 200-asteisen uunin keskitasolla.
Kaada munamaito pohjan päälle. Ripottele tuoreet sienet pintaan ja juustoraastetta päälle. Jatka paistamista 200-asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.
Suosituimmat tuotemerkit