Garmin Fenix 3 HR kellon käyttötesti, testi 2

Garmin Fenix 3 HR kellon käyttötesti, testi 2

Minulla ei koskaan ole ollut käytössäni varsinaista urheilukelloa, joten jo sen käyttöönotto oli jonkinlainen kulttuurishokki. Parissa päivässä sain kellon perustoiminnot käyttöön ja kokemus oli erittäin positiivinen. Oma harjoitteluni on aina jollakin tavalla tavoitteellista. Jollei ole tavoitetta, en harjoittele. Tästä syystä olenkin nykyään useimmiten rapakunnossa.  Koska en enää harrasta kilpaurheilua, on tavoitteet asetettava hieman toisella tavalla kuin aiemmin. Kun olin ensimmäistä kertaa Lapissa hiihtovaelluksella, tiesin, että ”tää on mun juttu”. Arktinen luonto ja selviytyminen ääriolosuhteissa ovat harrastukseni. Tämän vuoksi minulla on harjoittelun tavoitteena usein valmistautuminen johonkin arktiseen retkikuntaan. Tällainen valmistautuminen sisältää sekä lihaskunto- ja kestävyysharjoittelua. Pääpaino harjoittelussa on lajiharjoittelua: ahkionvetoa. Tämä tarkoittaa Etelä-Suomessa usein kuorma-auton renkaan vetoa ahkiovaljailla. Tavoitteena on päästä kestävyystasolle, jossa päivän aikana vedetään ahkiota 8-12 legiä (50 min. hiihtoa 10 min. tauko). Reissun pituudesta ja sääolosuhteista ja maastosta riippuen ahkion 50-100 kg ahkion vetäminen on joko raskasta tai todella raskasta. Päivittäinen energian tarve saattaa olla 5500-6500 kcal. Fyysinen valmistautuminen retkikuntaan voi kestää muutamista kuukausista vuoteen. Uskon, että tällaisesta urheilukellosta on suuri apu sekä harjoitteluun että oman kunnon seuraamiseen.

Tällä hetkellä on taas tilanne, että seuraava retkikunta ei ole tiedossa. Toivottavasti ensikeväänä olen sukset jalassa Huippuvuorilla tai Grönlannissa. Motivaation puutteesta huolimatta olen yrittänyt pitää jonkinlaista peruskuntoa yllä. Hiihtokautta sain jatkettua vielä viimeviikkoon asti Lapissa. Aamu-uintia harrastan talviaikaan ja nyt aloitin pyöräilykauden. Parinkymmenen kilometrin työmatka sujuu mukavasti pyöräillen. Jos jalat kestävät, voisi tänä vuonna käydä juoksemassa Nuuksion maastomaratonin.

Fenix 3 –kello on ollut kädessäni latauksia ja saunareissuja lukuun ottamatta siitä saakka, kun sain sen testattavakseni.  Aluksi sen käyttö oli aikamoista säätöä. Saatoin vahingossa katkaista ajanoton kesken lenkin tai uintitreeneissä unohdin laittaa ajanoton päälle tauolta lähtiessäni.  Mutta oman vauhdin ja sykkeiden seuraaminen oli todella mielenkiintoista. Hyötynä oli luonnollisesti se, että harjoittelusta tuli huomattavasti tehokkaampaa. Lähes päivittäin analysoin oman liikkumiseni ja harjoitukset. Kilpailuhenkisenä ihmisenä täytyy myöntää, että jotenkin tähän kelloonkin voi jäädä ”koukkuun”. Omat ennätykset piti tietysti jo seuraavalla harjoituskerralla rikkoa! Joka tapauksessa kello toimi minulla motivaattorina harjoitteluun.

Pyöräillessä on hienoa, että eri reitit tallentuvat Garmin Connectiin ja vertailemalla reittien sykkeitä ja keskinopeuksia saa aivan konkreettista informaatiota eri reittien vaativuudesta. Uintitreeneissä käytin kelloa joka kerta. Oli helppoa ja hyödyllistä myös seurata treenin tehokkuutta. Uinnin tehokkuutta harjoitusmuotona kuvaa, että kahden tunnin uintitreenin aikana palaa yli 2000 kcal! Kelloa oli yllättävän helppo käyttää ja näyttö oli selvästi luettavissa myös altaassa. Kerran uintitreenin jälkeen kello tilttasi. Menin uinnin jälkeen muutamaksi minuutiksi kylmäaltaaseen. Kun lähdin hallilta, kello yksinkertaisesti pimeni. Sain sen resetoitua, mutta jotkin asetukset piti tehdä uudestaan. Olisiko suuri lämpötilaero (28 C – 7 C) voinut aiheuttaa ongelman?

Lapissa käytin kelloa sekä hiihtolenkeillä että tuntureilla. Kelloa ei yleensä tarvinnut moneen päivään. Yhtenä päivänä lataus kuitenkin laski 90 %:sta 10 %:iin. Voiko tämä johtua siitä, että alueella ei ollut GPS signaalia tai se oli todella heikko? Meidän hiihtoreittimme kuitenkin tallentui karttasovellukseen.

Navigointi -, korkeus- ja sääsovellukset ovat tietysti itselleni tärkeitä maastossa liikkuessani. Näitä ominaisuuksia en juurikaan ole vielä päässyt testaamaan. Paljon on vielä muutakin opeteltavaa, mutta tähän saakka laite on ollut pelkästään positiivinen kokemus. Myös seuraavassa retkikunnassa kello tulee olemaan mukanani. Kohti uusia seikkailuja.

Kommentit