Garmin Fenix 3 HR kellon käyttötesti, testi 3

Garmin Fenix 3 HR kellon käyttötesti, testi 3

Olen kolmekymppinen aktiivisesti ja monipuolisesti liikkuva naisihminen. Tähän mennessä olen kokeillut paria ”tavallista” urheilukelloa, joista toisessa oli matkan pituutta mittaava GPS-POD ja molemmissa sykkeenmittaus vyön avulla. Viimeaikoina matkojen mittaamisen olen hoidellut kännykällä. Kännykkägepsin käyttäminen on epävarmaa. Akunkesto ja Androidohjelmien vakaus ovat iso ongelma. Käytössäni on tällähetkellä Sonyn Xperia Z5 Compact Android 6.0-käyttöjärjestelmällä ja uudesta puhelimesta huolimatta ohjelmistojen epävakaus saa välillä hermot piukalle.

Harrastusmielessä liikun ja satunaisesti kilpailenkin. Juoksen maantiellä, polulla ja umpimetsässä. Maantielläkin juostessakin usein poikkean polulle ja metsään, jos sellainen reitille sattuu. Kesäisin suunnistetaan ja vaelletaan. Talvella hiihto, lumilautailu ja topturit splittilaudan kera kuuluvat palettiin. Lumettomaan aikaan harrastelen työmatkapyöräilyä. Näissä kaikissa olisi kiva tietää kuljettu matka ja reitti. Vuoristossa on oleellista tietää korkeus ja varsinkin toptur-päivän jälkeen yhteenlasketut noustut ja lasketut metrit. Kellon optinen sykemittari vapauttaa ahdistavista sykevöistä.

Fenix3 HR-laitteessa on siis  kaikki, mitä kaltaiseni aktiiviliikkuja voi toivoa!

 

 Ensimmäinen reaktio laitettuani kellon käteen,  oli että onpas aika iso... Pienen naisen ranteeseen ei yhtään suurempaa voisi laittaakaan.  Kello oli todella helppo saada käyttökuntoon. Netistä piti kuitenkin kaivella käyttöohje, jonka avulla tarkemman asetukset ja säädöt löytyivät. Ohjekirjaan pitikin palata useaan otteeseen testin aikana.

Garmin IQ -kaupasta sain ladattua muutaman kellotaulun ja lisäohjelmia. Laturitelakkaa käyttäen niiden lataaminen onnistui vaivatta. Kännykkäsovellusta ja bluetoothia käyttämällä myös. Tietokoneohjelma on kuitenkin monipuolisempi ja lopulta mielestäni kuikenkin vaivattomampi. Kellon akun lataaminen seinästä tai USB-portista on nopeaa.

Testailin kellon ominaisuuksia juoksulenkeillä tiellä, polulla ja metsässä, sekä kaivoin Nopsan naftaliinista ja aloitin työmatkapyöräilyn. Käytiin testaamassa skinejä Messilän Laasossa ja luistelemassa Rautatientorin Jääpuistossa. Testin huipennus Ylläksellä, 7 Summits –hiihtokisassa, 12 tunnin randovaellus Kansallispuiston tuntureilla sekä Kilpisjärvellä Saanalla. Varsinainen haaste GPS:lle keskellä ei mitään – sekä akun kestolle.

Kuljin useamman kerran samoja reittejä, jotta toistettavuutta voisi vertailla. Reitin tarkkuuksissa oli jonkin verran heittoja katvepaikoissa, korkeiden rakennusten takana tai välissä. Etenkin kaupunkiympäristössä, kun etelänpuoleinen taivas on peitossa, tai kapeissa kohdissa. Metsässä tarkkuus on yllättävänkin hyvä, vaikka puita olisikin signaalin esteenä.

Garmin Connectin kautta GPS-pisteet voi ladata useaan eri sovellukseen. Käytin kaupunkiympäristössä Google Earthia ja maastossa Rastit.fi –palvelua, jonka pohjana on maanmittauslaitoksen Suomi-topokartta. Varsinkin GPX-tiedoston eksportoiminen on näppärää ja tuottaa tietoa monipuolisemmin, kuin pelkästä Google-kartasta tarkasteleminen.

Garmin Fenix 3 HR ja Leppävaaran tornitalot

Leppävaarassa oli monta ongelmakohtaa. Toimistotalot aiheuttivat signaaliin huomattavia vaihteluita, samoin Kehä I alikulussa tuli suurehkoja heittoja reitille.

Garmin Fenix 3 HR ja Laajalahden luonnonsuojelualue

Laajalahden luonnonsuojelualueen poluilla esteitä oli vähän ja sama reitti useaan kertaan kuljettuna toistettava.

Rautatientorilla Garmin Fenix HR 3:n kanssa

Rautatientorin luistelu meni mallikkaasti, kunnes mentiin kahvioon kaakaolle. Mittaus kannattaa tauottaa pysähdyksen aikana. Nyt lasikopissa istuessa vastaanotin sai yhteyden sateliitteihin aina välillä. Ilmeisesti siitä johtuen paikka pomppi useamman sata metriä sinne tänne pysähdyksen aikana.

Retkilehti testasi pari vuotta sitten Fenix2-rannetietokonetta Pikkuhuopalahdessa kaupunkiympäristössä. Testissä tehtiin samankaltainen havainto kerrostalojen välissä kuljettaessa. Tätä ongelmaa Glonass-paikannus ei ole vielä korjannut.

Testin loppuvaiheessa randoiltiin lapissa, Ylläksellä ja Kilpisjärvellä, sekä ekstrapäivät Björklidenissä Ruotsissa. Ylläksellä laitoin asetuksista päälle UltraTrack-toiminnon, jonka olisi tarkoitus säästää akkua pitkäkestoisessa suorituksessa. Kuitenkin karttaa tarkastellessa havaitsin, että hitaassa etenemisessä paikannuspisteiden tarkkuus on jokseenkin surkea – reitti menee kiharaan ja sikssakkia. Tämä on havaittavissa etenkin nousussa, kun eteneminen on hidasta. Laskiessa mutkittelu on pienempää.

Garmin Fenix 3 HR Saana-tunturilla

Garmin Fenix 3 HR Ylläksellä

Saanalla kiivettiin kahdesti. Toisella kertaa kytkin UltraTrackin pois. Tarkkuus parani huomattavasti. Skitouring ja offihommiin kello passaa, kuin nyrkki silmään! Tykkään! Matkat ja korkeudet saa laitteesta tarkasti ja nätisti. Ehdottomasti voin suositella tätä kaikille.

Kommentit