Garmin Fenix 3 HR kellon käyttötesti, testi 4

Garmin Fenix 3 HR kellon käyttötesti, testi 4

Olen Katja, 25-vuotias kestävyysurheilija. Olen urheillut koko ikäni ja olenkin täysin endorfiinikoukussa. Kaiken lisäksi innostun helposti uusista asioista ja lajeista, joten liikkumiseni on aina ollut hyvin monipuolista.

Ensimmäinen laji, joka todella vei sydämeni, on jalkapallo. Sitä pelasin 15 vuotta, joista muutamia vuosia kilpatasolla. Kuitenkin näin “vanhemmiten” olen hurahtanut yhä enemmän kestävyyslajeihin. Jalkapalloilijan urani jälkeen innostuin juoksusta ihan tosissaan. Takana on useampia kisastartteja, muutama maratonkin. Kuitenkin viime talvi on vamman takia vierähtänyt juoksua korvaavia lajeja harrastaessa hiihdosta spinningiin ja erilaisiin lihaskuntoharjoitteisiin, uintia unohtamatta. Olen kyllä henkeen ja vereen kestävyysurheilija - niin menttaliteetiltani kuin fyysiseltä habitukseltanikin! Treenitunteja viikossa tulee tällä hetkellä noin 10.

Odotukseni laitteelle olivat suuret. Minua kiinnosti etenkin palautumisen ja unen seuranta, sekä toki sykkeen mittaaminen ranteesta. Ensivaikutelma kellosta oli massiivinen, miehekäs ja tyylikäs. Ja sitten jännittävimmän asian kimppuun.

Olen hoikka ja raajani muistuttavat hieman heinäsirkan ketaroita. Etukäteen mittarissa arvelutti juuri sen koko. Ja valitettavasti mittari osoittautui ranteeseeni liian suureksi. Vaikka ranneke on säädetty niin kireälle kuin mahdollista, kello heiluu ja liikkuu kädessä helposti. Ja erittäin valitettavaa on se, että tästä syystä sykkeen mittaaminen ranteesta käy haasteellisemmaksi. Toivon suuresti, että useammilla kiristysrei’illä varustettuja hihnoja löytyy markkinoilta!

Hiihtäessä sykemittaus ei toiminut moitteetta; se päivittyi välillä hyvin hitaasti ja selvästi kadotti välillä sykkeen kokonaan. Luultavimmin syy on ranteeni ohuudessa. Kovassa juoksussa ja lihaskuntoharjoittelussa kello alkoi ikävästi “muljua” ranteessa. Tätä voi toki estää asettamalla kellon ylemmäs ranteeseen ja kastelemalla sykesensoria. Vähän hikoilevana henkilönä kello lähti kuitenkin jonkin ajan kuluttua valumaan kohti kämmentä

Maantiepyöräilyssä kello toimi itselläni parhaiten, vaikka näyttikin hieman eri lukemia kuin vertailun vuoksi käytössä ollut toinen sykemittarini. Testimittari rekisteröi noin 20 lyöntiä alhaisemman keskisykkeen ja 10 lyöntiä korkeamman maksimisykkeen kuin vanha sykemittarini.

Mittari näyttää myös palautumisajan urheilusuorituksen jälkeen. Tämä voi toisinaan olla mukava suuntaa antava tieto tällaiselle himoliikkujalle. Urheilusuorituksen päätyttyä kello ilmoittaa myös mahdollisista uusista ennätyksistä, kuten nopeimmasta juoksukilometrista. Ihan mukava lisä.

Sitten urheilun ulkopuoliseen testaamiseen. Olen niin sanottu “konttorityöläinen”. Töissä tulee istuttua ja seistyä paikoillaan paljon. Hieno asia mittarissa on aktiivisuuden seuranta, jota aikaisemmissa sykemittareissani ei ole ollut. Kun ihmisparka on ollut paikoillaan liian kauan, mittari ilmoittaa asiasta värähtämällä. Tämä on mielestäni hyvä lisä ja varmasti mieluinen niille, jotka eivät ilman kelloa huomaisi pitää jalottelutaukoja. Lisäksi mittari tallentaa päivän ajalta käyttäjän syketiedot rekisteriin. Syketietoja pystyy tarkastelemaan tietokoneelta, kunhan vain siirtää mittarin datan sinne ensin. Olisi todella mielenkiintoista myös nukkua mittarin kanssa ja analysoida sen avulla omaa unen laatua. Tämän aionkin toteuttaa pian.

Alla vielä tiivistettynä havaintojani mittarista:

Plussat:

-        Motivoi kävelemään töissä ja vapaa-ajalla; mukavaa, kun laite ilmoittaa tietyn askelmäärän kohdalla “tavoite saavutettu!”

-        Erinomainen akunkesto

-        Gps toimii moitteetta

-        Värinä on selkeä

-        Perustoiminnat ovat helppokäyttöisiä

-        Hieno laite ja yllättävän kevyt

-        Ilmoittaa palautumisajan

-        Aktiivisuuden seuranta -toiminnon syketietojen tallennus

Miinukset:

-        Kello on melko suuri

-        Hihnat ovat näin hoikalle ihmiselle liian pitkät

-        Ei tahdo pysyä paikoillaan

-        Urheilusuorituksen sykelukemat erosivat vanhasta mittaristani

-        Sykemittaus ranteesta epätarkka vai vika oman ranteeni koossa?

-        Mm. puhelimen viestien synkronoiminen kelloon voi saada jotkut ihmiset ajattelemaan työasioita urheillessa ;)

 

Odotan yhteiseltä tulevaisuudeltani mittarin kanssa etenkin sitä, että pääsemme uimaan ja metsiin juoksemaan. Karttaominaisuudet tulevat varmasti tarpeeseen. On mielenkiintoista päästä hyödyntämään juoksussa vielä askeltiheyden seurantaa, koska askeltiheyteni on ilmeisesti vähän turhan “harva”. Kaiken kaikkiaan erittäin mielenkiintoinen kapistus kyseessä, joka tarjoaa iloa varmasti niin kuntoilevalle konttorityöläiselle kuin aktiiviurheilijallekin. Sanoisin, että timanttiinsa laite pääsee etenkin aktiivisesti ulkona liikkuvan seikkailijaurheilijan käytössä!

Kommentit