BLOGI, TUOTETESTIT JA -VINKIT

Garmin Fenix 5 – Uusi treenikamu

Sain Partioaitalta testattavaksi Garminin Fenix 5 -multisportkellon. Otin sarjan perusmallin aktiiviseen käyttöön pariksi viikoksi ja tutustuin sen erilaisiin ominaisuuksiin. Fenix 5 -sarjasta on saatavilla myös kapeampiranteisille soveltuva 5S-malli sekä topografiset kartat sisältävä Fenix 5X-malli, mutta niihin minulla ei ollut tällä kertaa mahdollisuutta tutustua. Kustakin mallista on saatavilla myös naarmuuntumaton safiirilasiversio.

Fenix 5:n kovimmat kilpailijat ovat kotimaisen Suunnon Spartan Ultra sekä Spartan Sport Wrist HR. Ultramalli soveltuu parhaiten erittäin pitkiin urheilusuorituksiin 26 tunnin akunkestolla, mutta Sport Wrist HR -malli kykenee lukemaan sykettä ranteesta 12 h harjoitusten ajan. Valitettavasti Polarilta, TomTomilta, FitBitiltä tai muilta urheilukellovalmistajilta ei löydy kilpailevia tuotteita tähän kategoriaan.

Tyylikäs älykello käytettävillä toiminnoilla

Pakasta vedetty Garmin Fenix 5Makuasioista on vaikea kiistellä, mutta kyllä tämä sykemittari näyttää ihan oikealta kellolta ja on varsin tyylikäs pelkällä mustalla perusrannekkeella. Ulkonäkö ei eroa paljoakaan aikaisemmasta Fenix 3 -mallista, mutta nyt kelloon voi vaihtaa helposti erivärisiä silikoni-, nahka- tai metallirannekkeita ilman työkaluja.

Suunnon Spartan-mallisto on tyylillisesti samaa sarjaa Garminin Fenix-malliston kanssa. Molemmissa kelloissa on pyöreä kustomoitava värinäyttö, mutta Suunnon kelloa voi ohjata nappien lisäksi myös näyttöä koskettamalla. Kummankin valmistajan kellojen kehys on valmistettu ruostumattomasta teräksestä, joka nousee lasia korkeammalle ja suojaa näyttöä jonkin verran pahimmilta naarmuilta. Suunnon kelloja on saatavilla myös titaanisina erikoisversioina.

Käyttöliittymä on intuitiivinen ja valikot selkeitä, joten käyttöohjeita ei tarvitse kaivaa ensimmäisenä esiin. Toisinaan suomennokset ja lyhenteet ovat sen verran kryptisiä, että jotkin asiat on syytä tarkistaa Internetistä. Onneksi kelloa ei tarvitse olla koko ajan kiinnittämässä tietokoneeseen, koska tiedonsiirto tapahtuu automaattisesti kännykkään ladatun Garmin Connect Mobile -sovelluksen kautta. Mobiilisovellus toimii Bluetooth-yhteydellä sen verran hyvin, etten jää kaipaamaan aikaisemmassa Fenix 3 -mallissa ollutta WLAN-antennia. Myös ohjelmistopäivitykset hoituvat langattomasti, mutta valitettavasti netistä ladattavien GPX-reittitiedostojen siirtoon tarvitaan toistaiseksi vielä tietokone ja usb-kaapeli.

Matkapuhelin lähettää tarvittaessa kellolle notifikaatioita, joten kalenterimuistutukset, tekstarit, WhatsApp-viestit tai vaikkapa parkkisovelluksen muistutukset tulevat näkyville ranteeseen käyttäjän mieltymysten mukaan. Suosittelen

Garmin Fenix 5 Connect IQjättämään listalta pois kaikki sellaiset ilmoitukset, joihin ei tarvitse reagoida heti. Muuten on vaarana, että kello häiritsee käyttäjäänsä jatkuvasti. Kelloon saa parilla napin painalluksella päälle “Älä häiritse”-tilan, jolloin ilmoitukset eivät värise ranteessa. Myös musiikin kontrolloiminen tai saapuviin puheluihin vastaaminen onnistuu kellon kautta. Mikrofonia tai kaiutinta tiu’usta ei kuitenkaan löydy.

Garminilta löytyy sovelluskauppa, josta voi ladata lisää erilaisia sovelluksia, widgettejä, kellotauluja ja harjoitusnäyttöjä. Suurin osa sovelluksista on ilmaisia. Tarjoamaa selatessa heräsi ajatus, josko jonain päivänä itse kehittäisi sovelluksen, joka muistuttaisi ranteessa huonosta ryhdistä tarkkailemalla sykevyön kallistuskulmaa. Myös sellainen widgetti tai harjoitusnäyttöön lisättävä kenttä voisi olla näppärä, joka näyttäisi sijaintitiedot Suomessa käytettävässä ETRS-TM35FIN-muodossa. Garmin Tarjoaa Connect-mobiilisovelluksen lisäksi kännykkään Face it -sovelluksen, jonka avulla kellotauluun voi asettaa omia taustakuvia.

Mikäli harjoittelusta haluaa tehdä sosiaalista, voi Garmin Connect -sovellusten avulla luoda yhteyksiä omiin kavereihin ja erilaisiin treeniryhmiin. Voit seurata ystävien harjoittelua, ja Garmin kertoo, kuinka sijoitut ryhmien viikottaisissa aktiivisuushaasteissa.

Nuuksion lenkillä Garminin kanssa
Harjoituksen perustiedot voi jakaa kaverille kuvan kanssa.

 

Perusominaisuudet

Valmistaja lupaa akun kestävän enintään kaksi viikkoa älykellotilassa, mutta varoittaa akun keston riippuvan asetuksista. Jatkuva rannesykemittaus, ympärivuorokautinen aktiivisuuden seuranta, matkapuhelimen Bluetooth-yhteys, näytön taustavalaistus sekä muut asetukset vaikuttavat akun todelliseen kestoon.

Urheilusuorituksen aikana GPS-tilassa akku kestää enintään 24 tuntia, mutta mikäli sijaintitietojen tarkkuudesta voidaan joustaa, kestää Fenix 5:n akku UltraTrac-akunsäästötilassa jopa 60 tuntia. Fenixiä voi ladata myös kesken harjoituksen, mikäli akku uhkaa loppua ja saatavilla on USB-virtapankki. Kädessä kelloa ei kuitenkaan voi pitää latauksen aikana, sillä latausjohto kiinnittyy kellon takapuolelle.

Kilpailevat tuotteet

Garmin Fenix 5 kilpailijat

Mikäli Fenix 5 tuntuu liian suurelta omaan ranteeseen, kannattaa kokeilla hieman pienempää Fenix 5S -versiota. Toki tässä mallissa on myös pienempi akku, mutta kello on kevyempi. Hieman painavampi Fenix 5X-malli taitaa olla ensimmäinen oikeasti kellon näköinen rannetietokone, joka sisältää topografiset Euroopan vapaa-ajan kartat ulkoilijan käyttöön sekä tiedot yli 40 000 golfkentästä ympäri maailmaa.

Mikään malleista ei ole halpa, mikä pistää miettimään kannattaisiko hankkia mieluummin safiirilasilla vahvistettu naarmuuntumaton erikoismalli. Tämä kasvattaa hintaa noin satasella. Metallirannekkeesta saa pulittaa melkein pari sataa, ja HRM-Tri sykevyö maksaa 90 – 130 € riippuen siitä, ostaako vyön paketissa kellon kanssa vai erikseen kaupasta.

Kaikki kellomallit kestävät uimista, mutta uinnin syketietoja saa kerättyä ainoastaan dataa tallentavilla HRM-Tri ja HRM-Swim -sykevöillä. Juoksun tekniikkadataa sen sijaan kerää sekä HRM-Run, että HRM-Tri -sykevyöt.

Paikannus ja navigointi

Karttakuva Garmin Fenix 5-kellosta

 

Fenix 5 tukee kahta satelliittipaikannusjärjestelmää: Yhdysvaltain ylläpitämää GPS:ää ja Venäjän hallinnoimaa GLONASS:ia. Kellossa on lisäksi sähköinen kompassi sekä säätilan tai korkeuden seurantaan soveltuva ilmanpainemittari.

 

Garmin Fenix 5 karttaAkkua säästävä UltraTrack-tila on hyödyllinen lisä esimerkiksi vaelluksille, jossa tarkka hetkellinen nopeus ei ole yhtä merkityksellinen tieto kuin esim. juoksukilpailussa. Tärkeämpää on tallentaa karkealla tasolla esim. kuljettu matka. Kuljettua reittiä voi tarkastella harjoituksen jälkeen Garmin Connect Mobile -kännykkäsovelluksella tai Garmin Connect -webbisovelluksella.

Vaikka perusmalli ei sisällä karttoja, navigointi onnistuu silti jotenkuten. Kun reitin siirtää kelloon ennen harjoitusta, Fenix kertoo kuinka kaukana polulta ollaan ja missä kohdassa reittiä mennään. Reittejä voi suunnitella ja rakentaa Garmin Connect -webbisovelluksella, mutta myös valmiita GPX-tiedostoja voi siirtää kelloon USB-johdon avulla.

Jos reitillä on tullut liikuttua aiemminkin, navigointi onnistuu vanhan suorituksen reittiä pitkin, mutta myös käsin syötettyjä koordinaatteja tai aiemmin tallennettua reittipistettä kohti voi suunnistaa. Lisäksi TrackBack-toiminto, jonka voi aktivoida kesken harjoittelun, saattaa tulla tarpeeseen harhapolulta takaisin lähtöpisteeseen suunnistettaessa.

Harjoituksen liveseurantakin on mahdollista, jolloin kello lähettää tietoja matkapuhelimelle ja matkapuhelin lähettää dataa julkaistavaksi liveseurantasivustolla. Tämä on hyödyllinen ominaisuus, esim. kilpailuissa, jolloin kannustusjoukot saavat netin kautta reaaliaikaista tietoa kilpailijan sijainnista ja suoriutumisesta.

Toimiiko sykkeen mittaus ranteesta?

Fenix 5:llä on mahdollista mitata sykettä suoraan ranteesta tai käyttäen erillistä rinnan ympärille kiinnitettävää sykevyötä. Olin kuullut huhuja rannesykemittauksen ongelmista intervallityyppisessä harjoittelussa, joten päätin tutkia asiaa empiirisesti uuden Fenixin osalta. Juoksuohjelmassani oli vuorossa kahdeksan kappaletta reippaita minuutin vetoja. Kiinnitin vasempaan ranteeseen uuden Fenix 5 -sykemittarin ja laitoin siihen rannesykemittauksen päälle. Oikeaan ranteeseen kiinnitin vanhan Fenix 3 -kellon, jonka yhdistin sykevyöhön. Harjoituksen jälkeen analysoin syketietoja Garmin Connect -mobiilisovelluksella ja tulokset olivat selvät. Kuudessa ensimmäisessä vedossa, jossa Fenix 5 oli normaalin jämäkästi ranteessa kiinni, rannesykemittaus ei pysynyt vedoissa lainkaan mukana. Pariin viimeiseen vetoon nostin kellon puoleen väliin käsivartta ja kiristin remmin niin kireälle kuin uskalsin rikkomatta ranneketta. Tällöin rannesykemittaus näytti toimivan yhtä hyvin kuin sykevyömittaus, mutta asetelma oli käytettävyydeltään kelvoton. On parempi harjoitella siten, että veri kiertää molemmissa käsissä.

Rinnasta mitattu syke

 Rinnasta mitattu syke.

Ranteesta mitattu syke

Ranteesta mitattu syke. 

Vaikka sykevyön käyttöön tottuukin, harva haluaa kuitenkaan pitää sykevyötä rinnassaan ympäri vuorokauden. Rannesykemittaus toimii näppärästi ympäri vuorokauden ilman lisävarusteita, ja tasaisen sykkeen harjoittelussa ranteesta mitatut syketiedot ovat suhteellisen luotettavia. Urheiluharjoituksissa käytän edelleen mieluummin sykevyötä, mutta on hyvä, että kello lukee ranteesta työmatkapyöräilyyn, siivoamiseen ja muihin arjen askareisiin liittyvät syketiedot aktiivisuustietojen rikastamiseksi.

Talvella moni pitää perinteistä sykemittarikelloa takin hihan päällä, jotta hihaa ei tarvitse nostella jatkuvasti lukeakseen tietoja kellon näytöltä. Koska rannesykemittaus ei toimi takin läpi, kelloa on pidettävä hihan alla tai vaihtoehtoisesti käytettävä sykevyötä. Rannesykemittaus kytkeytyy automaattisesti pois päältä myös uidessa. Mikäli syketietoja halutaan kerätä myös uintisuorituksen aikana, on sitä varten hankittava väliaikaista tallennustilaa sisältävä sykevyö HRM-Swim tai HRM-Tri, joka siirtää suorituksen tiedot kelloon vedestä noustessa.

Lisävarusteilla hyödyllistä dataa moneen lajiin

Juoksu

Garmin Fenix 5 sopii hyvin mm. polkujuoksijalleFenix 5 on yksi markkinoiden parhaista juoksukelloista. Se ei tosin ole markkinoiden kevyimmästä päästä, koska multisportkellolta odotetaan kestävyyttä monipuolisemmissa olosuhteissa. Garminilla on erillinen Forerunner-sarja, joka pitää sisällään kevyimmät juoksukellot. Fenixin painoon tosin tottuu nopeasti, mikä kallistaa ostajan vaakakupin helposti Fenixiin päin sen ollessa huomattavasti monipuolisempi tuote kuin Forerunner-malliston serkut. Fenix loistaa erityisesti polkujuoksussa. Siitä löytyy tarpeeksi hyvä akku, korkeusmittari ja suunnistusapuja, mutta myös päteviä toimintoja juoksutekniikan kehittämiseen. Vuoristoissa kilpaileva ultrajuoksija valitseekin todennäköisesti kellokseen joko Garminin Fenix 5:n tai Suunnon Spartan Ultran.

Juoksutekniikan analysointiin tarvitaan kellon lisäksi kiihtyvyysanturin sisältävä sykevyö, joko mallia HRM-Run tai HRM-Tri. Kello auttaa harjoituksen aikana pitämään askelrytmin nopeana ja askelpituuden sopivana. Mittauksista selviää myös pystysuuntainen liikehdintä, maakosketuksen kesto sekä erot vasemman ja oikean jalan käytössä. Suorituksen jälkeen juoksun dynamiikkatietoja voi tarkastella graafisesti sekä webbi- että mobiilisovelluksesta.

 Pyöräily

Garmin Fenix 5 pyörään kiinnitettynä

Fenix 5 arvioi jatkuvasti harjoitteluhistorian perusteella käyttäjän hapenottokyvyn kehittymistä. Hapenottokykyyn perustuen Fenix laskelmoi juoksijalle kilpailuennusteita 5 km, 10 km, puolimaratonin ja maratonin pituisiin juoksukilpailuihin. Itselläni kilpailuaikojen ennusteet ovat olleet ajallisesti 5 – 10% liian optimistisia toteutuneisiin tuloksiin verrattuna.

Fenix sopii erinomaisesti pyöräilyyn. Muutamalla lisävarusteella mittariston saa viritettyä aktiivisempaankin pyöräilyharrastukseen soveltuvaksi. Garmin tarjoaa pyöräilijälle tehoa mittaavia polkimia, videokamerajärjestelmää, älykkäitä lamppuja, tutkia ja vaikka mitä. Itselläni oli käytössä tankopidike sekä nopeus- ja poljinanturit. Nopeusmittari kalibroi itsensä automaattisesti GPS:n avulla, joten renkaan kehää ei tarvitse mitata itse. Poljinanturi mittaa kadenssia ja kertoo käyttäjälle paljonko poljinnopeus on kullakin hetkellä. Fenix 5X -mallin kartat olisivat varmasti hyödyllisiä pidemmillä pyöräretkillä. Perusmallinkin navigointiominaisuuksista on etua matkaa taittaessa.

Retkeily

Kellon sisäinen ilmanpainemittari auttaa retkeilijää sään ennustamisessa ja korkeuden arvioinnissa. Kellon saa asetettua joko korkeusmittarimoodiin, ilmanpainemittarimoodiin tai vaihtamaan tilaa automaattisesti retkeilijän liikkeiden perusteella. Barometriin saa asetettua myrskyvaroituksen, mikäli retkeilijä haluaa tehdä ratkaisuja, ennen kuin huono sää pääsee yllättämään.

Fenixin akunkesto sallii pidemmätkin vaellukset ja oman sijainnin koordinaatit voi tarkistaa helposti kellosta. LukuisatGarmin Fenix 5 retkeilykäytössä navigointimahdollisuudet luonnollisesti auttavat retkeilijää erämaassa, mutta erityisesti eksyttäessä. Fenix 5X-malli on toki topografisen kartta-aineistonsa vuoksi retkeilykäyttöön perusmallia houkuttelevampi valinta.

Kellossa on sisäinen lämpömittari, mutta lämmin ranne vääristää lukemia sen verran, että valmistaja ohjeistaa ottamaan kellon 20 – 30 minuutiksi pois ranteesta ulkoilman lämpötilan mittaamiseksi. Aamulla kellon voi ripustaa roikkumaan vaikkapa teltan oviaukkoon aamupuuron ajaksi mittaamaan lämpötilaa. Hankkimalla erillisen Garmin tempe -lämpötila-anturin rinkan kylkeen, retkeilijä saa jatkuvasti hyödyllistä lisätietoa vallitsevista olosuhteista. Ajankohtainen lämpötilatieto voi olla tärkeää esim. suksien voitelun tai kiipeilyturvallisuuden kannalta. Periaatteessa analoginen lämpömittari ajaisi saman asian, mutta toisaalta digitaalinen anturi kerää lämpötilatietoja pitkin päivää. Vaelluksen jälkeen voi olla mielenkiintoista tarkastella reissulla vallitsevien sääolosuhteiden vaikutusta esimerkiksi etenemisvauhtiin.

Muut lajit

Multisportkello soveltuu lukuisiin lajeihin kuntosalista lasketteluun. Kello näyttää golfaajalle etäisyydet viheriöön ja melojalle vetojen lukumäärän. Uimari voi syöttää kelloon altaan pituuden, ja kello tunnistaa sekä uintityylin että kierrosten lukumäärän automaattisesti. Matkaa ei tarvitse siis mitata itse, vaan kello näyttää uimarille harjoituksen aikana edetyt metrit ranteessa.

 

Kehittyneet työkalut tavoitteelliseen harjoitteluun

Työkalu tavoitteelliseen harjoitteluun 

Aktiiviselle urheilijalle Fenix 5 sopii hyvin tavoitteelliseen treenaamiseen. Harjoitukset voi suunnitella etukäteen Garmin Connect -webbisovelluksella, jolloin kello ohjaa urheilijaa harjoitusten edetessä. Esimerkiksi määräintervalleissa toistojen lukumäärää ja tavoitesykealueita voi olla vaikea muistaa. Kello tärisee ranteessa ja hälyttää aina, kun on tarvetta, mikä helpottaa tekemään laadukkaampia harjoituksia. Kelloon saa tietenkin asetettua syke- kadenssi- tai vaikkapa nopeushälytyksiä myös kesken suorituksen, mikäli harjoitusta ei ole etukäteen suunniteltu.

Maksimihapenottokyvyn arviointiFenix pyrkii jatkuvasti laskelmoimaan käyttäjän kuntotasoa ja palautumisastetta. Maksimihapenottokyvyn mittausalgoritmi on kuitenkin vain laskennallinen arvio, eikä välttämättä kerro koko totuutta. Itse sain Runner’s High:n laktaattimittausten yhteydessä laskennalliseksi VO₂max-arvoksi 12 yksikköä suuremman tuloksen, kuin mitä kello estimoi. Totuudenmukaisimman tuloksen saisi tietenkin maskin kanssa tehtävällä mittauksella. Kullekin suoritukselle kello arvioi sekä aerobisen että anaerobisen harjoitusvaikutuksen. Edellinen liittyy hapenottokyvyn kehittämiseen ja jälkimmäinen voimantuoton kasvattamiseen. Suorituksen päättyessä kello kertoo myös mikä on arvioitu palautumisaika tunteina. Tämä antaa karkean arvion kuinka pitkään kovatasoista harjoittelua tulisi välttää suorituksen jälkeen ylirasitustilan välttämiseksi. Garmin Connect -sovelluksessa on helppo uppoutua suorituksen tietoihin harjoituksen jälkeen. Monipuolisia tietoja on saatavilla vaikka jokaisesta kierroksesta tai kilometristä erikseen.

Tarkempaa dataa neljästä 600 metrin vedosta

Tarkempaa dataa neljästä 600 m:n vedosta.

Aktiviteettiranneke kuormitusmittauksella

Sen lisäksi, että Fenix 5 on urheilukello, se on myös täysiverinen aktiivisuusranneke. Kello rekisteröi jokaisen askeleesi ja päivän aikana poltetut kalorit. Monelle ihmiselle tällaisilla ominaisuuksilla voi olla positiivisia vaikutuksia hyötyliikunnan lisäämiseksi. Kello asettaa sinulle myös päivittäisiä tavoitteita mm. askeleiden lukumäärän suhteen.

Kun menet illalla nukkumaan, kello havaitsee sinun käyvän yöpuulle ja alkaa mittaamaan unen tasoa perustaen analyysinsä liikkeeseen. Aamulla voit tarkistaa Sykevälivaihtelut Garmin Fenix 5:ssanukuttujen tuntien lukumäärän, josta on eroteltu kevyen ja syvän unen osuudet. Kelloon voi määritellä päivittäiset uniajat, jolloin se asettaa laitteen “älä häiritse “-tilaan joka päivä yön ajaksi automaattisesti. Yksi uusista mielenkiintoisista mittauskohteista on sykevälivaihtelu. Kehon kuormitustasoa voidaan mitata seisomalla kolme minuuttia rennosti paikallaan. Mittaustuloksesta saa luotettavamman, jos sen tekee aina samaan aikaan päivästä samanlaisissa olosuhteissa, kuten aamulla hetken kuluttua heräämisen jälkeen. Jo muutaman päivän mittausten jälkeen huomasin kuormitustason korreloivan selvästi harjoittelumääriin.

Yhteenveto

Fenix 5 on erinomainen multisportkello. Se pärjää hyvin kilpailussa Suuntoa vastaan, ja kuluttajan valinta lienee lähinnä makuasia ja pienemmistä yksityiskohdista kiinni. Fenix 5:n perusmalli tuo jonkin verran uusia ominaisuuksia vanhempaan kolmosversion kelloon verrattuna, mutta merkittävät muutokset jäävät kuitenkin suhteellisen vähäisiksi, mikäli Fenix 5X -mallin topografisia karttoja ei oteta huomioon. Toisaalta on hienoa, että mallistoa kehitetään pienin muutoksin eteenpäin, jolloin pahoja laatuongelmia ei pääse syntymään niin herkästi.

Vaikka rannesykemittaus ei toimi kunnolla intervallitreeneissä, arjen askareissa se ajaa asiansa ja on oikein tervetullut ominaisuus. Aktiiviseen harjoitteluun siirryttäessä erillisen sykevyön hankinta on kuitenkin edessä. Suosittelen Garminin Fenix 5:n hankintaa erityisesti aktiiviselle ulkoilmaihmiselle, joka haluaa pitää hyvinvoinnistaan huolta ja kehittää kuntoaan monipuolisesti erilaisia lajeja harrastaen.

Kirjoittajan pitää omaa Kunnon vermeet -blogiaan.

KOMMENTIT

Samanlaisia ​​blogeja