Vaellus

Fjällräven takit. Tutustu valikoimaan!

Fjällräven rinkat. Tutustu valikoimaan!

Fjällräven tältat. Tutustu valikoimaan!

Vaellushousut. Tutustu valikoimaan!

Vaelluskengät. Tutustu valikoimaan!

Makuupussit ja -alustat. Tutustu valikoimaan!

Alusasut. Tutustu valikoimaan!

Retkiruokailutuotteet. Tutustu valikoimaan!

Suunnistusvälineet. Tutustu valikoimaan!

Suosittelemme vaellukselle mukaan Show all Suosittelemme vaellukselle mukaan KampanjatVaellusSuosittelemme vaellukselle mukaan

Ulkona.Perillä.

Luonnossa liikkuminen jättää hyvän mielen. Rantoja tutkiessa, puiden seassa harppoessa tai siirtolohkareita ihmetellessä alkaa helposti keskittymään pieniin yksityiskohtiin, kuten väreihin tai muotoihin, ja aikaa onkin yhtäkkiä mennyt luultua enemmän, kun luonto on kaapannut valtaansa. Retkeily tutkitusti rauhoittaa ihmistä nykyisen hektisen elämän keskellä. Erämaan oma elämänkulku herättää uteliaisuuden ja auttaa unohtamaan arjen askareet sekä aina piippaavat kännykät.

Haaveena vaellus

Ulkoilu ja retkeily lähellä sijaitsevissa puistoissa, luonnonsuojelualueilla ja metsissä on helppoa, koska alueet sijaitsevat ideaalitilanteessa lähellä. Tutuiltakin seuduilta löytää uusia piirteitä lähes loputtomasti, kun ympäristöönsä keskittyy täysin. Siitä huolimatta monet kaukaiset kohteet, kuten Suomen Lappi, kiinnostavat retkeilijöitä ja syystäkin. Monet miettivät retken suuntaamista johonkin mahtavista kansallispuistoistamme tai Lapin erämaihin, toisaalta alueiden koko ja eristäytyneisyys voivat tuntua joistakin hankalalta.

Suurella alueella, kaukana vakituisesta asutuksesta retkeillessä täytyy tietenkin huomioida ympäristönsä ja mahdollisuudet sen keskellä, ja reittiä, eväitä ja varusteita kannattaa suunnitella lähiretkeä enemmän. Hyvin valmistautuneena vaellus Lapissa eroaa haastavuudeltaan retkestä lähiseudulla kuitenkin lähinnä matkassa ja kantamusten painossa, ja uusien, upeiden maisemien keskellä nekin unohtuvat nopeasti.

Vaelluskohteen valinta

Vaellusta miettiessä yksi kiinnostavimmista asioista on itse kohde – kohdetta kannattaa miettiä etukäteen omien mieltymysten perusteella, kuten millaisesta luonnosta pitää, haluaako yöpyä valmiilla laavuilla, ja haluaako vaelluksella harrastaa myös jotain muuta, kuten kiipeilyä tai kalastusta. Kun mahdolliset kohteet ovat selvillä, kannattaa perehtyä alueen säähän ja sovittaa retki esimerkiksi olosuhteiltaan sopivaan kuukauteen. Alueen kartta on syytä hankkia etukäteen ja perehtyä alueen merkittyihin reitteihin ja muihin mahdollisiin polkuihin. Itselleen voi rakentaa sopivan reitin olemassa olevien polkujen varaan, liikkua mahdolliset rajoitukset huomioiden omia reittejään kartan varassa, tai yhdistellä molempia. Jos aikoo liikkua maastossa omia reittejään, on myös hyvä huomioida esimerkiksi suot sekä purot ja joet, jotta tietää etukäteen mistä virta on turvallista ylittää, eikä paikkaa joudu etsimään maastossa väsyneenä.

Blogit

Inspiroidu vaeltamisesta blogeistamme.

Lue blogia

Oppaat

Opi varusteiden valinnasta, käytöstä ja huollosta oppaistamme.

Lue oppaita