Naistenpäivän piknik pulkkamäessä

Naistenpäivän piknik pulkkamäessä

Kansainvälistä naistenpäivää vietetään 8.3. ja sen kunniaksi lähdimme pulkkamäkeen. Nippu tuttujamme kokoontui aurinkoisena päivänä alueen korkeimman huipun juurelle. Vaimoni poksautti kuohuviinipullon ja toivotti porukan tervetulleeksi.

Lasien kilistessä aloitin ruokavalmistelut retkikeittiössäni, jonka olin perustanut pulkkamäen puolen väliin. Kokoon taittuva pöytä, kaksiliekkinen Primus-keitin, komposiittimateriaalista valmistettu Kupilka-astiasto ja ruokatarvikkeet, sekä tietysti keittiötyökalut. 

Piknik-keittiö

Kupilka-astiasto

Kupilka-aterimet

On pieni vaiva ottaa kunnolliset veitset mukaan, eikä nävertää palvikinkkua ja muita tarveaineita tavallisella puukolla. Moran huipputerävät punakahvaiset kokkiveitset kulkivat kätevästi piknik-paikalle nahkaisessa salkussaan.

Kunnon veitset mukaan myös pikinikille

Ruokatarvikkeet olin pakannut alumiinilaatikkoon. Siellä ne kulkivat kätevästi ja kaikki samassa paikassa. Sinne olin printannut myös muistilistan ja reseptin. Aski toimi sitten myös tukevana alustana keittimelle.   

Keli oli nätti ja pakkasta muutama aste. Talvikaasulla keitin toimi täysin moitteettomasti ja erittäin tehokkaasti. Ei tarvinnut lämmitellä pulloa tai ottaa bensiinikeitintä esille. Alkumaljojen jälkeen naisjoukkio kiipesi kukkulan laelle ja lasketteli pulkilla ja kelkoilla rinnettä alas. Äänekästä menoa jatkui useamman laskun ajan. Aina välillä joku oli turvallaan, mutta iloa se ei latistanut. 

Soppa porisemaan

Borssikeitto on venäläisen keittiön helmiä ja ihan alkutekijöistään valmistettuna suhteellisen työläs ja aikaa vievä. Piknik-versiossa oikaistaan ja reseptiä onkin yksinkertaistettu. Keiton pääaines on punajuuri, joka lusikoidaan veteen suoraan valmiista etikkapunajuuritölkistä.

Punajuuret kattilaan

Sitten vesi kiehumaan keittimelle, ja tyhjennetään kattilaan pari pakastepussia kasvissuikaleita. Nesteeseen pudotetaan myös pari kasvisliemikuutiota ja vähän vehnäjauhoja. Sen jälkeen sekoitellaan kunnolla ja keitto saa hiljalleen kiehua. Jossain vaiheessa ripotellaan kattilaan yrttimaustetta ja mustapippuria.

Lopuksi mausteet lisätään keittoon

Padan poristessa leikkuulaudalla viipaloidaan palvikinkku kuutioiksi. Niitä ei kuitenkaan kumota keittoon, sillä yksi vieraista on kasvissyöjä. Kun palvi on suoraan syötävää, eikä vaadi enää kypsyttämistä, voivat halukkaat annostella sen suoraan lautaselle.

Palvikinkku paloitellaan ja lisätään keittoon

Tarkkaan ottaen nuo kasvissuikaleet olisi voinut vähän ensin kuullottaa kattilan pohjalla ja ottaa vähän väriä palviinkin, mutta nyt tehtiin näin. Ainesten suhteetkin voi valita halunsa mukaan. Nyt oli reilu 1,5 litraa vettä, puoli kiloa kasvissuikaleita ja punajuurtakin lähes saman verran. Nesteen määrällä voi sitten pelata, jos haluaa kiinteämpää soppaa tai tehdä laihempaa, jos syöjiä ilmaantuu enemmän paikalle.

Ennen keiton valmistumista asetellaan ruisleivän viipaleet keittimen kannelle. Niitä ei paahdeta tai käristetä, vaan kylmän leivän annetaan hetken aikaa lämmetä, niin voi levittyy paremmin ja suutuntuma on mukavampi. Keittoa annostellaan reippaasti kaikille, ja makukruununa lisätään lautasille lusikallinen smetanaa. 

Leivät lämpenemässä kaasukeittimen lämmössä

Naistenpäivän soppa maistuu

Kahvia ja teetäkin ruuan päälle

Kaksiliekkisestä keittimestä on kokille selkeä etu, kun voi pitää soppaa vielä lämpimänä ja keitellä samalla vettä jälkiruokakahveja varten. Viileässä kelissä keitto jäähtyy niin nopeasti, ettei santsaaja ehtisi lämpimille, jollei soppaa pitäisi kevyellä tulella koko ajan.

Pannussa kiehuu samalla vesi. Kun joukossa on sekä teen, että kahvinjuojia, on pöydälle asetettu tarjolle murukahvia ja teepusseja. Murukahvi herättää monissa outoja intohimoja ja tuotetta vähätelläänkin usein. Todellisuudessa instant-kahvi on muualla maailmassa hyvin yleistä ja hyvääkin. Keskivertosuomalaisen mielestähän ulkomailla kahvit ovat hirveän väkeviä, kun taas aika moni maassamme vieraileva turisti ihmettelee meikäläistä kahvia, ja pitää sitä aika laihana juomana.  

Kahvin ja teen kanssa tarjoiltiin sydämen muotoisia pipareita, sokerikuorrutuksella ja ilman. Iloinen puheensorina täytti rinneravintolamme ja ohikulkijat ihmettelivät kovasti toimintaamme. Ruuan ja kahvittelun jälkeen naistenpäivän viettäjät laskivat vielä muutaman mäen. Piknikki päättyi lähtömaljoihin. Kuohuviinin loppu oli saatava juotua pois. Ei sitä maahankaan voinut kaataa.

Vieraat viihtyivät ja kaikilla tuntui olleen mukava ulkoilupäivä. Yksinkertaisella kattauksella, helpolla reseptillä ja hyvällä etukäteissuunnitelmalla naistenpäivä sujui hienosti. Ruoka oli maittavaa ja talvipäivään lämmin keitto sopi erinomaisesti. Kokemukset kannattaa laittaa talteen tulevaisuutta varten.  

Seuraavaa piknikkiä ei tosin koko vuotta tarvitse odotella, sillä kukaan ei kiellä järjestämästä ruokaretkeä naisille vaikka joka kuukausi. Pulkalla laskemisen sijaan voi tehdä patikkaretken, polkupyöräkierroksen tai käydä bongaamassa kesäksi saapuvia lintuja. Niin, ja sitten voikin ruveta odottelemaan vastavuoroisuutta. Miestenpäivä on sitten marraskuun 19. Että, tiedoksi vaan. 

Hyvää Naistenpäivää!

Katso aurinkoisen Naistenpäivän tunnelmakuvia ja parhaat laskut tästä videosta:

teksti ja kuvat: Joppe Ranta

 

 

Kommentit