Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        FATBIKELLÄ TALVIRETKELLÄ

        Retkipyöräily talvella on hauska vaihtoehto hiihtämiselle, laskettelulle ja lumikenkäretkille. Talvella paras pyörä retkipyöräilyyn on leveärenkainen fatbike eli läskipyörä. Fatbikella voi ajaa auratuilla teillä, mutta monissa matkailu- ja hiihtokeskuksissa ylläpidetään maastossa talvipyöräilyyn sopivia retkeilyreittejä. Reitit kulkevat talvisten metsä- ja tunturimaisemien läpi. Jos sinulla ei ole omaa läskipyörää, niin pyöriä vuokrataan matkailukeskuksissa.

        Fatbike-retkelle kannattaa selvittää ja suunnitella reitti etukäteen, pukeutua kerroksittain ja varata lämmintä juotavaa ja maistuvia välipaloja mukaan. Talvinen päiväretki pyörällä on mieleenpainuva elämys, kun tunturin laelle noustuasi saat rullata lempeästi kiemurtelevaa polkua alas. Tässä oppaassa vinkkejä talviseen päiväretkeen pyöräillen.

        Vaatteet talvipyöräretkelle 

        Fatbike-retken ja reitin suunnittelu talvella

        Onnistunut päiväretki talvipyöräillen alkaa reittien selvittämisellä ja suunnittelulla. Fatbike kulkee talvella leppoisasti auratulla tiellä, kovaksi tamppautuneella polulla tai erikseen lanatulla pyöräreitillä.

        Osa valmiista talvipyöräilyreiteistä jaetaan hiihtäjien ja kävelijöiden kanssa. Pääsääntöisesti laduilla ei kuitenkaan saa ajaa pyörillä.

        Valmiita, merkittyjä pyöräreittejä löydät hakusanoilla: talvipyöräilyreitti ja retkikohteesi paikkakunnan nimi.

        Paksussa lumessa on mahdotonta liikkua pyörällä ilman aurattuja ja huollettuja reittejä. Valmiit pyöräreitit on merkitty maastoon, niitä huolletaan ja saat tietoa reittien kunnosta paikallisesta luontokeskuksesta, matkailuyrittäjiltä tai sähköisistä reittikartoista, joihin reittien huolto päivittyy.

        Osa matkailukeskuksista, kuten Ylläs ja Saariselkä ylläpitävät Facebook-sivuja, joille reittien huoltotilanne päivitetään. Noudata reittihuoltajien ohjeita reittien ajokunnosta ja mahdollisista -kielloista.

        Päiväretkeksi sopii hyvin 5–15 km matka. Ota retkelle aikaa. Pehmeässä lumessa ylämäkeen ajaminen nostaa sykkeitä ja välillä on pakko pysähtyä ihailemaan talvisia maisemia. Matkalla voit pysähtyä latukahvillaan juomaan kuumaa mehua tai kodalle nauttimaan eväät.

        Vaikka reitit on merkitty, yllätyksiä tulee aina. Lumi saattaa peittää reitit tai merkinnät tai ajat itse risteyksen ohi. Ota siksi kompassi ja paperikartta mukaan retkellesi. Lataa kännykkääsi karttasovellus sekä ota mukaan varavirtalähde ja oikeat latauskaapelit.

        Lue lisää valmistautumisesta talviretkelle:

        Valmistautuminen talviretkelle »

        Miten pukeutua fatbike-retkelle talvella?

        Leveärenkaisella pyörällä lumessa pyöräillessä tulee lämmin, vaikka ulkona olisi kovakin pakkanen. Toisaalta kädet, jalat ja kasvot palelevat, jos on vähänkään viimaa. Fatbike-retkellä paras tapa pukeutua onkin kerrospukeutuminen sekä hyvät asusteet, jotka suojaavat myös niskaa ja kaulaa.

        Pyöräillessä pue hengittävä kerrasto ja säätele kehon lämpöä liikkuessa välikerroksella. Pitkissä ylämäissä toinen kerros takin alla voi olla liikaa varsinkin kevättalvella, mutta välttämätön pakkasella talvisen suon läpi ajaessa, kun tuuli puhaltaa ja pöllyttää lunta.

        Päällimmäinen kuorikerros voi olla joustava softshell-vaate tai kuorivaate, jossa on tuuletusmahdollisuus. Kovassa pakkasessa ja tuulessa topatut housut ja takki suojaavat pyöräilijää kylmältä. Voit pukea myös tuulenpitävät kuorihousut ja kerraston ja kuorihousun väliin polvi- tai pohjepitusen lisäkerroksen suojaamaan jalkoja ajoviimalta.

        Hikoilua ei voi pyöräillessä välttää. Siksi onkin tärkeää, että mukana on lämmin taukotakki, jonka voit pukea heti pysähtyessäsi, jotta et ala palella kosteissa vaatteissasi.

        Kovalla pakkasella kädet on viisainta suojata rukkasin. Rukkasissa ajaminen voi tuntua aluksi kömpelöltä, mutta onnistuu. Vaihteita ja jarruja pystyy käsittelemään myös paksummissa hanskoissa. Myös rukkasten lumilukoista on iloa, jos satut kupsahtamaan pehmenneeltä polulta hankeen. Ranteet ja hihat eivät ole silloin täynnä lunta.

        Keväisemmillä keleillä ajaessa toimivat myös erilaiset sormikasmalliset hanskat tai yhdistelmä merinovillaiset linerit ja kuorirukkaset. Moni talvella pyöräilevä käyttää myös lobster-mallista hanskaa, jossa on kaksi sormikasosaa. Talvipyöräilyyn on olemassa myös pyörän tankoon asennettavia käsien ajosuojia, jotka pitävät kädet lämpimänä kiperässäkin pakkasessa.

        Talvipyöräilyyn voit huoletta pukea lämpimimmät talvikenkäsi. Alle sukkakerroksia pakkasen mukaan. Pyöräillessä jalkaterä ei paljonkaan liiku, joten jalat palelevat helposti. Lisälämpöä tuovat kemialliset lämmittimet. Hyvä apu paleleviin varpaisiin ovat myös normaalisti pyöräilykenkien päälle puettavat suojukset. Sovita suojista sopiva koko talvikenkiisi suojaksi kylmältä ja lumelta.

        Kasvot palelevat pyöräillessä. Talvipyöräillessä hyvä apu ovat urheilu- tai laskettelulasit sekä balaclava-mallinen kypärämyssy pyöräilykypärän alla. Monikäyttöinen merinovillainen tuubihuivikin antaa lisää suojaa kasvoille, kaulalle ja päälle. Tuubihuiveilla on helppo säädellä kuuman ja kylmän tunnetta pyöräillessä.

        Lue lisää talviretkille pukeutumisesta talviretkeilyoppaastamme:

        Pukeutuminen talviretkelle »

        Hyvät eväät ja lämmintä juotavaa

        Pyöräretkellä kuluu talvella energiaa. Ota siksi takin ja repun taskuun nopeita välipaloja. Pakkaa mukaan myös lämmintä juotavaa termospulloon. Tavallisessa juomapullossa vesi jäätyy.

        Koko päivän retkelle voit pakata lämpimän lounaan mukaan ruokatermokseen. Voit ottaa mukaan myös valmiiksi kuivatun retkiruokapussin ja kuumaa vettä termospullossa.

        Joidenkin talvipyöräilyreittien varrella on myös latukahviloita, joihin voit pysähtyä syömään tai juomaan. Hyödynnä myös laavut, jonne voit tehdä tulet ja lämmittää ruuat avotulella. Jos reitille osuu päivä- tai autiotupia tai kotia, voit pysähtyä keittämään kahvit ja pitää rauhallisen lounastauon seinien suojassa.

        Lue lisää talviretkellä syömisestä ja juomisesta talviretkeilyoppaastamme:

        Ruokailu talviretkellä »

        Varusteet fatbikeretkeilijän reppuun talviretkelle

        Pakkaa varusteet päiväreppuun, satulantolppa- tai tankolaukkuun. Tarvitset mukaan puhelimen ja varavirtalähteen sekä lataamiseen sopivat johdot.

        Ota mukaan eväät ja juomista (1-3 litraa retken pituudesta, reitistä ja lämpötilasta riippuen).

        Tauoilla mukavuutta lisää istuinalusta. Taukotakki on välttämätön. Kovemmilla pakkasilla pakkaa mukana myös kuivapussiin vaihtovarusteita: hansikkaat, sukat ja pipo sekä villapaita tai fleece lisäkerrokseksi.

        Pyörää varten tarvitset monitoimityökalun, pumpun ja renkaan paikkaussarjan.

        Lue lisää vinkkejä talviretken pakkauslistasta:

        Pakkauslista talviretkelle »

        Muista turvallisuus myös päiväretkillä

        Talvipyöräilyreitit mietitään jo suunnitteluvaiheessa mahdollisimman turvallisiksi, mutta kaikkia vahinkoja ei voi estää. Talviretkeilyssä on otettava aina huomioon sää, päivänvalo sekä varusteiden toimivuus ja niiden vaikutus retken sujuvuuteen reitillä. Talviretkellä suurin riski on hypotermia.

        Talviset säät saattavat yllättää päiväretkeläisenkin. Voi nousta lumimyrsky tai sumu, pakkanen voi laskea ja nousta vaikuttaen lumen kantavuuteen ja varusteidesi sopivuuteen. Varustaudu siksi myös aina yllätyksiin. Pidä mukana kompassi ja kartta, puhelin ladattuna sekä ylimääräisiä lämpimiä vaatteita, jos joudut odottamaan apua. Ota mukaan riittävästi juotavaa.

        Pakkaa mukaan aina EA-pakkaus, josta löytyy avaruuspeite, särkylääkettä ja urheiluteippiä. Reppuun voi pakata myös hätäpillin.

        Huolehti virran riittävyydestä kännykässäsi ja lataa puhelimeen 112-sovellus, joka näyttää hätäkeskukselle sijaintisi.

        Muista, että paras tapa huolehtia turvallisuudesta talvisella pyöräilyretkellä on ylläpitää omaa toimintakykyään. Retkeile siis levänneenä, pidä itsesi lämpimänä, syö ja juo riittävästi ja mitoita omat ja retkiseurueen voimavarat sopivaksi päivän reitille.

        Lue lisää turvallisuudesta talviretkeilyoppaastamme:

        Turvallisuus talviretkellä »

        Fatbike-retki on seikkailu itsessään

        Valloita talviset metsät ja anna tuntureiden valloittaa sinut. Pyörällä ajaminen tunturin rinnettä alas kiemurtelevaa syvä ajouraa on huikeampi elämys kuin mikään vuoristorata. Jos haluat lisää elämyskerrointa talvipyöräilyyn, lähde liikkeelle otsalampun valossa revontulia jahtaamaan tai pakkaa ahkio pyörän perään ja yövy ulkona. Talviset fatbike-retket ovat helposti saavutettavia talviseikkailuita.

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite