/tapahtumat//yritys/vuodesta-1928//asiakaspalvelu/yritysmyynti//yritys/sv/information-om-partioaitta/

Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Takin kuluneen selkämyksen korjaus

    Joskus voi olla viisasta paikata kulunut kohta vaatteessa jo hieman ennen kuin se on kokonaan rikki.

    Kun hakee korjauspaikkaa ulkoiluvaatteseen, kannattaa aloittaa paikallisista kangaskaupoista sekä verkkokangaskaupoista. Shelby Outdoor on yksi hyvä verkkokauppa, josta saa myös muita korjausosia ulkoiluvarusteisiin.

    Kankaan paksuus ilmoitetaan yleisesti g/m2, jos verkkokaupan sivuja katsellessa menee sormi suuhun kankaiden paksuuksia pohtiessa.

    Kun kyseessä on kokonaisen vaatekappaleen vaihto, kuten lahkeessa, kannattaa pyrkiä sellaisen kankaan löytämiseen, joka laskeutuu samalla lailla kuin vaatteen alkuperäinen kangas. Silloin se istuu hyvin korjauksen jälkeenkin ja sulautuu kokonaisuuteen.

    Kun haetaan vahvistuspaloja kuluneen kankaan päälle (tai kulumisvaarassa oleviin kohtiin), kannattaa kangas valita kestävästä materiaalista, joka ei kuitenkaan ole liian paksu. Tämäntyyppisissä korjauksissa kannattaa ottaa huomioon alla olevan kankaan venyvyys. Venyvälle kankaalle pitää laittaa venyvä paikka.

    Lopuksi, jos sinulla on jo hallussasi sopivan oloinen kangaspala etkä ole ihan varma sen kuitukokoonpanosta, kannattaa tehdä sytkäritesti. Revi kankaasta pari lankarimpsua ja näytä niille sytkäriä. Jos langat palaessa selkeästi sulavat ja haisevat pahalle, on kyseessä tekokuitu. Jos se on luonnonkuitu, erityisesti puuvilla tai muu kasvikuitu, se yksinkertaisesti palaa tuhkaksi. Villakangas tai -lanka haisee samanlaiselle kuin ihmisen hius polttaessa.

    Patagonia-takin eliniän pidennys

    Tarvittavat työkalut ja -välineet:

    • Ompelukone
    • kaavapaperia
    • sopivan kokoinen korjauspala

    Ei välttämättömiä, mutta voivat helpottaa työntekoa:

    • Kangasliitu
    • Silitysrauta

    Tässä tapauksessa ahkerassa käytössä olleen Patagonian kevyttoppatakin selkäkangas vaatii hieman ennaltaehkäisevää paikkausta alaselän kohdalla, missä reppu on aiheuttanut mekaanista hankausta ja venyttänyt kankaan aiheuttaen samalla nukkaantumista. Takki on kaikkialta muualta priimassa kunnossa, joten on aika antaa sille vähän vahvistusta alaselkään niin se on hyvä vielä monia vuosia.

    Koska kyseessä ei ole ainoastaan yhden nimenomaisen reiän paikkaamisesta, vaan halutaan vahvistaa koko alaselän aluetta tulevilta hankauksilta, kannattaa paikan muotoa katsoa hieman jo takissa olevan muotoilun ja tikkausten mukaan. 

    Kankaaksi voi valita jonkin, joka muistuttaa takin omaa kangasta, tai sitten mennä ihan toiseen suuntaan ja samalla antaa sille vähän uutta ilmettä. 

    Koska kyseisen takin omistajalla usein viluttaa alaselästä, tähän valittiin jykevä vahattu puuvillakangas. Tulevaisuudessa samasta kankaasta voisi lisätä takkiin vahvistukset kyynärpäihin ja -varsiin sekä olkapäille.

    Isoa paikkaa varten kannattaa tehdä oma kaava, etenkin jos se on edes vähän  monimutkaisemman muotoinen kuin pelkkä neliö. Sen tekee helpoiten levittämällä kaavapaperi korjattavan alueen päälle, läpikuultavan paperin läpi voi hahmottaa halutun muodon. Työtä helpottaa hieman jos silittää vaatteen ennen kuin alkaa mallata siihen kaavapaperia.

    Kaavapaperista otetaan reilun kokoinen palanen ja siihen luonnostellaan suoraan halutun muotoinen kuvio. Tähän ei sisällytetä saumanvaroja. Tässä kohtaa kannattaa olla suurpiirteinen ja mieluummin piirtää isompaa kaavaa kuin tarpeen. Sitä voi aina tarkentaa pienentämällä myöhemmin.

    Leikkaa seuraavaksi paperi lähemmäksi paikan todellista muotoa ja kokoa, neulaa se kiinni kankaaseen ja piirrä lopullinen muoto, joka sitten leikataan ja käytetään varsinaisen paikan leikkaamista varten. Kaavapaperin voi mahdollisesti korvata leivinpaperiarkilla.

    Neulaa seuraavaksi kaava kiinni korjauskankaaseen ja merkkaa kaavaan kohdat, joissa mahdollisesti voi tarvita hieman lisää saumanvaraa (nuolet kuvassa) ja huomioi ne leikatessa. Leikkaa palanen lisäten kaavan ympärille n. 2 cm saumanvaraa.

    Tässä vaiheessa kannattaa varmistaa muodon symmetria kohdistamalla se lopulliselle paikalleen ja merkkaamalla neulalla keskikohta. Palanen taitetaan tasan keskeltä (neulan kohdalta) kahtia ja leikataan kummatkin puolet saman muotoisiksi.

    Kyseisessä tapauksessa takki oli venynyt hieman epäsymmetriseksi, jolloin symmetriaa haettiin ainoastaan keskikohdan läheisyyteen.

    Tässä vaiheessa korjauspalan reunat voi viimeistellä saumurilla tai ompelukoneella.

    Kuvassa ompelukoneen siksak vasemmalla, saumuri oikealla. Kumpikin yhtä lailla hyviä.

    Viimeistely ei ole välttämätön, koska reunat taitetaan ja ommellaan palan alle piiloon, mutta viimeistelyompeleen olemassaolo helpottaa kankaan taittamista tasaisesti seuraavassa työvaiheessa.

    Taite silitetään kunnon höyryllä, jotta se pysyy taitettuna. Mikäli paikan muodossa on jotain muuta kuin suoraa linjaa, nurjan puolen rypytykset ovat tarpeen. Ne voivat olla rumia ja muotopuolia koska eivät näy lopputuloksessa.

    Aloita palasen kiinni neulaaminen keskeltä edeten sivuja kohti. Kyseisessä takissa paikka ulottuu sivutaskuihin saakka. Taskuja hipovat paikan sivut asetellaan oikeaan kohtaan viimeiseksi, jotta ne varmasti ovat oikean mittaiset ja asettuvat siististi siten etteivät häiritse vetoketjun käyttöä.

    Jätä sauma sen verran kauas vetoketjusta, että ompelu onnistuu ilman että vetoketju tulee tielle.

    Ommellessa varmista, että takapuolelle ei tapahdu mitään dramaattista, kuten helman kiristyskuminauhan kiinniompelu. 90 asteen käännöksissä kannattaa laittaa ompleukoneen neula kokonaan alas ja nostaa paininjalkaa ja kääntää kangas.

    Kun paikka on kiinni reunoistaan, voit halutessasi lisätä ns. koristetikkauksia. Ne hahmotellaan oikeaan paikkaan kangasliidulla. Kyseisessä takissa ommeltiin vain sivusauman tikkaus.

    Valmis.

    Korjattu takki
    Korjattu takki
    Korjattu takki
    Korjattu takki
    Korjattu takki

    Paljon pidetty

    Meillä kaikilla on omat lempivarusteemme. Toisiin ihastuu nopeammin, kun taas toisia varusteita saa testailla useammalla retkellä ennen kuin niin ihastuu. Tällaiset tuotteet ovat olleet Partioaitan ydin jo vuodesta 1928. Kokosimme paljon pidettyjä lempivarusteita ja vinkit niiden hellään huolenpitoon.

    Katso paljon pidetyt tuotteet

    double-arrows-up
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite