Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        Kerrospukeutuminen talviretkelle

        Frida Pelin on talvivaellukseen hurahtanut ulkoilija. Pisimmät hiihtovaellukset ovat suuntautuneet jäätiköille Islantiin ja Huippuvuorille, sekä viimeisimpänä Grönlannin halkihiihto vuonna 2018. Nämä reissut ja retkikunnat ovat antaneet Fridalle kokemusta talvivaatetuksesta pikkupakkasesta talvimyrskyyn, joten nämä vinkit ovat tulleet testatuiksi jopa ääriolosuhteissa.

        Kerrospukeutuminen on retkeilijän ja vaeltajan paras pukukoodi. Mitä kylmempi ja tuulisempi keli on, sitä tärkeämmäksi kerrospukeutuminen tulee. Kerrospukeutuminen antaa sinulle mahdollisuuden mukauttaa vaatteesi niihin olosuhteisiin missä ympäristössä olet.

        Kolme nyrkkisääntöä talvipukeutumiselle:

        1. Pysy liikkeessä, mutta älä hikoile – muista hyvä tuuletus!
        2. Merinovilla – aluskerrastojen Rolls Royce!
        3. Muista kerrospukeutuminen myös käsille, jaloille ja pään alueelle.

        Talvikerrospukeutuminen voidaan jakaa neljään eri kerrokseen: Aluskerros, välikerros, kuorikerros ja talvella tärkeä eristyskerros. Tässä oppaassa kertaamme, miten konsepti toimii kerroksesta kerrokseen, sisemmästä aluskerroksesta aina eristyskerrokseen asti.


        Aluskerros

        Aluskerros on lähinnä vartaloa. Se sisältää alusvaatteet, -käsineet, -sukat (linerit) ja -kerrastot. Kerroksen tulisi olla hyvin istuva, mutta se ei saa kiristää ja heikentää liikkuvuutta. Kun olet valitsemassa aluskerrastoa, on tärkeää ottaa huomioon vaatteen kosteuden siirtokyky. Jos vaate ei poista kosteutta iholta, kehosi jäähtyy nopeasti kosteuden takia.

        Aluskerrastona merinovilla on ykkönen! Kun kerran on käyttänyt merinoa, ei ole enää paluuta takaisin tekokuituun. Merino on materiaalista loistavin pitkän ajan käyttöä ajatellen, koska se on antibakteerinen luonnonmateriaali eikä ala helposti haisemaan. Sinun tulee aina välttää puuvillaa talviretkillä!

        Paukkupakkasilla aluskerrastona voi käyttää kahta eri kerrosta. Silloin ihoa vasten verkkokankainen merino on loistava valinta ja toisena kerroksena vähän paksumpi merinoasu. Näin kosteus siirtyy paremmin iholta ulompiin kerroksiin ja myös merinopaita kuivuu paremmin, koska se ei ole suoraan ihoa vasten. Suosittelen todella tätä aluskerrastosysteemiä!

        Välikerros

        Välikerros on vaate, joka on aluskerroksen ja kuorikerroksen välissä, eikä sen tarvitse siis istua yhtä tiukasti vartaloa vasten kuin aluskerros. Täydellinen välikerros ottaa vastaan kosteuden aluskerroksesta ja siirtää sen ulompaan kerrokseen varmistaen, ettei lämpö karkaa kehostasi tarpeettomasti.

        Välikerroksen eristys tulee materiaalin sitomasta ilmasta. Jos ulkona on erittäin kylmä, tarvitaan paksumpi kerros, joka sitoo enemmän ilmaa. Ohuempaa kerrosta tarvitaan taas lämpimällä säällä.

        Lämpötilasta riippuen voit myös vaihdella välikerroksen materiaalia ja paksuutta. Sekä synteettiset materiaalit että villa sopivat välikerrokseen hyvin. Jos on todella kylmä, voit käyttää myös kaksinkertaisia ​​kerroksia tai jopa ohutta untuvatakkia ja untuvahousuja. Muista kuitenkin, että untuva kostuessaan eristää erittäin huonosti ja kuivuminen kestää kauan. Untuvan sijaan voi käyttää keinokuitueristeisiä takkia ja housuja.

        Tavallisena talvipäivänä pelkkä aluskerros voi olla riittävä kuoriasun alla. Etenkin jos kyseessä on nopeatempoinen aktiviteetti. Jos lämpömittari kuitenkin laskee tai tuuli yltyy, voi välikerrokseksi pukea fleeceä tai vähän paksumpaa villaa. Omassa fleecepaidassa on huppu, joka antaa hyvän lisäsuojan niskalle, kun liikun tuulisissa olosuhteissa.

        Säädä välikerros niin, että et lämpene liikaa. Vältä siis hikoilua! Hyvä nyrkkisääntö on, että ennen liikkeellelähtöä on jopa hieman kylmä fiilis. Hikoileminen kuluttaa tarpeettomasti energiaa ja lopulta jäähdyttää kehoasi.

        Kuorikerros

        Kuorikerros on se, mikä lopulta suojaa kehoasi säältä ja tuulelta. Vaatteen tulee olla kooltaan hieman väljä, jotta alus- ja välikerrokset mahtuvat alle ilman ahtauden tuntua. Jos kuorikerros on liian tiukka, se pusertaa välikerroksen kasaan heikentäen sen eristyskykyä. Kuorikerroksen on oltava vähintään tuulelta suojaava materiaalia. Ideana on, että tämä kerros pitää alus- ja välikerroksissa olevan lämmön sisäpuolella, mutta siirtää kosteuden pois.

        Suosittu kuorikangas on Gore-Tex, mutta vastaavia löytyy useita muitakin. Vaikka Gore-Tex on hengittävää materiaalia, on myös tärkeää, että takissa ja housuissa on avattavat tuuletusaukot. Valitse kuorihousut, joissa on vetoketju lahkeen koko pituudelta. Näin voit pukeutua niihin poistamatta kenkiäsi. 

        Toinen käytännöllinen yksityiskohta on suuret vetoketjujen silmukat, joiden käyttö onnistuu paksummillakin rukkasilla. Talvella hikoileminen voi olla jopa vaarallista, joten on tärkeää, että tuuletusta voi säädellä. Talvella vedenpitävyyttä ei ehkä tarvita, jolloin myös paremmin hengittävät kankaat ovat ihanteelliset, esim. G-1000- tai softshell-vaatteet.

        Eristyskerros

        Uloin kerros on tarpeen mukaan lisättävä eristyskerros. Usein tämä on taukotakkina toimiva untuvatakki, joka on tarpeeksi väljä, niin että se mahtuu muiden kerroksien päälle. Myös untuvaliivi ajaa saman asian. Liivi on käytännöllisempi käyttää myös lisäkerroksena aktiviteetin aikana.

        Jalkojen ja reisien hemmottelua ei suinkaan tarvitse unohtaa! Tauon tai paukkupakkasien aikana voi pukea eristävän untuvahameen (myös miehille erinomainen vaate!). Näin reidet ja takapuoli pysyvät lämpiminä, mikäli joutuu esimerkiksi kauan seisomaan paikallaan.

        Muista myös asusteet

        Kädet, jalat ja pää tarvitsevat myös kerroksia pysyäkseen lämpiminä ja kuivina. Ohuet merinosormikkaat rukkasten alla antavat hyvän lisäeristeen. Rukkasten väljyys antavat sormille ja täten sormikkaille elintilaa. Hestran Army Leather Ski -rukkaset sopivat tähän hyvin.

        Jaloissa pätee sama asia: Alle ohut alussukka, jonka päälle paksumpi merinovillasukka. Kengät tai monot kannattaa hankkia yhden tai pari kokoa tavallista suurempina, niin että tuplasukkakerros mahtuu alle. Tarvittaessa voi myös vaihtaa pohjallisen paksumpaan ja eristävämpään huopa- tai villapohjalliseen.

        Kengät tai monot on hyvä pitää kuivina niin että eristävyys pysyy kunnossa. Nopeatempoisessa aktiviteetissa jaloista tuleva kosteus päätyy usein lopulta kenkiin. Tämän voi ehkäistä käyttämällä alussukan ja villasukan välissä ”höyrysulkusukkaa”. Tähän voi käyttää ohutta muovi-tai pakastepussia.

        Pään suojaamiseen sama kerrosajattelu. Alle ohut merinopipo ja päälle paksumpi pipo. Tämä kerrosajattelu mahdollistaa sen, että jos aktiviteetissa tulee liian lämmin, voi yhden kerroksen poistaa vauhdissa, esim. uloimman pipon tai rukkaset, ilman että matkaa tarvitsisi jatkaa paljain käsin tai paljain päin.

        Tuulikin voi yllättäen viedä mukanaan jonkun tärkeän asusteen, joten pakkaa aina mukaan varapipo ja -käsineet, myös lyhyemmille retkille.

        Fridan vaatevalinnat talvivaellukselle: 
        Miesten vaatteet talvivaellukselle 

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite