Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        Kalvo - näkymätön suoja

        Kalvo on toiminnallinen mutta näkymätön materiaali. Tuhannet, pienelle pinta-alalle keskittyneet pikkuhuokoset ovat merkittäviä toiminnallisuuden ja mukavuuden kannalta.

        AINUTLAATUISET OMINAISUUDET

        Vaikka retkeilyvaatteissa on jo pitkään käytetty kalvomateriaaleja, eivät niiden ominaisuudet kuitenkaan ole selviä kaikille. Ihmisihon tavoin kalvon mikroskooppisen pienet huokoset päästävät ulos ylimääräistä lämpöä ja kosteutta samalla, kun ne suojaavat ulkoa tulevaa kosteutta vastaan.

        Retkeilyvaatteissa kalvo on käytössä monista pienistä huokosista muodostuvassa ohuessa muovikalvossa. Sen lisäksi, että kalvo päästää ulos kosteutta ja estää veden ja tuulen pääsemisen sisään, on sillä myös muita ominaisuuksia. Kalvo sietää suuria lämpötilavaihteluja, sitä voi yhdistää muihin materiaaleihin, se ei ime kosteutta, eikä se hajoa UV-säteilyn voimasta.

        Kalvomateriaali ei kuitenkaan ole yksinään tarpeeksi kestävä. Sen takia kalvo laminoidaan ja liimataan pisteittäin yleensä päällyskankaan sisäpintaan kiinni, jolloin se jää toiminnallisen vuoren ja päällyskankaan väliin. Sitä käytetään housuissa, takeissa, käsineissä ja kengissä.

        ERILAISIA MUUNNELMIA

        Tavallisimmat kalvot retkeilytuotteissa ovat tehty polytetraetyleenistä (PFTE), polyesteristä tai polyuretaanista. Markkinoilla on erilaisia muunnelmia. Näistä tunnetuin lienee Gore-Tex-kalvo, joka oli ulkoilutuotemarkkinoille tullessaan 1970-luvulla suorastaan vallankumouksellinen tuote. Muita tunnettuja kalvoja ovat Fjällräven Eco-Shell, Gore Windstopper, Sympatex ja Event.

        Lue tarkemmin Gore-Tex-materiaaleista »


        Lue tarkemmin Marmotin materiaaleista »

        KAKSI- TAI KOLMIKERROKSINEN

        Kalvokerrosta voidaan käyttää suojakerroksena esimerkiksi untuvatakissa tai välikerroksena päällyskankaan ja sisävuoren välissä kolmikerroksisissa tuotteissa. Kolmikerrosmallit toimivat erinomaisesti erittäin kovassa käytössä. Jotta vaatteesta saadaan vesitiivis, saumat yleensä teipataan. Kengät joutuvat usein erittäin kovalle koetukselle, mutta useimmiten kenkien saumat ja kankaat kuluvat ja hajoavat kalvoa aiemmin.

        SIIRTÄÄ KOSTEUTTA

        Kuorivaatteisiin liitetään usein sana ”hengittävä”, mikä tarkoittaa, että niissä oleva kalvo siirtää molekyylejä. Pienet molekyylit, kuten höyrystyvä hiki, pääsevät kalvon läpi, kun taas suuret molekyylit, kuten vesi, pysyvät ulkopuolella. Mitä tehokkaampi kosteutta siirtävä kyky on, sitä paremmin vaate soveltuu henkilölle,joka haluaa liikkua vaatteessa erittäin aktiivisesti. Kalvon kosteutta siirtävällä kyvyllä on toki aina rajansa.

        KERROSPUKEUTUMINEN

        Retkeilyyn tarkoitetut kuoritakit ovat suosittuja kalvovaatteita. Kuoritakki on kylmempi kuin vanutäytteinen tikkitakki tai untuvatakki. Kalvollinen kuoritakki soveltuu kuitenkin hyvin retkeilijälle, jonka aktiivisuusaste vaihtelee. Kylmältä suojaudutaan pukeutumalla kerroksittain, jolloin tarpeen mukaan vaatekertoja voidaan joko lisätä tai vähentää.

        Lue tarkemmin kerrospukeutumisesta oppaastamme kerrospukeutumisen perusteet »

        KIISTELLYT FLUORIHIILET

        PFC-yhdisteet, joita usein kutsutaan myös fluorihiiliksi, ovat kemiallisia aineita, joilla on vettä, likaa ja öljyä hylkiviä ominaisuuksia. Tästä johtuen monet valmistajat ovat käyttäneet niitä esimerkiksi kalvojen valmistuksessa ja kuorikerroksien kyllästämisessä.

        Fluorihiiliä on kuitenkin jo pitkään kritisoitu niihin liittyvien ympäristö- ja terveysriskien johdosta. Erityisen paljon on kiistelty PFOA-nimisestä PFC-yhdisteestä. Retkeilyalalla PFOA:n käyttö on harvinaista ja sitä löytyy lähinnä halpavaateketjujen mallistoista. PFOA on vuodesta 2014 lähtien ollut kielletty Norjassa. Fjällräven – Eco-Shell-materiaalillaan – ja useat muut valmistajat, jotka ovat asettaneet itselleen korkeat ympäristötavoitteet, ovat luopuneet täysin fluorihiilistä prosesseissaan ja materiaaleissaan.

        Gore on korvannut PFOA:n lyhytketjuisilla fluorihiilillä, jotka Goren mukaan kuormittavat ympäristöä vähemmän.

        HUOLTO JA KUNNOSSAPITO

        Kuorivaatteita varten on myös olemassa erilaisia korjaussarjoja, joilla pienet reiät saa paikattua ja pidettyä takin vedenpitävänä. Kyllästeaineella takin pintakankaan saa taas vettä hylkiväksi, jolloin pisarat valuvat takin pinnalta pois eivätkä imeydy pintakankaaseen, ja takin hengittävyys säilyy. Käsineiden ja kenkien huoltoa ei myöskään saa unohtaa. Varusteiden ja vaatteiden huoltaminen lisää niiden elinikää ja on sekä taloudellista että hyväksi ympäristölle.

        Lue tarkemmin kuorivaatteiden hoidosta oppaastamme kuorivaatteiden hoito »


        Lue tarkemmin Fjällräven Eco-Shell hoito-ohjeet »

        365 Klubi

        Artikkeli on julkaistu Partioaitan 365 asiakaslehden numerossa 2/2016. Liity 365 Klubiin ja saat lehden kotiisi ilmaiseksi kolme kertaa vuodessa. Liity 365 Klubiin »

        Suosittuja kalvollisia vaatteita 
        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite