Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Villa - luonnollista lämpöä

    Luonnollista lämpöä. Partioaitan materiaalikoulun 3. osassa kerromme yhä suositummaksi tulleesta materiaalista: villasta.

    VILLA


    Lampaanvilla on tietenkin yleisintä. Aikuisista kesylampaista saadaan kulumisenkestävää, lujaa ja hieman karkeampaa villaa, karitsan ensikerinnästä pehmeää karitsanvillaa ja pörröisistä merinolampaista erityisen hienoa ja pehmeää villaa. Mutta villaa saadaan myös laamoista, kašmirvuohista, alpakoista ja muistakin eläimistä.

    MERINOVILLA HALLITSEE


    Suoraan ihoa vasten pidettäviin alusvaatteisiin, sukkiin, pipoihin ja muihin asuihin sopii parhaiten erityisen pehmeä merinolampaan villa, koska se ei kutita.  Retkeilyvarusteissa merinovillaa käytetään enenevissä määrin myös välikerroksissa ja eristävänä materiaalina.

    HIENO, KIHARA VILLAKUITU


    Kun tarkastellaan villakuitua, kaksi mittayksikköä nousee tärkeiksi. Toisella mitataan miten hienoa, tai ohutta, villakuitu on. Läpimitta – tai karkeus – ilmoitetaan mikrometreinä, joita kutsutaan myös mikroneiksi. Tavallinen ihmishius on noin 60 mikronia, kun taas merinovilla asettuu välille 17–23 mikronia. Toinen mitattava tekijä on villan kiharuus. Merinovilla on ylivoimainen muihin villakuituihin verrattuna: siinä on jopa 40 kiharakaarta sentillä, kun taas muissa villoissa voi olla 2–10 kiharakaarta sentillä.

    VILLA SITOO LÄMPÖÄ


    Ohuet kuidut ja tiheät kiharakaaret luovat kankaaseen runsaasti mikroskooppisia ilmataskuja. Kun kehosta poistuu lämpöä, ilmataskut muodostavat eristävän, lämmittävän ilmakerroksen vaatteen sisään. Tiheät kiharakaaret estävät samalla lämpöä karkaamasta pois iholta.

    VILLA LÄMMITTÄÄ MYÖS KOSTEANA


    Kun hikoilet, kosteus kulkeutuu villamateriaalin läpi, mutta osa kosteudesta jää matkan varrelle. Erotuksena esimerkiksi puuvillaan, villa voi imeä kosteutta jopa 30 prosenttia kuivapainostaan ilman, että villa tuntuu käyttäjästä kostealta. Tämä ainutlaatuinen ominaisuus on erittäin hyvä, jos aktiviteetti ja lepo vuorottelevat, kuten lasketellessa ja hiihtohississä ollessa.

    VÄLTÄ PAHAT HAJUT


    Merinovillan ansiosta voit välttyä alusvaatteilta, jotka haisevat pahalta jo muutaman päivän käytön jälkeen. Villassa on kreatiinia, joka hajottaa pahanhajuisia bakteereita. Useimmiten villavaatteen tuuletus riittää poistamaan mahdollisen pahan hajun.

    PIDÄ HYVÄÄ HUOLTA LAMPAISTA


    Joidenkin maiden villantuottajia on kritisoitu heidän käyttämästään ”mulesingistä”, jossa merinolampaan takapäässä oleva poimuinen iho leikataan pois, millä estetään lihakärpäsiä munimasta sinne. Partioaitan ja tuottajien välisissä sopimuksissa ilmoitamme selkeästi, ettemme hyväksy mulesingiä. Pyrimme siihen, että
    villatuotannossa niin eläimistä, luonnosta kuin ihmisistäkin pidetään hyvää huolta, ja haluamme tuottajiemme vastaavan näihin vaatimuksiin.

    KESTÄVÄ VILLA


    Villa on biologisesti hajoavaa, jos sitä ei sekoiteta synteettisiin materiaaleihin. Se on myös kierrätettävää. Muita ympäristönäkökulmia on esimerkiksi se, että raaka-aineen pesun ja värjäyksen yhteydessä käytetään mahdollisimman vähän vettä ja estetään vaarallisten aineiden pääsy ympäristöön.

    PESE HELLÄVAROEN JA HARVOIN


    Nykyään monet villavaatteet voi pestä pesukoneessa, mutta noudata pesuohjeita huolellisesti. Jos peset käsin, älä anna vaatteen liota liian pitkään. Pesun jälkeen painele vesi vaatteesta pyyhkeen avulla ja tasokuivata vaate. Muista myös, että villa on luonnostaan itsepuhdistuvaa, joten vaatetta ei tarvitse pestä niin usein –
    mikä sekin on hyväksi ympäristölle. Yksinkertainen tuuletus yleensä riittää, ja vaate on jälleen raikas.

    365 Klubi


    Artikkeli on julkaistu Partioaitan 365 asiakaslehden numerossa 3/2016. Liity 365 Klubiin ja saat lehden kotiisi ilmaiseksi kolme kertaa vuodessa. Liity 365 Klubiin »

    Suosittuja villaisia tuotteita 

    Suosituimmat tuotemerkit

    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite