/tapahtumat//yritys/vuodesta-1928//asiakaspalvelu/yritysmyynti//yritys/sv/information-om-partioaitta/

Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Yleisimmät luonnonmateriaalit

    Alla listattuna yleisimpiä luonnonmateriaaleja sekä niiden rakenne, ominaisuudet ja käyttötarkoitus.

    Bambu

    Materiaali ja rakenne: Bambu on nopeasti kasvava ruohokasvi, jonka kuitua käytetään langan valmistukseen yksinään tai sekoitteena muiden kuitujen kanssa.

    Ominaisuudet: Hengittävä, kevyt, pehmeä ja miellyttävän tuntuinen materiaali. Pitää hyvin muotonsa ja on luonnostaan antibakteerinen. Uusiutuva luonnontuote, joten sopii hyvin ekoajatteluun.

    Käyttö: Kankaiden kuituna sellaisenaan tai sekoitteena keinokuidun kanssa.

    Puuvilla

    Materiaali ja rakenne: Puuvillakankaita ja -neuloksia on lukemattomia eri variaatioita.

    Ominaisuudet: Puuvilla on lujaa, ja sen ompelu on helppoa. Puuvilla tuntuu miellyttävältä ja viileältä ihoa vasten, eikä se aiheuta allergioita.  Puuvillakuidun pituus ja laatu vaikuttavat langan ja kankaan laatuun. Kuidun paksuus on 1-4 dtex ja pituus 10-60 mm. Kuitu imee kosteutta 40 % painostaan, joten käsittelemätön kangas kastuu helposti ja kuivuu hitaasti. Märkänä se on raskas ja kylmä. Vedenhylkivyyttä ja muita ominaisuuksia voi parantaa viimeistyksillä. Puuvillan värjäys on helppoa, mutta värit haalistuvat nopeammin kuin tekokuiduissa.

    Käyttö: Kaikenlaisissa vaatteissa. Puhdasta puuvillaa ei juurikaan käytetä aktiiviliikuntaan tarkoitetuissa asuissa. Puuvilla sopii huonosti  hikiliikuntaan, koska se imee kosteuden itseensä, liimautuu kehoon ja johtaa kylmän suoraan iholle. Puuvillan sekoitteena käytetään tekokuituja, jotka parantavat sen ryhtiä, kestävyyttä ja nopeuttavat kuivumista. Päällyskankaana puuvilla on lähes aina käsitelty. Puuvilla on luonnontuote, jonka viljely ja käsittely vaativat paljon vettä. Ekologinen viljely ja käsittely vahvistuvat myyntiargumentteina. Puuvillaa tuotetaan myös Reilun Kaupan tuotteena.

    Silkki

    Materiaali ja rakenne: Sellaisenaan luonnosta käyttövalmis langaksi kierrettävä kuitu, joka voi olla ohuudeltaan lähes mikrokuitujen luokkaa.

    Ominaisuudet: Silkki on miellyttävän tuntuinen iholla. Siinä on lämmöneristyskyky, ja se pitää kylmän ja tuntuu kuumalla viileältä. Luonnostaan elastinen ja pinnaltaan  mattakiiltävä. Hylkii likaa ja imee kosteutta 30 % omasta painostaan, joten se tuntuu kylmältä märkänä. Helppo värjätä, mutta värit haalistuvat nopeasti.

    Käyttö: Kalliit alusvaatteet, hienot paidat. Sopii huonosti hikiliikuntaan, mutta on miellyttävä vapaa-ajan asuissa.

    Untuva

    Materiaali ja rakenne: Vesilinnun höyhenpeitteen pienimpiä osia. Puhtaassa untuvassa ei ole kovaa runkoa. Käytännössä untuvatäyte on eritasoista sekoitetta, jossa osana on karkeampaa lyhytrunkoista höyhentä, joka sitoo ja tukevoittaa täytettä.

    Ominaisuudet: Untuva sitoo paljon ilmaa, joten se muodostaa hyvin lämpöä eristävän kerroksen. Sen eristyskyky painoon suhteutettuna on erinomainen. Untuvan laadun mittana käytetään untuvien ja höyhenten suhdetta, esimerkiksi 95/5, jolloin sekoitteessa on 95 % untuvaa. Toinen mitta on fill power, joka ilmoittaa untuvaunssin tilavuuden kuutiotuumina (28,35 g/16,387 cm3). Hyvän untuvan fill power on noin 700. Untuvan etu  eristeenä on pieni pakkaustila. Kastunut untuva pakkaantuu ja menettää osan eristyskyvystään. Tätä haittaa voidaan vähentää  kyllästyskäsittelyillä. Yksittäisten untuvien pienen koon vuoksi päällyskankaan on oltava erityisen tiivis pitääkseen untuvat sisällä.

    Käyttö: Talvivaatteet, toppahanskat, makuupussit ja-alustat

    Lue lisää untuvasta 

    Villa

    Materiaali ja rakenne: Lampaan turkista leikattua kuitua, josta kehrätään neulokseen tai kankaaseen sopivaa lankaa. Päällyskankaana villan käyttö on vähäistä urheiluasuissa heikon kulutuskestävyyden vuoksi. Kutistuu pesussa; kankaat ja neulokset ovat yleensä valmiiksi kutistettuja, mutta edelleen useimmat villat vaativat oman pesuohjelman. Villa pestään viileällä vedellä, ja se kuivuu hitaasti.

    Ominaisuudet: Sitoo paljon ilmaa kuidun luonnollisen kiharruksen ansiosta, joten neulos on hyvin lämmin. Imee 40 % painostaan kosteutta, mutta tuntuu lämpimältä myös märkänä. Käsittelemättömänä villa on kutittavaa, joten kaikki eivät voi tai halua käyttää sitä alusvaatteena. Haittaa voidaan vähentää viimeistyksillä. Kulutuskestävyys on melko heikko, mutta sitä voidaan parantaa sekoittamalla lankaan tekokuituja. Käsiteltynä vettähylkivä, tuulenpitävä ja lämmin materiaali. Melko painavaa tekokuitukankaisiin verrattuna. Puhdistuu itsestään hyvällä tuuletuksella.

    Käyttö: Käytetään alusvaatteissa sellaisenaan tai sekoitteena ja toisena kerroksena. Villan käyttö on lisääntynyt voimakkaasti, kun sen ominaisuudet on oivallettu ja kutittavuutta on saatu vähennettyä viimeistyksillä sekä moderneilla kuidunkäsittelymenetelmillä. Villaa käytetään yleensä  lämmittävässä välikerroksessa. Merinovilla on alun perin Espanjasta kotoisin olevan paksuturkkisen lammasrodun villaa, joka on ohutta ja  voimakkaasti kihartunutta. Nykyisin merinon tuotanto on keskittynyt Australiaan ja Uuteen Seelantiin. Villa on aina muodikas ja perinteinen väliasun materiaali.

    Lue lisää villasta

    double-arrows-up
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite