Nepal on matkustajalle turvallinen maa, jossa paikalliset tekevät kaikkensa sen eteen, että kokemuksesta tulisi ikimuistoinen. Kun itse viitsii tutkia riittävästi reittejä ja vaativuustasoa etukäteen, ja on yhteydessä paikallisiin toimijoihin ajoissa, on varmasti edessä ikimuistoinen matka.
Katso matkavinkit Nepaliin » alempana sivua.
Nepalin vaellusreitit sijaitsevat korkeassa ilmanalassa, joten suojautua täytyy niin kylmältä, tuulelta kuin paahtavalta auringolta. Tämä täytyy huomioida mukaan otettavissa varusteissa.
Itiksen myymälän henkilökuntaan kuuluva Otto Eskelinen toimii matkatoimisto Mandalan matkanjohtajana, ja on ohjannut useita ryhmiä Nepalissa vuoristovaelluksilla. Katso videolta Oton pakkauslista kahden viikon Annanpurnan vaellukselle. Samaa listaa voi hyvin hyödyntää yleisesti Nepalin ja Kilimanjaron vuoristovaelluksilla. Videon alapuolella on varustelista » ja linkit Oton blogiin.
Nepalin vaellus ja Kilimanjaron vaellus on saatavilla mm. Aventuran » ja Mandalan » kautta.
Alusvaatteet:
Housut:
Kengät:
Paksummat paidat:
Takit:
Pipot, hatut ja buffit:
Hanskat:
Elektroniikka:
Sälä:
Lisäyksenä:
Loppuhuomiona, tämän kaiken tulisi painaa enintään viisitoista kiloa, sillä se on pienillä lentoyhtiöillä Nepalissa painorajana matkustajaa kohden. Ylimääräisestä painosta seuraa lisälaskua ja lentokenttäsähläämistä, josta varmaan kukaan ei järin pidä. Kantajille ei myöskään viittätoista kiloa enempää per asiakas saa antaa, joten varusteiden kohdalla paino on sanalla kevyt!
Lue blogista Oton reissusta Nepaliin vuonna 2016.
1 - Kapuajat Mandalan matkassa maailman katolla »
2 - Katmandu 101 »
4 - Lentäen Everestin rinteille »
5 - Dudh Koshi -jokea seuraillen kohti Mount Everestin perusleiriä »
6 - Sairasta menoa Himalajan rinteillä »
7 - Huipulla! »
Reissun suunnitteleminen alkaa katsomalla milloin Nepaliin on hyvä matkustaa. Talvikuukausina on kylmä ja kesäkuusta elokuun loppuun Nepalissa vallitsevat monsuunisateet. Parhaimmat sesongit vuorivaelluksille ajoittuvatkin siis syyskuusta marraskuun loppuun ja maaliskuusta kesäkuun alkuun. Kevätkaudella sateita on enemmän ja maasto ja kasvillisuus talven jäljiltä ”rujompaa”. Puut ovat vielä silmuilla, mutta alppiruusuja saattaa siellä täällä nähdä. Syksyllä monsuuni on kastellut kaiken ja vesi virtaa vuolaana ja kasvillisuutta on enemmän. Mount Everestin Basecampiin halutessaan kannattaa pitää mielessä, että kevätkaudella vuoren huipulle myös kiivetään, jolloin perusleirissä on myös paljon elämää. Nähtävyys sekin.
Turistiviisumin Nepaliin saa saapuessaan lentokentälle. Se maksaa, summa kasvaa vietettävien päivien mukana. Valittavat päivät ovat 15, 30 ja 90 päivää ja lisäpäiviä myös halutessaan saa. Ensimmäinen hotelli kannattaa varata etukäteen ja lentokentällä on taksipalvelu, josta saa hyvään hintaan kuljetuksen hotellille. Omatoimisesti kentältä ei kannata taksia lähteä tilaamaan, sillä silloin hinnat voivat kohota korkeallekin. Lue Oton blogi Kathamdu 101, jossa mm. vinkkejä ravintoloista.
Matkatoimiston valinta kannattaa myös tehdä etukäteen. Kysy ystäviltä, jotka ovat Nepalissa käyneet tai etsi suositteluja internetistä, vaikkapa Tripadvisorista, jotta saat varmasti laadukasta palvelua. Paikan päällä toimistot näyttävät kaikki aika samalta, joten valinta on ehdottomasti vaikeampaa ilman taustatyötä. Matkatoimisto yleensä auttaa kaikessa; bussikuljetuksissa, vaellusten järjestämisessä jne. Matkatoimistoilta voi kysyä etukäteen myös pakettihintoja. Esimerkki: Bussikuljetus vaelluksen alkupisteeseen, opastus ja majatalot ja kuljetus takaisin Kathmanduun. Näillä pakettihinnoilla voi hieman vertailla erilaisia palveluntarjoajia.
Jos haluaa oppaan tai kantajan vaellukselle mukaan, pyytäkää mahdollisuutta tavata ainakin opas etukäteen. Oppaan englanninkielen taito on iso osa vaelluskokemusta, sillä reitit ovat helppoja, mutta muunlainen auttaminen (esimerkiksi hätätilanne) pitäisi onnistua mutkattomasti.
Oppaiden ja kantajien tippaaminen kuuluu asiaan. Se on suuri osa heidän tuloaan, varsinkin kantajilla. Hyvä ajatus on kerätä vaikka 5-10 euroa per päivä per matkustaja ja jakaa summa vaelluksen viimeisenä päivänä samalla tarjoten oppaalle ja kantajille illallisen.
Nepalissa vaeltaessa tarvitset Tims- kortin (Trekkes Information Management System) ja luvan kansallispuistoihin. Nämä maksavat yhteensä noin 50 € ja oikeuttavat yhteen käyntiin alueella. Reitin varrella on check-pointeja, joissa paikalliset viranomaiset tarkistavat matkaajilta laput ja näin pysyvät tietoisina missä päin te liikutte. Äärimmäisen hyödyllistä ja pakollista informaatiota esimerkiksi luonnonkatastrofin sattuessa. Matkatoimisto järjestää myös nämä. Näitä ja viisumia varten tarvitaan passikuvia, joita kannattaa ottaa mukaan useampi kappale.
Vuoristovaellukselle kannattaa pakata kunnon ea-laukku mukaan, jossa pitäisi ekstravarusteena ainakin löytyä vuoristotautilääkitys ja riittävästi vedenpuhdistukseen käytettäviä tabletteja. Lue oppaasta Mitä mukaan ja miten? Mitä jos sairastuu matkalla? » tarkemmin tietoa ensiapulaukusta, hygieniasta ja turvallisuudesta.
Suosituimmat tuotemerkit