/tapahtumat//yritys/vuodesta-1928//asiakaspalvelu/yritysmyynti//yritys/sv/information-om-partioaitta/

Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    KLUBITARJOUS: 599 € teltta, 100 € lahjakortti »
    Aurinkolasien valinta

    Valitse aurinkolasit oikein

    Aurinkolasit ostetaan usein vain ulkonäön vuoksi, mutta on hyvä muistaa, että laadukkailla linsseillä varustetut lasit suojaavat silmiä haitallisilta UV-säteiltä. Hyvät lasit myös vähentävät silmien rasitusta kirkkaissa olosuhteissa ja suojaavat silmiä roskilta, oksilta tai muilta mahdollisilta vaaroilta. Erityisen tärkeät ovat lasten aurinkolasit, koska lasten silmät ovat herkempiä ja alttiimpia vaurioille kuin aikuisten silmät. Partioaitan valikoimasta löydät aurinkolasit, jotka sopivat moneen tarkoitukseen.

    Erityisen tärkeät ovat lasten aurinkolasit, koska lasten silmät ovat herkempiä ja alttiimpia vaurioille kuin aikuisten silmät. Partioaitan valikoimasta löydät aurinkolasit, jotka sopivat moneen tarkoitukseen.

    Linssit

    Aurinkolasien tärkein, ja samalla kallein, osa ovat linssit. Niissä käytetty materiaali vaikuttaa aurinkolasien vääristämättömyyteen, painoon, kestävyyteen ja totta kai hintaan.

    Lasi tarjoaa erinomaista optista selkeyttä (vääristämättömyys) ja se ei ole herkkä naarmuuntumiselle. NXT-linssi kestää erinomaisesti iskuja ja tarjoaa erittäin vääristämättömän näkökentän. Lisäksi materiaali on joustava ja kevyt. Hyvien ominaisuuksien vastapainoksi materiaali on kallis.

    I-Flex –linssit – Gloryfy on kehittänyt yhdessä NXTn kanssa särkymättömät linssit, jotka kantavat nimeä I-Flex. Gloryfyn patentoima linssi tarjoaa erinomaiset optiset ominaisuudet ja samalla uskomattoman kestävyyden.

    Polykarbonaatin etuja ovat loistava iskunkestävyys, näkökentän vääristämättömyys, edullisuus ja keveys. Materiaali kuitenkin naarmuuntuu helpommin ja vääristämättömyys ei ole samaa tasoa kuin kahdella edellisellä. Muovi on materiaalina edullinen ja sopii hyvin aurinkolaseihin, joita ei pidetä paljon tai jatkuvasti. Materiaalin kestävyys ja vääristämättömyys eivät ole yhtä hyviä kuin esimerkiksi polykarbonaatilla tai lasilla.


    Linssin väri

    Aurinkolasien linssit on sävytetty kirkkauden vähentämiseksi ja maaston yksityiskohtien tehostamiseksi. Linssin värisävy vaikuttaa siihen, kuinka paljon näkyvää valoa pääsee silmiisi, kuinka hyvin näet muut värit sekä kuinka hyvin erotat kontrastit.

    Peililasit estävät tehokkaasti häikäistymistä, koska suurin osa lasin pintaan osuvasta valosta heijastuu takaisin. Peililaseilla katsottaessa kohteet näkyvät tummempana kuin ovat ja sen vuoksi niissä käytetään yleensä vaaleampia värisävyjä.

    Meripihka/kulta/ keltainen eivät suojaa kirkkaudelta yhtä hyvin kuin muut sävyt, mutta ovat loistavia kohtalaisessa tai vähäisessä valaistuksessa. Syvyystarkkuus on erinomainen ja siksi sävyä käytetään paljon talviurheilussa kuten laskettelussa ja hiihdossa.

    Värineutraalit sävyt kuten ruskea, harmaa ja vihreä, vähentävät tehokkaasti kirkkautta silti vääristämättä värejä.  Näillä sävyillä voidaan vähentää silmien rasitusta kohtalaisissa tai kirkkaissa valaistusolosuhteissa.

    Ruusun- ja kirkkaanpunaiset sävyt parantavat kontrastia ja ovat erinomaisia esimerkiksi hiihdossa pilvisissä olosuhteissa. Punaisen sävyiset linssit saavat myös sinistä ja vihreää taustaa vasten olevat esineet näkymään paremmin, joten ne sopivat hienosti mm. ajamiseen metsäisillä alueilla.

    Blue-blockers – Sininen valo, joka tunnetaan myös nimellä ”HEV” (High Energy Visible light) on valon näkyvästä alueesta se, jossa on eniten energiaa. Jos silmät ovat alttiina pitkään siniselle valolle, voi silmille syntyä vahinkoa, puhumattakaan silmiä häiritsevästä häikäisevästä vaikutuksesta. Tietyt I-Flex-linssit (joita käytetään Partioaitankin valikoimassa olevissa Gloryfy-aurinkolaseissa) suodattavat tämän osan taajuuksista. Näin tekevät erityisesti oranssit, puna-ruskeat ja oliivin väriset linssit.

     

    Linssien pinnoitteet

    Nyrkkisääntönä voi sanoa, että mitä kalliimmat aurinkolasit, sitä useampi pinnoitekerros niiden linsseissä on. Pinnoitteilla voi olla useita eri tehtäviä kuten naarmuuntumisen, veden vaikutuksen tai linssin huurtumisen estäminen.


    Polarisoivat linssit

    Polarisoivat aurinkolasit ovat erinomaisia ympäristöissä, joissa heijastuvaa valoa on paljon. Niinpä polarisoivia aurinkolaseja käytetään paljon mm. vesillä ja lumella ollessa. Polarisoiva linssi päästää lävitseen vain pystysuunnassa aaltoilevaa valoa. Siksi esimerkiksi veden pinnasta heijastuva vaakasuuntainen valo ei pääse linssin läpi, mikä vähentää silmien rasitusta merkittävästi. 

    Joskus polarisoivat filtterit reagoivat autojen tuulilasien sävyjen kanssa muodostaen ns. sokeita pisteitä. Polarisoivia aurinkolaseja ei suositellakaan käytettäväksi autoillessa.

    Se, kuinka polarisointi on toteutettu, vaikuttaa sekä linssien optiseen laatuun että niiden hintaan. Halvemmissa ”muotilaseissa” käytetään usein erityistä polarisoivaa kerrosta linssin pinnalla. Kestävämpi, mutta myös kalliimpi, tapa on sijoittaa polarisoiva kerros kahden linssikerroksen väliin. Uusinta teknologiaa on nesteen käyttäminen polarisoinnissa jolloin turhat rajapinnat linssin sisällä eivät aiheuta vääristymiä näkökenttään.

    Suojautuminen UV-säteilyltä

    UV-säteily on silmille haitallista ja voi vahingoittaa näköä pysyvästi. Siksi on tärkeää, että aurinkolaseissa on 100 %:n UV-suoja.

    UV-säteily jaetaan UVA-, UVB- ja UVC-säteilyyn. Näistä vaarallisin ja haitallisin, niin silmille kuin ihollekin, on UVB, jonka on todettu tutkimuksissakin olevan syynä joihinkin silmäsairauksiin kuten verkkokalvon rappeumaan (kaihi) ja melanoomaan.

    Katso aina aurinkolaseja ostaessasi, että hinta- tai tuotelapussa lukee UV-suojattu tai UV protected. Jos et löydä ilmoitusta UV-suojauksesta, osta toiset lasit. UV-suojaamattomilla laseilla saatat altistaa silmäsi pysyville vammoille. Tämä johtuu siitä, että lasit todennäköisesti alentavat auringonvalon kirkkautta, jolloin pupillisi ovat enemmän auki ja näin silmäsi ovat alttiimpia haitallisille UV-säteille. Erityisesti on muistettava suojata lasten silmät laadukkailla, UV-suojaa tarjoavilla aurinkolaseilla.


    Aurinkolasit tarpeen mukaan

    Aurinkolasit kannattaa hankkia sen mukaan, missä ja minkälaisissa tilanteissa niitä käytetään. Aurinkolasien kautta silmiin pääsevän valon määrää mitataan ns. valon läpäisykyvyllä (Visible Light Transmission, VLT).  Mittayksikkönä on % ja siihen vaikuttavat linssin väri ja paksuus sekä linssien materiaali ja pinnoitteet.

    Jokapäiväiseen ja vapaa-ajan peruskäyttöön sopivat aurinkolasit, joiden VLT on noin 15 – 25 %. Jos harrastat kiipeilyä, seikkailua tai muita aktiviteetteja erittäin kirkkaissa olosuhteissa suurissa korkeuksissa tai jäätiköillä, lasien VLT saisi olla välillä 4 – 10 %. Tällaiset lasit on tarkoitettu kirkkaisiin erikoisolosuhteisiin eikä niitä pitäisi käyttää normaaliolosuhteissa kuten autolla ajaessa.

    Aurinkolaseissa voi olla myös fotokromaattiset linssit, jotka tummenevat ja vaalenevat itsestään vallitsevien valaistuolosuhteiden mukaan. Kirkkaassa auringonvalossa linssit ovat tummat, mutta vaalenevat, jos aurinko menee pilveen. Kylmissä olosuhteissa tummenemis- ja vaalenemisprosessi kestää kauemmin kuin lämpimässä. Lisäksi autolla ajaessa linssien tummuus ei muutu lainkaan, koska UVB-säteily ei pääse auton sisälle.

     

    Kehyksilläkin on väliä

    Kehykset vaikuttavat aurinkolasien käyttöön ja käyttömukavuuteen sekä ulkonäköön. Niillä on myös oma vaikutuksensa lasien kestävyyteen sekä turvallisuuteen.  Yleisimmät kehyksissä käytetyt materiaalit ovat metalli ja muovi. Metallikehykset ovat normaalisti metalliseosta, jossa voidaan käyttää mm. ruostumatonta terästä, titaania, kultaa, hopeaa ja nikkeliä. Muovikehyksissä käytetään yleisesti selluloosa-asetaattia, nylonia, optylia tai selluloosa propionaattia.

    Metallikehysten hyvä puoli on se, että ne eivät yleensä ole näkökentän tiellä. Lisäksi ne usein istuvat hyvin kasvoille. Metallikehykset ovat kuitenkin kohtalaisen kalliit eivätkä sovi hyvin esimerkiksi kovatempoiseen liikuntaan. Muovikehysten ominaisuuksiin vaikuttavat suuresti käytetyt muoviseokset. Yleisesti ottaen muovikehykset ovat edullisempia ja kevyempiä kuin metalliset. Ne myös usein kestävät paremmin iskuja ja sopivat hyvin kovatempoiseenkin urheiluun ja liikuntaan. Muovikehyksiä ei kuitenkaan voi juurikaan taivutella, joten niiden istuvuus kasvoille ei ole välttämättä niin hyvä kuin metallikehyksillä.

    Juuri itselle sopivien aurinkolasien löytäminen on monen asian summa. Lasien pitäisi suojata hyvin auringon säteilyltä, pysyä hyvin päässä myös liikkuessa ja urheillessa ja niiden pitäisi vielä näyttää hyvältä. Kun kokeilet aurinkolaseja, varmista, että ne istuvat tukevasti sekä korvilla että nenällä, mutta ne eivät saa puristaa tai hangata mitenkään. Aurinkolasien painon pitäisi olla tasaisesti jakautunut korville ja nenälle. Silmäripset eivät myöskään saisi koskettaa mitään osaa kehyksistä. Jos käytät aurinkolaseja tilanteissa, joissa hikoilet, kiinnitä myös huomiota nenätukeen. Muovikehyksiset lasit tulevat helposti liukkaiksi ja voivat valahtaa alas. Valitse silloin lasit, joissa on kumiset nenätuet.

    Metallikehyksisiä aurinkolaseja pystyy yleensä jonkin verran taivuttamaan ja säätämään paremmin omiin kasvoihin sopiviksi. Tee se kuitenkin varovasti, ettei sanka katkea tai linssi irtoa tai vaurioidu. Muovikehyksisiä aurinkolaseja ei yleensä pysty taivuttamaan, mutta joissakin malleissa on metallisanka sisällä, jolloin niitäkin on mahdollista jonkin verran säätää. Tee tämäkin kuitenkin hyvin varovasti ja kysy vaikka myyjäliikkeestä tarkempia ohjeita.

    Linssien muotoja on yhtä paljon kuin on aurinkolasimallejakin eikä voida sanoa, että yksi on parempi kuin toinen. Varmista kuitenkin, että linssit ovat riittävät suuret suodattamaan suuren osan myös sivulta tulevasta säteilystä. Linssit suojaavat myös muilta silmiä uhkaavilta vaaroilta kuten hiekka, roskat ja kova tuuli. Linssien koko ja muoto vaikuttavat myös ulkonäköön, joten peilin käyttö sovittaessa on hyvinkin suositeltavaa.

    Pidä huolta aurinkolaseistasi

    Kun olet ostanut 150 €:n aurinkolasit, niistä on hyvä pitää huolta, että ne kestävät mahdollisimman pitkään. Jos käytät aurinkolaseja kovavauhtisessa urheilussa tai liikunnassa, niskan takaa kulkeva kiinnityshihna on välttämätön.  Jos et ostohetkellä saanut lasien mukana koteloa, sellainen kannattaa ehdottomasti hankkia. Kovakuorisessa kotelossa laseja on helppo säilyttää ja kuljettaa ilman että tarvitsee pelätä lasien rikkoutumista. Kun säilytät laseja kotelossa silloin, kun et niitä käytä, linssit ovat turvassa naarmuuntumiselta ja muulta vahingoittumiselta. Lisäksi linssit pysyvät paremmin puhtaina.

    Puhdistusliina on silti hyvä olla olemassa ja sitä kannattaa aina silloin tällöin myös käyttää. Mikrokuituliina on tähän tarkoitukseen oivallinen.  Puupohjaisia materiaaleja, kuten paperiliinoja, kannattaa välttää, sillä ne saattavat olla liian karkeita ja aiheuttaa jopa jälkiä linssiin. Käytä puhdistuksen yhteydessä joko puhdistusnestettä tai vettä.

    Kuinka paljon laseista kannattaa maksaa?

    Halvat, muutaman kympin lasit saattavat näyttää samanlaisilta kuin 150 € kalliimmat. Niissä on kuitenkin todennäköisesti suuria eroja etenkin linssien laadussa. Kalliimmissa laseissa myös tuotteen muotoiluun ja käytettävyyteen on panostettu, mikä näkyy varsinkin pidempiaikaisessa käytössä käyttömukavuutena ja kestävyytenä. Jos käytät aurinkolaseja vain silloin tällöin kaupungilla tai autolla ajaessa, halvempi malli saattaa hyvinkin ajaa asiansa. Sen sijaan kovaan aktiivikäyttöön kuten lasketteluun, hiihtoon ja pyöräilyyn kalliimmat ja laadukkaammat lasit ovat hyvinkin perustellut. Yhtä sopivaa hintaa laseille on vaikea antaa, koska käyttötarkoitukset ovat niin erilaiset. Ennen lasien ostoa kannattaa kuitenkin miettiä, minkälaisissa tilanteissa ja olosuhteissa tulet laseja käyttämään ja kuinka paljon. Näiden tietojen kanssa kun marssit lähimpään asiantuntijaliikkeeseen, kuten Partioaittaan, osaava henkilökunta osaa auttaa valitsemaan sinulle oikeat lasit.

    Katso Partioaitan valikoima: Aurinkolasit.

     

    Aurinkolasimuotia vuosisatojen takaa

    Eskimo snowgoggles.jpg
    "Eskimo snowgoggles" by Tuntematon - [1]. Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons.

    Muinaisten eskimojen käyttämä "aurinkolasi"-malli. Materiaalina mursunluu.

    Suosituimmat aurinkolasit 
    double-arrows-up
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite