/tapahtumat//yritys/vuodesta-1928//asiakaspalvelu/yritysmyynti//yritys/sv/information-om-partioaitta/

Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Melontaretki

    Opas kajakkiretken suunnitteluun ja retkelle pakkaamiseen

    Melontaretki onnistuu kajakilla, avokanootilla tai koskikajakilla. Tässä melontaretkioppaassa on neuvoja erityisesti kajakilla tehtäviin retkiin. Mutta voit helposti soveltaa niitä myös muuhun melontaan.

    Meloen pääset retkeilemään järvillä, merellä ja joissa. Voit yöpyä rannikolla tai saarissa. Pääset kokemaan vesiluonnon läheltä ja katsomaan luonnonnähtävyyksiä vesiltä käsin. Meloen retkeily näyttää tututkin vaellusmaastot kokonaan toisesta näkökulmasta.

    Kajakkeja on eri mallisia ja eri materiaaleista valmistettuja. Lasikuituiset merikajakit ovat parhaimmillaan isoilla vesillä retkeillessä ja ne on rakennettu uimaan hyvin isossakin aallokossa. Merikajakkeja löytyy myös muovisia versioita. Muovista valmistetaan myös aloitteleville melojille sopivia vakaita leveämpiä tasapohjaisia kajakkimalleja, jotka sopivat hyvin lyhyemmille melontamatkoille. Muovikajakki on kiva kaveri mökillä tai lomalla ja sillä voi helposti tehdä päiväretkiä tai lyhyitä yöretkiä. Avokanootti sopii kaikille vesille ja on helppo pakata.

    Melontaretkeilyn perusteet – huvittele turvallisesti

    Melontaretkeilyssä täytyy aina ensimmäisenä ottaa huomioon turvallisuus. Vesillä liikkuessa on oltava retkeilyosaamisen lisäksi uimataito, vesillä tarvittavia turvallisuusvälineitä, kuten pelastusliivit sekä osattava käyttää niitä oikein. Kajakissa on hyvä olla aukkopeite suojaamassa sisään roiskuvalta vedeltä. Merellä meloessa tarvitset myös pumpun ja varamelan. Melontaretkellä turvallisuutta ja viihtyvyyttä lisäävät perustiedot säästä ja suunnistusosaaminen vesillä – eli navigointitaidot.

    Melontaretkeily on hyvä aloittaa joko käymällä melontakurssi tai lähtemällä vesille osaavan melontaohjaajan tai -oppaan kanssa. Melontaretkeily on turvallista myös tutuilla suojaisilla vesillä lämpimään aikaan.  

    Kun olet hoitanut turvallisuusajattelun ja hankkinut perusosaamisen, voit keskittyä nauttimaan vesillä olosta, saaristoluonnosta, horisontista tai rehevistä jokimaisemista.

    Mitä pakkaan melontaretkelle?

    Melontaretkellä joudut lähes aina tyhjentämään kajakin leiriytymistä varten. Jos leiripaikka ei ole heti rannan tuntumassa, varaa tavaroiden siirtämiseen kaksi tai kolme kestokassia. Maissa voit välpätä tavarat kestokasseihin tarpeen mukaan: esimerkiksi yhteen kassiin leiriytymiseen tarvittavat varusteet, toiseen keittiöön ja ruokailuun tarvitsemasi tavarat ja kolmanteen vaatteet ja muu sälä. Säästyt kajakilla juoksemiselta ja jatkuvalta tavaroiden etsimiseltä.

    Pakkaa kännykkä ja varavirtalähteet vesitiiviisti. Matkapuhelintasi tarvitset turvallisuuden vuoksi, mutta se auttaa myös paikallistamisessa ja suunnistamisessa. Ja varmasti haluat myös ikuistaa melontaretken maisemia ja tunnelmia puhelimen kameralla.

    Kun yövyt melontaretkellä, tarvitset leiriytymisvarusteet: teltan tai riippumaton sekä makuupussin ja makuualustan. Melontaretkellä voit hyvin nukkua riippumatossa, jos retkeilet sisäsaaristossa, joissa kasvaa puita. Kajakin kapeaan keulaan tai perään helposti pakkautuvat pitkulaiset riippumattopakkaukset ja tarppi ovat melojien suosiossa.

    Viimeistään, kun melontaretket taitojen kehittyessä kurkottavat ulkosaariston paljaille luodoille, tarvitset teltan. Tuulisella ja sateisella säällä teltta antaa luonnollisesti myös riippumattoa enemmän suojaa.

    Melojille suositellaan kupolitelttaa, koska se pysyy itsestään pystyssä risteävien kaarien ansiosta ja sen voi pystyttää lähes mihin tahansa tasaiselle alustalle, kuten rantahietikolle tai kalliolle. Muista kuitenkin, että vesillä tuulee lähes aina. Teltta pitää kiinnittää jotenkin alustaan, ettei tuuli vie sitä mukanaan.

    Kajakkiretkeilyyn sopivat keittimet, joissa on kattilassa integroitu tuulisuoja, kuten Primus Stove Set -keittimet ja Trangiat. Myös matala kokoontaitettava keitin toimii tuulisissa olosuhteissa, jos käytössäsi on irrallinen tuulisuoja.

    Monet melojat ovat herkkusuita. Kajakkiin mahtuu useampikin sisäkkäin pakkautuva kattila, lettupannu, halsteri tai muuta ruuanlaittovälineistöä, kuten pressopannu aamukahvin valmistukseen. Kokoon taittuva kankainen pesuvati helpottaa tiskaamista. Tiskaathan aina maissa, riittävän matkan päässä rannasta. Lue lisää tiskausohjeita vastuullisen retkeilyn oppaasta.

    Vesi otetaan merimelontaretkelle mukaan veden kuljetukseen ja säilytykseen tarkoitetuissa pusseissa. Voit myös ottaa kajakkiin 1,5 litran vesipulloja. Jos melot järvillä, voit varata myös vedensuodattimen.

    Keittiövarusteet 

    Melontaretkellä on lähes aina jossain vaiheessa märkää, joten hyvä vinkki on ottaa pyykkinaru ja pyykkipoikia mukaan, että leirissä voi kuivatella vaatteita.

    Kun melot kesäaikaan, suojaa silmät ja iho suoralta ja veden kautta heijastuvalta auringonpaisteelta. Käytä lierihattua tai lippistä, aurinkolaseja ja aurinkovoidetta. Kaikki aurinko- ja silmälasit pysyvät pinnalla, kun niissä on kelluttava hihna.

    Lisävinkkejä varusteisiin: Pakkauslista melontaretkelle.

    Miten pukeudun melontaretkelle?

    Melontaretkeily on kaikkein helteisimpiä ja tuulettomampia päiviä lukuun ottamatta yleensä aika märkää. Kajakkiin tulee vettä aukkopeitonkin läpi, melasta roiskuu päälle vettä ja aaltokin saattaa hujahtaa kajakin kannelle. Melonnan harrastajat pukeutuvat kylmillä säillä sekä vesien ollessa vielä viileitä kuivapukuun, joka lisää turvallisuutta. Kesällä voit melontaretkeillä ilman kuivapukuakin.

    Suojaa pää ja niska

    Käytä lippistä tai lierihattua. Olet kajakissa istuessa koko päivän alttiina kaikille sääilmiöille. Hatun voi tuulisina päivinä kiinnittää paitaan klipsillä tai käyttää lierihattumallia, jossa on narut leuan alla.

    Pue kerroksia ylävartaloon

    Säästä riippuen ensimmäisille melontaretkille sopii lyhyt- tai pitkähihainen merinopaita tai kosteutta läpäisevä liikuntaan tarkoitettu vaate. Merinopaidan idea on, että se lämmittää kosteanakin. Toisaalta se on mukavan vilpoisa ja tuulta läpäisevä lämpimällä säällä. Urheiluvaatteet taas kuivuvat nopeasti. Päälle voi laittaa kuoritakin. Ylävartalo on jatkuvassa liikkeessä meloessa, joten keho synnyttää itsekin lämpöä. Kylmänä tai tuulisena päivänä välikerros, kuten paksumpi merinokerrastopaita tai fleece, voi olla tarpeen.

    Mukavat housut jalkaan

    Pue joustavat housut, trikoot tai löysät shortsit, joista kosteus haihtuu nopeasti. Kajakin sisällä, aukkopeiton suojissa on yleensä lämmin. Jos on viileää, pue housujen alle merinokerrasto tai urheilukerraston housut sekä merinosukat tai villasukat. Melonta- ja leirihousut on hyvä olla erikseen. On todennäköistä, että housut kastuvat melontapäivän aikana.

    Tossut jalkaan

    Rantautuessa ja vesille lähtiessä jalat kastuvat. Meloessa toimivat tossumaiset pehmeät neopreenijalkineet, jotka vähän tukevat jalkaa, mutta eivät ole liian jäykät. Jalkineet myös suojaavat jalkojasi rantavesissä tai kallioilla kahlatessa. Rantakivet ja -kalliot saattavat kasvaa myös liukasta levää. Tossuissa ja kengissä on paljasta jalkaa enemmän pitoa rantautuessa.

    Taukotakki mukaan

    Kun pidät maatauon, laita päällesi taukotakki. Kun melontavaatteet ovat kosteat ja tuulee, tulee muuten nopeasti kylmä. Taukotakkia kannattaa säilyttää melontapäivänä kajakin etuluukussa kuivapussiin pakattuna, jotta se on helposti saatavilla.

    Sopivat leirivaatteet melontaretkelle

    Leirivaatteiksi varaa tavalliset retkeilyvaatteesi. Pidä ne päivällä kuivapussiin pakattuna, jotta sinulla on aina päivän päätteeksi kuivat, mukavat vaatteet.

    Melontaleirissä istutaan usein maassa, joten joustavat ja pehmeät, mutta tuulelta suojaavat softshell-housut ja -takki toimivat hyvin. Kesäsäät vaihtelevat, joten katkolahjehousut, joista voit vetoketjulla irrottaa lahkeet, ovat myös kesäisellä melontaretkellä monikäyttöinen ratkaisu. Illalla leirissä saattaa olla viileää, joten taukotakki käy myös leirivaatteeksi. Pakkaa kajakkiin myös leirikengät ja villasukat, joissa voit kävellä maissa ollessasi.

    Ensimmäiset melontaretket kannattaa osuttaa kauniille kesäpäiville. Jos sopivan sään valinta ei onnistu, voit sadepäiviksi varata leiriin kalvolliset housut takin lisäksi. Leirissä toimii myös perinteinen sadeasu, koska ne pitävät erinomaisesti vettä, mutta et enää liiku ja hikoile.

    Miten pakkaan melontaretkelle?

    Kajakki pakataan maissa. Kaikki varusteet, jotka eivät kestä kosteutta, pakataan vedenpitäviin kuivasäkkeihin.

    Keskelle pakataan kaikkein painavimmat asiat, kuten vesi ja ruoka. Kajakin perään pakataan varusteet, jota ei tarvita päivällä, esimerkiksi leiriytymisvarusteet: teltta, makuupussi ja makuualusta tai riippumatto lisävarusteineen sekä leirivaatteet. Suurin paino on muutenkin hyvä olla mieluummin kajakin takaosassa, kuin keulassa. Näin kajakkia on helpompi ohjailla.

    Jos kajakin kannella on kompassi, pakkaa kaikki metallinen, kuten termospullot ja keitin kajakin keskelle tai takaosaan. Näin metalli ei vaikuta kompassin toimintaan. Jos kompassia ei ole, kannattaa maatauoilla tarvittavat syömiset, juomiset ja vaatteet pitää etu- tai päiväluukussa, josta ne on helppo hakea ilman, että tarvitsee kahlata veteen.

    Kajakin luukut saattavat olla ahtaat, vaikka kajakin sisällä olisi paljonkin tilaa. Siksi on hyvä suosia pieniä enintään 15 litran kuivapusseja, joita on helppo käännellä ja sijoitella kajakin säilytystiloihin. Teltan voi purkaa erillisiin pakkauksiin, työntää keulaan tai perään telttakepit ja laittaa telttakankaat erillisiin kuivapusseihin, jos ne eivät muuten mahdu luukusta.

    Voit myös laittaa ensin tyhjän kuivapussin kajakin sisään suuaukko ulkona. Sitten täytät kuivapussin suoraan kajakin sisään. Näin mukaan mahtuu muhkeampikin makuupussi.

    Täyteen pakattu kajakki voi hyvinkin painaa 50–70 kiloa. Muista selkää säästävät nosteluasennot, kun siirtelet kajakkiasi. Käytä tarvittaessa kajakin siirtelyyn kajakkikärryä tai nosta pakattua kajakkia kaverin kanssa yhdessä. Säästä myös kajakin pintaa ja vältä mahdollisuuksien mukaan täyden kajakin raahaamista terävillä pinnoilla.

    Melontaretken reittisuunnittelu

    Melontaretken reittisuunnittelussa pitää ottaa huomioon:

    • melontaporukan nopeus ja melontaosaaminen
    • sää ja erityisesti tuulet merellä ja isoilla järvillä
    • kajakkien tai kanoottien sopivuus reitille
    • omat vesillä suunnistamisen eli navigoinnin taidot
    • tauko- ja yöpymispaikat

    Joillekin melontareiteille on olemassa valmiita karttoja. Suomessa on kuitenkin yli 160 000 järveä sekä Suomen ympäristökeskuksen mukaan meren rantaa mantereen puolella 6300 km ja meren saarten rantaviivaa 39 000 km. Melomalla retkeillen voi siis mennä lähes mihin vaan, missä on vettä ja reittisuunnittelussa on otettu edellä mainitut kohdat huomioon.

    Tarvitset reittisuunnitteluun hyvät kartanlukutaidot. Reittisuunnitteluun kannattaa käyttää useampaa eri lähdettä ja karttaa: valmiita melontareitistöjä, paikallisten matkailupalveluiden sivustoja, kansallispuistojen ja virkistysalueiden paperikarttoja sekä sähköisiä karttoja. Sähköisten karttojen etu on, että pääset tarkastelemaan karttaa isolla suurennoksella, jolloin sillat, kapeat salmet ja rakennukset erottuvat. Jokamiehenoikeudet kieltävät toisen pihassa majoittumisen. Katso etukäteen siis kartasta, missä voit tai et voi nousta maihin tai majoittua.  

    Katso kartan lisäksi aina sääkarttoja ja erityisesti tuuliennusteita ja tee suunnitteluvaiheessa erilaisia vaihtoehtoisia reittisuunnitelmia. Ota huomioon aina omat ja ryhmän melontataidot, kun päätät kuinka kovalla tuulella ja millä tuulensuunnalla melotte. Pidä aina kiinni ensisijaisesti turvallisuudesta. Valitse aina ryhmän kannalta turvallisin reitti.

    Useimmiten sopiva reitti melontaretkelle syntyy yhdistelemällä luontokohteita, saaria ja valmiita melontareittejä. Merellä ja järvialueilla olevissa kansallispuistoissa on ehdotettuja melontareittejä. Voit aina luonnollisesti hyödyntää melontaretkilläsi vaeltajille tarkoitettuja tuli- ja yöpymispaikkoja. Näin noudatat suojelualueiden sääntöjä ja säästät maastoa. Lue vastuullisen retkeilyn opas.

    Navigointi ja suunnistus melontaretkellä

    Melontaretkellä suunnistaessa hyvä reittisuunnittelu ennakkoon on välttämättömyys. Vesillä liikkuessa on vaikeaa hahmottaa, mikä saari ja ranta luonnossa täsmää kartan täpliin. Mittakaavaa ja matkoja on myös hankala ennakoida, kun ympäristössä ei ole selkeitä kiinnepisteitä.  Voit vesillä suunnistaa kuten muutenkin: kartan, kompassin, puhelimen karttaselaimen, älykellon tai GPS:n avulla.

    Valitse vedenpitävästä materiaalista painettu kartta (Karttakeskus ja Calazo). Jos mahdollista, etsi kartta, jossa näkyvät veneväylät. 15 000–50 000 mittakaavan kartalla voit suunnistaa myös vesillä. Vesiretkeilyyn on olemassa omia karttojaan.

    Jos reitin piirtää itselleen valmiiksi esimerkiksi Karttaselain-sovelluksella, älykellon verkkopalvelussa tai GPS-laitteen verkkopalvelussa, sitä on helppo seurata matkalla kännykästään. Sujauta kännykkä vedenpitävään pussiin melontaretkellä.

    Retkipäivä kajakissa

    Retkipäivät kajakissa ovat aina mukava yhdistelmä luontoliikuntaa, luonnonnähtävyyksiä, luontohavaintoja sekä maataukoja. Kajakista pääset näkemään läheltä lintuja, voit bongata hylkeen tai saarten kaurislaumoja.

    Älä siis suotta kiirehdi, vaan nauti rauhallisesta melontatahdista. Vesillä kilometrit kertyvät vahingossa mittaamatta, vaikka seuraisit karttaa koko ajan. Ajantaju katoaa helposti rytmikkäästi meloessa. Vastatuulessa melontatahti voi hiipua 3 kilometriin tunnissa, mutta tyynellä säällä ja myötätuulessa kokeneempi meloja voi täydellä kajakilla meloa 5–6 kilometriä tunnissa.

    Jätä aikaa myös maissa olemiseen ja nauti retkeilystä saaristossa ja rannikolla. Lepää hyvin melontapäivien välissä, varsinkin jos olet ensimmäisellä melontaretkelläsi.

    Joinain päivinä voit tehdä myös melontaretkiä pakkaamattomalla kajakilla leiristä käsin. Näin säästät leirin purkamisen ja pystyttämisen vaivan ja pääset nauttimaan kevyemmästä melonnasta.

    Miten syön ja juon melontaretkellä

    Kajakkiretkelle voit pakata mukaan tuorettakin ruokaa. Kajakkiin mahtuu pakkaamaan mukaan hedelmiä ja vihanneksia ja kanamunia. Keväällä ja syksyllä viileä vesi tekee kajakistasi pienen jääkaapin ja voit kuljettaa vaikka tuoretta kalaa illalla herkuteltavaksi. Kesällä noudata varovaisuutta pilaantuvien elintarvikkeiden kanssa. Kajakin säilytystilat lämpenevät auringonpaahteessa. Säilytä helpommin pilaantuvia elintarvikkeita pienessä, luukkuun pakkautuvassa kylmälaukussa kylmäkallejen kanssa.

    Pidä tasaisin välein juoma- ja välipalatauko, vaikka et nousisi maihin. Maatauolla voit hoitaa vessa-asiat, juoda lämmintä ja syödä tukevammin. Pidä kunnon lounastauko maissa. Pakkaa lounas aamulla ruokatermokseen tai valmista se kuivatuista tuotteista kuuman veden avulla. Lounas saa olla energiapitoinen, mutta helposti sulava. Kajakin istuvassa melonta-asennossa pullea lounaan täyttämä vatsa on tiellä ja voi tulla kipeäksi.

    Illalla kannattaa syödä tukevasti ja nauttia tuoreesta ruuasta tai hyvistä säilykkeistä. Jalan vaeltaen joutuu aina tinkimään kannettavan kuorman painosta, mutta kajakissa joudut miettimään varusteiden, ruokien ja veden tilavuutta. Mukaan voi pakata painaviakin herkkuja lasi- ja metallipurkeissa. Muista kuitenkin kierrättää oikein kaikki pakkaukset. Katso retkeiljän lajittelu- ja kierrätysopas.

    Varaa jokaiselle melontapäivälle vähintään 3 litraa vettä jokaiselle melojalle. Vettä kuluu juomisen lisäksi ruuanlaittoon. Kuumana päivänä pelkästään meloessa on hyvä juoda 1-2 litraa. Veden voi pakata juomarakkoon, vesipussiin tai ottaa mukaan 1,5 litran pulloissa.

    VINKKI! Pakasta osa vedestä tai esimerkiksi tuoremehu. Näin saat mukaasi ensimmäisiksi pariksi päiväksi sekä jäähdyttävän kylmäsäiliön että juotavat mukaan.

    Leiriytyminen melontaretkellä

    Kuten muutenkin retkeillessä, on hyvän leiripaikan valinta aina mukavaa ja myös tärkeää. Melontaretkellä tulee ottaa huomioon, miten pääset rantautumaan kajakilla. Hyvä ranta on tasainen hiekka- tai kiviranta tai laakea tasakallio. Leiripaikan ei tarvitse olla kajakin vieressä. Voit kantaa varusteet kestokasseissa sopivaan leiripaikkaan.

    Leiripaikan valintaan vaikuttaa myös majoite: mikä paikka sopii riippumatolle ja missä on riittävän tasaista, että saat teltan pystytettyä. Saaressa yöpyessä on hyvä tarkistaa tuuliennuste myös yöksi ja etsiä suojaisa yöpymispaikka. Suosi valmiita yöpymis- ja tulipaikkoja. Muista, että tulien tekoon tarvitaan maanomistajan lupa. Kansallispuistossa retkeilyalueilla tulet voi aina tehdä virallisella tulipaikalla, kun voimassa ei ole ruohikko- tai metsäpalovaroitusta. Tarkista varoitukset etukäteen.  

    Pidemmällä melontaretkellä mieti myös, mistä saat vesitäydennystä. Leiripaikan valintaan veden saaminen ei useimmiten vaikuta, jos sinulla on vesivarastot mukanasi.

    Turvallisuus ja retkietiketti melontaretkellä

    Turvallinen melontaretki toteutuu, kun sinulla on tarvittavat vesillä liikkumiseen tarkoitetut turvallisuusvarusteet, kuten melontaliivi mukanasi. Olet mitoittanut omat ja ryhmän voimat ja osaamisen reittiin ja ajankohtaan sopivaksi ja otat tuulet ja sään vaikutuksen huomioon. Pidä aina kompassia ja karttaa mukana. Vesitiiviisti pakattu puhelin auttaa myös, mutta vedenpitävä kartta ja kompassi auttavat paikallistamisessa ja suunnistamisessa myös sumussa tai kun sähköä ei ole puhelimen lataamiseen saatavilla. Muista ensiaputarvikkeet!

    Ylitä veneilyväylät varovaisesti, mutta ripeästi.

    Älä rantaudu uimarannoille tai mökkitonteille. Ota muut veneilijät ja retkeilijät huomioon.

    Noudata retkietikettiä: suojele luontoa, vie kaikki jätteet mukanasi, suosi merkittyjä reittejä, tee tulet vain tulipaikoille ja leiriydy vain sallituille paikoille.

    Melontaretkeily luo vapauden tunteen

    Melontaretkeilyn hurma on kajakin pakkaamisen vaivattomuudessa ja kajakin merikelpoisuudessa. Meloen pääset matalille väylille ja kaislikoiden sokkeloihin ihmettelemään lintuja. Toisaalta voit ylittää isonkin aavan, kun melontataitosi ovat kasvaneet ja osaat navigoida, ottaa sään huomioon ja pärjäät vaihtelevassa aallokossa.

    Melontaretkeily on monipuolista. Voit meloa jokireittejä kulttuurimaisemien läpi, jopa koskissa. Voit valloittaa järviketjujen jokaisen lenkin tai katsella kansallismaisemia kokonaan uudesta perspektiivistä. Merellä pääset elämään saariston elämää, voit vierailla vierasvenesatamissa tai yöpyä autioilla saarilla.

    Kun pakkaat kajakin auton katolle tai vuokraat melontavälineet paikalliselta yrittäjältä, pääset seikkailemaan aivan uusille vesille.

    Kuten kaikista retkistä, voi melontaretkestäkin suunnitella itsensä näköisen: leppoisan tai haastavamman. Elämys syntyy itselle tärkeistä hetkistä, kauniista paikoista, nautinnosta, kun pulahtaa melontapäivän jälkeen uimaan, herkullisista retkieväistä, hyvistä keskusteluista ja melonnan tuomasta vapauden tunteesta.

    Tutustu melontareitteihin ja -kohteisiin

    Suosituimmat tuotemerkit

    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite