Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        PYÖRÄRETKEILY

        Pyöräretki on ympäristöystävällinen, helppo ja elämyksellinen tapa retkeillä. Pyörän lisäksi tarvitset hyvän suunnitelman sekä vähän varusteita. Tässä oppaassa saat ohjeita useamman päivän pyöräretkeen, jossa yövyt sisämajoituksessa paikallisissa majataloissa, hotelleissa tai mökeissä. Panosta retken suunnitteluun ja sujuvuuteen. Kerää matkalta parhaat maisemat, luonto- ja kulttuurielämykset lomamuistoihin.

        Minkälaisella pyörällä kannattaa lähteä retkelle?

        Pyöräretkellä juuri tällä hetkellä omistamasi pyörä on luultavasti sopiva, kunhan se on ehjä. Tärkeää on, että päätät päivämatkojen pituudet oman pyörätyyppisi ja kuntosi mukaan. Jopolla voi ajaa kesäpäivänä 10 kilometrin päähän meren rantaan jäätelölle ja kahville, mutta pidemmälle useamman päivän retkelle kannattaa varata retkipyörä, gravel-, hybridi-, maasto- tai läskipyörä. Sähköavusteinen pyörä on hyvä retkikaveri mäkisillä pikkuteillä.

        Monet valmiista pyöräretkireiteistä kulkevat asfaltin lisäksi sorateillä, joten aivan kapearenkaiset maantiepyörät eivät sovi kaikille pyöräretkille.

        Kun retkiseurueessa on useampi erilainen pyörä ja retkeläinen, muuttuu tärkeäksi, että retkeläisillä on jotakuinkin sama vauhti. Siksi kannattaa valita samantyyppiset pyörät.

        Mäkisiä sorateitä pyöräillessä vauhti voi hyvinkin olla vain 10 km tunnissa. Asfaltilla, nopeammalla pyörällä retkivarustuksessakin olevalla pyörällä voi laskea pyöräilevänsä 15–20 km tunnin aikana kunnosta riippuen. Pyöräretkellä saa ja pitääkin nauttia, joten kilometrien ja vauhdin sijaan kannattaa kerätä elämyksiä.

        pyöräretki

        Reittisuunnittelu – mieti sopivat matkat ja päätä maisemat jo kotona

        Mieti etukäteen, oletko pyöräretkeilijä joka haluaa nimenomaan pyöräillä – istua päivän satulassa ja polkea? Vai oletko fiilistelyretkeilijä, joka haluaa pysähtyä katselemaan maisemia, piipahtaa nähtävyyksillä ja pysähtyä uimaan?

        Pyöräretken suunnittelua varten kannattaa etsiä käsiinsä alueen maantie- ja retkeilykarttoja. Paperinen kartta antaa kokonaiskuvan, jota voi täydentää verkkokartoilla sekä valmiiden pyöräilyreittien kartoilla.

        Päivämatkoillaan voi siis joko maistella tai ahmia kilometrejä, omien mieltymystensä ja kuntonsa mukaan. Toimistotyöntekijälle 20–50 km päivässä on sopiva matka, kun pyöräilyn tosiharrastaja voi hyvin ajaa pakatullakin pyörällä yli 100 km. Lyhyemmän pyöräilypäivän jälkeen ehtii ja jaksaa vielä tutustua paikallisiin nähtävyyksiin tai osallistua kulttuuririentoihin. Yhdistä pyöräretkeen kesäteatteri, melontaretki tai käynti museossa. Pidemmän päivän pyöräilleelle nähtävyydet tulevat päivämatkan varrella ja niitä ihaillaan vauhdissa satulasta. Illan voi silloin käyttää palautumiseen. Varaa sauna, käy uimassa ja syö hyvin.

        Suomessa on hyvä valmiiksi merkittyjen pyöräreittien verkosto, josta voi aluksi etsiä alueen ja maisemat, joissa haluaa pyöräillä. Haluatko katsella pyöräilyn aikana merelle vai ihailla pieniä järvien selkiä? Valitse rannikko- tai sisämaareitti sen mukaan.

        Suunnistaminen pyöräretkellä

        Valmiit pyöräretkeilyreitit on mietitty pyöräilijäystävällisiksi. Usein se tarkoittaa, että ne kiertelevät hiljaisia sorateitä ja väistävät pääväylät. Jos ei ole kiire, pyöräretkille kannattaakin valita mahdollisuuksien mukaan vähän liikennöityjä maalaisteitä. Välillä joutuu välttämättä liikennöidymmälle maantielle, mutta reitin etukäteen suunnittelemalla voi itse säädellä, minkälaisilla teillä ajaa.

        Pyörällä suunnistaessa hyvä reittisuunnittelu ennakkoon auttaa päivittäistä suunnistamista. Voit suunnistaa kuten muutenkin: kartan, kompassin, puhelimen karttaselaimen, älykellon tai GPS:n avulla. Pyörällä liikkuessa kuitenkin vauhti aiheuttaa suunnistusvirheitä. Helposti tulee ajettua pikkuteiden risteysten ohi tai käännyttyä reitillä väärään suuntaan. Monilla valmiilla pyöräilyreiteillä on kuitenkin myös reittiopasteita, jotka auttavat kokemattomampaa suunnistajaa.

        Varaa majoitukset ja selvitä ruokapaikat etukäteen – onko kaikki auki?

        Valmiit pyöräreitit kulkevat kylien ja kaupunkien ohi ja halki. Matkalta löytyykin majoitusta ja ruokailupaikkoja helposti googlettelemalla tai paikkakuntien matkailusivustoilta. Parhaassa tapauksessa pääset pyöräilijäystävälliseksi merkittyyn ravintolaan tai hotelliin, kypärälle löytyy hyvä hylly, pyörälle tarvittaessa pesupiste ja sähköavusteisilla pyörillä liikkuville latauspisteet.

        Kun päivämatkat on hahmotettu, on hyvä seuraavaksi varata majoituskohteet ja selvittää, että paikalliset ravintolat ja kahvilat ovat auki. Hiljaisemmilla paikkakunnilla kiinni olevat palvelut saattavat yllättää, jos et ole varautunut etukäteen. Varsinkin, jos olet liikkeellä matkailusesongin ulkopuolella keväällä tai syksyllä.

        Pyörän kanssa aalloilla – selvitä lautta- ja laivamatkat ennen retkeä

        Monilla hienoilla pyöräreiteillä sekä saaristossa että järvialueilla on lossi-, lautta- ja vuoroveneyhteyksiä. Pyörällä pääsee Suomenlahden ulkosaaristoon asti. Ota selvää pyörien kuljetusmahdollisuuksista eri yhteyksillä. Losseilla pyörin kuljettaminen on maksutonta, kuten autojenkin, mutta tarkista muiden yhteysalusten maksut etukäteen. Yleensä tieto löytyy pyöräilyreitin omalta sivustolta. Lossien ja yhteysalusten tiedot löytyvät Finferries-sivuilta. Ahvenanmaan liikenteen tiedot löytyvät Ålandstrafikenin sivuilta.
        polkupyörä lossi

        Mistä saat syötävää ja juotavaa?

        Jos asumattomat etapit maaseudun halki ylittävät 20 km, varaa 2–3 litraa juomavettä päiväksi mukaan. Kätevä tapa on reppuun laitettava juomarakko, josta voit hörppiä vettä pyörällä ajaessasi. Selvitä myös, mistä voit tankata lisää juomavettä. Jos matkalle ei osu huoltamoita tai kahviloita, voi monista kaupoista käydä hakemassa vettä. Maaseudulla vesipiste voi olla kaupan ulkoseinässä. Varmuudeksi yksi vesipulloista voi olla mallia, jolla voit vedenpuhdistimella puhdistaa luonnonvesiä.

        Ota myös riittävästi välipaloja. Tuurilla matkalla on huoltamoita ja kioskeja. Kesällä pyöräretkipäivän pärjää mukavasti jäätelöllä. Mutta harvaanasutulla maaseudulla ruokaa ja välipaloja ei ole aina saatavilla. Huoltamoiden ja kauppojen välillä voi olla useita kymmeniä kilometrejä.

        Miten pakkaan pyörän?

        Tavaratelineeseen kiinnitettävät pyörälaukut ovat klassikko, joka on helppo pakata ja purkaa. Kun nukut sisällä, säästyt kuljettamasta tilaa vieviä leiriytymisvälineitä, kuten telttaa. Pyörän taakse laitettavien pyörälaukkujen vetoisuus vaihtelee 40–70 litran välillä. Eli pyörän tavaratelineelle saa helposti pienen rinkan verran tavaraa mukaan.

        Jos sinulla ei ole tavaratelinettä, vaihtoehto ovat pyörävaelluksille suunnitellut bikepacking-laukut, jotka kiinnitetään esimerkiksi satulatolppaan, pyörän runkoon ja ohjaustankoon.

        Loput tavarat voi laittaa selkäreppuun tai vyölaukkuun. Vältä kuitenkin repun pakkaamista liian pinkeäksi. Täyteen pakattu reppu painaa selkää matalassa ajoasennossa. Selkärepuun menee myös juomarakko tai -pullot.

        Muista pakatessasi, että tavara painaa pyöränkin selässä. Jätä turha tavara pois, niin ylämäet ovat kevyempiä. Riittää, että sinulla on ajovaatteet, sadevarusteet, vaatteet yöpymistä varten, uimapuku ja yksi vaatekerta vapaa-aikaa varten sekä henkilökohtaiset tavarat peseytymiseen ja viihtymiseen. Jos yövyt mökeissä, niissä pitää usein olla omat lakanat, joten pakkaa ne pyyhkeen lisäksi varustelaukkuusi.

        Pyöräilyvaatteiksi suosittelemme muiden vaatteiden alle puettavia pehmustettuja pyöräilyhousuja. Varsinkin, jos selässäsi on reppu, huomaat pian, kuinka paljon mukavampaa on pyöräillä pyöräilyhousuissa. Malleja on lukemattomia erilaisia, mutta monessa eri tilanteessa toimiva malli on shortsimalliset olkaimettomat pyöräilyhousut. Päälle voi vetää shortsit tai joustavat ulkoiluhousut.

        Pyöräilykenkien ja lukkopolkimien käyttö on tottumiskysymys. Mutta mitä pidemmän matkan taitat, sitä mukavammaksi lukkopolkimet matkasi tekevät. Jos käytät lukkopolkimia ja pyöräilykenkiä, varaa toiset kengät mukaan kävelyä varten.

        Miten varaudun pyörän huoltoon pyöräretkellä?

        Pakkaa mukaan pumppu, pyöräsi huoltoon sopiva monitoimityökalu, ketjuöljy, pieni räsy, muovihanskat, paikkarasia, pyörääsi sopiva sisäkumi sekä rengasraudat. Pyörä kannattaa perushuoltaa ennen retkeä. Tarkista jarrujen ja vaihteiden kunto. Mäkisillä osuuksilla jarrujen toimivuus on turvallisuuskysymys. Myös ketjut voi olla järkevä vaihtaa ennen lähtöä, jos pyörällä on jo ikää. Putoilevat ketjut vievät maun matkanteosta. Jos pyörä hajoaa, se on lähinnä huonoa tuuria. Mutta tee ennen lähtöä kuitenkin varasuunnitelma, miten pääset pyörinesi takaisin kotiin, jos pyörä menee pahasti rikki.

        Julkisilla reitin alkuun ja takaisin kotiin

        Pyöräretkelle voi lähteä kotiovelta, mutta jos retkikohde on kauempana, voit hyvin ostaa pyörällesi oman matkalipun junaan tai linja-autoon. Junissa pyörille on tilaa vain InterCity-junissa. Kesällä pyöräpaikat voivat olla loppuunmyytyjä, joten kannattaa ostaa junaan lippu hyvissä ajoin ennakkoon.

        Pyöriä voi kuljettaa myös linja-autolla. Ota lippua ostaessasi yhteyttä liikennöitsijään ja ilmoita matkustavasti pyörän kanssa, niin tavaratilasta varataan pyörälle tilaa.

        Kertaa liikennesäännöt ja mieti turvallisuutta

        Retkipyöräilyreitit kulkevat pientareilla tai ajoradan reunassa. Valmiita pyöräteitä on vain asutuskeskuksien läheisyydessä. Liikenneturvallisuus on onnistuneen retkesi A ja O. Kertaa siksi pyöräilijän liikennesäännöt. Käytä pyörässä valaisinta ja punaista huomiovaloa, kun liikut hämärän tai pimeän aikaan. Käytä aina kypärää. Huomioväriset pyöräilyvaatteet lisäävät näkyvyyttäsi.

        Nauti kaikista keleistä pyörän selässä – vinkit pähkinänkuoressa

        Pyöräretkeily onnistuu läpi vuoden. Pyöräretki on yhdellä polkaisulla käynnistyvä seikkailu, lähimatkailua, luonto- tai kulttuurimatkailua, treeniä tai nautiskelua oman tyylisi mukaan. Pyöräretki onnistuu, kun pyörä toimii, syöt ja juot riittävästi, varaat majatalot, mökit, pyöräpaikat junaan ja yhteysaluksiin etukäteen. Selvitä myös jo retkeä suunnitellessasi, mistä saat vettä ja ruokaa pidempiä etappeja maaseudun läpi polkiessasi.

        Maisemien katselussa on monesti sisältöä koko retken ajaksi. Mutta nauti kesällä myös uimapaikoista, kesäteattereista ja -näyttelyistä sekä paikallisten pientuottajien herkuista pyörämatkan aikana tai sen jälkeen. Kylminä vuodenaikoina pyöräretkeillessäsi varaa päivän päätteeksi sauna ja lepuuta väsyneet lihakset kylmässä järvessä tai meressä.

        Sää on aina tuuripeliä, mutta pyöräretkellä voit itse vaikuttaa pyöräilynautintoon sopivilla vaatteilla. Kesälläkin on syytä olla kuorivaatteet mukana tai ainakin tuulenpitävä takki kevyempien pyöräilyvaatteiden päälle puettavaksi. Kun on kuuma, muista aurinkovoide ja aurinkolasit. Nestehukka ja ylilämpeneminen vievät muuten pyöräilyilon.

        Vastatuleen kannattaa suhtautua kestävyysharjoituksena. Tuulisemmankin pyöräilypäivän jälkeen sinua odottaa majoitus, suihku ja leppoisa iltaohjelma. Seuraavana päivänä on taas mukava hypätä satulaan.

        Haluatko saada lisätietoa pyörälaukuista ja retkipyöräilyvaatteista? Etsi lähin myymälä, jossa retkeilyn asiantuntija auttaa valitsemaan oikeat varusteet.

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite