Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        PYÖRÄVAELLUSOPAS

        Pyörävaellus on pyöräretkeilyn muoto, jossa leiriydytään ja pyöräillään enimmäkseen maastossa ja yövytään luonnossa. Pyörävaellus on vaihtoehto jalkaisin vaeltamiselle alueilla, missä löytyy valmiita ulkoilu- tai retkeilyreittejä, metsäautoteitä tai valmiita pyöräilyreittejä. Pyörällä pääset luontokohteisiin, joihin autolla voi olla vaikeaa tai mahdotonta päästä. Pyörävaellus kutsutaan englanniksi nimellä bikepacking. Tässä oppaassa on perusvinkkejä pyörävaellukselle valmistautumiseen ja maastossa retkeilyyn pyörän kanssa.


        Mikä pyörä sopii pyörävaellukselle?

        Sopiva pyörä on leveärenkainen pyörämalli, kuten maastopyörä, läskipyörä tai gravelpyörä. Joustava etuhaarukka lisää kulkumukavuutta metsäisillä ja epätasaisilla osuuksilla, mutta ei ole välttämätön. Läskipyörän renkaita tyhjentämällä säätämällä saat myös lisää joustoa, kun ajat epätasaisella alustalla. Monella tavallisella retkipyörälläkin pärjää metsäteillä, jos välttää kivisempiä ja juurakkoisempia polkuja.

        Ennen pyörävaellusta tarkista, että vaihteisto ja jarrut toimivat hyvin. Huolla ne tarvittaessa. Talvella tai jäiseen aikaan on viisasta käyttää nastarenkaita. Tavarateline ei ole välttämätön, jos käytät esimerkiksi ohjaustankoon tai satulatolppaan kiinnitettäviä pyörälaukkuja. Pimeään aikaan käytä pyörävaloja: edessä ajovaloa ja takana punaista takavaloa.

        Pyörävaelluksen reittisuunnittelu

        Pyörävaelluksen riemu on vapaudessa ajaa pyörällä paikkoihin, joihin autolla ei pääse tai pyörällä pääsee kävelemistä nopeammin. Kun suunnittelet pyörävaelluksen reitin metsäisille etapeille tai muualle luontoon, pääset liikkuessasi nauttimaan maisemista, luonnon äänistä tai hiljaisuudesta.

        Tarvitset reittisuunnitteluun perus kartanlukutaidot. Reittisuunnitteluun kannattaa käyttää useampaa eri lähdettä ja karttaa: valmiita pyöräilyreitistöjä, paikallisten matkailupalveluiden sivustoja, kansallispuistojen ja virkistysalueiden paperikarttoja sekä sähköisiä karttoja. Sähköisten karttojen etu on, että pääset tarkastelemaan karttaa isolla suurennoksella, jolloin korkeuskäyrät sekä pienetkin tiet ja polut erottuvat.

        Useimmiten sopiva reitti pyörävaellukselle syntyy yhdistelemällä luontokohteita, soratieosuuksia, mökki- ja metsäteitä ja siirtymällä kohteesta toiseen asfalttia pitkin. Kansallispuistoissa on kehitetty pyörävaellukseesi sopivia maastopyöräilyreitistöjä viime vuosina.

        Ota reittisuunnittelussa huomioon asutus ja luonnonsuojelualueet. Muista jokamiehenoikeudet ja -velvollisuudet: vältä pyöräilemästä ihmisten pihojen läheisyydessä tai niiden läpi. Selvitä, saako suojelualueella pyöräillä. Pyöräily kuluttaa maastoa. Lue vastuullisen retkeilijän oppaasta lisää.

        Korkeuserojen kanssa kannattaa olla hereillä jo reittiä kartasta tutkiessa. Moni patikointiin tarkoitettu reitti on mahdoton pyöräillä jyrkkyytensä tai kivisyytensä vuoksi. Tiellä ajaessa korkeuserot vaativat lähinnä kestävyyttä ja kuntoa, mutta maastossa reitti voi muuttua ajokelvottomaksi tai vaaralliseksi ajotaidoista riippuen.

        Mieti reittiä suunnitellessasi myös leiripaikkoja etukäteen: mistä saat vettä, onko paikalla tulentekomahdollisuus, kuivakäymälä tai muuta retkeilijän helpotuksia. Leiripaikka on myös lepopaikka tai perusleiri, josta voi tehdä päiväretkiä maastoon pakkaamattomalla pyörällä.

        Jos reitin piirtää itselleen valmiiksi esimerkiksi Karttaselain-sovelluksella, älykellon verkkopalvelussa tai gps-laitteen verkkopalvelussa, sitä on helppo seurata matkalla kännykästään. Kännyköille on ohjaustankoon kiinnitettäviä telineitä tai pieniä pyörälaukkuja. Voit ostaa myös pyöräsuunnistukseen tarkoitetun ohjaustankoon kiinnitettävän karttatelineen, jos käytät paperikarttaa. Monissa ohjaustankoon asennettavissa pyörälaukuissa on myös karttatasku.

        Miten pakkaan pyörän pyörävaellukselle?

        Pyörällä maastossa liikkuessa varustuksen on oltava melko kevyt ja kuljettava suurimmaksi osaksi pyörän selässä. Siksi tarvitset pyörälaukkuja, joihin voit pakata suurimman osan tavaroistasi. Käytä siksi erilaisia runkoon, satulatolppaan, ohjaustankoon tai tavaratelineeseen kiinnitettäviä pyörälaukkuja painavimpien retkeilyvarusteiden kuljettamiseen. Loput voit pakata reppuun, mutta liian täyteen pakattu reppu tuntuu selässä epämiellyttävältä.

        Ota mukaan myös remmejä, joilla tavaroita voi kiinnittää tarvittaessa.

        Painavimmat tavarat voit pakata tasapainon vuoksi runkolaukkuihin, jos sinulla on sellainen. Jos pyörässä on tavaratelineeseen kiinnitettävät laukut, jaa paino tasaisesti kumpaankin. Samoin, jos sinulla on laukut edessä ja takana. Pyörälaukkuja ei välttämättä kannata aina irrottaa leiriytyessä, joten mukana voi olla iso kestokassi, johon siirrät leiriytymisessä tarvittavat tavarat pyörälaukuista.

        Mitä retkeilyvarusteita otan mukaan pyörävaellukselle?

        Riippuen pyörän koosta ja pyörälaukkujen kapasiteetista, voit pakata mukaan noin 30–50 litraa tavaraa pyörän kyytiin ja loput reppuun. Se ei ole kovin paljon, siksi kannattaa katsoa kevytretkeilyoppaasta ideoita myös pyöräretkeilyyn.

        Teltan sijaan kesällä nukkumapaikaksi sopii riippumatto ja eristeeksi ilmatäytteinen makuualusta. Tilaa pakkauksista vievät silloin myös tarppi ja hyttyssuoja. Mutta pakkaus vie silti telttaa vähemmän tilaa.

        Kompakti kaasukeitin mahtuu pieniinkin pyörälaukkuihin. Astioiksi voi valita kokoon taittuvia kevyitä ja pieniä retkiastioita.

        Makuupussin voi sellaisenaan pakata suoraan yhteen vedenpitävistä pyörälaukuista ilman säilytyspussiaan.

        Katso 365-klubilaisten ja Partioitan henkilökunnan pakkauslistoja pyöräretkelle.

        Pyörän huoltoa varten ota mukaan pumppu, varasisäkumi, paikkaustarvikkeet, rengasraudat, pieni räsy, ketjuöljyä ja pyöräsi huoltoon sopiva monitoimityökalu.

        Miten pukeudun pyörävaellukselle?

        Suomen kesässä säät vaihtelevat, joten pukeutumisessa kannattaa suosia sekä kerrospukeutumista että vaatteiden monikäyttöisyyttä. Panosta pehmustettuihin pyöräilyhousuihin. Shortsimalliset housut voit helposti pukea muiden vaatteiden alle.

        Muuten voit pyöräillä retkeilyvaatteissasi tai retkeillä pyöräilyvaatteissa. Retkeilyhousujen lahkeita pysyy useimmiten kiristämään, joten ne eivät tartu pyörän rattaisiin tai ketjuihin. Retkeilyhousut ovat korkeampia takaa ja sopivat siksi maassa kyykkimisen lisäksi pyöräilijän etunojaan asentoon. Stretch- tai softshell-housut ovat mukavat sekä pyöräillessä että leirissä. Pakkauksiin kannattaa pakata myös leiri-iltoihin kevytuntuvatakki tai muu kevyt ja pieneen pakkautuva välitakki tuulelta suojaavan ajovaatteen lisäksi.

        Sekä pyöräily- että retkeilyvaatteissa on useimmiten tuulen- ja sateensuojaa. Joku tekninen kuorivaate on hyvä olla ylä- ja alaosaksi mukana, jos sataa. Märkänä pyöräillessä tulee kylmä.

        Kesällä tarvitset myös kevyet hengittävät pyöräilyvaatteet lämpiminä päivinä. Lyhyt- ja pitkähihaiset merinopaidat sopivat myös pyörävaellukselle shortsien kanssa. Ne pakkautuvat pieneen ja toisaalta lämmittävät tuulenpitävän takin alla. Pyöräilypaidan voi vaihtaa kuivaan ja tuulettaa leiriin tullessaan.

        Pyöräilymukavuutta lisäävät myös pyöräilyhanskat sekä aurinkolasit tai ajolasit, jotka ovat myös kapeammilla metsäpoluilla turvallisuutta lisäävä välttämättömyys. Et halua puun oksia vauhdissa silmiisi. Muista myös kypärä ja aurinkovoide.

        Retkipäivä pyörän selässä

        Retkipäivät pyörän kanssa ovat useimmiten mukava yhdistelmä luontoliikuntaa, luonnonnähtävyyksiä, kulttuurimaisemia sekä leppoisia taukoja. Älä siis suotta kiirehdi pyörälläsi, vaan nauti rauhallisesta pyöräilytahdista. Kilometrejä voi myös vain vähän maistella, jos niitä ei halua omalla retkellään ahmia. Sopiva pyöräilyvauhti epätasaisessa maastossa voi hyvin pudota 10–15 km tunnissa pakatulla pyörällä ajaessa.

        Jätä aikaa myös perillä olemiseen ja nauti retkeilystä leirissä. Lepää hyvin pyöräilypäivien välissä, varsinkin jos olet ensimmäisellä pyörävaelluksellasi.

        Joinain päivinä voit tehdä myös pyöräretkiä pakkaamattomalla pyörällä leiristä käsin. Näin säästät leirin purkamisen ja pystyttämisen vaivan ja pääset nauttimaan kevyemmästä pyöräilystä.

        Suunnistaminen pyörävaelluspäivänä

        Pyörällä suunnistaessa hyvä reittisuunnittelu ennakkoon auttaa päivittäistä suunnistamista. Voit suunnistaa kuten muutenkin: kartan, kompassin, puhelimen karttaselaimen, älykellon tai GPS:n avulla. Pyörällä liikkuessa kuitenkin vauhti aiheuttaa suunnistusvirheitä.

        Helposti tulee ajettua polkujen risteysten ohi tai käännyttyä reitillä väärään suuntaan. Suunnistamista voi haitata myös, että kaikkia metsä- ja mökkiteitä ei ole merkitty maastoon tai suunniteltu reitti on kulkukelvoton ja joudut vaihtamaan suunnitelmia lennossa.

        Välillä voi ja pitää jalkautua pyörän päältä

        Pyörävaelluksella voi ja välillä joutuu kävelemään. Jos maasto muuttuu hankalaksi pyöräillä, voi pyörän lukita odottamaan, vaikka matkalla nähtävyydelle tai sitä voi taluttaa. Kartassa hyvältä näyttänyt reitti voi olla pusikoitunut. Silloin on helpompi jalkautua ja raahata pyörä hankalan paikan ohi, kuin ajaa se.


        Miten syön, juon ja lepään pyörävaelluksella?

        Taukoja jokainen pitää yksilöllisesti. Mutta niitä kannattaa olla riittävästi. Taukoja syntyy luontevasti, kun vaihtaa vaatteita, pysähtyy nähtävyyksille, katselemaan maisemia, syö ja juo. Väsyneenä pyöräily voi aiheuttaa rasitusvammoja tai tarkkaamattomuutta vaikealla polulla tai liikenteessä.

        Pyöräily epätasaisessa maastossa pakatulla pyörällä vie energiaa. Varaa siksi riittävästi välipaloja ja syö tukevasti leirissä. Pyörävaellukselle kannattaa painon ja tilavuuden takia varata kuivattua ruokaa, jonka voit valmistaa retkikeittimellä. Kesällä huomioi kokkailuissa ruohikko- ja metsäpalovaroitukset, joten kannattaa varata muutakin kuin avotulella valmistettavaa ruokaa.

        Useimmiten jollekin pyöräilypäivälle osuu asutusta ja palveluita. Silloin voit nauttia jäätelöt, retkilounaan tai herkkuillallisen kahvilassa tai ravintolassa.

        Juomista kuluu paljon. Juomapullo pyörän rungossa tai juomarakko repussa varmistaa, että saat päivän aikana riittävästi nestettä. Tarkista jo reittiä suunnitellessasi, mistä saat vesitäydennystä. Mukana kannattaa olla myös vedenpuhdistin. Kuumana pyöräilypäivänä vettä voi kulua 2–4 litraa.

        Turvallisuus ja retkietiketti pyörävaelluksella

        Turvallinen pyörävaellus toteutuu, kun pyörä ja varusteet ovat kunnossa, olet mitoittanut voimasi ja osaamisesi reittiin sopivaksi ja hallitset pyöräilijän liikennesäännöt. Käytä ehdottomasti kypärää. Muista myös pyörän valot hämärissä, kun elokuussa illat pimenevät ja pyöräretkeilykauden jatkuessa pitkälle syksyyn.

        Ota huomioon jalkaisin kulkevat retkeilijät kansallispuistojen retkeilyreiteillä ja virkistysalueilla. Väistä ja hidasta.

        Muista, että pyöräily kuluttaa maastoa. Pysy merkityillä reiteillä ja vältä pyöräilyä kelirikkoaikaan, kun maasto on vielä pehmeää ja vaurioituu herkästi.

        Noudata retkietikettiä: suojele luontoa, vie kaikki jätteet mukanasi, suosi merkittyjä reittejä, tee tulet vain tulipaikoille ja leiriydy vain sallituille paikoille.

        Muista, että osa teistä on yksityisiä. Joten vältä liikkumasta alueilla ja tonteilla, joissa häiritset asukkaita.

        Leiriytyminen pyörävaelluksella

        Kuten muutenkin retkeillessä, on hyvän leiripaikan valinta aina mukavaa ja myös tärkeää. Pyörän kanssa retkeillessä tulee ottaa huomioon, miten lähelle perille leiripaikkaa pääset pyörälläsi. Pyörää tosin myös voi taluttaa, jos et halua polkea täyteen lastattua pyörääsi pitkospuilla tai ylämäkeen.

        Leiripaikan valintaan vaikuttaa myös majoite; mikä paikka sopii riippumatolle ja mikä mahdollisesti teltalle. Haluat ehkä myös kiinnittää pyöräsi johonkin. Löytyykö lukitsemiseen sopivia puita tai jotain rakenteita?

        Pyörän kyydissä ei voi kantaa litramäärin vettä mukanaan. Joten sitä on hyvä olla saatavilla leiripaikalla.

        Avotulen varaan ei voi laskea, koska ruohikko- ja metsäpalovaroitukset voivat olla kesäisin pitkiäkin aikoja voimassa. Mutta jos haluaa ja voi tehdä tulet, etsi etukäteen paikat, joissa tulen sytyttäminen on luvallista.

        Pyörävaellus on elämyksellinen tapa retkeillä

        Pyörävaelluksensa voi aloittaa kotiovelta tai matkustaa kauemmas. Pyörällä retkeily on hauskaa ja elämyksellistä. Epätasaisessa maastossa ajaminen haastaa keskittymään. Maastossa pyöräillessä arki unohtuu ja on helppo olla läsnä hetkessä.

        Sää ja luonto tuovat omat mausteensa elämykseen. Pyörällä voi vaeltaa myöhään syksyllä tai talvella auratulla tiellä tai kelkalla ajetuilla reiteillä.

        Kuten kaikista retkistä, voi pyörävaelluksestakin suunnitella itsensä näköisen, leppoisan tai haastavamman. Elämys syntyy itselle tärkeistä hetkistä, kauniista paikoista, nautinnosta, kun pulahtaa pyöräilypäivän jälkeen uimaan, herkullisista retkieväistä, hyvistä keskusteluista ja pyörällä ajamisen ilosta.

        Metsähallituksen luontoon.fi-sivuston suosittelemia pyörävaellukseen sopivia kohteita.

        Suosittelemme maastopyörävaellukseen:

        Pallas–Yllästunturin kansallispuisto

        Syötteen kansallispuisto

        Hossan kansallispuisto

        Kaldoaivin erämaa-alue 

        Hämeenkankaan harjoitus- ja monikäyttöalue 

        Urho Kekkosen kansallispuisto / Saariselän alue

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite