Se on helppo pakata matkaan sillä riippumatot ovat usein todella kevyitä ja pakkautuvat erittäin pieneen tilaan. Riippumatossa loikoillessa tähtiä katsellen mieli todella lepää. Jotta riippumattoretkeilystä saa kaiken irti, on hyvä huomioida seuraavat vinkit.
Ripustaessasi riippumattoa on varmistettava, että kiinnityspisteet ovat turvalliset. Jos käytät puita kiinnityspisteinä, varmista, että puu on hyvissä voimissa eikä sen yläoksilla ole kuolleita oksia, jotka voivat tippua nukkujan päälle. Riippumaton alla ei myöskään tulisi olla teräviä kiviä tai kantoja.
Tarppi eli pressu on sateensuojan lisäksi hyvä suoja puista tippuvia käpyjä ja muita pieniä tippuvia asioita vastaan.
Ota puut huomioon kiinnittäessäsi riippumattoa. Tavallisilla kiinnitysnaruilla puuhun jää helposti syvätkin jäljet. Mitä useampi retkeilijä kiinnittää riippumaton samoihin puihin, sitä suurempaa haittaa ja tuhoa siitä tulee puulle. Suosituilla retkeilyalueilla tämä on jo selvästi havaittavissa.
Puuystävällisellä kiinnitysratkaisulla, ns. puunhalaajalla, kiinnitettynä, riippumatosta ei jää puuhun haitallisia jälkiä. Hyvä vaihtoehto on esimerkiksi Ticket To The Moonin Moon-Strap. Hyvä lisä on myös Gibbon Tree Wear. Vaihtoehtoisesti voi käyttää esim. vanhaa solumuovista makuualusta, tai siitä leikattuja pienempiä paloja.
Nukkuessaan riippumatossa retkeilijän tulee suojautua alta tulevalta kylmyydeltä, myös kesäisin. Tähän tarkoitukseen sopivat sekä tavalliset makuualustat, että erityisesti riippumattokäyttöä varten suunnitellut riippumattopatjat. Ilmapatjoja käyttäessä patjaa ei kannata täyttää yhtä paljon kuin maassa nukkuessa, vaan jättää se hieman löysäksi jotta alusta mukailee paremmin riippumaton muotoja. Mukava vaihtoehto makuualustalle on underquilt eli aluspeite, joka ripustetaan riippumaton alle.
Riippumattoa ei kannata ripustaa liian kireäksi tai liian löysäksi. Jos matto on liian kireällä, viistossa nukkuminen ei onnistu ja mattoon kohdistuu turhan paljon rasitusta. Jos matto on liian löysä, mukavuus kärsii ja maton keskelle saattaa nousta harjanne, joka häiritsee nukkumista. Hyvä perussääntö on, että köydet ovat 30 asteen kulmassa (vinkki: joissakin kompasseissa on kulman mittaus). Kokeilemalla löydät itsellesi parhaan kireyden.
Yhden hengen riippumatto on hyvä päiväunia ja hetkellistä hengailua varten. Retkeilyä ja yöpymistä ajatellen on parempi ostaa kahden hengen riippumatto, joka on tarpeeksi leveä että siinä voi nukkua mukavasti viistosti.
Tampereen Partioaitan myyjä Tommi Mujunen nukkuu riippumatossa kuin tukki ja herää ilman kolotuksia.
Miten leiriydyt ja missä?
– Retkeilen paljon monikäyttömetsissä. Tutkin karttoja ja etsin hyviä leiripaikkoja alueilta, joilla ei ole mökkejä tai asutusta. Leiriydyn jokamiehen oikeuksien voimin. En omista tällä hetkellä lainkaan telttaa, vaan yövyn yleensä riippumatossa. Viime talvena innostuin yöpymään pelkän tarppikankaan alla makuualustalla, kun halusin kokeilla yöpymistä mahdollisimman minimalistisesti. Tarpin alla on suojassa mutta kuitenkin ulkona. Riippumatto ja tarppi myös menevät pieneen tilaan.
Miten riippumatossa saa hyvät unet?
– Teltassa heräilin monta kertaa yössä, mutta riippumatossa saatan nukkua yhdeksän tuntia yhtä soittoa, eikä aamulla satu mihinkään. Olen todennut, että se on minulle mukavin tapa. Riippumattoa ei saa vetää liian kireälle puiden väliin, vaan sen kuuluu jäädä vähän säkille, jotta siihen mahtuu hyvin nukkumaan. Kiinteä harjanaru riippumatossa auttaa tässä. Liian tiukalla matto puristaa hartiat länään. Hyvillä puunhalaajilla maton saa viritettyä sopivalle etäisyydelle. Alla minulla on untuvainen aluspeitto, eikä ole tullut kylmä kovemmillakaan pakkasilla. En mielelläni käytä riippumatossa makuualustaa, koska se liikkuu alta.
Vaatiiko retkeily kalliit varusteet?
– Retkeilyn aloittamiseen kesäkaudella riittää hyvät kengät ja hyvä rinkka. Kaiken ei tarvitse olla teknistä, vaan esimerkiksi sadeviitat toimivat oikein hyvin. Luovuutta voi käyttää ja tavaroita kannattaa lainailla. Partioaitan maksuton varusteiden lainauspalvelu 365-klubilaisille on hyvä: ei tarvitse heti panna montaa sataa euroa kiinni vaikkapa rinkkaan, vaan voi ensin testata, mikä malli sopii parhaiten omaan selkään.
Top-3 varusteet
1. Exped Synmat 3-D -makuualusta.
Todella eristävä, leveä ja pehmeä. Ihan järjettömän hyvä nukkua.
2. Black Diamond Moji -leirivalo.
Käytössä melkein aina. Roikkuu kätevästi riippumaton harjanarussa.
3. Savotta Jääkäri-reppu L.
Kestävä ja muokattava rinkka, johon saa reissun pituuden mukaan lisätaskuja.
Artikkeli julkaistu 365-lehden numerossa 1/2021.
Kuva Vilma Rimpelä. Teksti Taina Ahtela.