Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Talvivaraston tyhjennys 11.3. asti »

    RETKIKEITTIMEN JA KATTILOIDEN HUOLTO

    Retkikeittimen ja kattiloiden huolto ja pesu Puhtaus on puoli ruokaa. Ruuan laittaminen ulkona vie eräelämyksen uuteen ulottuvuuteen. Monien mielestä ruoka maistuukin paljon paremmalta, kun se syödään ulkona. Luonnossa on paljon paikkoja, jonne ei saa tehdä nuotiota, ja tiettyinä aikoina vuodesta tulenteko ei ole suotavaa missään. Silloin retkikeitin on hyvä vaihtoehto nuotiolle.


    Retkikeitinkin kuluu käytössä ja siitä on syytä pitää hyvää huolta, jotta se kestäisi mahdollisimman pitkään käyttöä. Puhdas ja huollettu keitin toimii myös tehokkaammin ja on toimintavarmempi.

    Muista myös, että puhtaus on puoli ruokaa! Pidä kattilat ja pannut puhtaina ja puhdista ne mieluiten jo heti retkellä.

    Tässä oppaassa on vinkkejä retkikeittimen huoltamiseen sekä erilaisten kattiloiden puhdistamiseen.

    Aiheeseen liittyvää:

    Retkikeittimen huoltaminen

    Retkikeitin, johon kaasu kiinnitetään suoraan kiinni, on helppokäyttöinen sekä suhteellisen vapaa huoltamiselta. Esim. Primus Microntail Stove Piezo. Keittimissä, joissa on integroitu piezo (kipinäsytytin), on piezo mahdollista vaihtaa uuteen.

    Retkikeittimiin, joissa on letkullinen kaasun syöttö, voi kaasun kulkeminen loppua tai muuttua katkonaiseksi. Näitä keittimiä ovat mm. Trangian kaasupoltin, kaikki bensa- ja monipolttoainekeittimet sekä jotkin kaasukeittimet. Letkun tukkeutuminen voi johtua letkuun päässeestä roskasta. Tässä tapauksessa irrota letku keittimestä ja puhdista paineilmalla letku keittimestä kaasupatruunan suuntaan (eli vastakkaiseen suuntaan kuin kaasu kulkee letkussa).

    Perinteisen spriipolttoisen Trangian huoltaminen on ensisijaisesti osien puhtaana pitämistä. Alla on vinkkejä kattiloiden ja Trangian alumiiniosien puhdistamiseen. Kun jokin Trangian osista on vaurioitunut, se on helppo uusia. Kaikkia Trangian osia on saatavilla erikseen, joten keitintä on helppo huoltaa ja pitää käyttövalmiina.

    Katso videot

    Monipolttoainekeittimen huolto

    Piezo-sytyttimen vaihto

    Kattiloiden puhdistaminen

    Kattilat ja pannut kannattaa aina puhdistaa käytön jälkeen. Näin välineet ovat valmiina uusiin seikkailuihin, eikä lika pääse pinttymään kiinni kattilaan.

    Retkiolosuhteissa puhdistamiseen voi käyttää etikkaa. Toisin kuin teollisista kemikaaleista, etikasta ei synny jäämiä luontoon. Oikein annosteltuna etikalla puhdistamisesta ei jää myöskään etikan hajua.

    Suojaa kattilaa ruosteelta sekä naarmuilta. Mikäli kuljetat kattilan sisällä retkikaasua tai retkikeitintä, suojaa kattilan pinta talouspaperilla tai kankaalla. Kankainen säilytyspussi on paras pitkäikäinen vaihtoehto. Muista pestä säilytyspussikin aina välillä. Nopeasti ruostuvasta retkikaasusta irtoaa helposti ruostetta kattilan pintaan. 

    Teräskattilan puhdistaminen

    Teräskattilan voi yleensä puhdistaa astianpesukoneessa tai käsin harjalla ja käsiastianpesuaineella. Kattilan pohjaan lujasti tarttunut ruoka pudistetaan ripottelemalla pyykinpesuainetta niin, että pohja peittyy. Lisää pohjalle vettä 1-2 cm, kiehauta tai anna liota. Lopuksi harjaa ja huuhtele kattila.

    Miten puhdistetaan pinnoitetut astiat?

    Puhdista pinnoitetut astiat käsin harjalla ja neutraalilla käsiastianpesuaineella. Älä käytä hankausjauheita tai hankaavia pesusieniä. Suosi aina käsinpesua, jotta pinnoite kestäisi käytössä mahdollisimman pitkään ja pinta pysyisi ”öljyisenä”, sillä konetiskiaine kuivattaa pinnoitetta. Varo naarmuttamasta pinnoitettua pintaa. Käytä muovisia tai puisia ruoanvalmistusvälineitä ja kohtuullisia lämpötiloja. Yli 250°C lämpö voi vaurioittaa pinnoitetta ja heikentää pinnan tarttumattomuutta. Älä säilytä ruokaa pinnoitetussa astiassa.


    Likaantunut kattila kannattaa pestä jo retkellä.

    Pinnoitettuun kattilaan ei pala helposti kiinni.

    Alumiinikattiloiden huoltaminen

    Alumiinia sisältäviä astioita ei yleensä suositella pestäväksi astianpesukoneessa, koska konetiskiaineen emäksisyys saattaisi helposti syövyttää alumiinin pintaa. Alumiinikattiloiden kanssa tulee huomioida myös valmistajan antamat puhdistusta koskevat suositukset, jotka löytyvät myyntipakkauksesta – tai pakkauksen mukana tulleesta hoito-ohjeesta.

    Pohjaan palanut alumiinikattila

    Ei ole harvinaista, että ruoka palaa kiinni alumiinikattilaan. Pohjaan palanutta ruokaa voidaan irrottaa peittämällä kattilan pohja ensin vedellä, jonka jälkeen annostellaan 2-3 rkl koneastianpesujauhetta (tai vaihtoehtoisesti pyykinpesujauhetta). Tämän jälkeen seos kuumennetaan hitaasti kiehuvaksi, nostetaan sivuun ja jätetään likoamaan noin 15-20 minuutiksi. Lopuksi kevyt harjaus ja kunnollinen huuhtelu. Tarvittaessa toimenpide voidaan toistaa.

    Alumiinin kiillon palautus

    Kun olet puhdistanut ruoantähteet pannusta, sekoita sitruunamehuun/etikkaan tarpeeksi vettä niin, että pannu täyttyy. Keitä seosta 10 minuuttia. Kun astia on jäähtynyt, puhdista pannu kevyesti hankaussienellä.

    Suola ei sovellu alumiinin puhdistamiseen.

    Anodisoidun alumiinin puhdistus

    Puhdista anodisoitu alumiini 6-8 pH-arvon pesuaineella (käsiastianpesuaineina). Varmista kuitenkin, etteivät käytetyt tuotteet sisällä klooria.

    Nokeentuneen kattilan puhdistaminen

    Avotulella käytetyn kattilan tai pannun pohjaan kerääntyy nokea. Noki eristää, joten nokeentunut kattila pidentää keittoaikaa. Noki irtoaa astianpesuaineella ja harjalla. Retkiolosuhteissa voi käyttää etikkaa ja havunoksia.


    Avotulella kahvipannun pohja nokeentuu.
    double-arrows-up
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite