Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        RETKILUISTELUOPAS

        Retkiluistelu on kiehtova tapa lähteä talviseen luontoon. Tuttukin maisema näyttää erilaiselta jäältä ihailtuna. Jää ja lumi rakentavat taideteoksia, jotka talven aurinko valaisee. Harmaassakin kelissä jäällä liikkuessaan voi kohdata upeita luonnonnähtävyyksiä ja tarkastella jään eri vivahteita ja muotoja. Retkiluisteluun liittyy kuitenkin aina iso jäihin vajoamisen riski. Turvallisuus onkin retkiluistelussa kaikki kaikessa. Siksi retkiluistelu kannattaakin aloittaa retkiluistelukurssilta, jossa pääsee tutustumaan paitsi retkiluisteluvälineisiin, myös jääturvallisuuteen sekä toisiin retkiluistelijoihin. Luonnonjäille mentäessä laitetaan aina naskalit kaulaan ja otetaan täysi vaihtovaatekerta reppuun mukaan kuivapusseihin huolellisesti pakattuna. Luonnonjäille ei myöskään pidä koskaan lähteä yksin, vaan parin tai ryhmän kanssa luisteleminen on turvallisempaa. Toinen mahdollisuus on luistella valmiilla luonnonjäille auratuilla radoilla, joita ylläpitävät sekä kunnat että yksityiset toimijat.

        Retkiluistelureitin ja -retken suunnittelu

        Onnistuneeseen luisteluretkeen vaikuttaa ensisijaisesti jäätilanne ja sää. Jää elää lämpötilojen, vedenvirtausten, -korkeuden ja ilmankosteuden mukaan. Jääntuntemusta voi opetella retkiluistelukursseilla, retkillä ja -kirjoista. Jäätuntemus kasvaa jäällä liikkuessa. Retkiluisteluseurat ylläpitävät verkkopalvelua jäätilanteesta. Seuroihin voi liittyä käymällä retkiluistelukurssin ja tulokasretkellä.

        Suunnittele turvallinen luisteluretki ja -reitti kantavalle luonnonjäälle tai auratulle reitille. Varaa riittävästi aikaa yllätyksiin ja tee reittiisi varasuunnitelmia, jos jäiden kunto reitillä heikkenee. Retkiluistelupäivien matkat vaihtelevat n. 20–100 km välillä jäiden kunnosta, luistelijoiden kokeneisuudesta ja vauhdista riippuen.

        Hyvät luistelujäät syntyvät loppusyksystä, kun on pitkään pakkasta, mutta ei ole vielä satanut lunta. Ensimmäiset kantavat jäät syntyvät pieniin matalampiin järviin. Kovilla pakkasilla syntyy kovia teräsjäitä, joilla on upeaa luistella. Jääpeite ei ole kuitenkaan kaikkialla kantava, joten pidä kaveri ja turvallisuusvarusteet mukana jäällä: naskalit, sauvat, joilla tarkastat jään paksuuden sekä heittoliina.

        Keväällä, kun suojakelit ja pakkanen vaihtelevat, ja lumi sulaa jääpeitteen päältä, löytyy usein hyviä tasaisia jäitä. Aurinko kuitenkin lämmittää jo, ja jääpeite saattaa heiketä nopeasti. Turvallisinta on lähteä yhteisretkille, joilla on kokenut ohjaaja.

        Luonnonjäille auratut reitit ovat turvallisempia luisteluretkikohteita. Aurattuja jäitä löytyy seuraamalla retkiluistelijoiden ryhmiä sosiaalisessa mediassa. Valmiit luistelureitit ovat usein noin 5–10 km pituisia. Sää ja ilman lämpötila vaikuttavat aina reitin kuntoon.

        Lue lisää, mitä tulee huomioida talviretkelle lähdettäessä:

        Valmistautuminen talviretkelle »

        Miten pukeutua retkiluisteluretkelle?

        Retkiluistellessa on hyvä suojautua pakkaselta kerrospukeutumisella ja hyvillä asusteilla. Alle merinokerrasto, sen päälle lämmittävä toinen kerros ja päälle kuorikerros. Jäillä usein tuulee, joten kalvovaatteet suojaavat viimalta. Päällimmäinen kerros voi olla myös joustava softshell-vaate tai kuorivaate, jossa on tuuletusmahdollisuus. Kovassa pakkasessa ja tuulessa topatut housut ja untuvatakki suojaavat retkiluistelijaa kylmältä.

        Vastatuuleen luistellessa saattaa tulla hiki. Ota siksi mukaasi kaikille luisteluretkille lämmin taukotakki, jonka voit pukea heti pysähtyessäsi, jotta et ala palella kosteissa vaatteissasi. Myös toppahame on hyvä asuste, jonka voit pukea tauoilla tai hitaammin luistellessasi.

        Pakkasella kädet on viisainta suojata rukkasin tai lämpimillä sormikasmallisilla hanskoilla. Lämpimämmillä keleillä toimivat myös erilaiset hiihto- ja pyöräilyhanskat tai yhdistelmä merinovillaiset linerit ja kuorirukkaset. Jään päällä voi olla joskus vettä, joten ota varakäsineitä mukaan, jos kaadut ja kastelet käsineesi. Kovilla pakkasilla auttavat kemialliset lämmittimet.

        Retkiluistimissa käytetään erilaisia sidemalleja, joihin sopivat erilaiset monot ja kengät. Osa siteistä on nk. yleissiteitä, joissa voi käyttää mitä tahansa kenkiä. Mutta useimmiten retkiluistimissa on siteet, joihin sopivat erilaiset retkimonomallit, joita käytetään myös retkisuksissa. Jos jalat palelevat, voi monoon laittaa kemialliset lämmittimet.

        Kasvoihin osuu viimaa luistellessa. Retkiluistelussa hyvä apu ovat urheilu- tai laskettelulasit sekä balaclava-mallinen kypärämyssy pipon alla. Monikäyttöinen merinovillainen tuubihuivikin antaa lisää suojaa kasvoille. Suojaa myös kaulan ja pään alue.

        Lue lisää talviretkille pukeutumisesta talviretkeilyoppaastamme:

        Pukeutuminen talviretkelle »

        Hyvät eväät ja lämmintä juotavaa

        Luisteluretkien henkeen kuluu pysähtyä luonnonkauniiseen paikkaan nauttimaan eväitä. Tauolla terät riisutaan ja siirrytään saareen tai rannalle juomaan lämmintä ja syömään retkilounas. Koko päivän retkelle voit pakata lämpimän lounaan mukaan ruokatermokseen. Voit ottaa mukaan myös valmiiksi kuivatun retkiruokapussin ja kuumaa vettä termospullossa.

        Ota lisäksi takin ja repun taskuun nopeita välipaloja. Pakkaa mukaan myös lämmintä juotavaa termospulloon. Tavallisessa juomapullossa vesi jäätyy.

        Joidenkin luistelubaanojen varrella on myös laavuja, joihin voit pysähtyä syömään tai juomaan. Hyödynnä mahdollisuus tehdä tulet ja lämmittää ruuat avotulella.

        Lue lisää talviretkellä syömisestä ja juomisesta talviretkeilyoppaastamme:

        Ruokailu talviretkellä »

        Varusteet retkiluistelijan reppuun

        Jos liikut luonnonjäillä retkeillen, pakkaa mukaasi reilun kokoinen 35–45 litran päiväreppu. Vesitiiviissä luistelurepuissa on haararemmi lisävarusteena sekä mahdollisuus kiinnittää heittoliina repun päälle tai sivuun kädenulottuville.

        Välttämättömyys on myös kaulaan ripustettavat jäänaskalit ja heittoliina.  Retkiluistelijoille suositellaan sauvoja, joissa on vahva piikki, joilla voi kokeilla hakkaamalla jään paksuutta. Mutta muutkin retkeilyyn sopivat sauvat sopivat tasapainotteluun ja vauhdin ottamiseen. Valmiiksi auratuilla baanoilla sauvoja ei välttämättä edes tarvita.

        Hyvä lisä varustukseen ovat polvisuojat. Luonnonjäällä saattaa olla yllättäviä epätasaisuuksia, joihin saattaa vauhdissa kaatua. Suojat kuitenkin säästävät mustelmilta.

        Retkiluistelureppuun pakataan myös täysi vaihtovaatekerta kahteen erilliseen kuivapussiin. Toiseen ylävartalon suojaksi tarkoitetut vaatteet ja toiseen alaosan vaatteet. Jalat suojataan märissä monoissa muovipussilla ennen matkan jatkamista. Pakkaa siis myös kaksi muovipussia mukaan.

        Tauoilla mukavuutta lisää istuinalusta. Taukotakki on välttämätön. Kovemmilla pakkasilla pakkaa mukana myös kuivapussiin lisäkerroksia, paksu neule, fleece tai suojaavia asusteita, kuten ylimääräinen tuubihuivi.

        Lue lisää vinkkejä talviretken pakkauslistasta:

        Pakkauslista talviretkelle »

        Muista aina turvallisuus retkiluistellessa

        Retkiluistellessa turvallisuutta pitää ennakoida jo harrastuksen aloittaessaan. Jäihin vajoaminen on riski, joka on aina olemassa retkiluistellessa. Varaa siksi mukaan kaulallesi jäänaskalit, reppuun heittoliina ja kahteen kuivapussiin vaihtovaatteet. Hypotermia yllättää nopeasti, jos vajoaa jäihin.

        Talviset säät saattavat yllättää päiväretkeläisenkin. Voi nousta lumimyrsky tai sumu, pakkanen voi laskea ja nousta vaikuttaen jään kantavuuteen ja varusteidesi sopivuuteen. Varustaudu siksi myös aina yllätyksiin. Pidä mukana kompassi ja kartta, puhelin ladattuna sekä ylimääräisiä lämpimiä vaatteita, jos joudut odottamaan apua. Ota mukaan riittävästi juotavaa.

        Pakkaa mukaan aina EA-pakkaus, josta löytyy avaruuspeite, särkylääkettä ja urheiluteippiä. Reppuun voi pakata myös hätäpillin.

        Huolehti virran riittävyydestä kännykässäsi ja lataa puhelimeen 112-sovellus, joka näyttää hätäkeskukselle sijaintisi.

        Muista, että paras tapa huolehtia turvallisuudesta talvisella luisteluretkellä on ylläpitää omaa toiminta- ja havaintokykyään. Retkeile siis levänneenä, pidä itsesi lämpimänä, syö ja juo riittävästi ja mitoita omat ja retkiseurueen voimavarat sopivaksi päivän reitille.

        Lue lisää turvallisuudesta talviretkeilyoppaastamme:

        Turvallisuus talviretkellä »

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite