/tapahtumat//yritys/vuodesta-1928//asiakaspalvelu/yritysmyynti//yritys/sv/information-om-partioaitta/

Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Rinkan säätö

    Rinkan säätäminen oikein tekee matkanteosta mukavampaa

    Kun itselle sopiva rinkka on valittu ja hankittu, on syytä tutustua rinkan säätöihin, jotta se toimisi parhaalla mahdollisella tavalla. Mikäli vielä pähkäilet oikean rinkan valintaa, niin käy tutustumassa myös Rinkan valinta -oppaaseemme.

    Rinkan säätäminen juuri omalle vartalolle sopivaksi on tärkeää sen kannalta, että paino jakautuisi mahdollisimman oikein ja rinkan kantaminen olisi ergonomista. Oikeilla säädöillä voidaan jopa välttää erilaiset vaivat, joita väärät säädöt voivat aiheuttaa, kuten esimerkiksi käsien puutuminen. Ota huomioon, että joissakin rinkoissa, esimerkiksi Ospreyn malleissa, on jo lähtökohtaisesti kahta eri selän pituutta, joten jo ostohetkellä on syytä valita oman selän mittasuhteisiin parhaiten sopiva rinkka.

    Rinkan istuvuudessa ja parhaassa mahdollisessa kantokokemuksessa on syytä pitää myös mielessä se, että rinkan pakkaaminen vaikuttaa suuresti siihen, kuinka miellyttävää rinkkaa on kantaa. Ihanteellisinta on, jos kaikki tavarat saa pakattua rinkan sisään, sillä rinkan ulkopuolelle kiinnitettävät tavarat muuttavat rinkan painopistettä. Lisää vinkkejä pakkaamiseen voit käydä lukemassa rinkan pakkausoppaasta.

    Rinkan sovitus tehdään painojen kanssa

    Aloita rinkan sovitus selkään lisäämällä rinkkaan painoa. Tyhjää rinkkaa on turha sovitella, sillä se ei anna juuri minkäänlaista käsitystä siitä, kuinka rinkka todellisuudessa istuu selkääsi. Painoa ei tarvitse olla aivan yhtä paljon kuin vaellukselle lähdettäessä, mutta mitä lähempänä näitä kiloja ollaan, sitä paremmin saat rinkan säädettyä tositilannetta varten. Kaikissa Partioaitan myymälöissä on testipainot, joilla rinkkaa voi sovittaa selkään.

    Ennen rinkan selkään nostamista on myös hyvä löysentää kaikki remmit valmiiksi. Kun kerran olet säätänyt selän pituuden itsellesi sopivaksi, ei siihen tarvitse enää koskea. Toki voit joutua vielä tekemään hienosäätöä, kun lähdet kunnolla liikkeelle. Kaikki muut säädöt ovat sellaisia, jotka on melkein aina säädettävä uudestaan, kun rinkka on ollut poissa selästä. Remmeihin ja säätöihin saa äkkiä rutiinin ja homma sujuu sutjakkaasti muutaman kerran jälkeen, joten ei tarvitse olla huolissaan, jos säädöt aluksi tuntuvat hankalilta.

    Rinkan säätämisen järjestys:

    1. Säädä selän pituus

    Useimmissa rinkoissa selän pituus on säädettävissä juuri omalle selälle optimaaliseksi. Eri merkeillä ja malleilla on hieman erilaisia säätömekanismeja. Tässä vaiheessa voit arvioida selän pituuden. Kun olet käynyt kaikki seuraavat vaiheet läpi, ja jos rinkka ei istu kunnolla, niin silloin selän pituutta on syytä säätää.

    Selän pituuden voi myös mitata. Silloin mitataan olkapään ja suoliluun uloimman kärjen (koholla olevat luut lantiosi sivuilla) väli suorassa linjassa selkää pitkin. Tämä mitta kertoo, kuinka pitkä selkäpaneelin pituuden tulisi suunnilleen olla. Eli kuinka pitkä välimatka on olkaviilekkeen yläreunan ja lantiovyön keskiosan välissä. Hienosäätöä toki voi tässäkin joutua tekemään, mutta ainakin mitta on lähellä oikeaa.


    Useissa malleissa selän pituus on säädettävissä, jolloin saat rinkan istumaan parhaiten selkääsi.

    1. Kiinnitä ja kiristä lantiovyö

    Nosta rinkka selkääsi ja kiinnitä ensimmäiseksi lantiovyö. Lantiovyön kiinnittäminen ensimmäiseksi on tärkeää, koska sen varaan laskeutuu suurin osa rinkan painosta. Yritä asettaa lantiovyö korkeussuunnassa suunnilleen suoliluiden kärkien päälle (osa lonkkaluuta, koholla olevat luut lantiosi sivuilla). Napsautettuasi lantiovyön klipsun kiinni, kiristä lantiovyö vetämällä remmeistä. Lantiovyön pitäisi nyt tuntua napakalta siten, että tunnet selvästi rinkan painon laskeutuvan lantiollesi.


    Lantiovyön kiinnittäminen ja kiristäminen ensimmäiseksi on tärkeää, jotta suurin paino asettuu lantiolle.

    1. Kiristä olkaviilekkeet

    Seuraavaksi vuorossa on olkaviilekkeiden eli olkahihnojen kiristys viistosti taaksepäin ja alaspäin vetäen sopivan tiukoiksi siten, että rinkka nousee ylemmäs selkään ja olkaviilekkeet tuntuvat istuvan napakasti, mutta eivät purista. Jos olkaviilekkeitä kiristää liikaa, painavat ne ikävästi hartioiden etuosasta, jolloin kantaminen tuntuu ikävältä. Tämän paineen tunteen huomaa kyllä helposti, koska silloin kantaminen on selvästi epämukavaa.


    Olkaviilekkeet kiristetään vetämällä hihnoja viistosti taakse- ja alaspäin.

    1. Säädä tasapainoremmit

    Rinkan yläosassa olevia tasapainoremmejä eteenpäin vetämällä saat rinkan painon siirtymään lähemmäs vartaloasi. Jos remmit ovat olleet kovin löysällä, niin huomaatkin tässä vaiheessa mahdollisesti suuren eron siinä, kuinka rinkan paino tuntuu asettuvan paremmin. Jos remmit ovat löysällä, tunnet myös mahdollisesti sen, kuinka rinkan paino tuntuu vetävän sinua taaksepäin. Tasapainoremmien ihanteellinen kulma on 45 astetta.


    Vetämällä tasapainoremmejä eteenpäin siirtyy rinkan paino lähemmäs vartaloasi.

    1. Säädä, kiinnitä ja kiristä rintaremmi

    Viimeisenä kiinnitetään rintaremmi. Rintaremmin tehtävä on pitää olkaviilekkeet oikeassa kohdassa hartioillasi, jotta olkaviilekkeet eivät ensinnäkään pääse valumaan sivuille, eivätkä myöskään paina hartioillasi kohtia, joissa on paljon verisuonia. Rintaremmin ja olkaviilekkeiden väärät asennot voivat johtaa esimerkiksi käsien puutumiseen. Kireys on hyvä säätää siten, että olkaviilekkeet eivät rutistu liian lähelle kaulaasi aiheuttaen mahdollisesti hankaumia, mutta eivät ole myöskään liian löysällä jättäen olkaviilekkeet liikkumaan vapaasti sivuille. Rintaremmin hyvä korkeus on noin 5 cm solisluun alapuolella.


    Rintaremmi napsautetaan kiinni ja kiristetään viimeisenä. Joissakin rinkoissa rintaremmissä on pilli hätätilanteiden varalle.

    Miltä rinkan tulisi tuntua oikein säädettynä?

    Rinkan tulisi tuntua tukevalta selässäsi, ja suurimman painon tunteen pitäisi tuntua lantiolla. Olkaviilekkeet eivät saa painaa erityisesti mistään. Jos olkaviilekkeet osuvat kaulaasi, ovat ne liian lähellä toisiaan. Joissakin malleissa olkaviilekkeiden etäisyyttä toisistaan saa säädettyä. Naisten malleissa on lähtökohtaisesti olkaviilekkeet hieman lähempänä toisiaan kuin miesten malleissa. Olkaviilekkeiden tulee istua hartioita myötäillen niin, että niiden alle ei jää rakoa. Rako olkaviilekkeiden alla kielii liian pitkästä selän pituudesta. Rinkan selän pituutta lyhentämällä saat rinkan istumaan paremmin olkaviilekkeidenkin kohdalta.


    Tässä selän pituus on säädetty liian pitkäksi, jolloin rinkka nousee ylös ja olkaviilekkeiden ja hartioiden väliin jää rako.

    Rinkka selässä sinulla ei pitäisi olla tunnetta, että se vetää sinua taaksepäin. Jos tällainen tunne on, yritä korjata tilannetta vetämällä rinkan yläosassa olevia tasapainoremmejä eteenpäin, jolloin erityisesti rinkan yläosa siirtyy lähemmäs vartaloasi. Jos tämä ei auta, syy voi olla rinkan pakkauksessa, joten tarkista, että painavimmat esineet ovat lähimpänä kehoasi, ja ettei rinkan ulkopuolelle ole kiinnitetty mitään painavaa.


    Tässä puolestaan rinkan tasapainoremmit on jätetty liian löysiksi, jolloin rinkka kaatuu taaksepäin ja aiheuttaa raon rinkan ja selän väliin sekä aiheuttaa myös tunteen, että rinkka vetää kantajaansa taaksepäin.


    Rinkan tulisi istua tukevasti selässä siten, että olkaviilekkeet myötäilevät hartioita.

    Kun rinkka on oikein säädetty, on sitä miellyttävä kantaa, voit välttyä monilta ongelmilta ja matka sujuu joutuisammin. Antoisia rinkkareissuja!

    double-arrows-up
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite