Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        RUOAN KUIVAAMINEN

        Retkeillessä riittävä energiansaanti on äärimmäisen tärkeää. Siksi onkin hyvä, että mukana on maistuvaa ja omien mieltymysten mukaista ruokaa. Näppärintä on, jos mukaan voi napata oman lempiruuan.


        Kuivattu retkiruoka nousee arvoonsa erityisesti pitkillä vaelluksilla kesäisin ja syksyisin, kun kaikki ruoka täytyy kantaa mukana rinkassa. Ruuan keveys sekä pieneen tilaan pakkautuvuus ovat tällöin plussaa. Kuivatun retkiruuan helppo valmistus retkeilyolosuhteissa tekee siitä kuitenkin myös houkuttelevan talviretkille tai vaikkapa vanin kanssa matkatessa.

        Kuivausta voi toteuttaa kolmella tavalla: kuivurissa, uunissa tai huoneen lämmössä. Mistä ruuan kuivaaminen sitten aloitetaan?

        Valmistelut ennen kuivaamista

        Ennen kuin aloitat ruoka-aineen kuivaamisen varmista, että se on puhdasta ja hyvälaatuista. Kuivatessa hiemankin mädäntynyt kohta voi pahimmassa tapauksessa pilata koko kuivatun ruuan. Lisäksi, jos et kuivaa ruokaasi kokonaan vaan se jää hieman kosteaksi, voi se homehtua. Siksi onkin hyvä, että kuivaat raaka-aineita mieluummin liian pitkään kuin liian vähän.

        Kuivattavat ainekset on myös hyvä kuivata silloin, kun ne ovat tuoreimmillaan. Esimerkiksi marjat ja sienet heti poimimisen jälkeen. Tällöin saat kuivattuun ruokaan myös eniten ravintoarvoja. Lisäksi leikatessasi vaikkapa vihanneksia tai hedelmiä on hyvä leikata ne suunnilleen samankokoisiksi paloiksi, jolloin kuivaamisen laatu on tasaisempaa.

        Jotkut ruoka-aineet tulee ryöpätä ennen kuivaamista, jotta maku, väri ja rakenne säilyvät hyvinä. Esimerkiksi kaalit tulee ryöpätä. Myös monet juurekset on ryöpättävä ennen kuivaamista. Pitkään kypsyvät juurekset voi myös pehmittää puolikypsiksi ennen kuivaamista.

        Ruoan kuivaus huoneen lämmössä

        Retkiruuan kuivaamisen voi aloittaa matalalla kynnyksellä esimerkiksi kasvisten, vihannesten ja hedelmien kuivaamisella. Näin saat tuunattua valmisretkiruokia tai esimerkiksi aamupuuron.

        Tästä helpoimpana esimerkkinä on muun muassa porkkanaraaste, joka kuivuu raastettuna leivinpaperin päälle ilmavasti levitettynä jopa vuorokaudessa. Myös sieniä tai ohuita omenarenkaita lankaan pujotettuna voi kuivata huoneenlämmössä. Muista suorittaa kuivaus ilmavasti, lämpimässä ja auringolta suojassa olevassa paikassa. Tarkastele kuivattavaa raaka-ainetta säännöllisesti ja sijoittele niitä alustalle ilmavammin.

        Voit myös kuivata erilaisia luonnon kasveja ja yrttejä sitomalla niitä nippuihin ja ripustamalla ne ilmavaan ja auringolta suojaiseen paikkaan huoneeseen. Kuivaa vain puhtailta kasvupaikoilta kerättyjä villiyrttejä ja huuhtele pölyiset kasvit ja kuivaa ne ennen kuivaukset aloittamista. Yrttejä kuivatessa lämpötila ei saa nousta yli +30°C asteen, joten huoneenlämpö on yrttien kuivaamiseen otollinen. Tiedät, että yrtit ovat valmiita kuivauksesta, kun ne murenevat helposti. Yrteistä voit tehdä teetä tai lisätä niitä esimerkiksi munakkaan joukkoon.

        Ruoan kuivaus uunissa

        Toinen vaihtoehto on kuivata ruokia uunissa raaka-aineesta riippuen 45-50°C asteessa. Kuivauksen ajaksi uunin luukku jätetään hieman raolleen esimerkiksi puulastan avulla. Kiertoilmaa käyttäessä uuniin voi laittaa useamman pellin kerrallaan. Tällöin muista vaihtaa säännöllisesti peltien kerroksia. Voit myös tehostaa kiinteiden ruoka-aineiden kuivausta laittamalla kuivattavat ainekset uunin ritilälle. Muista tällöin leivinpaperi, etteivät ainesosat tipu kuivauksen aikana uunin pohjalle.

        On hankala sanoa, kuinka kauan kuivaus kestää, sillä se riippuu myös kuivattavasta aineesta. Tavallisimmin kuivaus kestää yhdestä yöstä vuorokauteen. Aikaan vaikuttaa se, kuinka paljon nestettä kuivattavassa ruuassa on, sekä kuinka paksuna kerroksena se on uunipellillä.

        Uunissa on kätevää kuivata erityisesti erilaisia soseita, keittoja tai esimerkiksi kananmunia. Kananmunat kuivataan sosekeittojen tapaan. Voit rikkoa munat leivinpaperin päälle ohueksi kerrokseksi. Riko kananmunan rakenne pellillä. Tämän jälkeen laita pelti uuniin, joka on 45 - 50°C lämpöinen. Jätä uuni raolleen. Voit siirtää leivinpaperin pelliltä ritilälle kananmunan ollessa jo hieman kuivunut. Kuivauksen aikana voit myös rikkoa kuivattavaa kerrosta aika-ajoin pienemmiksi paloiksi. Uunista riippuen kuivaus kestää noin vuorokauden. Kuivauksen jälkeen jauha kananmuna tehosekoittimella pieneksi jauheeksi. Näin voit käyttää kananmunaa retkellä esimerkiksi pasta carbonarassa.

        Uuni on myös kätevä tapa kuivata erilaisia keittoja tai pastan lisukkeita vaellukselle. Valmista esimerkiksi kasvissosekeitto tai fetatomaattiseos tavalliseen tapaan ja laita se sen jälkeen ohuena kerroksena uunin pellin päälle ja kuivaa samaan tapaan kuin aiemmin mainittu kananmuna. Keitot kannattaa myös jauhaa tehosekoittimella. Pastojen lisukkeissa voit jättää kuivaruokaan rakennetta. Sillä on mukava saada pastan sekaan sattumia esimerkiksi tomaateista ja chilistä. Varmista kuitenkin, että sattumatkin ovat täysin kuivia ennen kuin pakkaat kuivatun seoksen. Huomioi kuitenkin, että muun muassa tomaatit jäävät kuivanakin hieman sitkeiksi ja norkeiksi.

        Ruoan kuivaus kuivurissa

        Kolmas vaihtoehto on kuivata raaka-aineet kuivurissa, jolloin voit säädellä kuivauksen lämpötilaa helpommin ja lopputulos on tasalaatuisempaa. Kuivuria käyttäessä on myös hyvä vaihtaa kuivauskerrosten paikkoja säännöllisesti, että kuivaus on tehokkaampaa.

        Kuten yllä mainittiin retkiruuan kuivaaminen itse on loistava tapa tuunata aamupalapuuro. Kuivuriin on kätevää heittää aamupalaa varten hedelmiä tai marjoja. Siivuta ohuita siivuja esimerkiksi kiivistä tai mansikoista ja lado palaset kuivuriin eri kerroksiin. Aseta kuivurin lämpötila 45 - 50°C ja vaihda säännöllisesti kerrosten paikkaa kuivurissa. Kuivaus kestää hedelmästä ja kasviksesta riippuen 8 tunnista vuorokauteen. Retkellä lisää puuron joukkoon kuivattuja hedelmiä sekä esimerkiksi pellavan- tai auringonkukansiemeniä. Piristä puuroa myös lisäämällä sinne mausteita kuten kardemummaa ja kanelia.

        Kuivaamisen jälkeen

        Kun olet varma, että raaka-aineesi on kuivunut kauttaaltaan, on aika suunnitella, miten säilytät kuivatut ruuat. Itsekuivattu retkiruoka on myös hyvä pakata annoskokoisena. Näin ollen sen voi helposti kaataa esimerkiksi ruokatermokseen kiehuvan veden kanssa ennallistumaan.

        Kuivatut ainekset voi kätevästi laittaa ruokatermokseen aamiaisen yhteydessä, ja nauttia se sitten lämpimänä lounaana. Jos suunnittelemassasi annoksessa on kuitenkin jotain, joka ei vaadi liotusta, voit pakata nuo ainesosat erikseen. Kuivattujen raaka-ainesten ennallistumiseen tarvittava vesimäärä on kuivausajan tapaisesti yksilöllistä.

        Kuivatun ruuan voi myös hienontaa kuivaamisen jälkeen. Esimerkiksi, jos haluaa mukaansa kuivattua kananmunaa, jota voi lisätä aamupuuroon tai pasta carbonaraan. Kuivatun kananmunan voi hienontaa esimerkiksi keittiön yleiskoneella tai tehosekoittimella hienoksi jauheeksi. Näin ennallistuminen kuuman veden kanssa on sujuvampaa.

        Retkiruoan pakkaaminen »

        Koukkuun jäämisen varoitus

        Alkuun oman retkiruuan kuivaaminen voi tuntua työläältä ajatukselta. Fakta on, että isoin työ kuivauksessa on kuitenkin passiivista ja aktiivinen työaika on huomattavasti lyhempi. Lopulta siihen voi jäädä jopa koukkuun.

        Retkiruokaa Saara Atulan tapaan

        365-klubin webinaarissa käytiin läpi myös retkiruokien kuivaamista. Ajassa 17:07 lähtien.

        Ennakkovalmistelut raaka-aineittain

        Ennen kuin aloitat varsinaisen kuivaamisen, huomioi nämä ja tee tarvittavat ennakkovalmistelut. Tässä listattuna yleisimpiä raaka-aineita retkiruokailussa.

        Pakastevihannekset ovat hyviä ensimmäisiin kuivattamisiin. Ne ovat valmiiksi esikäsiteltyjä, joten voit aloittaa suoraan kuivaamisesta.

        Huuhtele ja irrota kukinnot. Pilko kukinnot samankokoisiksi. Myös varren voi käyttää kuorimalla ja pilkkomalla sen pieniksi paloiksi. Ryöppää puolikypsäksi. Desiin kuivaa tuotetta tarvitaan 350-400 g tuoretta kukkakaalia.

        Huuhtele hyvin ja pilko 3-4 mm paksuisiksi ja 3-4 cm pituisiksi paloiksi. Kärki- ja kantapalat voi pilkkoa vielä pienemmiksi paloiksi. Paprikan voi myös kuivata renkaina. Kuivuneet palat tulee tarkistaa huolella, jottei joukkoon jää liian kosteita paloja, jotka voivat homehduttaa koko erän. Desiin kuivaa tuotetta tarvitaan 270-350 g tuoretta paprikaa.

        Tunturivaellus Suomen kansallismaisemassa. Reitin pituus on 55 km ja vaelluspäiviä tähän keskivaativaan reittiin kuluu 4. Reitin lähtöpiste on Helsingistä 1077 km ja Oulusta 471 km päässä.

        Pese porkkanat hyvin juuresharjalla. Porkkanoita ei tarvitse kuoria ellei kuori ole muuttunut kitkeräksi. Viipaloi tai kuutioi pieniksi paloiksi. Ryöppää puolikypsäksi. Desiin kuivaa tuotetta tarvitaan 200-280 g porkkanatikkuja tai 350-450 g porkkanaviipaleita.

        Kuori sipulit ja halkaise pitkittäin. Jos on iso sipuli, voi puolikkaan halkaista vielä kerran pitkittäin. Leikkaa n. 3 mm viipaleita terävällä veitsellä. Erottele kerrokset ja viipaleet toisistaan. Desiin kuivattua tuotetta tarvitaan n. 120 g tuoretta sipulia.

        Pese kypsät, kiinteät tomaatit huolellisesti. Leikkaa tomaatit 10-12 mm leveiksi lohkoiksi ja poista varren kova kiinnityskohta. Kirsikkatomaatit puolitetaan. Desiin kuivattua tuotetta tarvitaan 230-260 g tuoretta tomaattia. Kuivatessa tomaattilohkojen kuoren puoli kuivuu hitaammin ja reunat voivat käpristyä jättäen kostean taskun kuorta vasten. Auo palat niin, että kosteus pääsee haihtumaan.

        Valkosipuli säilyy tuoreenakin melko hyvin vaelluksella, mutta sen voi myös kuivattaa. Kuori valkosipulinkynnet ja paloittele haluamasi kokoisiksi viipaleiksi tai pieniksi paloiksi. Kuivata valkosipuli alhaisemmassa lämpötilassa 30-40°C.

        Paras jauheliha kuivattamiseen säilyvyyden kannalta on rasvaton naudanpaisti. Lampaanliha on rasvaisempaa, mutta maukasta (makuasioita!). Sianliha on liian rasvaista kuivattamiseen. Kuivata jauheliha heti ostamisen jälkeen. Mikrobikasvusta lisääntyy hyvin nopeasti jauhelihassa. Käsittele jauheliha 200-300 g erissä. Laita teflon-pannulle muutama millimetri vettä ja odota että se kiehuu. Lisää jauheliha pannulle ja painele lastan kärjellä jauhelihaa pienemmiksi paloiksi ja murusiksi. Lopputuloksen tulee olla tasaisen ryynimäistä. Kaada lihan kypsyttyä ylimääräinen neste pois pannulta. Paista vielä hetken aikaa, että liha kuivahtaa, mutta ei ruskistu. Levitä jauheliha kuivumaan ritilälle tai aluspaperille. Desiin kuivaa tuotetta tarvitaan 150-190 g paistijauhelihaa tai 160-170 g lampaan jauhelihaa.

        Kuori ja viipaloi tuore ananas ja poista kova keskiosa. Pilko pieniksi, tasakokoisiksi paloiksi. Jos käytät purkkiananasta, valitse kokonaisia renkaita. Desiin kuivattua tuotetta tarvitaan 200-300 g säilykettä.

        Kuori appelsiini. Kuori sen jälkeen kokonaisen appelsiinin pintakalvo terävällä veitsellä. Irrota jokaisen lohkon hedelmäliha pintakalvoista ja irrota sitten hedelmälohko. Pilko hedelmälohkot paksummasta päästä noin sentin levyisiksi paloiksi. Kuivata hiukan nahkean taipuisiksi. Desiin kuivattua tuotetta tarvitaan noin 400 g tuoretta appelsiinia.

        Kuori kiivit ja leikkaa noin 3-4 millimetrin paksuisia viipaleita. Kuivatessa aseta viipaleet yhteen kerrokseen ja käännä viipaleet, kun pinta on kuivahtanut nahkeaksi. Jätä viipaleet hieman taipuisiksi.

        Kuivattamiseen soveltuu parhaiten kokonaisena palana suolaveteen säilötty feta. Öljyyn säilytty ei sovellu kuivattamiseen. Leikkaa fetapala ensin pitkittäin halki matalammalta sivulta. Leikkaa sitten pitkittäin vajaan senttimetrin välein ja viimeiseksi poikittain noin puolen sentin välein. Desiin kuivattua tuotetta tarvitaan 100-200 g tuoretta juustoa.

        Kerää kuivattavaksi hyvälaatuisia, nuoria sieniä. Perkaa sienet huolella, sillä kuivattavien joukkoon ei saa jäädä matoisia yksilöitä, multaa eikä roskia. Leikkaa paksumaltoisista sienistä, kuten tateista ja haperoista viiden millin viipaleita. Ohutmaltoiset sienet kuten suppilovahverot, mustatorvisienet voi kuivattaa sellaisenaan. Ne voi kuivattaa myös ripustettuna, mutta sienet eivät saa koskettaa toisiaan. Kuivata korkeintaan 40°C asteessa.

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite