Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        SUPPAILUOPAS

        Sup-melonta on mahtava tapa ulkoilla ja vesiretkeillä. Rauhallinen suppailu rentouttaa ja virkistää. Sup-retkillä mieli lepää ja meloja voi nauttia vesiympäristöstä, joka tutkitusti tukee ja ylläpitää terveyttä ja hyvinvointia. Laudan päällä melonta kehittää keskivartalon lihaksia ja tasapainoa. Reippaampi, urheilullinen melonta kehittää myös hengityselimistön kuntoa. Seisaallaan meloja näkee hyvin kauas horisonttiin ja myös lähelle veden alle, riippuen tietysti veden kirkkaudesta. Laudalta voi tarkkailla vesilintuja ja kaloja, ja joskus nähdä myös hauskoja kauriiden ja hirvien uintinäytöksiä. Suppailu sopii niin kevyeksi vapaa-ajan aktiviteetiksi mökkirantaan kuin pitkän, useita päiviä kestävän retken tekoon. Sup-melontakursseilta on voi hakea oppia melontatekniikasta ja vesiturvallisuudesta. Sup-lautavuokraamoja löytyy useista matkailukohteista ja uimarantojen yhteydestä.


        Suppailun suosion salaisuus

        Tiesitkö, että sup-melonta on Suomessa jo suositumpaa kuin perinteinen melonta? Näin on ainakin uusimman (2022) Luonnonvarakeskuksen ulkoilututkimuksen mukaan.  Kun sup-laudat ilmestyivät kotimaisille vesille, lajia pidettiin vain ohimenevänä muoti-ilmiönä. Kuitenkin jo ensimmäinen sup-melonnan kokeilu koukuttaa helposti, ja lajista on tullut hyvin suosittu.

        Lajin yksi suosion salaisuus on melonta-asennon monipuolisuudessa. Sup-laudalla voi meloa seisaaltaan, polviltaan ja istuen. Lisäksi laudalle voi mennä makaamaan, mikä mahdollistaa hyvän rentoutumisen. Asennon vaihto kesken melonnan tekee hyvää koko kropalle, erityisesti pitkillä melontamatkoilla. Sup-melonta sopii monelle selkävaivaiselle ihmiselle, jolle perinteinen melonta ei ole sopinut staattisen istumisasennon takia.

        Sup-melonnan (sup = stand up paddling) juuret ovat Havajilla. Lajia ja välineitä on kehitetty erityisesti USA:ssa ja Australiassa. Suomessa sup-melonnan kattojärjestönä toimii Suomen SUP-liitto ry, joka järjestää ja koordinoi lajin tapahtumia.

        Erilaiset SUP-laudat

        Sup-lauta on varsinainen monitoimiväline: laudalla voi melonnan ja retkeilyn lisäksi jumpata, joogata, laskea koskia, kalastaa ja pelata pooloa. Sup-lauta valitaan käyttäjän ja harrastuksen mukaan. Erityisesti retkilautojen valikoima on monipuolinen. Lautoja on suunniteltu erilaisille retkille, erikokoisille ihmisille ja erilaisiin vesistöihin.

        Kevyeen mökkisuppailuun sopii allround-lauta, jota kaikki erikokoiset suppaajat voivat käyttää. Allround-lauta on leveä ja vakaa, ja se sopii lyhyille melontaretkille hyvällä säällä.

        Allround-lautoja kapeammat ja pidemmät retki- eli touringlaudat on suunniteltu pidemmille melontamatkoille, ja ne kulkevat ja säilyttävät hyvin suuntansa myös aalloissa ja tuulisissa olosuhteissa. Kapeaa lautaa on helpompi meloa kuin leveää, mutta kapea lauta vaatii melojalta myös parempaa tasapainoa kuin leveä lauta. Terävämmän kärkensä ansiosta retkilauta halkoo aaltoja allround-lautaa paremmin.

        Edellä mainittujen lautojen lisäksi on olemassa myös eri olosuhteisiin suunniteltuja kisalautoja, jotka ovat retkilautojakin kapeampia, pidempiä ja kevyempiä.

        Sup-retkilaudan valinta

        Laudan pituus, leveys ja paksuus vaikuttavat laudan vakauteen ja kantavuuteen. Sup-melontaretkeilyyn kannattaa valita vähintään 11–12 jalan (3,3-3,6 m) pituinen lauta, jossa pituus riittää antamaan laudalle hyvän suuntavakauden. Laudan leveyttä kannattaa pohtia oman pituuden/ulottuvuuden, melontakokemuksen ja tasapainon näkökulmista. On hyvä, jos leveydeltään erilaisia lautoja pääsee testaamaan ennen hankintaa. Sup-retkimelontaa aloittavalle sopii hyvin leveydeltään 30–31 tuumainen (76-78 cm) lauta.

        Pituuden ja leveyden lisäksi laudan valinnassa otetaan huomioon melojan ja varusteiden paino sekä melontaolosuhteet. Arvioi, millaisia retkiä tulet yleensä tekemään ja millaisella varustemäärällä. Laske oma painosi ja varusteiden paino yhteen ja vertaa summaa laudan ilmoitettuun kantavuuteen. Jos tykkäät meloa lapsi tai koira kyydissä, ota lapsen tai koiran paino huomioon lautaa hankkiessa.

        Kun sup-melontatekniikkaa kehittyy ja sup-retket pitenevät, melojalle tulee yleensä tarve vaihtaa kapeampaa ja nopeampaan retkilautaan. Leveydeltään 28 tuuman (71 cm) lauta vaatii hyvää tasapainoa ja kokemusta melonnasta eri aalto- ja tuuliolosuhteissa.

        Meriolosuhteet ovat yleensä vaativammat kuin sisävesien olosuhteet. Merimelontaan kannattaa valita tarpeeksi leveä lauta, jotta melojalla säilyy meloessa hyvä fiilis ja jatkumo eikä isompienkaan aaltojen tullessa täydy laskeutua polvilleen toistuvasti.

        Suurin osa myytävistä sup-laudoista on tällä hetkellä ilmatäytteisiä. Pumpattavan sup-laudan saa helposti mukaansa repussa, ja se on myös helpommin säilytettävissä verrattuna paljon tilaa vievään kovaan lautaan. Pumppaaminen käy käsipumpulla, mutta myös sähköpumppuja on saatavilla. Ilmatäytteinen lauta kestää kovaa laitaa paremmin retkiolosuhteissa, kun rantaudutaan kivikkoon tai kun kannetaan lautaa metsäisen maaston läpi. 

        Sup-lautapaketeissa on mukana hyvä yleismela, pumppu, karkuremmi ja kantoreppu. Jos paketissa tuleva mela jostain syystä ole sopiva, kannattaa hankkia itselle sopivampi mela piakkoin. Melojalle sopimaton mela huonontaa melontatekniikkaa, rasittaa olkapäitä ja hidastaa vauhtia. Meloissa on paljon valikoimaa alkaen melan pituudesta ja materiaalista ja säädettävyydestä aina lavan kokoon ja varren joustavuuteen saakka. Kokoontaitettava 3-osainen matkamela, joka menee lautareppuun, on kätevä retkeilijälle, joka liikkuu eri vesistöissä ja käyttää matkoihinsa joukkoliikennevälineitä.

        Sup-melontaretken varusteet

        Sup-melontaretken varusteet vaihtelevat vuodenajan, olosuhteiden, retken pituuden ja keston ja reitin mukaan. Puolipäivän sup-melontaretkelle lämpimänä kesäpäivänä ja veden ollessa lämmintä, riittää kelluntaliivit, kännykkä kuivapussissa ja juoma & eväät. Sään mukaan otetaan mukaan myös hattu, aurinkolasit ja -rasvaa, ja halutessa myös ensiaputarvikkeet. Jos retkellä liikutaan myös maastossa, kuivapussiin on hyvä pakata myös maastoon sopivat kengät. Kännykkään ladataan 112-sovellus, joka paikantaa melojan pelastajille, kun hätäilmoitus on tehty sovelluksen kautta.

        Yön yli -retkille pakataan edellisten lisäksi lämpimiä ja vaihtovaatteita, majoite, makuupussi, retkikeitin ja -astiat, ruokatarvikkeet, vettä tai vedenpuhdistin, tulitikut, wc-paperia ja roskapussi. Lisäksi tarvitaan navigointiin maastokartta/merikortti/karttasovellus sekä sup-laudan varaevä kiinnitystarvikkeineen ja laudan korjaustarvikkeet.

        Jos vesi on kylmää tai viileää, meloja pukee olosuhteisiin sopivat neopreenivarusteet, kuten neopreenipuvun, -kengät ja -hanskat tai pakkaa vaihtovaatteet kuivapussiin. Sup-melonta talvella vaatii kuivapuvun ja paksut neopreenivarusteet.

        Sup-lautailun melontatekniikasta

        Sup-melonnassa tärkeää on keskivartalon lihasten aktiivisuus. Yläkropan voima välittyy käsien kautta melaan. Korkeamman käden kyynärpää muodostaa suoran kulman pään ylä- ja etupuolelle, eräänlaisen ikkunan, josta meloja voi nähdä eteen. Veto lähtee mahdollisimman edestä laudan kärjestä ja jatkuu oman jalan kohdalle. Koko lapa laitetaan veteen ja veden pintaan nähden suoralla lavalla vedetään taaksepäin. Erilaisia käännöstekniikoita voi harjoitella kursseilla tai vaikka netistä löytyvien videoiden avulla.

        Laudalla seistään rennoilla, joustavilla polvilla keskellä lautaa, kantokahvan kohdalla. Jos jostain syystä pudotaan veteen, tapahtuu putoaminen  X-asennossa. Pudotessa heitetään mela veteen eikä tartuta laudasta kiinni. Laudalle nousua vedestä kannattaa harjoitella eri olosuhteissa.

        Sup-reitin ja -retken suunnittelu

        Jotkin valmiista melontareiteistä sopivat sup-melojille, mutta jotkin reiteistä voivat olla suppaajille liian tuulille alttiita ja pitkiä. Matkailukohteilla, -yrityksillä ja kunnilla on vasta vähän valmiita sup-reittejä tarjolla, mutta tarjonta lisääntyy tulevaisuudessa todennäköisesti vauhdikkaasti.

        Reittejä voi suunnitella ilmaisissa karttapalveluissa, ja reittisuunnitteluun on tarjolla monia maksullisia karttasovelluksia, joista on myös ilmaisversioita. Maastokartta auttaa sup-retkeilijää navigoimaan maiseman perusteella paremmin kuin merikartta. Sen lisäksi navigointiin sopii vesiretkeily- ja venekartat, peruskartat ja merikartat. Erilliset GPS-laitteet ovat navigoinnissa käteviä ja toimintavarmempia kuin kännykät.

        Käytä retkellä mahdollisuuksien mukaan olemassa olevia tauko- ja yöpymispaikkoja. Kartoita myös reitin varrella sijaitsevat kauppa- ja majoituspalvelut sekä nähtävyyskohteet. Vaara- ja hätätilanteita varten reitin varrelta on hyvä kartoittaa myös muita mahdollisia rantautumispaikkoja.

        Sup-melonnan harrastajilla on omat aktiiviset sosiaalisen median kanavansa ja yhteisönsä. Niistä kannattaa etsiä retkiseuraa ja kysellä reittivinkkejä.

        Turvallisin retki tehdään retkikumppanin tai ryhmän kanssa. Turvallisuutta lisäävät hyvä retki- ja reittisuunnittelu, vuodenaikaan ja olosuhteisiin sopivat varustus sekä hätätilanteisiin varautuminen. Aloittelijoiden kannattaa aluksi tehdä yhden yön retki tutuissa maisemissa, jonka aikana voi testata välineitä ja varusteita.

        Upeat vesistömme

        Suomenlahden, Saaristomeren, Selkämeren ja Perämeren rannikko ja tuhansista saarista muodostuvat sokkelot tarjoavat sup-melojalle upeita reittejä ja ainutlaatuisia luonto- ja kulttuurielämyksiä. Itämereltä löytyvät myös parhaimmat olosuhteet vauhdikkaaseen downwindaukseen eli myötätuulisuppaukseen. Tutusta vaikka huikeaan, yli 150 kilometrin pituiseen Merikotkan kierros -reittiin, jonka voi supata sopivina etappeina.

        Sisävesillä suppajaa odottavat satojen kilometrien mittaiset järviketjut, perinteiset vesireitit ja erilaisten jokien monipuolinen kirjo. Tai miltä kuulostaa Kimolan kanavan sup-melontaretki – retki Suomen uusimmassa kanavassa ja kahdella järvellä?

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite