/tapahtumat//yritys/vuodesta-1928//asiakaspalvelu/yritysmyynti//yritys/sv/information-om-partioaitta/

Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Suunnistaminen lähiretkellä

    Helpot ohjeet maamerkkien ja pääilmansuuntien avulla suunnistamiseen

    Voit lähteä lähi- tai päiväretkelle suosittujen retkeilyreittien ulkopuolelle, kun hallitset suunnistamisen perustaidot ja mukanasi on puhelimen karttasovellus, kompassi ja mahdollisesti kartta. Tässä tiivistettynä yksinkertaisia suunnistusohjeita. Ne sopivat kansallispuistoihin ja kaupunkien virkistysalueille sekä taajamien metsä- ja puistoalueille, missä on teitä, taloja ja muita selkeitä maamerkkejä.

    Muista, että nämä helpot suunnistusvinkit sopivat vain lähiretkelle. Vaelluksella tai erämaassa suunnistaessasi tarvitset syvällisemmät suunnistustaidot. Sinun pitää osata ottaa suunta kartalta tai siirtää luonnosta ottamasi suunta kartalle sekä seurata suuntaa. Lue täältä lisää, jos innostuit suunnistamisesta.

    Tärkeimmät varusteet suunnistusretkelle 

    Reitin ja kohteen suunnittelu

    Sopivaa kohdetta voi etsiä kartalta esimerkiksi Maanmittaushallituksen Karttapaikasta tai Metsähallituksen retkikartoista. Retkipaikan kartalla on helppoa etsiä mielenkiintoisia kohteita omalta lähialueelta. Retkipaikka löytyy myös sovelluksena puhelimeen (Play-kauppa, App Store).

    Lähimpien kansallispuistojen kartat on mukavaa omistaa myös painettuina ja käyttää niitä retkikohteen etsintään ja retken suunnitteluun. Kivoja kohteita ovat korkeat paikat, rannat, luolat, erikoiset puut tai metsäalueet. Etsi sopivia kohteita karttamerkkien avulla. Mieti etukäteen reittiä suunnitellessasi, että voit seurata selkeitä maamerkkejä: järviä, jokia, isoja kallioita ja teitä. 

    Aiheeseen liittyviä oppaita:

    Kuvakaappaus Maanmittauslaitoksen Karttapaikasta.

    Karttasovellus älypuhelimeen

    Helppoon suunnistamiseen tarvitset karttasovelluksen älypuhelimeesi. Sopiva on esimerkiksi Maastokartat (Play-kauppa, App Store) tai Kartasto (App Store). Varmista ennen lähtöä, että puhelin on täyteen ladattu ja pidä varavirtalähdettä mukana. Puhelin kannattaa retkellä pitää vedenpitävässä suojapussissa.

    Näet sijaintisi kartalla värikkäällä pallolla merkittynä. Zuumaa itsesi kartalla sijaintikohtaasi. Tutki kartan karttamerkkejä sijaintisi vieressä ja yritä tunnistaa samat asiat ympärilläsi: tie, polut, ojat, rannat, kalliot ja jyrkänteet. Kulkiessasi voit seurata, miten värikäs pallo liikkuu polulla tai reittiä pitkin.

    Kuvakaapaus Maastokartat-sovelluksesta.

    Painettu kartta mukaan

    Paperikartta on aina hyvä olla mukana. Puhelimesta voi loppua akku. Puhelin voi hajota tai kadota. Kartta on pienennetty ja yksinkertaistettu kuva luonnosta. Kartalla ympäröivässä todellisuudessa olevat asiat on piirretty kuvina – eli kartan väreinä ja karttamerkkeinä.

    Opettele yleisimmät karttamerkit: korkeuskäyrät, tiet, polut, korkeuskäyrät, rakennukset, parkkipaikat, jyrkänteet ja erikoiskohteen merkki.

    Retkeilykartoissa näkyy sellaisia merkintöjä, joita ei tyypillisesti ole muissa kartoissa, kuten polut, tulipaikat, laavut, mökit, vedenottopaikat ja parkkipaikat.

    Värejä katsomalla tiedät jo paljon: Kaikki sininen on vettä tai suota, valkoinen on metsää, vihreä on tiheää metsää tai vaikeakulkuista maapohjaa. Keltainen on avointa maastoa eli niittyä tai peltoa. Ruskea väri kertoon maanpinnan muodoista. Ruskeaa näet korkeuskäyrissä. Musta tarkoittaa ihmisen rakennuksia, teitä, polkuja, jyrkänne, aita, sähkölinja tai kiviä. Harmaa on avokalliota.

    Aiheeseen liittyvää:

    Jokaisesta kartasta löytyy karttamerkkien selitykset, josta voi tarkistaa mitä mikäkin väri tai merkki tarkoittaa.

    Kartat 

    Kartan mittakaava kertoo matkan

    Mittakaava kertoo kuinka monta senttimetriä luonnossa vastaa yksi kartan senttimetri. Esimerkiksi 1:25000 mittakaavan kartan 1 cm vastaa luonnossa 25 000 cm eli 250 metriä. Helpolla matematiikalla selviää, että neljä senttimetriä kartalla on siis yksi kilometri luonnossa.

    Kompassin kyljessä on usein senttimetrimitta. Käytä sitä etäisyyksien mittaamiseen kartalta. Jos parkkipaikalta on retkikohteeseen kaksi senttiä kartalla, se tarkoittaa puolen kilometrin kävelymatkaa luonnossa. Voit näin miettiä etukäteen, jaksavatko pienimmät retkeilijät kävellä koko matkan.

    Mittakaava auttaa miettimään, kuinka paljon jaksat ja ehdit liikkua retkelläsi. Maastossa liikut 2-4 km / tunnissa maaston vaativuudesta ja kantamastasi tavaramäärästä riippuen. Myös puhelimen karttasovelluksen alakulmassa näkyy mittajana, joka kertoo, paljon janan pituinen matka on kartalla.


    Kartan mittakaava ilmoitetaan aina numerona kartassa. Tässä tapauksessa kartan mittakaava on 1:100 000 eli yksi kartan cm vastaa luonnossa 100 000 cm eli 1000 m eli 1 km.

    Kompassi käteen ja harjoittelemaan

    Puhelimen lisäksi tarvitset käsikompassin. Lähiretkellä riittää, että löydät kompassin avulla pääilmansuunnat sijaintipaikastasi. Punainen nuoli osoittaa aina pohjoiseen ja musta nuoli etelään. Punaisesta nuolesta 90 astetta oikealle on itä ja 90 astetta vasemmalle on länsi.

    Tee näin: Katso suoraan eteenpäin. Aseta kompassi eteesi niin, että nenäsi ja kompassin punainen neula ovat samaan suuntaan. Edessäsi on pohjoinen, oikean olkapääsi kohdalla on itä. Suoraan selkäsi takana on etelä ja vasemman olkapääsi kohdalla länsi. Sitten katso ympäristöstäsi, mitä jokaisessa ilmansuunnassa on. Näetkö selviä maamerkkejä ja tunnistatko paikan kartalta?

    Aiheeseen liittyvää:

    Kartan suuntaaminen ja maamerkkien mukaan suunnistaminen

    Kartan ja kompassin käyttöön on paljon kikkoja, mutta helppo perusohje on kartan suuntaaminen ilmansuuntien mukaan: Kun olet selvittänyt kompassistasi, missä luonnossa on pohjoinen, käännä karttasi samoin päin, kartan yläreuna pohjoiseen. Etsi oma sijaintisi kartalla. Kun se löytyy, suunnittele reitti ilmansuuntien ja helppojen maamerkkien mukaan. Seuraa esimerkiksi itä-länsi-suuntaista järven rantaa tai esimerkiksi pohjoinen-etelä korkeuskäyrää.

    Aiheeseen liittyvää:

    Turvasuunta ja stoppari

    Käytä maamerkkejä myös muistuttamaan, missä viimeistään pitää pysähtyä, jos olet mennyt kohteesi ohi.

    Turvasuunta on suunta kartalla ja maastossa, johon lähdettäessä vastaan tulee joku selvä rakennelma tai maastomerkki.

    Esimerkiksi voit katsoa, että itään mentäessä vastaan tulee päätie tai pohjoiseen lähdettäessä kilometrin päässä pitääi tulla joen rantaan. Turvasuunnan maamerkkejä, eli stoppareita voivat olla esimerkiksi joet, isot, järvet, tiet tai sähkölinjat. Oleellista on, että tässä suunnassa oleva asia tulee varmasti vastaan oikeaan ilmansuuntaan lähdettäessä. Turvasuunnassa sijaitsevan maamerkin on oltava riittävän pitkä ja iso, että sitä ei voi vahingossa ohittaa huomaamatta.

    Aiheeseen liittyvää:

    Kerro minne menet ja koska tulet – lähelläkin voi sattua ja tapahtua

    Muista retkeilyn turvallisuusasiat lähiretkelläkin. Ilmoita jollekin, mihin olet menossa, millä retkeilyporukalla ja koska palaat. Kannattaa myös asentaa 112 Suomi -sovellus puhelimeen. 112 Suomi -sovelluksen keskeisin hyöty on, että avunsaanti hätätilanteessa nopeutuu. Soittajan tarkka sijaintitieto välittyy hätäkeskukseen automaattisesti, mikä nopeuttaa hätäpuhelujen käsittelyä. Voit eksyä tai joku niksauttaa nilkkansa. Kaikenlaista voi tapahtua. Jos eksyt, älä säikähdä. Asutusta, teitä ja taksitolppia on lähellä. Istu alas, syö ja juo vähän ja pysähdy ajattelemaan.

    Suunnistaminen on hauskaa ja suurimmassa osassa lähiretkikohteista helppoa! Kun luotat kompassiin, karttaan ja keskityt, voit seikkailla vähän pidemmälle ruuhkaisimmilta retkipaikoilta.

    double-arrows-up
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite