Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Kuorivaatteiden hoito

    Tekniset, vedenpitävät kuorivaatteet ovat tulleet monille tutuiksi viimeisen kahden vuosikymmenen aikana. Niitä on hoidettava asianmukaisesti pitkäikäisyyden varmistamiseksi.

    Vedenpitävän kalvon toiminta perustuu tiiviiseen yhteispeliin pintakankaan kanssa: kun pinta on kuiva, myös vedenpitävän kalvon hengittävyys säilyy. Jos pintakangas pääsee vettymään kuluneen kyllästyksen vuoksi, heikentyy myös materiaalin hengittävyys. Vaatetta kyllästämällä ei voida siis vaikuttaa vaatteen lopulliseen vedenpitävyyteen, vaan hengittävyyteen ja sen säilymiseen.

    Teknisissä varusteissa tyypilliset vettähylkivät, kumipintaiset vetoketjut hyötyvät erityisen paljon kyllästysaineiden käytöstä: niiden kumiset tiivistyshuulet liukuvat huomattavasti helpommin ja siten kuluvat vähemmän. Samoin materiaalin kuidut saavat ohuen voitelun, joka vaikuttaa kestävyyttä edistävästi.

    Pesu


    Vaatteet pestään pesuohjeiden mukaisesti joko käsin tai pesukoneessa. Kuorivaatteita pestessä on syytä välttää jauhemaisia pesuaineita, huuhteluaineita sekä valkaisuaineita. Kuorivaatteille on olemassa omia, vähän vaahtoavia pesuaineitaan, jotka on suunniteltu kalvon tukkimisen välttämiseksi, mutta tavallisiakin pesuaineita voi käyttää. Tällöin on tärkeää käyttää vain vähän pesuainetta. Kuorivaatteet pestään lämpimässä vedessä ohjelmalla, joka linkoaa vähän, ja on hyvä käyttää runsaasti huuhteluvettä tai huuhdella kahdesti, jotta kaikki pesuainehiukkaset saadaan pois vaatteesta.


    Kyllästys


    Riippuen onko vaatteesi pinta hylkinyt vettä hyvin ennen pesua, voit kuivata sen suoraan joko kuivaimella tai henkariin kuivumaan ripustamalla. Henkarissa kuivattaessa on syytä asettaa pyyhe vaatteen päälle sen kuivuttua ja silittää vaatetta silitysraudalla matalalla lämmöllä, ilman vettä tai höyryä. Jos vaatteesi pintakangas on kuitenkin vettynyt ennen pesua, eikä hylji vettä kuten uutena, vaatteen pinta on syytä käsitellä kyllästysaineella ennen kuivausta. Aine sumutetaan pestyn vaatteen pintaan, jonka jälkeen vaate laitetaan kuivaimeen. Käsittely on valmis, kun vaate tuntuu koskettaessa kuivalta.

    Läheskään kaikilla ei kuitenkaan ole kuivainta käytössään ja silitysrauta voi arveluttaa, joten vaihtoehtoisesti vaatteen voi laittaa saunan jälkilämpöön henkarista roikkumaan. Kuivaimen, saunan tai silitysraudan lämpö aktivoi DWR-käsittelyn toimimaan tehokkaasti; ilman lämpöä DWR-käsittely taas ei ole valmis, eikä vaate hylji vettä niin kuin sen pitäisi. Kuorivaatteen vedenhylkivyys ei niinkään vaikuta vaatteen lopulliseen vedenpitävyyteen, kuin sen hengittävyyteen. Mikäli pintakangas vettyy, se ei päästä kosteutta haihtumaan lävitsensä yhtä tehokkaasti, kuin jos kangas pystyy hylkimään sateen tai lumen pois ja pysyy kuivana.

    Kuorivaatteille on olemassa myös vaatteeseen pestäviä kyllästysaineita, jotka sekoitetaan ohjeiden mukaisesti kädenlämpöiseen veteen pesusaaviin, jonne vaatteet laitetaan hetkeksi likoamaan. Vesi kuljettaa kyllästysaineen koko vaatteeseen pienintä yksityiskohtaa myöten, jolloin tulos on hyvin tasainen. Pesukyllästyksen jälkeen vaate huuhdellaan nopeasti kylmällä vedellä, jotta ylimääräinen kyllästysaine saadaan poistettua, jonka jälkeen vaate kuivataan.

    Vaatteeseen pestäviä kyllästeitä käytettäessä on kuitenkin hyvä muistaa, että kyllästeaine todella kattaa koko vaatteen - myös kuorivaatteiden vedenpitävän sekä hengittävän kalvon sisäpinnan, sekä sisäpinnan mahdolliset vuorimateriaalit. Näitä sisäpintoja ja vuoria ei ole tarkoitettu kyllästettäväksi vettä hylkiviksi, ja pestävä kylläste heikentää vaatteen hengittävyyttä. Pestävä kylläste sopii tarkoituksiin, joissa ollaan huonolla säällä pitkään paikallaan, eikä liikkeessä syntyvä hikoilu ole akuutti ongelma.

    Vaatteiden hoitoon 

    Suosituimmat tuotemerkit

    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite