Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        KOKKAILU RETKIKEITTIMELLÄ

        Retkikeittimen käyttö on retkeilyn perustaitoja. Päiväretkelle voi ottaa lämmintä syötävää ja juotavaa mukaan termoksissa. Mutta yöpyvillä keitin on välttämätön ruuanlaitossa sekä veden keittämiseen ja lämmittämiseen. Riippumatta keittimen käyttämästä polttoaineesta ja sen mallista, on retkikokkaukseen olemassa muutamia näppisääntöjä, jotka käymme läpi tässä oppaassa.


        Keittimen valinta – kaasukeitin sopii kolmen vuodenajan retkeilyyn

        Keittimet luokitellaan sen mukaan, mitä polttoainetta niissä käytetään: spriikeittimiä, kaasukeittimiä, bensiinikeittimiä, monipolttoainekeittimiä ja risukeittimiä. Jokaisessa luokassa on myös erilaisia keitinmalleja, joista voit valita omaan retkeilyysi sopivan sen mukaan, retkeiletkö enimmäkseen yksin vai seurueessa, laitatko ruokaa vai kuumennatko vain vettä ja miten paljon tai vähän keitin saa painaa tai viedä tilaa. Jos olet ostamassa ensimmäistä keitintäsi kolmen vuodenajan retkeilyyn, eli keväästä syksyyn, on kaasukeitin hyvä valinta.

        Omaan retkeilyysi sopivan keittimen valinnasta voit lukea lisää täältä:

        Retkikeittimen valinta

        Varmista keittimen käytön turvallisuus

        Käytä keitintäsi ensinnäkin aina ulkona, ei teltassa. Jos käytät keitintä tuvassa, huomioi, että se ei pääse kaatumaan eikä keittimen läheisyydessä ole mitään herkästi syttyvää. Tuvassa et luonnollisesti voi käyttää risukeitintä.

        Ulkona käytä keitintä mahdollisimman tuulensuojaisassa paikassa. Osassa keittimistä on valmiiksi tuulisuoja, ja jos sellaista ei ole, kannattaa ostaa erillinen tuulensuoja. Tuuli lisää huomattavasti polttoaineen kulutusta ja keittimen liekki lämmittää epätasaisemmin kattilan pohjaa.

        Jos valitset risukeittimen, ole erityisen huolellinen paloturvallisuuden kanssa, koska keittimessä palaa pieni nuotio, eikä sitä ole mahdollista säätää. Risukeitin on avotuli, joten risukeitintä ei ole luvallista käyttää missään metsäpalo- tai ruohikkopalovaroituksen aikana. Tarvitset myös maanomistajan luvan risukeittimen käyttöön. Valtion mailla risukeittimen käyttö on sallittua kaikkialla siellä missä liikkuminenkin.  

        Sprii- ja bensakeittimien kanssa ole tarkkana, että nestemäistä polttoainetta ei leviä varusteisiin, keittotasolle tai ruokiin. Säilytä polttoaineita aina tiiviissä, niille tarkoitetuissa pulloissa. Merkitse myös polttoainepullot selkeästi tekstillä, että kukaan ei erehdy vahingossa juomaan polttoainepullosta luullen sitä vesipulloksi.

        Varo palovammoja, kun käsittelet kuumia keittoastioita, ruokia ja nesteitä. Käytä hanskoja tai patalappuja. Pidä astiat ja termospullot tasaisella alustalla – ei kädessä – kun annostelet tai kaadat kuumia ruokia ja vesiä. Termospullon täyttämisessä voi käyttää suppiloa.

        Vastuullisen retkeilyn opas

        Polttoaineet ja niiden kulutus

        Kaasussa on paljon energiaa. Se on kevyttä, mutta sen lämpöteho on korkea ja se on riittoisaa. Kaasu toimii hyvin korkeassa ilmanalassa ja se on hajutonta ja nokeamatonta. Kaasulla toimiva keitin on useimmiten paras vaihtoehto kesäretkeilyyn ja aloittelevalle retkikokkaajalle.

        Bensiini sopii kaasua paremmin kovaan kylmyyteen. Retkeilyliikkeistä ja rautakaupoista ostettu kemiallisesti puhdistettu bensiini palaa puhtaasti ja suurella lämpöteholla. Jos haluat tehokkaimman mahdollisen retkikeittimen, joka toimii luotettavasti myös talviolosuhteissa, on bensiinikeitin paras valinta. Bensiinikeittimen käytössä on omat niksinsä, ja se vaatii hyvää huoltoa, joten bensakeitintä voi suositella kokeneille retkeilijöille.

        Sprii on nestemäistä polttoainetta retkikeittimille, joissa käytetään spriipoltinta (alkoholipoltinta), kuten perinteisessä Trangiassa. Vaihtoehtoja on usein kaksi: Marinol ja Sinol. Marinol on parempi, vähemmän nokeava vaihtoehto näistä kahdesta.

        Risukeitintä käyttäessä ota huomioon, että pientä kuivaa pilkettä on saatavilla. Elävistä puista ei ole lupa katkoa oksia. Jos oksat ovat märkiä, pidä mukanasi sytytyspaloja, jotta saat risukeittimen syttymään.

        Jos matkustat kauas, et voi ottaa lentokoneeseen kaasua etkä nestemäistä polttoainetta. Silloin monella polttoaineella toimiva keitin, kuten kaasulla, bensalla ja jopa dieselillä toimiva Primuksen Omnilite, voi olla toimiva ratkaisu. Primuksen mukaan ympäristöystävällisin polttoaine on nestekaasu eli joko propaania tai butaania sisältävä kaasuseos. Se on petrolipohjaista, mutta optimaalisessa palamisessa siitä muodostuu vain hiilidioksidia ja vettä.

        Retkikeittimen polttoaineen valinta

        Alla olevassa taulukossa olevat polttoainemäärät ovat ohjeellisia ja vaihtelevat mm. sään, tuulen, kattilamateriaalin sekä ruoan mukaan. Kahdelle hengelle lisää määrään 50 % lisää. 

        Trangian antama yleisohje kesäkäytössä spriin kulutukseen on 5 dl / henkilö / viikko.

        Arvioitu polttoaineen kulutus: 1 henkilö, 1 keitin.

        Kesä

        Kaasu

        Bensiini

        1 päivä

        100g

         0,1l

        2 päivää

        230g

         0,3l

        7 päivää

        2 x 230g

        0,8l

        Talvi

        Kaasu

        Bensiini

        1 päivä

        230g

         0,2l

        2 päivää

        450g

         0,6l

        7 päivää

        450g + 230g

        1,5l

        Käytä polttoainetta säästeliäästi

        Parasta niin ympäristön kuin tehokkuuden kannalta, on käyttää keitintä aina kansi astian päällä. Valitse ruokia, jotka valmistuvat nopeasti, kuten tuorepasta tai pikariisi.

        Leikkaa jo valmistusvaiheessa ruoka pienemmiksi paloiksi, jolloin kuumennus on nopeampaa. Älä käytä keitintä täysillä, sillä se vie eniten polttoainetta, vaan käytä noin kolmea neljäsosaa täydestä tehosta.

        Useimmiten polttoaineen annostelijan voi sulkea jo hetkeä ennen varsinaisen valmistusajan loppua, sillä ruoka kypsyy vielä jälkilämmössä. Jos kuumaa vettä jää yli, voit kaataa sen termospulloon ja käyttää seuraavalla aterialla tai tiskiin.

        Kokkaa retkellä hygieenisesti ja tiskaa heti

        Ruuanlaitto luonnossa asettaa omat vaatimuksensa raaka-aineiden käsittelylle ja käsihygienialle. Pese kädet ennen ruuanlaittoa ja syömistä, kuten kotonakin. Jos saatavilla ei ole vettä, käytä käsidesiä.

        Mieti jo ennen retkeä, miten mukaan varaamasi ruokatarpeet säilyvät. Varsinkin, jos mukanasi on eläinperäisiä elintarvikkeita kuten kalaa, lihaa tai maitotuotteita, ota huomioon niiden säilyvyys eri lämpötiloissa.

        Kesäkuumalla on viisainta valita mukaan vain kuivattuja ruokia ja säilykkeitä, jos niitä jaksaa kantaa. Nosta tuvissa ja laavuilla nukkuessasi ruokapussit korkealle, jotta hiiret eivät käy pilaamassa ruokia yöllä.

        Tiskaa retkeily- ja ruuanlaittoastiat heti ruokailun jälkeen. Viilentyneet ja kovettuneet tahrat on paljon vaikea saada pois astioista retkiolosuhteissa.

        Tiskaa aina niin, että jätevedet imeytyvät maahan tai kaada tiskivedet niille osoitettuun paikkaan tuvan piha-alueella. Älä siis tiskaa koskaan heti rannassa, vaan vähintään 5 metrin päässä vesirajasta! Veteen ei saa joutua saippuaa tai ruuantähteitä.

        Laavuilla ja tulipaikoilla laita ruuantähteet pönttöön, jos se on kompostoiva. Lyhyillä retkillä voit kuljettaa kaikki ruuantähteet kotiin kompostoitumaan.

        Kylmä vesi puree heikosti rasvaan. Lämmitä siis vettä – jos ruokailusta ei sitä jäänyt yli, jotta voit huuhdella likaiset astiat. Lisää veteen muutama tippa ympäristömerkittyä biohajoavaa tiskiainetta. Pieni keittiösieni tai irtonainen tiskiharjan pää on hyvä lisä retkitavaroihin. Huuhtele astiat tai käytä talouspaperia pyyhkimiseen. Talvella voit esitiskata lumella.

        Tiskaaminen retkellä

        Tiskaukseen 

        Hyvät varusteet retkikeittiöön

        Retkikeittimiin on saatavilla merkistä ja mallista riippuen näppäriä ja toimivia lisävarusteita: kaikkea kahvipannuista, suojapusseista, kevyistä ruokailuvälineistä, purkeista ja pulloista aina lautassetteihin ja säilytysastioihin.

        Hyvä sijoituskohde lisävarusteeksi on laadukas, kestävästä materiaalista valmistettu paistinpannu, joka kestää käyttöä ja johon ruoka ei tartu kiinni. Useimmiten juuri paistinpannu joutuu kovimmalle käytölle.

        Myös kevyt leikkuulauta voi olla korvaamaton varuste kalliolla.

        Retkikeittimen pesu ja huolto

        Älä pese retkikeittimen osia astianpesukoneessa, vaan puhdista käsin. Käsinpesu lisää tuotteen elinikää. Tarkasta ennen jokaista retkeä, että keittimen kaikki osat ovat ehjiä ja toimivat kuten niiden kuuluu. Jos käyttää polttoaineena dieseliä tai petrolia, suuttimet ja letkut joutuu toisinaan puhdistamaan paineilmalla tai puhdistusneulalla.

        Jos menet pitkälle vaellukselle tai matkalle, ota mukaan varaosia. Esimerkiksi Primuksella on erityinen huoltopaketti useimpiin keittimiinsä.

        Retkikeittimen huolto

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite