/tapahtumat//yritys/vuodesta-1928//asiakaspalvelu/yritysmyynti//yritys/sv/information-om-partioaitta/

Merkkiehdotukset

  Kategoriaehdotukset

   Hakuehdotukset

    Tuotteet

    Keitin - Partioaitan retkikoulu

    Syödään ulkona. Partioaitan retkeilykoulun vinkkejä onnistuneeseen retkikeittimen käyttöön ja nautinnolliseen ulkona syömiseen.

    MUISTA PALOTURVALLISUUS


    Ruuan laittaminen ulkona vie eräelämyksen uuteen ulottuvuuteen. Monien mielestä ruoka maistuukin paljon paremmalta, kun se syödään ulkona. Luonnossa on paljon paikkoja, jonne ei saa tehdä nuotiota, ja tiettyinä aikoina vuodesta tulenteko ei ole suotavaa missään. Silloin retkikeitin on hyvä vaihtoehto nuotiolle.  Esimerkiksi Trangian tai Primuksen retkikeittimet mahdollistavat ruuanlaiton ilman avotulta.

    Valitse keittimen paikaksi tuulelta suojainen kohta. Se on turvallisin paikka, eikä polttoainettakaan kulu niin paljon.

    VALITSE OIKEA POLTTOAINE


    Kaasussa on paljon energiaa. Se on kevyttä, mutta sen lämpöteho on korkea ja se on riittoisaa. Kaasu toimii hyvin korkeassa ilmanalassa ja se on hajutonta ja nokeamatonta. Jos kuitenkin valitset nestemäisen polttoaineen, osta rautakaupoista tai retkeilyliikkeistä kemiallisesti puhdasta bensiiniä. Se sopii kaasua paremmin kovaan kylmyyteen.

    Trangia-keittimissä käytetään Marinolia tai Sinolia. Marinol on parempi, vähemmän nokeava vaihtoehto näistä kahdesta. Jos matkustat kauas, et voi ottaa lentokoneeseen kaasua etkä nestemäistä polttoainetta. Silloin monella polttoaineella toimiva keitin, kuten kaasulla, bensalla ja jopa dieselillä toimiva Primuksen Omnilite, voi olla toimiva ratkaisu. Primuksen mukaan ympäristöystävällisin polttoaine on nestekaasu eli joko propaania tai butaania sisältävä kaasuseos. Se on petrolipohjaista, mutta optimaalisessa palamisessa siitä muodostuu vain hiilidioksidia ja vettä.

    Arvioitu polttoaineen kulutus: 1 henkilö, 1 keitin

    Vuodenaika Polttoaine Päivä Viikonloppu Viikko
    Kesä Kaasu 50 g 150 g

    2 x 230 g
    tai
    1 x 450 g

    Kesä Bensa 0,1 l 0,3 l 0,8 l
    Talvi Kaasu 100 g 230 g

    1 x 450 g
    ja
    1 x 230 g

    Talvi Bensa 0,2 l 0,6 l 1,5 l

    Trangian antama yleisohje kesäkäytössä on 5 dl / henkilö / viikko.

    Huom! Määrät ovat ohjeellisia ja vaihtelevat mm. sään, tuulen, kattilamateriaalin sekä ruoan mukaan. Kahdelle hengelle lisää plus 50 %.

    OLE TEHOKAS


    Parasta niin ympäristön kuin tehokkuuden kannalta on keittää vettä aina kansi astian päällä. Valitse ruokia, jotka valmistuvat nopeasti, kuten tuorepasta. Leikkaa ruoka pienemmiksi paloiksi, jolloin kuumennus on nopeampaa. Älä käytä keitintä täysillä, sillä se vie eniten polttoainetta, vaan käytä noin kolmea neljäsosaa  täydestä tehosta. Useimmiten polttoaineen annostelijan voi sulkea jo hetkeä ennen varsinaisen valmistusajan loppua, sillä ruoka kypsyy vielä jälkilämmössä. Jos kuumaa vettä jää yli, voit kaataa sen termospulloon ja käyttää seuraavalla aterialla.

    PIDÄ HUOLTA HYGIENIASTA


    Ruuanlaitto luonnossa asettaa omat vaatimuksensa raaka-aineiden käsittelylle ja käsihygienialle. Mieti tarkoin etukäteen ulkolämpötilaa ja eri säilytysmahdollisuuksia. Tuoretavarat tulee säilyttää pussissa tai ämpärissä purossa, suossa tai lumihangessa, jotta ne pysyvät kylminä, tai ainakin ne tulee panna varjoon. Kädet kuuluu aina pestä ennen ruuanlaittoa. Yritä myös pyyhkiä veitset ja mahdolliset leikkuulaudat huolellisesti ruokailujen välissä.

    PESE ASTIAT HETI


    Helpointa on tiskata heti ruokailun jälkeen. Viilentyneet ja kovettuneet tahrat on paljon vaikeampi saada pois astioista. Kylmä vesi puree heikosti rasvaan. Lämmitä siis vettä – jos ruokailusta ei sitä jäänyt yli – jotta voit huuhdella likaiset astiat. Lisää veteen muutama tippa ympäristömerkittyä tiskiainetta. Pieni keittiösieni on hyvä lisä retkitavaroihin. Huuhtele astiat tai käytä talouspaperia pyyhkimiseen. Huolehdi, ettet tiskaa suoraan vesistön päällä tai lähellä. Vähintään 5 metrin etäisyys on hyvä ottaa, jotta likavedet eivät valu suoraan vesistöön.

    SIJOITA LISÄVARUSTEISIIN


    Nykyisin retkikeittimiin on valtava määrä näppäriä ja toimivia lisävarusteita: kaikkea kahvipannuista, suojapusseista, kevyistä ruokailuvälineistä, purkeista ja pulloista aina lautassetteihin ja säilytysastioihin. Ja kyllä, jopa leivänpaahtimiin. Hyvä sijoituskohde on laadukas, kestävästä materiaalista valmistettu paistinpannu, joka kestää käyttöä ja johon ruoka ei tartu kiinni. Useimmiten juuri paistinpannu joutuu kovimmalle käytölle. Myös kevyt leikkuulauta voi olla korvaamaton varuste kalliolla.

    HOIDA JA HUOLLA


    Retkikeittimen osia ei tule pestä astianpesukoneessa, vaan puhdistaa käsin. Se lisää tuotteen elinikää. Tarkasta ennen jokaista retkeä, että keittimen kaikki osat ovat ehjiä ja toimivat kuten niiden kuuluu. Jos käyttää polttoaineena dieseliä tai petrolia, suuttimet ja letkut joutuu toisinaan puhdistamaan paineilmalla tai puhdistusneulalla.

    Jos menet pitkälle vaellukselle tai matkalle, ota mukaan varaosia. Esimerkiksi Primuksella on erityinen huoltopaketti useimpiin keittimiinsä.

    TEE ESIVALMISTELUT KOTONA


    Voit tehdä mausteseokset valmiiksi kotona ja ottaa ne mukaan pienissä muovipurkeissa tai -pusseissa. Sitruunapippuri, grillimauste, chilihiutaleet, sormisuola, rouhittu mustapippuri tai oma mausteseoksesi tekevät yksinkertaisestakin ruuasta parasta. Muutama valkosipulinkynsi, chili, pala parmesaania ja pieni muovipurkki oliiviöljyä eivät paina repussa oikeastaan mitään, mutta ne voivat toimia sinä pienenä lisäjuttuna, joka kohottaa mielialaa ja tekee makukokemuksesta ihanan.

    365 Klubi


    Artikkeli on julkaistu Partioaitan 365 asiakaslehden numerossa 1/2017. Liity 365 Klubiin ja saat lehden kotiisi ilmaiseksi kolme kertaa vuodessa. Liity 365 Klubiin »

    Retkeilijän reseptit


    Ulkona ruoka maistuu paremmalle! Etenkin kesällä kannattaa käyttää lämpimät kelit hyväksi! Kokosimme makeat nuotioherkut ja ravitsevat suolaiset yhdelle sivulle helposti luettavaksi. Tee arjesta juhlaa! Vie läheisesi nuotion ääreen herkuttelemaan.

    Katso maukkaat reseptit

    Suositut retkikeittimet 
    double-arrows-up
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
    Uutiskirjeen tilaaminen

    Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite