Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        RETKIRUOAN PAKKAAMINEN

        Eräretkelle valmistautumisen suurimpia haasteita on pakata mukaan niin paljon ruokaa, että siitä riittää ravintoa, energiaa ja mielihyvää koko retken ajaksi. Elintarvikkeet ovat usein painavia ja vievät suhteellisen paljon tilaa, joten on tärkeää suunnitella ja pakata ateriat tarkkaan. Sinun on otettava huomioon lisääntynyt energian tarve, mutta mukaan ei kannata ottaa tarpeetonta painoa. Toisaalta jokaisesta itsestään on kiinni, mitä kokee tarpeettomaksi. Moni pakkaa retkiruokiin mukaan myös asioita, jotka tuovat retkellä mielihyvää.


        Suunnittele retken ja vaelluksen ruuat etukäteen

        Suunnittele aamiainen, lounas, illallinen ja välipalat vaelluksesi jokaiselle päivälle jo kotona. Valitse elintarvikkeita, jotka ovat pienissä pakkauksissa, mutta joista saa keittämällä runsaasti syötävää, kuten riisiä, pastaa tai kauraryynejä.

        Nämä ruoka-aineet vievät vähän tilaa, mutta niistä saa retkellä tarvittavaa energiaa. Muita hyviä ruokia ovat keitot, levitteet, pähkinät ja juustot. Ota mukaasi myös kuivattuja papuja, kuivattua kalaa tai lihaa ja säilykelohta tai –kanaa proteiinivarastoja täydentämään.

        Hyvä tapa on kirjoittaa kaavio, jossa on tarvittavien aterioiden määrä: aamupalat, lounaat, päivälliset ja välipalat. Esimerkkinä yhden henkilön ruuat 5 päivän patikkavaellukselle.

        Aamupalat 4

        • puurohiutaleet 1 l
        • 8 leipäpalaa
        • 50 g siemensekoitus
        • 50 g kuivattuja marjoja
        • 50 g voita
        • 200 g kahvia
        • 100 g maitojauhetta
        • 10 palaa juustoa

        lounaat 5

        • tuunatut nuudelit
        • 2 x valmis kuivaruoka
        • perunamuusi ja linssit
        • tuunattu valmis sienikeitto
        • 10 palaa siemennäkkileipää
        • 50 g voita

        päivälliset 4

        • pasta bolognese
        • tortillat soijarouhekastikkeella
        • täytetyt pitaleivät
        • sienirisotto
        • 8 leipäpalaa
        • 50 g voita

        välipalat 15 tauolle

        • 5 x trailmix 100 g
        • 5 välipalapatukkaa
        • 0,5 litraa mustaviinimarjamehutiivistettä
        • 1 pkt täytekeksejä
        • 1 suklaalevy

        Retkellä ollessasi pakkaa yhden retkipäivän aikana tarvitsemasi ruoat ja muut tarvikkeet valmiiksi itsellesi sopivalla tavalla. Välipalojen on hyvä olla käden ulottuvilla, takin tai repun sivutaskuissa.

        Lounas on hyvä olla helposti saatavilla rinkassa päälle tai sivutaskuihin pakattuna. Lounaspussi voi olla oma erillinen kuivapussinsa, jonka sisällön hoidat aamulla kuntoon osana aamutoimiasi. Pakkaa sinne lounasainekset tai ruokatermos, ruokailuastiat, jälkiruokakahvit tai -tee sekä iltapäivällä tarvitsemasi välipalat.

        Pidä vesitermos paikassa, josta löydät sen helposti myös lounasaikaan. Muista pakata lounaspussukkaan myös tiskaamiseen tarvitsemasi välineet. Lounasaikaan voit istahtaa alas ja voit syödä rauhassa, kun kaikki tarpeellinen on lähellä.

        Poista turhat pakkaukset kotona

        Kun pakkaat retkiruokiasi, pyri minimoimaan ruoka-aineiden viemä tila repussa, ahkiossa, kajakissa tai pyörän varustekasseissa. Elintarvikkeiden alkuperäiset, kovat pakkaukset ovat epäkäytännöllisiä ja vievät liikaa tilaa varsinkin pidemmillä vaelluksilla.

        Käytä niiden sijaan uudelleen suljettavia muovipusseja, joihin pakkaat tarvitsemasi ruoka-aineet ja säästät huomattavasti tilaa. Pakkaa mausteet, juomajauheet ja ruoka-aineet omiin pusseihinsa ja nimeä pussit selkeästi.

        Käytä pakkauspusseja pitääksesi ruoat ja repun hyvässä järjestyksessä. Osa retkeilijöistä pakkaa ruuat aina päiväkohtaisesti omiin isompiin pusseihinsa, jossa on koko päivän aamupala, välipalat, lounas ja päivällinen valmiina omissa sopivan kokoisissa annospusseissaan. Mieti itsellesi ja retkiseurueellesi toimivin systeemi ruokien pakkaamiseen.

        Ruokien pakkaaminen rinkkaan, ahkioon, kajakkiin tai pyörävaellukselle

        Pitkällä vaelluksella tai retkellä ruoka-aineet ja ruoanlaittoon tarvitsemasi varusteet painavat todennäköisesti mukana kannettavista tavaroista eniten.

        Pakkaa rinkkasi nesteet ja raskaat esineet lähelle selkää, lantion yläpuolelle ja lapaluiden väliin. Täytä jäljelle jäänyt tila vaatteilla ja muilla kevyillä tavaroilla. Säädä reppu sopivan tukevasti selkääsi repun remmeillä.

        Ahkiossa ruokapussin tai -laatikon on hyvä olla alhaalla ja keskellä. Vaikka ahkioon voi pakata rinkkaa enemmän painoa, tuntuu kaikki ylimääräinen paino vaikeassa maastossa ja ylämäessä.

        Liian korkea tai epätasapainoisesti pakattu ahkio taas kaatuu helposti. Ahkiota vetäessä voi silti olla päiväreppu selässä, joten sinne voi laittaa saataville välipalat ja juomatermokset.

        Ota huomioon ahkiota pakatessasi, että pakkauksista ei putoa mitään, jos ahkiopeittoa ei voi sulkea kokonaan esimerkiksi vetoketjulla.  

        Kajakissa tai kanootissa on useimmiten reilusti tilaa ruokien kuljettamiseen. Viileällä kelillä vesi pitää kajakin säilytystilat viileänä ja mukaan voi ottaa myös helpommin pilaantuvia elintarvikkeita, kuten lihaa, kalaa ja maitotuotteita. Kanoottiin voi nostaa hyvin kylmäkassin.

        Kajakissa ruuat kannattaa myös pakata joko keskelle tai jakaa ruokatarvikkeet pienemmiksi pakkauksiksi eri puolille kajakkia. Lähelle kompassia ei saa laittaa mitään metallia, kuten säilyketölkkejä tai termospulloja.

        Muuten lounastarpeet on hyvä pakata kajakin keulaan, mistä ne saa lounastauolla helposti.

        Usean päivän pyörävaelluksille ruuat kannattaa ottaa mukaan kuivattuna, koska pienet pakkaukset vievät vähiten tilaa. Pyörävaelluksella pakkausten litramääräinen vetoisuus tulee vastaan ennen painoa. Mukaan voikin pakata mukaan myös pieniä säilykepakkauksia sekä nestettä pahvitetroissa, jos pakkauksiin mahtuu.

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite