Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        VEDENPITÄVÄN TAKIN VALINTA

        Vaihtoehtona perinteiselle sadetakille on tarjolla yhä useamman tyylisiä vedenpitäviä kuoritakkeja, jotka eivät pelkästään pidä vettä ulkona, vaan myös hengittävät kosteutta pois. Hengittävä sekä sateenpitävä takki voi kuulostaa täysin mullistavalta perinteiseen, hiostavaankin sadetakkiin verrattuna, mutta vanhalla sadetakilla on silti oikeutetusti paikkansa.

        Yksinkertainen sadetakki on täysin vedenpitävä. Vaikka kuinka paljon sataisi, sadetakki pitää käyttäjän kuivana. Kiitos yksinkertaisen kumi- tai polyuretaanimateriaalinsa sekä mallinsa, sadetakit ovat halpoja ja kohtalaisen kestäviä, ja ovatkin esimerkiksi työmatkoille, festareille tai kalastukseen loistava valinta.

        Sadeviitta sopii myös kaikkiin edellä mainittuihin, sekä esimerkiksi vaellukseen, sillä sadeviitat pakkautuvat helposti, eivät paina paljoa ja viitta on helppo vetää päälle sateen kohdatessa. Ison osan sadeviitoista alle mahtuu vaeltajan lisäksi myös rinkka, joten koko paketti on vedeltä ja tuulelta suojassa.

        Perinteisen sadetakin kompastuskivi on nimenomaan sen heikko hengittävyys – mikäli pyöräilet, vaellat, kiipeät tai kiirehdit aamulla bussiin, jo vähäinen fyysinen aktiviteetti saa helposti hien pintaan ja olon tukalaksi, sillä kosteus ei pääse kumivaatteen läpi haihtumaan.

        Kuoritakit monessa eri mallissaan ovat tämän korjaava kompromissi, joista eräät hengittävät paremmin, toiset pakkautuvat pienemmäksi ja kolmannet ovat kestävämpiä. Kuoritakin hinta muodostuu vedenpitävän kalvon kehityksestä, testauksesta ja lopulta toimivuudesta, sekä itse vaatteessa käytetyistä materiaaleista. Hintojen vaihdellessa satoja euroja, kannattaa kalvojen ja vaatteiden ominaisuuksiin perehtyä, jotta löytää varmasti itselleen parhaiten sopivan vaihtoehdon.


        Partioaitan myyjien neljä suosikkikuoritakkia

        Arc'teryx BETA LT



        Wille on 170cm ja käyttää M-kokoisia kuoritakkeja, joiden alle mahtuu lämmin kevytuntuvatakki.

        Vuoristokäyttöön suunniteltu huippuluokan Gore-Tex kuoritakki, jonka StormHood™-huppuun sopii myös kypärä.

        Fjällräven KEB ECO-SHELL



        Eco-Shell takissa on paljon käyttömukavuutta lisääviä yksityiskohtia ja huikea 30 000 mm vesipilariarvo.

        Ympäristöä säästävästä materiaalista valmistettu hengittävä ja joustava 3-kerroksinen kuoritakki.

        Patagonia TORRENTSHELL 3L



        Takin valmistuksessa on käytetty paljon kierrätettyjä materiaaleja ja vesipilariarvo on 20 000 mm.

        Tilava ja hyvin pakkautuva alemman hintaluokan kuoritakki.

        Haglöfs ASTRAL GTX



        Loistavat säätöremmit ja vedenpitävä Gore-Tex 2-kerros -rakenne tekee takista hyvin monipuolisen.

        Retkillä ja arjessakin toimiva kuoritakki ohuella, pehmeällä verkkovuorella.

        Eri tyyppiset suojat säältä

        Vedenpitävä vs. vettä hylkivä

        Eri valmistajilla on erilaisia testejä vaatteen vedenpitävyyden osoittamiseksi, mutta lähtökohtaisesti valmistajan ilmoittaessa takin olevan vedenpitävä, pitää se vähintäänkin kohtalaisen sateen ulkona. Perinteiset sadetakit sekä kuoritakit ovat vedenpitäviä. Kaikkien suurten valmistajien vedenpitäviksi ilmoittamien tuotteiden voi luottaa pitävän suurenkin sateen ulkona.

        Vettä hylkivät takit pitävät kevyen sateen poissa hetken aikaa. Esimerkiksi soft shell -vaatteet tai G-1000-kangas vahattuna ovat vettä hylkiviä. Mikäli sade yltyy rankaksi, nämä materiaalit eivät riitä pitämään kuivana.


        Kuoritakki on käytännöllinen ja ympärivuotinen suoja säältä. Kuva: Eeva Mäkinen

        Vesipilariarvo

        Vesipilariarvo kertoo kankaan vedenpitävyyden. Se ilmoitetaan aina millimetreinä, esim. 20 000 mm. Jo 10 000 mm vesipilariarvo pitää kovankin sateen, mutta retkeilykäyttöön on suositeltavaa valita vähintään 20 000 mm vesipilariarvo. 

        Vesipilariarvo on laboratoriossa mitattu vedenpitävyys. Se ilmoittaa kuinka suuren vesimassan, vesipilarin, kangas kestää. Käytännön elämä ei kuitenkaan vertaudu laboratorio-olosuhteisiin. Kun istut märälle penkille, niin muodostuu paljon suurempi paine. Tai kun puet rinkan päälle, niin olkaviileekkeet painavat takkia vasten luoden suuremman paineen. Tämän takia retkeilykäytössä on suositeltavaa valita vähintään 20 000 mm vesipilariarvo, jolloin kangas on käytännössä täysin vedenpitävä.

        Kankaan vesipilariarvo ei kuitenkaan yksin kerro vaatteen vedenpitävyyttä. Useimmiten vuoto tapahtuu saumoista, ja siksi on tärkeää, että kaikki saumat ovat aina sisäpuolelta teipattuja. Kaikkien suurempien valmistajien kuorivaatteet ovat aina teipattuja.

        Vedenpitävyys vs. hengittävyys

        Perinteiset kumiset ja polyuretaaniset sadevaatteet pitävät sateen ulkona työmatkoilla, kevyessä ulkoilussa ja paikallaan ollessa, mutta hikoillessa vaatteet alkavat kostua sisältä päin, sillä kosteus ei pääse haihtumaan. Nämä ovat yksinkertaisia, käytännöllisiä ja halpoja vaatteita sekä hyviä vaihtoehtoja kun istutaan tai seistään pitkiä aikoja eikä hikoilla.

        Kuorivaatteet suojaavat vaikealta säältä sekä päästävät hikoilusta syntyvää kosteutta haihtumaan. Jos aikomus on liikkua sateen, lumisateen tai rankan tuulen aikana, ovat kuorivaatteet oikea ratkaisu, sillä ne pitävät käyttäjän suojassa sekä estävät täyden hiestä kastumisen vaatteiden sisällä. Kuivana pysyminen auttaa välttämään repusta syntyvää hankausta sekä estää vilun tunteen syntymistä ja vilustumista.

        Säältä suojaavat vaatteet


        Kuorivaate (eng. hard shell)

        Kuorivaatteet ovat nimensä mukaisesti päällimmäiseksi kerrokseksi tarkoitettuja, suojaavia vaatteita, jotka toimivat kuoren tavoin: ne pitävät lämmön sisällä, päästävät kosteuden ulos ja pitävät tuulen ja veden ulkona. Kuorivaatteen vahvan pintakankaan sisäpuolelle on laminoitu kalvo, jonka mikroskooppisista huokosista vesi ei mahdu ulkoa sisälle, mutta sisältä kosteus mahtuu haihtumaan ulos. Vaatteiden saumat on teipattu, jotta vesi ei pääse ompeleiden kohdalta läpi. Kuorivaatteiden alla tarvitaan lämpimiä kerroksia, sillä kuori itsessään on vain suoja tuulta ja sadetta vastaan. Katso kaikki kuoritakit »

        Soft shell

        Soft shell -vaatteet ovat vettä hylkiviä ja usein hieman lämpöä eristäviä vaatteita, jotka ovat joustavampia ja hengittävämpiä kuin kuorivaatteet. Soft shellin idea on toimia eräänlaisena päällys- ja välikerroksen yhdistelmänä aktiivisissa suorituksissa, joissa hikoilu on sään vuoksi kastumista suurempi todennäköisyys. Soft shell -vaatteet uhraavat jonkin verran kuorivaatteen suojaa tuulta, vettä ja kylmyyttä vastaan paremman liikkuvuuden ja hengittävyyden ehdoilla. Katso kaikki soft shell -takit »

        Hybridi-kuoret (eng. hybrid shell)

        Niin sanotut hybridi-kuoret ovat usein soft shell -takin ja kuori- tai kevyttoppatakin yhdistelmiä. Kuoritakin ollessa toinen osa kokonaisuutta, säälle alttiimmat osat, kuten huppu, hartiaseutu ja rinnan alue ovat usein vedenpitävästä materiaalista, kun taas kainaloseutu ja selkä ovat useimmiten hengittävää soft shell -materiaalia. Hybrid-nimitystä voidaan joskus kutsua myös kahdesta eri vedenpitävästä kuorimateriaalista valmistettuja takkeja.

        Sadevaate

        Perinteiset sadevaatteet ovat kumista tai polyuretaanista valmistettuja, ja kuten kumisaapas, ne pitävät takuuvarmasti veden ulkona. Kaikissa sadevaatteissa saumat eivät ole teipatut, joten saumakohdista voi lopulta päästä vettä sisään, mutta uudemmissa asia on pääosin korjattu teippaamalla saumat. Myös kuten kumisaapasta pitkään käyttäessä, vaate alkaa lopulta kastua sisältä hikoilusta syntyvästä kosteudesta. Tutustu Partioaitan valikoimaan: Katso kaikki sadetakit »

         

        Mitä hengittävyys tarkoittaa?

        Kuorivaatteiden tarjoama hengittävyys on johtanut perinteisten sadevaatteiden suosion hiipumiseen ulkoilijoiden parissa. Ymmärrettävästi, sillä vaikka sadevaate suojaa ulkoiselta kosteudelta, se vangitsee sisäpuolella syntyvän kosteuden sisäänsä.

        Kuorivaatteiden hengittävyydessä on todellisuudessa kyse kostean höyryn haihtumisesta vaatteen kalvon ja pintakankaan läpi. Hikoilusta syntyvä kosteus siirtyy vaatteen sisäpinnassa olevan kalvon läpi ulos, koska takin sisällä oleva lämmin, kostea ilma haluaa sekoittua ulkona vallitsevan kuivemman ja kylmemmän ilman kanssa. Hyvä hengittävyys perustuukin laadukkaan kalvon lisäksi myös mahdollisimman suureen lämpötilan ja kosteuden eroon takin sisällä ja ulkoilmassa. Mitä lämpimämpää ja kosteampaa ilma on, sitä huonommin kalvo hengittää vesihöyryä läpi. Siksi joskus lämpimien kesäsateiden aikaan voi tuntua, ettei kuoritakki hengitä hyvin. Ilman lämpötila ja kosteus ovat niin lähellä toisiaan takin sisä- ja ulkopuolella, että höyry ei siirry takin sisältä ulkopuolelle.

        Kosteuden siirtymisen tehokkuus on valmistajien jatkuvan kehityksen alla, jotta vaatteista tulisi entistä mukavampia käyttää. Kuorivaatteille ei ole yleistä mittausstandardia, mutta nykypäivänä myytävät kuorivaatteet ovat huomattavasti mukavampia käyttää, kuin menneiden aikojen aiemmat versiot.

        Vedenpitävät ja hengittävät teknologiat


        Kalvot vs. pinnoitteet

        Lähes kaikissa vedenpitävissä vaatteissa on joko vedenpitävä kalvo tai pinnoite. Alla olevasta taulukosta käy ilmi kalvon ja pinnoitteen erot. Lyhyesti kuitenkin kalvot ovat kestävämpiä ja hengittävät paremmin. Pinnoitteella voi saada aikaan täyden vedenpitävyyden niin kuin sadetakissa, mutta tällöin uhrataan hengittävyyttä.

          Kalvo Pinnoite
        Materiaali: Laajennettu polytetrafluorieteeni-, polyuretaani- tai polyesterikalvo Polyuretaani eri muodoissa
        Vedenpitävyys: Paras Hyvä
        Hengittävyys: Paras Hyvä
        Kestävyys: Paras Hyvä
        Paino: Kevyt Erittäin kevyt

        Vettä hylkivä pintakäsittely DWR

        Kaikki kuorivaatteet ja liki kaikki soft shell -vaatteet on käsitelty DWR-kyllästeellä (durable water repellant), jotta vesi helmeilisi ja valuisi pois vaatteen pinnalta. DWR-käsittely kuluu pois kankaasta ajan myötä. Vaatteen oston jälkeen se jää usein ilman huomiota. Kun käsittely on kulunut, vaatteen pintakangas vettyy nopeammin. Vedenpitävä kalvo pitää edelleen veden ulkona, mutta kosteus ei pääse haihtumaan pois kastuneen pintakankaan läpi yhtä hyvin. Kostea sisäpinta voi takertua ihoa vasten, tuntuen kuin takki vuotaisi.

        Nykyiset DWR-kyllästeet ovat ympäristöystävällisempiä kuin ennen, mutta ne kuluvat nopeammin pois. Vaatteiden kyllästäminen DWR-kyllästeellä on oleellinen osa huoltorutiinia huolellisen pesun ja kuivauksen ohella. Kun sade ei enää helmeile ja valu pois kankaasta, ja kun vettyneet alueet tuntuvat kylmiltä takkia käyttäessä, on aika käsitellä takki uudestaan.

        Kuorivaatteiden kerrokset


        Kuorivaatteita valmistetaan kolmella oleellisesti erilaisella tyylillä, viitaten kalvon sijaintiin pintakankaan ja vuorimateriaalin välissä. Vaihtoehdot ovat 2-kerroksinen, 2,5-kerroksinen ja 3-kerroksinen rakenne.

        2-kerroksiset kuorivaatteet

        Kalvo on kiinnitetty pintakankaan sisäpintaan, luoden yhden yhtenäisen materiaalin. Vaatteen sisällä on näkyvissä irtonainen vuorikangas, joka suojelee kalvoa hankaukselta. Vuorikangas voi olla yhtenäinen materiaali tai verkko. 2-kerroksiset kuorivaatteet kahisevat vähiten ja ratkaisu onkin suosittu kaupunki- ja matkailukäyttöön tarkoitetuissa vaatteissa. Sisäpinnan suojavuori varaa hieman enemmän lämpöä kuin muut rakenteet, tehden 2-kerroksisesta vaatteesta hiukan lämpimämmän. Esimerkiksi suosittu Gore-Tex Paclite on 2-kerroksinen kalvorakenne.

        2-kerroksiset kuoritakit 

        2,5-kerroksiset kuorivaatteet

        2- ja 3-kerroksisten rakenteiden tapaan 2,5-kerroksisessa kuorivaatteessa on myös kevyt ja kestävä pintakangas ulommaisena. Toinen kerros on pintakankaan sisään rakennettu polyuretaanikalvo, jota suojaamassa vaatteen sisäpinnassa on kevyt pinnoitus. 2,5-kerroksiset kuorivaatteet eivät usein hengitä yhtä hyvin tai ole yhtä kestäviä kuin muut rakenteet. 2,5-kerroksiset vaatteet ovat kuitenkin erittäin kevyitä. Esimerkiksi Gore-Tex Paclite Plus ja Fjällräven Abisko Eco-Shell ovat 2,5-kerroksisia kerrosrakenteita.

        2,5-kerroksiset kuoritakit 

        3-kerroksiset kuorivaatteet

        Pintakangas, kalvo ja kalvon sisäpinnan suoja on painettu tiukasti kiinni toisiinsa. Yleisesti ottaen tämä on kestävin ja hengittävin rakenne, ja 3-kerroksiset kuorivaatteet on usein suunniteltu vaativiin oloihin vaelluksille ja vuoristoon. Esimerkiksi Fjällräven Keb Eco-Shell ja Gore-Tex Pro ovat 3-kerroksisia rakenteita.

        3-kerroksiset kuoritakit 

         

          2-kerroksinen kuori 2,5-kerroksinen kuori 3-kerroksinen kuori
        Vedenpitävyys: Hyvä Hyvä Paras
        Hengittävyys: Hyvä Hyvä Paras
        Kestävyys: Parempi Hyvä Paras
        Paino: Keskitaso Erittäin kevyt Kevyt
        Hinta: Keskitaso Alhaisin Korkein

         

        Kuoritakin muut ominaisuudet


        Takin materiaali tekee suurimman osan hinnasta, mutta vaatteen muut yksityiskohdat muodostavat myös osansa. Takit, joissa on paljon ominaisuuksia, ovat pääsääntöisesti kalliimpia. Myös paino riippuu yksityiskohdista ja niiden toteutuksesta, joten takissa voi esimerkiksi olla huippuluokan materiaali, mutta vain vähän muita ominaisuuksia, kuten taskuja, jos mahdollisimman kevyt rakenne on ollut päämääränä suunnittelussa.

        Teipatut saumat

        Kuorivaatteen kaikki saumat on teipattu, jotta vaatteen valmistuksessa syntyvistä saumakohdista ei pääse vuotamaan vettä vaatteen sisään. Tämä on yleinen käytäntö kaikilla valmistajilla, joten teipatuista saumoista ei tarvitse kuoritakkia hankkiessa hätäillä.

        Teipatut saumat itsessään eivät kuitenkaan todista takin olevan vedenpitävä, sillä myös vain vettä hylkivissä takeissa saumat saattavat olla teipatut. Soft shell -takeissa tavallisesti ei ole teipattuja saumoja, joten teippausten puutetta tai sen vaikutusta vedenhylkivyyteen ei kannata pelästyä.

        Vetoketjut

        Vesi ja tuuli pääsevät tavallisesta vetoketjusta läpi, joten vedenpitävissä vaatteissa käytetään tavallisesti joko laminoituja vetoketjuja tai myrskylistaa vetoketjun edessä. Laminoitu vetoketju tarvitsee myös ainakin osittain vetimen sisäänsä ottavan vetoketjuparkin yläpäähänsä, jotta päähän jäävästä pienestä kolosta ei pääsisi vesi tai tuuli muuten suojaavan vetoketjun ohi vaatteen sisään. Monet valmistajat siirtyvät pois tuulilistoista painon säästämiseksi, mutta pitkässä juoksussa laminoitujen vetoketjujen pinta kuluu ja vetoketjujen toiminta heikkenee.

        Huppu

        Huppu on hyvä suoja viimalta ja niitä on hyvin erilaisia. Jotkin huput voi taitella kauluksen sisään tai irrottaa avaamalla vetoketjun. Monien kuoritakkien hupuissa on kova etureuna, jotta huppu pysyy ryhdissä, ja kiristykset sivuilla ja takana hupun pääaukon koon säätämiseksi.

        Tuuletusaukot

        Hengittävimmilläkin kuorivaatteilla voi olla vaikeuksia pysyä perässä raskaassa liikunnassa, kuten hiihtovaelluksilla. Monissa kuoritakeissa on tästä syystä vetoketjut kainaloissa tuuletusta varten. Joissakin takeissa rintataskut on tehty verkosta ja taskut avaamalla käytössä on ylimääräiset tuuletusaukot.

        Säätömahdollisuudet

        Hupun säätöjen lisäksi suuressa osassa takkeja on kiristysnyöri helmassa. Malliltaan pitkissä takeissa voi lisäksi olla kiristysnyöri vyötäröllä. Suurimmassa osassa kuoritakkeja on usein tarranauhalla säädettävät ranneaukot. Säätöjä kiristämällä voi pitää huolen, ettei vesi tai viima pääse takin sisään.

        Taskut

        Joissakin takeissa voi olla niin paljon taskuja, että tuntuu kuin reppua ei tarvitsisi mukaan ollenkaan. Toisissa taskut ja tuuletusaukot taas voi olla sijoiteltu siten, että niitä on mahdollista käyttää riisumatta repun olkaimia. Monissa uusissa takeissa on läpivienti rintataskusta kuulokejohdolle, jotta soittimen tai puhelimen saa takin sisälle lämpimään. Matkustuskäyttöön suunnitelluissa takeissa voi olla piilotettu tasku myrskylistan alla tai saumassa.

        Pakkautuvuus

        Kaikista keveimmät materiaalit on helpompi pakata ja siten pitää mukana pahan sään varalta. Joissakin takeissa on oma tasku, johon koko takin voi näppärästi pakata, tai mukana pieni pussi, jonka sisään takki mahtuu.

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite