Merkkiehdotukset

    Kategoriaehdotukset

      Hakuehdotukset

        Tuotteet

        TURVALLISEN RETKEN SUUNNITTELU

        Haaveena päiväpatikka lähialueella, ensimmäinen yö ulkona tai ensimmäinen vaellus ja pitkä erämaareissu Lappiin? Olipa retki pieni tai suuri, kannattaa siihen valmistautua sen vaativuuden edellyttämällä tavalla. Tärkeää on suunnitella retki niin, että sen toteuttaminen on turvallista retkeilijän taidot, kokemus ja kunto huomioiden. Suurin osa riskeistä voidaan välttää järkevillä valinnoilla ja vastuullisella toiminnalla. Kun retkelle on valmistauduttu hyvin, on mieli turvallinen ja voi paremmin keskittyä olennaiseen eli luonnon ja maisemien ihasteluun.

        Tässä oppaassa annetaan neuvoja retkeilijälle erityisesti turvallisuutta silmällä pitäen. Kirjoitus valottaa, mitä on hyvä huomioida retkeä valmistellessa ja retken aikana. Keinoja on monia eivätkä nämä ohjeet ole ainoita oikeita. Moni reitti vie samaan päämäärään, eli siihen, että retki tai vaellus on kaikille osallistujille mukava ja turvallinen. Kirjoittaja Anu Usvasalo on lääkäri ja eräopas sekä 365-klubin retkiopas.


        Pidä huolta perusasioista

        Syö riittävästi

        Vaellus ei ole oikea hetki ryhtyä laihdutuskuurille. Ulkoilmassa energiankulutus kasvaa, vaikka ei liikuttaisikaan erityisen paljon, joten riittävästä energiansaannista pitää huolehtia. Aterioita ei kannata jättää väliin ja pikku välipaloja on hyvä varata mukaan.


        Päivän ruokailuhetkistä ei kannata tinkiä.

        Juo säännöllisesti ja riittävästi

        Talviretkelläkin pitää juoda, vaikka ei niin hiki tulekaan. Tarkkaile virtsaneritystä; jos ei ole säännöllisesti pissahätä, pitäisi juoda enemmän. Huolehdi myös siitä, että juomavetesi on puhdasta. Veden puhdistamisesta retkioloissa lisää oppaassa Vedenpuhdistimen valinta.

        Huolehdi säännöllisestä suolentoiminnasta

        Ummetus uhkaa maastossa kulkijaa ja se on varsin tukala vaiva. Pyri käyttämään retkeilyalueiden huusseja, jos sellaisia on tarjolla. Jos käyt tarpeilla maastossa, muista kaivaa kunnon kuoppa ja peittää jätökset hyvin, ja mahdollisuuksien mukaan tuoda wc-paperit pois maastosta.

        Lepää riittävästi

        Väsyneenä hyvien päätösten tekeminen on hankalampaa.

        Pysy lämpimänä ja kuivana

        Pakkaa varusteet rinkkaan kuivapusseihin niin, että ne pysyvät kuivina sateessa tai vaikka rinkka joutuisi hetkeksi jokeen. Kahlatessa irrota rinkan lantiovyö ja rintaremmi, jotta kaatuessa saat rinkan helposti pois selästä ja pääset takaisin pystyyn.

        Pidä yksi vaatekerta kuivana. Tätä vaatekertaa käytetään esim. leirioloissa eikä vaatteita hikoilla märiksi tai kastella muutenkaan. Varaa taukoja varten lämmintä vaatetta.


        Avaa rinkan remmit kahlatessa. Ja koira on tietysti aina kytkettynä.

        Lämpimäksi taukovaatteeksi sopii esim. kevyttoppatakki tai lämmin fleece.

        Huolehdi hygieniasta

        Pese hampaat. Puhdista iho, huolehdi erityisesti taivealueiden ihosta. Vaseliinia ja talkkia voi käyttää hiertymien ehkäisemiseksi. Pesulappu on hyvä varuste, sen avulla peseytyminen onnistuu esimerkiksi pienen puron vedellä.

        Hoida jalkoja

        Anna jaloille ilmaa taukojen aikana, ota kengät ja sukat pois ja liottele mahdollisuuksien mukaan purossa.

        Ehkäise hiertymiä ja rakkuloiden syntymistä, laita vaikkapa suikale urheiluteippiä heti, jos tunnet ikävää painetta jossain kohdassa. Jos rakkula kuitenkin pääsee muodostumaan, puhkaise se tekemällä sen kylkeen pieni reikä. Paina tyhjennetyn rakkulan katto kiinni alla olevaan ihoon ja laita päälle esim. urheiluteippiä tai rakkolaastari.

        Älä lähde sairaana retkelle tai vaellukselle. Jatka mahdollisia säännöllisiä lääkityksiä myös retkellä. Tarvittaessa neuvottele lääkkeiden käytöstä ennen retkeä lääkärin kanssa. Huolehdi siitä, että rokotussuojasi on asianmukaisessa kunnossa retkikohde huomioiden.


        Rakkula kannattaa hoitaa heti, ei odottaa iltaan.
        COMPEED-RAKKOLAASTARIT 

        Ensiapu retkellä

        Pyri ennaltaehkäisemään onnettomuudet.  Älä ota turhia riskejä, ole huolellinen teräaseita käyttäessäsi.

        Harjoittele ensiaputaitoja, käy kursseilla, jos mahdollista. Muista haaverin sattuessa, että yleensä on parempi yrittää tehdä jotain, kuin virheiden pelossa jättää kokonaan tekemättä. Rauhallisella mielellä ja maalaisjärjellä pääsee pitkälle, vaikka EA-kurssi olisikin jäänyt käymättä.

        Pidä aina ensiapupakkaus mukana lyhyemmilläkin retkillä. Näin sen mukaan ottamisesta tulee tapa ja pakkaus on aina käyttökunnossa.

        Hyvä EA-pakkaus

        • on pieni ja kevyt, mukava ottaa mukaan
        • sisältää kaiken tarpeellisen
        • löytyy helposti ja kaverikin tietää mistä se löytyy
        • sietää vettä tai on pakattu vesitiiviisti esim. kuivapussiin
         
        Ensiaputaitoja kannattaa harjoitella ennen retkeä. Itsetehdyillä paareilla voi kaverin saada kannettua pois maastosta.

        Pieni EA-pakkaus kulkee kätevästi ja näkyvästi, vaikkapa repun olkaviilekkeessä.

        Kannattaisiko valita valmis vai itse koottu EA-pakkaus?

        Ensiapupakkauksen voi ostaa valmiina pakettina. Tarjolla on myös retkeilijän tarpeita huomioivia pakkauksia, jotka ovat kooltaan kohtuullisia. Tällaisissa pakkauksissa saattaa toisinaan olla jotain turhaa (retken tarpeet aina huomioiden), jonka voi ottaa sieltä pois ja korvata jollain, joka itsestä tuntuu tarpeellisemmalta. Koko pakkauksen voi koota myös itse hankkimalla tarvikkeet esimerkiksi apteekista. Näin pakkaukseen saa juuri ne tavarat, joita tarvitsee eikä mitään ylimääräistä. Lisäksi pakkauksen sisältö on varmasti tuttu, kun sen on itse kasannut.

        Laita EA-pakkaukseen vain sellaisia varusteita, joita osaat käyttää.

        EA-pakkauksen sisältöehdotus, perustarvikkeet

        • Urheiluteippi
        • Itseensä tarttuva tukiside (esim. Coban™ tmv)
        • Haavalappuja/sidetaitoksia
        • Leikattavaa laastaria
        • Särkylääkettä, antihistamiinia
        • Sakset
        • Kolmioliina
        • Avaruuslakana

        Mitä pitempi reissu ja mitä kauempana ollaan ulkopuolisesta avusta, sitä laajemmin pitää varustautua ja myös ensiapupakkauksen sisältöä kannattaa laajentaa tai ainakin lisätä tarvikkeiden määriä.

        Pidä ensiapupakkaus aina toimintavalmiina. Tee täydennykset heti retkeltä palattua, jotta pakkaus on taas valmiina seuraavaa retkeä varten. EA-pakkaus laitetaan rinkkaan helposti saataville. Sen paikka rinkassa kannattaa kertoa myös retkikaverille, jotta hätätilanteessa pakkauksen löytää se, joka sitä pystyy käyttämään. Lue blogista lisää oman ea-pakkauksen kasaamiseen.

        Retken ja vaelluksen valmistelu

        Ohjelmoi tärkeät puhelinnumerot kännykkääsi, esimerkiksi lähin päivystyspoliklinikka. Ja muista aina yleinen hätänumero 112. Lataa kännykkään 112-sovellus. Hätäkeskukselle välittyy soittajan sijainti, kun hätäpuhelu soitetaan sovelluksen kautta.

        Opettele suunnistamaan

        Suunnistaminen on retkeilijälle ensiarvoisen tärkeä taito. Iltarastien suunnistajamestari ei tarvitse olla, mutta kartta, kompassi ja niiden käyttö pitäisi olla tuttua. Iltarasteilla saa sinänsä hyvää harjoitusta kartan lukemisesta. On myös hyvä tapa seurata kulkuaan kartalla, vaikka matka taittuisikin merkittyä polkua, näin maaston lukeminen ja maiseman sovittaminen karttaan tulee tutuksi. Lue lisää suunnistusoppaasta.


        Pieneenkin pakkaukseen mahtuu yllättävän paljon: tässä laastaria, haavalappuja, urheiluteippi, itseensä tarttuva tukisidos ja kipulääkkeet. Urheiluteipillä ja Cobanilla voi paitsi tehdä tukisidoksia/-teippauksia, myös kiinnittää sidoksia, suojata ihoa, teipata haavalappuja ja haavoja ym.

        Soita hätänumeroon 112-sovelluksen kautta.

        Oman paikkakunnan kuntorasteilla on hyvä tutustua suunnistuksen saloihin.

        Suunnittele reitti ja kerro se kotijoukoille tai ystäville

        Reitistä voi toki joutua poikkeamaan esimerkiksi kelin tai sairastumisen takia, mutta jonkinlainen runko on hyvä olla olemassa.

        Merkitse tärkeiden paikkojen koordinaatit muistiin ja ohjelmoi ne mahdolliseen navigointilaitteeseen, esimerkiksi autiotupa tai tärkeä maamerkki, joka auttaa paikantamisessa.

        Koordinaatit kannattaa merkitä WGS84-koordinaatiston (EUREF-FIN) mukaan. Tämän koordinaatiston mukaan ilmoitetaan myös sijainti hätäkeskukselle. Jos käytät muuta koordinaatistoa, muista ilmoittaa se hätäpuhelussa. Koordinaatiston merkinnät löytyvät kartan info-osiosta.

        Mieti etukäteen, miten ja mihin apu pääsee, jos retkellä tulee tilanne, että omin voimin ei päästä maastosta pois. Merkitse näiden paikkojen koordinaatit muistiin ja ohjelmoi mahdolliseen navigointilaitteeseen.

        Eksymisen varalle määritä retkialueellesi turvasuunta. Tämä on suunta, johon kulkemalla löydät jossain vaiheessa varmasti tunnistettavan kohteen, esim. tien tai joen. Lue tarkemmin turvasuunnasta suunnistusoppaassamme.

        Tutustu varusteisiisi niin, että osaat käyttää niitä haastavammissakin oloissa

        Opettele pystyttämään telttasi myös tuulessa. Harjoittele elektronisten laitteiden kuten GPS:n käyttöä.

        Turvallisesti vaelluksella

        Pidä kännykkä kuivana ja huolehdi akun riittävyydestä. Puhelin kannattaa pitää lähellä kehoa esimerkiksi takin sisätakussa, jotta se pysyy lämpimänä ja akku kestää paremmin. Ota pidemmille reissuille varavirtalähde mukaan.

        Kännykkäverkon ulkopuolella retkeillessä GPS-paikannin tuo turvaa haastavissa suunnistustilanteissa. Monissa urheilukelloissa on nykyään GPS-ominaisuus ja niihin voi ohjelmoida valmiiksi reittejä ja tärkeitä kiintopisteitä retkeilyalueelta. Elektroniikkaan ei kuitenkaan koskaan kannata luottaa sokeasti; kartta, kompassi ja suunnistustaito ovat vankat perusteet retkelle lähdettäessä. Myös laitteiden toimintahäiriöön kannattaa varautua. GPS-laitteen varalaite on toinen GPS-laite. Kellon lisäksi vaativille vaelluksille kannattaakin varata mukaan myös käsi-GPS.

        Kun ollaan pitkään kännykkäverkon ulkopuolella, esimerkiksi vaelluksella Lapissa, on satelliittiviestintälaite hyvä turvavaruste. Sillä voi lähettää hätäviestin etsintä- ja pelastuskeskukseen. Laitteita voi myös vuokrata.

        Miten pysyä kartalla ja välttää eksyminen?

        • Tutki reittiä kartalta etukäteen, mieti hyviä maamerkkejä jotka tunnistat.
        • Tarkkaile kulkiessasi kompassia, jotta kuljet siihen suuntaan johon olet ajatellut. Kulkusuunta muuttuu helposti pikkuhiljaa, jos suuntaa ei ajoittain tarkista.
        • Huomioi kellonaika, kun olet jossain tietyssä tunnistamassasi paikassa kartalla. Jos eksyt, voit arvioida sijaintiasi suunnilleen kuljetun ajan ja suunnan mukaan. Nyrkkisääntönä maastossa rinkan kanssa kulkunopeus on noin 2,5-3 km/h.
        • Lue myös opas eksymisen varalle

        GPS kulkee nykyään monella ranteessa mukana. Älä kuitenkaan koskaan luota pelkkiin laitteisiin, pidä aina retkellä mukana kartta ja kompassi ja seuraa kulkuasi kartalla.

        GPS-paikannin ja satelliittiviestin on hyvä turvavaruste.

        Ympäristö ja muut retkeilijät huomioiden

        Käsittele tulta aina huolellisesti, älä jätä mitään liekkiä valvomatta.

        Älä käytä keitintä tai muutakaan tulta teltassa

        Teltta voi olla henkesi pelastava suoja hätätilanteessa, et halua polttaa sitä.

        Huomioi ruohikko- ja metsäpalovaroitukset

        Älä tee avotulta varoitusten aikana.

        Ole varovainen kertakäyttögrilliä käyttäessäsi

        Kertakäyttögrilli on avotuli, sitä ei siis saa käyttää palovaroitusten ollessa voimassa. Grillatessa huomioi, että grillin pohja kuumenee voimakkaasti, laita siis grilli tukevalle palamattomalle alustalle. Älä koskaan jätä kertakäyttögrilliä maastoon, vie se mukanasi kuten muutkin roskat. Huomioi, että kertakäyttögrillin jäähtyminen vie aikaa.

        Kuuntele luonnon ääniä ja anna muillekin rauha tehdä niin. Anna tilaa tulipaikoilla, älä valloita koko taukopaikkaa omaan käyttöösi. Sopuisalla meiningillä kaikki mahtuvat evästelemään. Koiran kanssa retkeillessä muista, että kaikki eivät halua olla lähikontaktissa koiran kanssa. Pidä koira aina kytkettynä.


        Varmistu aina että tulen tekeminen on turvallista.


        Auta kanssaretkeilijää tarpeen mukaan. Pyydä myös reippaasti apua. Hyvä yhteispeli retkeilijöiden kesken luo kaikille mukavaa mieltä ja turvalliset retkeilypuitteet.

        double-arrows-up
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Melkein valmista. Klikkaat nyt enää vain sähköpostitse saamaasi vahvistuslinkkiä!
        Uutiskirjeen tilaaminen

        Ole hyvä ja kirjoita oikea sähköpostiosoite